Carlsson kom med ett Höganäskrus i en svångrem kring halsen. Gestaltad av Allan Edwall. För första gången visade August Strindbergs Hemsöborna i Sveriges Television. Där förresten Sven Wollter sågs i rollen som Gusten.

Året var 1966, då också de tre O:na: Orup, Ortmark och Olivecrona visade oss vägen  in till skjutjärnsjournalistiken.lill-mavil-och-bernt-ew

För mig avslutades året med ett dråpslag. Dagen före julaftonen ringde en kompis:

– Har du hört var som hänt.

– Nej.

– Bernt har kört ihjäl sig.

Kunde det verkligen vara sant? Några timmars efterforskningar gav det nedslående beskedet: jo, det var sant.

Vår stora idol, den som vi trodde skulle kunna nå ändå upp i toppen bland svenska travtränare – och kuskar – hade förolyckats i en bilolycka vid Gillstad, mellan Lidköping och Grästorp.

Bernt Johansson var på väg hem till familjen i Åmål när ödet ville annat. Han blev 28 år.

Det har alltså gått 50 år sedan dess; 50 långa år, 50 år som helt plötsligt inte känns så avlägsna. När jag igår blev påmind om den tragiska händelsen av Lars-Eric Magnusson så kändes det som om det hände nyligen, kanske bara för några dagar sedan.

Bernt Johansson, från Ed i Dalsland, började som tränare i Åmål 1959. Inför säsongen 1966 värvades Bernt till Axevalla där han direkt visade vilken oerhört duktig tränare och skicklig kusk han var. En fantastisk hästkarl helt enkelt, sprungen ur en familj där hästarna stod i centrum. Pappa Johannes samt bröderna Arne och Leif var också travfolk.svenning

Bernt Johansson blev champion med sin 41 segrar direkt under sitt första, och dessvärre enda år, på Axevalla. Han slog storheter som Uno Swed och Folke Sjöberg.

Lill Mavil var en av hästarna som Bernt körde. Det nioåriga stoet hade kommit tillbaka efter fyra års frånvaro. Med Bernt som kusk vann hon elva segrar på Axevalla under 1966, 16 totalt. När sen Bernt gick bort tog Svenning Eriksson (bilden) över som kusk och vann både Åby Stora Pris och Färjestads Jubileumslopp 1967.

Många hästägare flyttade sina hästar till Axevalla och Bernt Johanssons stall. Bland andra stall Geson, med hästar som Prince J. Geson och Oscar de Boulon. Stall Geson var då en av Åbys största hästägare.

Good Express, Jaguar Fortuna. Pongo, Puck Lance, Lady Moon och kallblodet Tryggson är andra hästar som poppar upp i det här sammanhanget.bernt-johansson-jaguar-fortuna

Bernt Johansson var en iskall kusk, en mix av Gunnar Nordin och Örjan Kihlström. Ibland kändes det som om Bernt var kall i överkant. Som i ett stayerlopp på Axevalla i september 1966. Bernt lät då Peppone lll leda länge, det såg ut som allt för länge. Vi stod där och följde loppet med förvånade miner:

– Vad tusan håller Bernt på med?

Till slut, när 50 meter återstod, kastade han loss den hypersnabba Lill Mavil som i ett nafs avgjorde till en lätt seger.

Sådan var han, denne gudabenådade kusk. Men det hände också, förstås, att han körde för sent några gånger. Som när några av min kompisar var med på V5 till sista avdelningen på Färjestad. Bernt Johanssons Pongo var hästen de lutade sig mot.

Den gången var Bernt aningen för säker och Pongo lyckades inte fånga in ledande Strader King. Med Pongo som vinnare hade polarna tagit hela potten, 32.000 kronor. Nu fick de nöja sig med en fyra som gav 8.000 kronor.

– Varför kom ni inte ned till stallet och sa till innan loppet, sa Bernt när fick veta vad som hade hänt:

”Då hade jag kört tidigare”.

Ingen kan med säkerhet säga hur långt Bernt Johansson kunnat nå. Många av oss som följde honom på den tiden är dock övertygade om att han kunnat slå sig in bland de tio bästa travtränarna i landet – genom alla tider!lill-mavil

Till sist: När Lill Mavil vann ett lopp på Axevalla den 24 september 1966 ropades oddset ut till 2.07. Många blev förvånade, var det verkligen möjligt? Nej, det var inte möjligt. Totopersonalen hade räknat fel. Några minuter senare kom det riktiga oddset, 1.65. Eftersom en del spelare varit snabba och redan hämtat ut till det första oddset fick övriga samma förmån. Axevalla fick ta den ekonomiska smällen.

LP

Bilder på Bernt Johansson: Erik Widén.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar