Det så kallade lärlingsfallet, som trottosport (ingvarsson & persson) var första media att avslöja och berätta om tidigt i höstas, har nu gått till åtal.

Det var den 30 augusti i år som denna sajt som första media avslöjade att det i ett proffsstall, ett av landets största, hade förekommit oegentligheter.

Att en känd lärling i detta proffsstall misstänktes och var polisanmäld för flera fall av misshandel mot en kvinnlig kollega och på grund av detta hade erhållit kontaktförbud. Ett förbud som innebär att den som fått detta kontaktförbud inte får besöka, kontakta eller följa efter den som skyddas av förbudet. Den som bryter mot kontaktförbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.
Lärlingen hade i förhör och inför Tingsrätten också erkänt tre fall av misshandel.

Vad gäller polisutredningen, så togs den upp igen efter att ha legat i träda innan trottosport förde upp fallet i ljuset. Sedan dess har den delvis legat i viloläge på nytt, för att ånyo återupptas och har alltså också lämnats över till åklagare. Och enligt vad Travronden idag berättar så har den aktuelle lärlingen nu åtalats för tre fall av misshandel.

– Jag har skrivit av flera av punkterna, men kommit fram att bevisen är tillräckligt starka för att prövas i tre av de anmälda misshandlarna, säger åklagaren till Travronden.

Åklagaren har kallat tre vittnen till rättegången som kommer att inledas om två-tre månader.
– En som sett den första misshandeln och två som har sett skador och som kvinnan haft misshandeloch hon har berättat för dem om vad som hänt, säger åklagaren till Ronden.

Enligt åklagaren har lärlingen gjort en del medgivanden.
– Han tycker inte att han har gjort sig skyldig till misshandel. Han går delvis med på att han har utdelat slag, men då efter att målsäganden har slagit honom, säger åklagaren.

Den drabbade hästskötaren, som heter Isabell, har lämnat följande kommentar:
– Jag polisanmälde saken för att jag anser att man ska göra det om man råkar ut för detta. En rättegång är ingenting jag ser fram emot. Uttalandena om att jag ska ha delat ut slag mot honom är givetvis ren lögn och precis vad jag förväntade mig att han skulle säga, det och allt annat han spridit det senaste året. Jag tycker det är enormt skönt att detta är över, och jag hoppas Johan Lindberg och resten av ledningen antingen får sparken allihop eller tar en stor lärdom av detta och gör en radikal förändring, säger Isabell.

Lärlingen var under en månad efter att vårt avslöjande arbetsbefriad, men är sedan den tiden åter i tjänst hos sin arbetsgivare.

Så vad g-ö-r då Svensk Travsport i det här läget?
Jo, man avvaktar helt enkelt tingsrättens beslut.
– Eftersom det inte handlar om något som har hänt på en travbana så gör vi ingenting just nu. Om det blir en fällande dom så ändras läget. Då kan vi absolut agera och det har vi gjort efter tidigare domar mot travtränare, säger ST:s generalsekreterare Johan Lindberg till Travronden.

Henrik Ingvarsson

18 KOMMENTARER

 1. Tränaren har varit tyst en längre period annars har han åsikter…. om alla andra.
  Lärlingen borde fått sparken för länge sen men det är som alltid kvinnans fel…
  Bra att det är stake i åklagaren

 2. Läge för ST att den 1 Januari visa lite stake när Code of conduct börjar att gälla. Lärlingen, JS, stortränaren på Åby mfl dra licenserna samma dag för enligt skojarna Lindberg och Wahlman på ST så är det först då ST kan agera utan att ha fällande domar, förseelser utanför banan och annat trams som de gömt sig bakom.

 3. Då undrar jag det som Jörgen Sjunesson blev avstängd för av svensk travsport hände de på en bana då? Rent skitsnack av Johan Lindberg där gick de tydligen att stänga av en kort period. Det är faan som mesiga politiker skyller på varandra lägger över svaret på någon annan. Jag spyr snart av detta rövslickeri.

 4. Båda hade ju licens när det inträffade, inte för att man ska vara oskyddad utan licens men borde inte det stärka ansvaret för ST att agera?
  Tränaren är ju helt åt helvete ute på djupt vatten, oavsett dom nu så står det klart och tydligt att vittnen trätt fram som sett det hända. Säkerligen hans egen personal. Hur i fridens namn skall man slingra sig ur det?

 5. I och med att åtal väcks så anser sig åklagaren ha stor chans att nå en fällande dom. Därför borde ST sent omsider inse sitt misstag och stänga av lärlingen åtminstone till dom fallit. Och om utfallet blir fällande så bör han stängas av mycket länge. STs agerande de senaste åren är bara embarmeligt dåligt.

 6. Peo, ingen kan väl dömmas på förhand och vad och vem hjälper det att bli utan sin försörjning,
  Måste finnas bättre sätt att få folk att veta hut ???

 7. Känner också stor olust med alla som vill dela ut straff innan man dömts i domstol. Ett erkännande kan naturligtvis leda till direkt till avstängning, men vill vi ha twitter som domstol??
  Harb

  Tycker trots allt att ST gör konstiga bedömningar och kännas inte konsekventa.

 8. Självklart ska lärlingen vara avstängd tills dom fallit. När det gäller bestraffning handlar det inte om att ”släpa ut lärlingen på torget för allmän bespottning” utan att sätta gränser för vad som gäller i syfte att motverka att det händer överhuvudtaget. Riskerar man att förlora sin försörjning så tänker man nog efter före.
  ”Alla gör vi fel”, som Walmann sagt, är en särskilt trist attityd i detta fall med tanke på att hundratals kvinnor varje år mördas av män de har eller har haft en relation med. Där samhället känt till att de varit rädda och känt sig hotade. Precis som Isabell.
  Att man försöker få det till ett lovers quarrel är bara tragiskt, det är högst onormalt att slå eller hota sin partner eller sitt ex hur arg man än är. Finns inga som helst ursäkter, finns ingenting hon kan ha sagt eller gjort som skulle ursäkta att han gör så hon ser ut sådär (och det finns fler bilder). Och vi pratar upprepade tillfällen, noll ånger.

 9. Varför namnger ni tjejen som blivit utsatt för detta men inte ”lärlingen”? Alla vet ju i och för sig redan vem det är, men ändå…. Jag hoppas han försvinner från travet för evigt, han har inte här att göra.

 10. Jag försvarar inte påstådda handlingar men min känsla är att det blivit hysteri om att anklaga folk inom travet.
  Kollektivavtalet inom industrin ger inte rätt att avskeda inte ens efter fällande dom och definitivt inte på rykten.
  Vad och vem skall försörja de utpekade??

  • Vad och vem ska försörja tjejen som slutade med travet pga detta?
   Du?
   Är väl bättre att rötäggen tar ett jobb på McDonalds istället för de utsatta.

   • Dessutom så har arbetsgivaren skydlighet att avskeda/vidta åtgärder vid sådana här fall på en arbetsplats.
    Behöver absolut inte invänta dom, arbetstagaren har erkänt för länge sen och det finns vittnen.
    Vad jag förstått det som är till o med en utav dem förstemannen på gården, alltså personalchefen.
    Oavsett dom så ör det säkerhetsställt att detta inträffat och tränaren ligger oavsett risigt till om tjejen går vidare med detta.

 11. Måste vara kul o jobba på den arbetsplatsen med vetskap att högste chefen låter våldsverkare fortsätta jobba som om inget har hänt medan den utsatta tvingas lämna stället.
  Den högste chefen borde värna om en bra o trygg arbetsmiljö för sina anställda.
  Ska bli intressant att se om allt slutar med påföljder även för honom.

 12. Hästägarna borde väl kräva av sin tränare att det inte försigår något sådant i ett stall där man har sina hästar. Om jag hade haft hästar i detta stall hade jag krävt att den åtalade personen inte skulle få arbeta innan dom fallit. Hans storhästägare som driver Svea ekonomi kanske borde ta upp denna fråga? Han borde kunna med ett vettigt resonemang få Roger att begripa stundens allvar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar