”Får jag någonsin se henne igen?”

Tamino till sin älskade Pamina i Mozarts opera Trollflöjten.mozart

Får jag någonsin se dig igen, i all din prakt, vilken dag i veckan vi än pratar om? Det Solvalla som bågnat under herrarna, de herrar som står över oss alla.

Får jag någonsin se henne igen, det Solvalla som alltid varit vår moder?

Kören svarar:

”Snart, snart – eller aldrig”.

Vårt sedvanliga årsmöte, vår lilla spelklubbs återkommande stämma, är som vanligt förlagd till Solvalla. Vi möts av en myndig hovmästare som slår lite på tangenterna i sin dator. Han hänvisar oss till ett bord, och lägger till:

– De övriga gästerna har redan anlänt.

Han kunde lika gärna ha sagt; ”ta vilket bord ni vill”.

Synen som vi mötte var nämligen aningen skrämmande; en öde, så gott som folktom, restaurang. Som regementsmatsalen när nästan alla var hemskickade på julpermis. Förutom vi då, vi som gick beredskap.

Hovmästarens dator har ersatt hovmästare Sundmans hjärna. Han som gjorde sig en mindre förmögenhet på att plocka av varje gäst en hundring, minst, för att han, eller möjligen hon, skulle få ett bord.

Det var på den tiden som köerna fram till hovmästarens pulpet ringlade sig långa ut mot dörrarna.

Jag minns, för det var inte särskilt länge sedan, när restaurangerna var fulla; av folk som ville spela, av folk som gillade att umgås, av folk som hade Solvalla som sitt stamställe varje onsdag.

Nu sitter vi där, vi fem, som vi vore utslängda i tomma intet, utan någon bordsgranne till höger, ingen till vänster, ingen nedanför, ingen ovanför.

Då utbrister någon ur vår spelklubb:

”Dom kör, grabbar”.

Reflexmässigt tittar jag ned över den oval där en gång i tiden Ego Boy fick stora delar av dscf1224svenska folket att gilla trav, travsport. En traktor rör sig i sakta mak mot mållinjen.

”För fanken, det är där dom springer”, säger en av mina vänner och pekar på en tv-skärm.

Det borde jag naturligtvis förstått, men reflexer är svårtyglade.

En stund senare: Mästarnas mästare, eller åtminstone travtränarnas travtränare, Stig H Johansson låter en häst jogga runt den bana där Mäster Johansson vann sitt livs största seger, den med Victory Tilly i Elitloppet år 2000.

Ingen, eller i varje fall nästan ingen mer än jag, lägger märke till när en av travsportens ikoner visar upp sig. Alla, de flesta, är nämligen upptagna av ett lopp som televiseras från Sundsvall.

Detta är svensk travsport anno 2016. Vid vårt bord utbytes tankar om detta; två före detta sportchefer på Sveriges Television, varav en dessutom har varit både marknadschef och vd i det spelbolag som ägnar sig åt spel på travhästar. Dessutom finns två av SVT:s mest erfarna reportrar genom alla tider med. Och så jag.dscf1225

Denna kvintett har bevakat ett och annat EM, VM, OS, världscuper, matcher i Champions League – och så några Prix d´Amerique (vem minns inte Jäleviks möte med Kjell P Dahlström efter Ina Scots seger?).

Vi dryftar frågan; hur kunde det bli så här, hur i hela friden kom någon på idén att dela tävlingen, med den näst största spelformen, på två ställen? Som om Ingemar Stenmark skulle åka i Madonna di Campiglio och Phil Mahre i Adelboden – samtidigt.

Någon i vår lilla grupp (jag har lovat att inte avslöja vem) säger:

-Jag kunde möjligen förstå det, ur en ekonomisk synpunkt, om det spelades V86 för 30 miljoner varje vecka.dscf1223

Notan kommer, 4.185 kronor. Remy skriker till:

– Det blir en lax per skalle.

Jovisst, det kan det vara värt. Maten var nämligen utmärkt, och servicen bra. Fattas bara annat, det fanns ju inte så många att serva denna kväll.

Vi glider ut genom porten mot vår skjuts. Förr stod där en lång rad av droskor som skulle forsla folket in mot stadens neonskyltar. Nu står endast en bil, den som är vår transport.

På lite håll hör vi hur Erik Adielsson intervjuas i vinnarcirkeln. Ingen lyssnar, alla är på väg någonstans.dscf1229

Den Erik som är styrelseledamot både i ST och ATG. En av svensk travsports största makthavare.

Vad tycker han, innerst inne, i hjärnan och i hjärtat, om detta spektakel?

Hallå Hans Ljungvkist: Är det så här du vill ha det?

Hallå Johan Lindberg: Är det så här du vill bygga svensk travsports framtid?

Till sist: Sveriges Television bryr sig inte särskilt om travet, men i morgondagens Sportnytt kommer ett fint inslag om On Track Piraten.

LP

 

24 KOMMENTARER

 1. Vi har den sport aktiva förtjänar för ögonblicket, enär vi som kritiserar får bära epitet som surgubbar och tröttmössor , samt alla aktiva som ansett det bättre att stiga still, inte ta upp sin knytna näve ur byxfickan, vädra det som säger vid kaffebordet på stallbacken, OM det vore så att det fanns mer pengar än någonsin att springa om, att 40% av hästsportens kostnader finansierades av prismedel, kanske man kunde finna de sist 10årens hanterande av hästsport motiverade.
  Men nu brådskar det att agera, för lavinen saktar inte av utan att någon ställer hinder i vägen, spränger skredet och ändrar riktningen . 2017 kommer för första gången ATG, ST , HNS mfl organisationer på allvar synas i sömmarna. DET SER JAG FRAM I MOT.

 2. Härliga Killar och fina f.d .hästägare kompisar till Lass John. Glömmer aldrig Remy på Rättvik när han undrade om det gick att ta ut kontanter på travbanan.

 3. Kul att Svt kommer att visa något positivt om travet. Jag är en ( av dom sista ? ) som kollar på text-tv och under sporten lyser rapporteringen med sin frånvaro förutom när något handlar om doping.

 4. Håller med hatten men kom och inte tro att Erik A ska göra någon skillnad för travets skull att han har blivit invald.finns absolut ingen som vågar kritisera (ST)asi för gör man det så får man alltid tillbaka något skit.Tycker det är bedrövligt att dom flesta som lever jävligt gott inom travet just nu inte bryr sej om att det bara går åt ett håll det ser man ju väldigt tydligt av dom tränarna som är värre än en thailändsk hora på att sälja sej själv när det gäller SK SHL travet.

 5. Mycket bra skrivet LP.

  När ska dom styrande fatta att V86 express är bra MEN ska inte innefatta landets största bana som ska ha en egen tävlingsdag med 6 lopp o med 100 000kr o mer i 1a pris.

  Som det är nu är det ju bara att lägga ner Solvalla o låta huvudstaden vara utan travbana.
  Snacka om att elda för kråkorna…

 6. Det kommer bli oehört svårt att hitta nya aktiva ( tränare, kuskar, uppfödare och hästägare) som svensk travsport drivs nu. Utan aktiva inga spelobjekt med fallande omsättning som följd sen går den negativa spiralen snabbt ner i källaren, lex Tyskland och Italien. Vem upptäcker/vill utöva en sport som bara är ett spelobjekt utan publik och hjärta som dessutom är svindyr att hålla på med?

  • Jag gör det samma, det blir uppesittarkvällen för mig och så ordinarie omgångar för övrigt. Det var länge sen jag slutade spela på alla extra V75 överhuvudtaget. Hoppas fler spelare tar tillfället i akt med en tyst protest och ägnar sig åt annat dessa mellandagar.

    • För att det här är idioti som urvattnar begreppet V75 och jag föredrar kvalitet framför kvantitet. Vill vi inte ha det så här så finns bara ett sätt att visa det, att inte spela. Det är min åsikt och den delar jag med många andra. Sen finns det förstås alltid någon därute som inte kan låta bli, i hoppet att bli miljonär. Så spela du, du kanske vinner. Grattis i förskott.

 7. Jag är den förste att applådera en operametafor och förstår som älskar liknelsen. Skall vi vara krassa är ju dock Tamino i Trollflöjten svuren till total tystnad utav trollkarlen Sarastro för att bevisa sin kärlek till just Pamina, som då istället anklagar honom för att inte älska henne i ”Ach, Ich Fühls”, en av operans vackraste arior istället för att se helheten (kanske bäst bevarad på skiva av fantastiska sopranen Anna Moffo som faktiskt haft starthäst i Elitloppet). Så vilka är krafterna, vem är Sarastro, och vem är Nattens Drottning i sammanhanget? // Tony

 8. Klockrent, LP. Dessutom mycket vackert skrivet.

  Man måste hålla Myron ytterst ansvarig – ingen ryggrad. Ingen ledning. Men även Stig H, Tarzan, Redén, Örjan och Erik A m.fl. som bara stått och tittat på när Solvalla rustats ner. Som inte sagt flasklock och som låtsats som om dom inte kan göra något. Man vill gärna anklaga ST och ATG, med all rätt, men det här är också lokalt. Ni Solvallatränare och kuskar, ni i dom olika föreningarna, Solvallas Damklubb och hästägare och uppfödare. Var har ni varit? Har katten tagit era tungor? Det är en sådan brist på civilkurage så man skäms. Som Parisare tänker jag på slagorden från Maj-68. ”Sous les pavés, la plage”. Under gatstenen – plagen. Plocka upp stenen och se efter själva, det finns något under och skicka sedan gatstenen in i silverbyggnaden och se om någon förstår allvaret.

 9. Tarzan klagar väl på allt vecka ut och in. I Expressen. För vad det är värt. Och anklagas ju (av vissa) för att vara en sån gnällspik.

  Men visst kan man önska att någon kunde gå först. Varför inte göra en intervju med Erik och ställa dom frågor du vill ha svar på? Vi är nog många som gärna skulle läsa den.

  • Melander är väl ingen gnällspik. Hans attityd i en av landets största tidningar är väl positiv för den sport som vi väl älskar? Eller? Lockar många nya intressenter, eventuella hästägare…

 10. Jag vill nog påstå att valberedningens (läs Stig H Johansson) utnämning av Erik Adielsson till ST styrelse var ett av de sämsta besluten som fattats. Att Erik därtill fick bli ST:s representant till ATG: styrelse förstärker bara idiotin.

  Erik – en utomordentlig ambassadör för travet – blir ståendes med ena handen på spisplattan och den andra i frysen, allt i hopp om att kroppen ska nå en behaglig temperatur.

  Det är en omöjlighet – hur gott uppsåt man än har – att sitta på alla stolar och vara trovärdig. Erik predikade så sent som i november att ATG tjänar mer pengar nu – igår kom ett beskedet att ATG ska spara uppemot 100 miljoner kronor.

  Svensk Travsport och ATG behöver dokumenterat erfarna och kunniga namn från affärsvärlden och styrelsearbete – inte kuskar och tv-programdeltagare – det är ledsamt att inte ST:s valberedning inser det.

 11. Lennart utmärkt skrivet.

  En kommentar och fråga till Jack ;
  De efterfrågar hur de aktiva reagerat i kretsen kring Solvalla.Hur engagerade de är?
  Hur engagerad är Du i dessa frågor?
  Är Du hästägare? och isf hoppas jag du noterar hur aktiv Solvallas hästägareförening är i dessa frågor.
  God Jul

  • God Jul själv alla på forumet.

   Jag har haft ett tjugotal hästar i Sverige och fött upp några också. Haft dom hos några av dom jag kritiserar, även hos Örjan när han var tränare. Även hos Tarzan när han var publiktränare. Och Stig H. När dom ger sig till känna talar dom alltid i egen sak(som TZ)när dom kunde vara frontfigurer.

   Nu har jag ingen häst längre i Sverige, men i Frankrike. Dock ej hos Fabrice Souloy. Jag blir ibland anklagad för att gå hans ärenden när beskyllningarna mot honom inte genast slår rot och straffas. Men i Frankrike finns inga tabloider, typ skandalpress som i England och Sverige. Därför hetsas inte journalister att ta ut svängarna för att redovisa mer click etc. för sina annonsörer. Och de sociala medierna används med måtta. Det blir en lugnare process, men har man åkt dit i ett dopingprov så kommer det fram. Var så säkra. I Frankrike har man också en slags pragmatism när det gäller hästsporten. Man skulle aldrig tillåta att en spelare som Skarplöth kan komma in från ingenstans och få bestämma agendan. Röja omkring utan förankring. Bestämma att Solvalla inte ska ha en egen dag(sic!)utan dela den med andra banor. Och flatheten hos dom som har något att säga till om, inklusive tränare och ägare, är bedrövlig. Och dom värsta syndarna är kanske travets olika travsällskap, klubbar och organisationer som de facto har makt att ingripa. Och att låtsas att Solvalla inte är huvudbanan i Sverige är ju bara en förnekelse av strutskaraktär. Och att inte huvudbanan har en egen dag! är rent ynkligt.
   A Bientot.

 12. En utmärkt beskrivning av vad som numera pågår på Solvalla. En trend på publiksidan som är katastrofal. Solvalla sitter i en hopplös situation och 2017 kommer väl säkert att ge ytterligare publiktapp. Det finns ingen glädje att gå på Solvalla längre med dess ödslighet allra helst på vinterhalvåret. Jag har inte missat många dagar på Solvalla de senaste 40 åren. Men sedan expresstravet infördes med växeltrav så blir det numera TV-tittande med program som ar alltför spelinriktade (Skarplöt). Som travsportentusiast känner man sig helt uppgiven. Jag har ett förslag. Eran podd på tisdagar är ju ett utmärkt initiativ. Erik Adielsson som nu har uppdrag i både ST och ATG .Ha med honom och framför era åsikter om expresstravet och sena lördagstävlingar och många övriga spörsmål. Ha med Erik minst en gång i månaden så att han får utveckla sina tankar och ev.önskemål hur han önskar att framtiden skall se ut . PS I Frankrike så har Equideakanalen varje måndagskväll ett panelprogram med aktuella personer som diskuterar sporten ur olika vinklar. Ett mycket bra program att ta efter i Sverige. Även Johan Lindberg vore ett bra intervjuobjekt

  • Ingen lyssnar på spelarna.
   Vi som bara spelar och håller skeppet flytande har ingen representant i Atg eller Stc styrelse ???
   Tänket sen gammalt är att vi ska mjölkas och hålla käften.
   Träbänkarna var kvar tills för nyligen och milslånga köer var det till totokassan.
   Krisen för banorna är självförvållat ,,
   I framtiden kanske det räcker med 1 st supermoderna bana under tak som kör dygnet runt ,,,

 13. Ej svårt att förstå utveckling mot ödsligheten. För Skarplöt et consortes gäller endast mammon och inget annat.Svårare är det inte.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar