Det finns stora likheter i vad Helen Ann Johansson gjorde för 21 år sedan och det Christoffer Eriksson uträttade på Vincennes igår.

Två segrar med bragdstämpel signerade av två för den franska travpubliken helt okända svenskar.

Alla har väl hört talas om när Helen Ann Johansson som den första kvinnan fick vara med och köra i Prix d´Amerique – ett lopp som hon vann med Ina Scot. En seger som slog ned som en bomb i travvärlden.

Igår var det dags igen när monsieur Eriksson för första gången körde på Vincennes. Christoffer gjorde gemensam sak med Helen, slog alla med häpnad, och vann Criterium Continentale med Jerry Riordans Treasure Kronos.

treasure-kronos-i-criteriuj-continentale

Jerry Riordan kunde förstås ha valt en fransk toppkusk, eller bett Björn Goop använda sitt klippkort för ytterligare en resa till Paris. Riordan valde istället Christoffer Eriksson som under året har skördat fina framgångar med Treasure Kronos.

En häst som bara blivit bättre och bättre. Jerry Riordans tränarjobb är värd alla beundran. Många var nog förvånade över att Halmstadstränaren vågade sikta på det här loppet, men Riordan är ingen fegis direkt. Han ser ofta möjligheter istället för problem.

Jerry Riordan satsade alltså på en debutant istället för en mycket mer rutinerad kusk. Amerikanens val visade sig vara genialt. Christoffer Eriksson körde nämligen ett av sitt livs hittills bästa lopp. Från en svår position i starten hittade Eriksson det perfekta slagläget.

I detta önskvärda läge väntade Eriksson iskallt ut det rätta ögonblicket innan han lät sin häst attackera och avgöra. Bättra än så går knappast att utföra jobbet. Åtminstone inte för en debutant.ina-scot-i-pda

Precis som Helen Ann Johansson gjorde 1993.

Den gången avgjorde Ina Scot mot hemmafavoriten Vourasi. Igår var det en svensktränad häst som fick ge sig strax före mållinjen, Johan Untersteiners Day Or Night In. Dubbelt svenskt alltså.

Nu vet även den franska travpubliken vem Christoffer Eriksson är. Men den vet inte att han kallas för ”Ove”. Segern banade väg för Christoffer till att köra i Pix d´Amerique. Om nu Jerry Riordan och ägarna vill vara med. Christoffers kompis Tomas Malmqvist tog förresten samma väg med Tumble Dust för två år sedan. image1

Innan dess skall Christoffer ”Ove” Eriksson avsluta ett makalöst fint år med att bli champion hemma på Jägersro. När några dagar återstår av året har han kört in 18,6 miljoner kronor. Bara sex svenska kuskar har kört in mer pengar.

Det är också en skräll.

I slutet av januari kan alltså Christoffer Eriksson få köra sitt första Prix d´Amerique. Bland motståndarna finns i så fall Jean-Michel Bazire som har varit med några gånger tidigare. Han kommer då kommer att köra sitt 20:e, 19:e i rad.belina-josselynd-klar-for-pda

Igår kvalade Bazire in sitt läckra sto Belina Josselyn genom att vinna Prix Tenor de Baune. Belina Josselyn fick dock ge allt för att hålla undan för urstarke Bird Parker och Bolero Love. Om Belina Josselyn skall vara med och kriga om en tätplats i Prix d´Amerique krävs nog betydligt bättre form än den hon visade upp igår.

Ändå var det en nöjd Jean Michel Bazire som tog emot hyllningarna efter loppet. Hans häst har haft stolpe ut i de B-lopp som varit kvalificerande för Prix d´Amerique. Nu fick hon sin fullträff och Bazire kan matcha henne mot Prix d´Amerique utan att pressas eller jäktas.

Till sist: Även om Treasure Kronos är uppfödd i Italien är det mycket svenskt i henne. Pappa är ju svenskfödde Raja Mirchi som allt tydligare framstår som en mycket spännande avelshingst.

LP

Bidler: Kanal 75 och Le Trot.

Criterium Continentale:

http://www.letrot.com/fr/replay-courses/2016-12-25/7500/6

7 KOMMENTARER

 1. Alltid lika intressant att läsa vad Paris Turf skriver om loppen, och som icke franskspråkig kan man glädjas över den extra dimension som Google översättning tillför texten. Så här blev de rader jag lät automatöversätta:
  ”Men den inhemska Philippe Allaire har tyvärr visat fel att försöka avvärja anfallet Treasure Kronos (11 – C. Eriksson) kom den andra delen av förpackningen toiser alla till slut. Besviken på sin återkomst till grus Thomain David sa: ”Det var fruktade numrerar insida. Jag kan också tas i sista kurvan, och när jag började, flydde mig.”
  Glasklart – eller cristal clair som vi Googleöversättare säger.

 2. Härligt för Jerry och alla inblandade. En topp 3-tränare i Sverige och extra skönt efter alla förföljelser från ST och andra skitsnackare!

 3. De gick inte så bra för Cash Gamble i Prix Tenor De Baune! Den svenska hästen
  hade väl för lite kobolt i blodet?😂 Ägarna får väl flytta hästen. Det är väl ingen mening att ha den hos Fabrice när ”havren” är slut.😩

 4. Ibland undrar jag om svenska/amerikanska tränare är gnälligast i världen. Alla, även de bästa, de som tjänar mest, känner sig förfördelade på olika sätt. Många känner sig också ”kränkta”. Offerkoftor stickas. När Riordan vann Stosprintern med Treasure Kronos och 800 000 tusen kunde han inte glädja sig, han var ”bitter” och anklagade ST för att ”förfölja” honom. Dom hade oannonserat gått in i hans stall och tagit dopingprov. Det borde vi kanske applådera, men icke. Det har blivit som ett mantra att skylla ST för all djävulskap. En loop som man inte kommer ur. Och det är mycket bekvämt; alla sociala medier backar upp gnället. Stormen tilltar. Fjäder blir höna. ST är värda all granskning och alla kritik som är befogad, men allt är det inte. Det är vanligt gnäll. Här i Frankrike gnatar inte tränarna på sitt eget förbund så fort något känns fel. Man vänder sig istället till det och försöker klara ut det. Det första man gör är inte att gå till media och beklaga sig.
  Grattis Jerry R för en enastående prestation och till platsen i Prix d´Amerique. Det var stort. Gläd dig och njut av framgången.

  • Det mest rimliga för en tränare med rent mjöl i påsen borde vara tacksamhet för alla prover som tas och visar att stallets hästar är rena.
   ??

 5. ” Stoffe” är en sjukt bra kusk, Jerry R en grym tränare , varför skulle inte Christoffer få köra ? Han som kör in vansinnigt mkt stålar o lämnar tillbaka tömmarna efter loppen med hela/ glada/ tävlingsugna hästar ? Tror iofs pågajäveln vunnit detta lopp om han så kört Lappnils….åk hem, ta emot championbucklan på jägers, kolla lite PDA lopp från -83 o framåt…. och tråna på segertalet tills sista Söndagen i Januari….

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar