Under denna annandags sena eftermiddag kom så det officiella beskedet. Fyra franska tränare; Philippe Bengala, Dominique Raffini, Xavier Fontaine (som tillkommit som ett femte fall) och Fabrice Souloy stängs samtliga av, under ett års tid, och får var och en 15.000 euro i böter för varsitt fall gällande koboltdoping.
Detsamma gäller för Salvatore Campolo, men i dennes fall handlar det om två tillfällen med samma häst och av den anledningen döms han till dubbelt så högt bötesbelopp; 30.000 euro utöver avstängningen.

Dessutom blir de fem aktuella hästarna, till exempel svenskfödde Lover Face, avstängda ett år från tävling.

Utöver detta beläggs samtliga fem tränare med beträdandeförbud på samtliga travbanor inom UET, det europeiska travförbundets medlemsländer.
Domen går enligt de franska reglerna heller inte att överklaga och avstängningarna träder i kraft den 2 januari. I Souloys fall handlar domen alltså om den svenska hästen Lover Face vid ett lopp i Cabourg den 22 juli i år, Lover Face som tidigare varit i träning hos bland annat Veijo Heiskanen.

Domen måste med franska mått mätt anses vara synnerligen hård. Det tyder på att den största travnationen i Europa ser med rejält allvar på kobolt, dess effekt och konsekvenser och skickar också en tydlig signal inför framtiden.

Det hela är såklart en riktig käftsmäll för i synnerhet Fabrice Souloy, som ju till exempel har en häst – Princess Grif – inkvalad till Prix d’Amérique 2017. Det bör också ge en fingervisning om straffutmätningen gällande de upprepade fallen i Sverige och Norge. Som var det som öppnade upp hela kobolt- och Fabrice Souloy-affären, och som exempelvis inkluderade Your Highness vid hennes seger i Oslo Grand Prix och Un Mec d’Heripré vid dennes tredjeplats i Elitloppet på Solvalla. Fall som denna sajt var först med att avslöja i början av september.

Totalt handlade det i denna historia alltså om fem fall och totalt fyra hästar: Your Highness som vann Oslo GP, Lionel som slutade sexa i samma lopp, och även Timone Ek – som vann ett ramlopp den aktuella dagen. Och så Un Mec d’Heripré då, såväl i Oslo som på Solvalla.

Domarna i dessa ärenden beräknas komma i mars-april.

Till sist: Måste man nödvändigtvis statistiskt ingå i topp 4 för att kunna bli nominerad somimage1 Årets Kusk, ja Årets vad ni vill? Njae, inte i min värld. Ett och annan ”bus” skulle jag då inte ha något emot vid nomineringarna och en första championtitel på en storbana (Jägersro), storloppsvinster som BC, E3 och Axel Jensens Minneslopp, seger vid sin första start överhuvudtaget på Vincennes, tillika även det i ett storlopp under ett genombrottsår som heter duga är, ja vad är det om inte verkligen ”Årets”? Jag ser alltså gärna Christoffer Eriksson (till höger på bilden) nominerad i klassen.

Henrik Ingvarsson

17 KOMMENTARER

 1. Konstaterar att den franska utredningen, som påbörjades betydligt efter den svensk/norska är klar och straff nu är utmätt.

  Varför man inte kunde samordna detta och låta det franska förbundet inkludera också de skandinaviska fallen i sin rättsskipning är lite av en gåta? Nu väntar en lång och tidsödande juridisk process om detta i Skandinavien också, och det är väl knappast så att man kan spä på med mer än lite mer böter? Ett års avstängning känns rätt OK avvägt.

 2. Bra att franska travförbundet inser allvaret , men avstängningen borde varit längre. Hoppas att det ger en uppvakningssignal till de svenskar som har häst i träning hos den franske fuskaren.
  Lasse

 3. Skrämmande dåligt straff skandal saloy ska bort för gått fy fan va dåligt
  Nu ska saloy gå till fransk domstol och säga att han är oskyldig.
  Hoppas franska förbundet har kollat vilka förutsättningar dom har

 4. Hade varit ännu bättre om han dömts till totalt tillträdesförbud för allt vad trav o hästar heter.
  Tävlingar, stall, träningsanläggningar osv. Rubbet.

 5. Om straffet går i verkställighet blir det lite obekvämt för Souloy, men han lär inte försvinna från travet under avstängningstiden, han har ju redan använt sig av bulvantränare och lär så göra igen.

  Och det är inte mycket att fördöma från svenskt håll, med tanke på hur vår dömde steroidfuskare kunnat fortsätta med verksamheten genom en hjälpsam amatörtränare och med okritiska kuskar som ställt upp och kört.

 6. Hade förstås helst sett betydligt längre avstängning men det franska förbundets dom blev hårdare än jag trodde, så jag är ändå positivt överraskad.
  Borde man inte, åtminstone delvis, komma åt problemet med ”bulvantränare” genom att berörda hästar också stängs av som de gör i Frankrike?

  • Fast Sofia, det förutsätter väl att hästägaren är införstådd med den ljusskygga verksamheten? I det välkända svenska steroidfallet var ju tränaren tillika hästägare, så det skulle det förstås inte vara mer än rättvist. Men om man som hästägare (rent hypotetiskt) i god tro skickar sin häst till en välkänd tränare som senare visar sig ha dopat hästen, skall man då straffas för det? Att den som skickat häst till Souloy borde vara påläst om tidigare incidenter är en sak, men det kan även slå mot intet ont anande hästägare hos andra tränare om alla skall vara lika inför reglementet.

   • Jag var lite otydlig, blir kanske inte tydligare nu men tänkte ungefär såhär: om en travtränare dopar och åker fast för det – och det förutom egen avstängning också innebär att dopade hästar stängs av – så måste det betyda att risken tränaren tar är väsentligt högre eftersom en upptäckt på ett mycket påtagligt sätt även drabbar hans kunder. Och utan kunder ingen verksamhet = behövs ingen bulvan.
    Sedan håller jag med om att oskyldiga ägare inte borde drabbas, men det är ändå ett sätt att både förebygga att det sker och att göra ”systemet” lite självsanerande.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar