Han var en begåvad kusk, med tveksam vandel. Till slut föll han, något oturligt, offer för en pistolkula i en uppgörelse mellan grovt kriminella inne på travbanan. Den travbana som i deckaren kallas för Åkern.

Leif Rovlund dog inte direkt, han levde ytterligare några dagar. Under de dagarna försonades han med sin bror Erik som under åren varit en framgångsrik travtränare. Leifs sista dagar gav de båda bröderna den sinnesfrid som länge hade saknats.

Fanns då bröderna Rovlund i verkligheten? Eller åtminstone vissa fragment av de två? Jag funderade över dessa frågor när jag läste boken ”Synden straffar sig själv”. Eller är det författarens som helt och hållet ger utlopp för sin fantasi?bjorn-persson

Björn Persson, i travkretsar mest känd som mannen bakom travhästen Parkin som sprang i nästa två miljoner kronor, har kommit ut med sin tredje kriminalroman. Och som i de tidigare kretsar handlingen kring den mellansvenska stad som får betecknas som Sundsvall.

Det går lite trögt i början, Björn Persson är en slow starter. Gång efter gång lägger jag ifrån mig boken utan att få det rätta suget. Möjligen kan det bero på att jag inte är särskilt van vid att läsa deckare?

Så tar den fart, mitt i loppet skulle man kunna säga. Sedan är det full sula mot mål som gäller, det går helt enkelt inte att skilja sig från boken. Finishen blir ett crescendo av brutala mord där jag trodde att den sympatiske kriminalaren Stig Elofsson mötte sitt öde.

Dessbättre överlevde Elofsson och förhoppningsvis hänger han med till Björn Perssons nästa bok.

Raka motsatsen till Elofsson är advokaten Jens Rudner. En läskig typ som vid sidan av sina uppdrag som försvarare är en ful fisk som simmar i grumliga vatten. Till slut försvinner Rudner från offentligheten när han kidnappas och blir inlåst i en avsides belägen sommarkåk. Där utsatts Rudner för behandlingar som inte lagens långa arm kan använda sig av.

”Synden straffar sig själv” är en passande titel på denna deckare där sexdejting och amorösa kvinnliga polischefer och jurister är inblandade.

Precis som i Björn Perssons tidigare böcker finns också journalisten Lennart ”Lenny” Eriksson med. Björn Persson rör sig gärna i sådana miljöer; travbanan och tidningsvärlden.

Björn Perssons bok är utgiven på Ultima Esperanza Books.
dag-hammarskjold

Till sist: Apropå böcker så fick jag på fars dag Henrik Berggrens bok om Dag Hammarskjöld ”Att bära världen”. En synnerligen välskriven biografi över en av de största svenskarna som har funnits. Bakom den aningen tillbakadragne och blyge Hammarskjöld fanns en mycket stor människa. Förutom den fascinerande berättelsen av FN:s mest hyllade generalsekreterare får vi se många unika och illustrerande bilder från Hammarskjölds liv.

LP

 

6 KOMMENTARER

 1. De bästa deckarna sätter fart från första meningen. Det finns många tråkiga böcker som har ointressanta miljöbeskrivningar i oändlighet. Prova att läsa Peter James eller Simon Beckett.

 2. Inne på Umåkers drive-in-parkering blev en man skjuten till döds nån gång på 90-talet. Eftersom Umåker ibland kallas Åkern är det förmodligen den händelsen som inspirerat till handlingen i boken.

  Såvitt jag kommer ihåg var det en uppgörelse mellan romer (som ägde och tränade travhästar).

 3. Tack för en trevlig ”recension” LP.

  Ingenbraprovisförbjörn: Jag är ju van att de som är travintresserade mest läser travronden, så Lennarts ”Spoiler” gör nog inte så mycket vad de gäller provisionen. Sedan är det ju mycket annat som händer i boken än det lilla han nämnt.

  Tomas: Vad som utspelar sig i boken har inget med Umåkerhändelserna att göra, men det är väl spå att verkligehtetn oftast överträffar dikten:

  Marie Gradin: Jag tror inte Lennart läste deckaren för att han gillar just deckare, utan det var nog mer eftersom det handlade om trav och var skriven av en travamatör. Sedan kan man ju gilla lite olika vad det gäller innehållet i deckare…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar