Vi vaknar upp till en julafton utan några travlopp i vårt avlånga land. Inget V75-spel, inte ens något lopp med det nya succéspelet Top 7.

Julaftonen är numera den enda dag på året som är fredad i den svenska julalmanackan. Idag behöver skötarna bara utför sina sysslor i stallen, de slipper att flacka tur och retur till en travbana för att tävla.

För den spelsugne finns dock tröst. Som vanligt tävlas det på Vincennes denna dag. Fransmännen tar inte lika stor hänsyn till julefriden som vi svenskar.

Det där innebär att det är några få svenska kuskar som har firat jul med att vinna travlopp. Vi pratade i vår podd denna vecka om när Per-Olof Petterson vann med Lovely Godiva på Vincennes 1995.goran-jerreholt-vincenne-segergesg

Göran Jerreholt är en annan kusk som har firat jul med att vinna lopp på Vincennes. Han åkte in till banan från Grosbois med Minou du Donjon som skulle starta. Intet ont anandes upptäckte Göran efter en stund att han skulle köra Maja d´ Anson i ett lärlingslopp på Jackie Berthouart.

– Jag trodde att det loppet skulle gå på annandagen, men så hade dom ändrat till julafton, säger Göran.

Året var 1983 och det blev en av Görans bästa dagar på Vincennes när Maja d´Anson fixade hans första seger på den mytomspunna travbanan.

– Jag hade inga grejor med mig, fick låna både hjälm och glasögon, säger Göran.

Vid ett närmare titt på bilden ser det ut som om Göran fått låna glasögonen av självaste Leopold Verroken.

Dessutom vann även Minou du Donjon. Mon Tourbillion blev trea i samma lopp.

Troligen är det några fler svenskar än Pettersson och Jerreholt som vunnit lopp på julaftonen. Mina uppdrag i köket hindrar mig dock från att efterforska detta.

Björn Goop firade igår tidig jul på Vincennes där han körde in körde in drygt 75.000 euro efter placeringarna: 1-4-3-2-1. Den första vinsten kom med egentränade Monas Invercote som vann till drygt 45 gånger.lp-vid-havet

Även idag blir det svenska inslag på Vincennes. Både Jörgen Westholm och Lutfi Kolgjini har hästar med.

Till sist: En något förvirrad frågetävling i gårdagens Vinnare V75 sög nästan musten ur mig.  Frågan jag gick bet på: Vad heter Pierre Vercruysse i förnamn?

God jul!

LP

11 KOMMENTARER

 1. Atg-Lives Åke Olsson sig musten ur mig. Först Vincennes (där han hade stora problem att identifiera ekipagen) och sedan Örebros V75-tävlingar. Han är i särklass Sveriges bäst betalda om han får betalt per ord.

 2. Måtte Julafton för alltid vara fredad från V75 eller andra tokerier från ATG. Det borde finnas fler sådana travfria dagar under året. Det dör varken ATG eller vi av.

  God Jul till er båda! Ni gör ett fantastiskt jobb med er blogg!

 3. Personligen hade jag inte haft något emot en saftig V75 omgång idag då jag utgör en av få personer som inte firar jul av olika anledningar.

  Önskar er som driver denna underbara blogg en God Jul.

  • Tja, midsommar tex. Eller nyårsafton… då behövs inte köras några travlopp överhuvudtaget. Eller varför inte låta söndagar överhuvudtaget bli travfria eftersom det uppenbarligen är svårt att få till något större intresse för dessa dagar oavsett spelform. Bättre med kvalitet framför kvantitet. Tycker jag. Men det finns säkert många som är bitna av speldjävulen som inte håller med. Och det spelar ju ingen som helst roll vad jag tycker oavsett.

 4. Fransmännen helgar nog julen de också. Likväl som italienare som även de kör lopp på självaste Julafton.
  Detta beror förstås på att det är VI som har lite bråttom. Snart dags för Kalle Anka o hans vänner.
  Där ser man från tomteverkstaden hur en nisse lyfter på almanackan och visar på den 25:
  ”We better hurry up, tomorrow’s Christmas day”!
  I de flesta länder så firas Julen först imorgon den 25!

  God Jul på Er.

 5. Nu hoppas jag innerligt att det svenska spelarkollektivet unisont bojkottar de genant usla V75-omgångarna i Norge och i Finland under mellan dagarna. Både p.g.a. utflyttningen av V75 men även en protest mot den totalt undermåliga sportsliga kvalitet som bjuds dessa två dagar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar