Viking Kronos är farfar till Cyber Lane och Mulligan.

Viking Kronos avslutade den oerhört vackra säsongen som tvååring med att vinna Gran Premio Allevatori, det italienska uppfödningsloppet, på Tor di Valle i Rom.

En av de mest överlägsna segrar i ett storlopp som något öga har skådad. Det var då den italienska referenten drog till med: la parodia.marlene-hammargren-pa-vincennes

Parodi.

Den gången, 1997, avgjordes loppet i början av december. Numera är loppet inte bara flyttat till Roms nya bana Capennelle utan också till den 26 december, annandag jul.

Så här i juletider kom vi att prata om klassiska jultävlingar. Då kom jag på att Per-Olof Pettersons läckra Lovely Godiva vann ett av sina lopp på Vincennes på självaste julaftonen. Året var 1995. Och hur skötaren Marlene Hammargren (bilden), framåt kvällen, fick åka med sitt sto ut till gården i den lilla byn Chamant för att där genom fönsterrutorna följa hur det franska folket firade jul.

Det är som alltid; skötarna får ta de värsta smällarna.

Lutfi Kolgjini spelade en gång i tiden rollen som något av en julenisse när han två gånger om vann Gala Internationale Del Trotto i Rom på annandagen. Båda gångerna var det Revenue som drog julenissen till flotta segrar och fina pengar.

Annandagstravet på Solvalla har för många blivit en stunds avkoppling från släkt och vänner, från julmat och snaps. En av årets höjdpunkter för travnördarna. Nu känns det som om just den tävlingsdagen hamnat lite i skymundan, lite inträngd bland alla V75-omgångar som vi skall ta oss an den närmaste tiden.

Sture Johansson från Åskloster, lite norr om Varberg, är en doldis i travsammanhang. Ändå har han varit med oerhört länge, ändå har han fått upp över 100 travhästar, till och med över 130.

Det är från denne man, och från denna lilla ort, som alla Kloster-hästar härstammar. Pense Kloster (bilden) är den senaste vi lärt känna. Det läckra stoet som vann i V75 på Åby i lördags.pense-kloster

Pilot Kloster är en annan. En häst som blev lite av en kulthäst i Göran Kärrstrands regi. Kanske har ni glömt att ”Piloten” också hade fina framgångar i Frankrike?

Det här är några av ämnen i veckans podd – var god att lyssna.

… och så får ni förstås veta vad Henrik helst vill ha på julbordet.

Till sist: V75-omgångarna kommer att regna över oss som ett rejält höstregn. Travets elitserie utlokaliseras till Norge och Finland. En av omgångarna avgörs i finska Uleåborg. Då kan man verkligen tala om parodi.

LP

Acast (android):
https://aca.st/2ac413

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

2 KOMMENTARER

  1. Men det är onekligen fina pengar att köra om för oss som bor uppe i norr och det ligger inte lika otillgängligt till , som en krönikör i aftonblaskan brukar säga

  2. En annan parodi är ATG:s desperation kring superfloppen TOP7.

    Såg i reklamen att man som vanligt dan-före-dan har ett uppesittarpaket (för 200kr) tillsammans med Bingolotto och där ingår 2 bingolotter, choklad och (tro det eller ej) TOP7 för 100kr. Man skippar alltså V75 för att på något sätt ”hyfsa” de usla omsättningssiffrorna på TOP7.

    Vore kul att veta vad TOP7-kalaset kostat med all massiv reklam osv?
    Känns som helt bortkastade pengar på ett dödfött spel.

    En sak är i alla fall säker och det är att antal nya spelare och eventuella travintressenter som TOP7 givit är 0 (NOLL)!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar