Att Solvalla under flera års tid inte haft någon egen tävlingskväll är ett väl känt och omdiskuterat faktum. Men – möjligen blir 2017 den sista säsongen på detta vis. I alla fall ska det nu från banans sida sättas in krafttag för att så ska bli verklighet.

Sedan ATG i februari 2014 införde V86 Xpress har Sveriges största travsportarena inte haft en egen tävlingskväll och inte heller under 2017, vars tävlingsprogram offentliggjordes i september, blir detta fallet. Även kommande år kommer ju nämligen onsdagkvällarna och dess V86-spel till allra största del delas mellan Solvalla å ena sidan, Åby/Jägersro/Bergsåker å andra.

Solvalla-stor

Enligt uppgifter till trottosport ska nu ändå en mer offensiv och mer kraftfull strategi från Solvallas sida vara på gång. På banans höstmöte togs nämligen frågan om en egen tävlingskväll 2018 upp som den absolut mest prioriteterade inför framtiden, där styrelsen gav i uppdrag till Solvallas ledning att verka för detta. Att arbeta för, att driva på för.
– Det är en av många viktiga frågor för Solvallas framtid, men absolut … det är kanske den allra mest springande. Så det stämmer. Det är klart att vi ska satsa mot det, säger Lennart Jacobsson (bilden), ordförande i Stockholms Travsällskap.lennart-jacobsson-2170x220

Hur ska det gå till?
– Det här ska göras tillsammans. Dels i dialog med andra banor, dels – och framförallt – genom att med ST och ATG föra konstruktiva samtal.

Om nu V86 Xpress ökar intäkterna för travsporten, som det anges från ATG/ST:s sida, ska man inte fortsätta med det då och se bortom ”sitt eget”?
– Jag tror att en egen tävlingsdag för Solvalla är bra för hela trav-Sverige, och så är det självklart så att vi tittar på det här från vårt perspektiv. Så måste det vara, avslutar Lennart Jacobsson.

Det kan ha utåt sett ha verkats tyst från Stockholmsbanan under de senaste ”delade dagarna-åren”, men vi kan också avslöja att det under Xpress-tidens gång verkats i det dolda. Det ska bland annat ha funnits långtgående planer på ett samarbete med Solvallas motsvarighet i Frankrike, Vincennes. Under 2014, efter att Solvalla ansetts sig blivit överkörda av ATG och ST, planerades det för att Solvalla och Vincennes på tisdagar skulle tävla och överlappa med varandra. Där Solvalla med start sen eftermiddag skulle ligga först och en bit in på kvällen avsluta tävlingarna med ett quintélopp som fransmännen skulle spela till. När Vallas sista lopp gått i mål skulle Vincennes sedan ta över med sina egna tisdagsbegivenheter. I diskussionerna som fördes var fransmännen dessutom villiga att kliva in och stötta med prispengar till Solvallas tävlingar.

Planerna bekräftas av såväl dåvarande styrelseledamoten i Stockholms Travsällskap, Björn fyrandFrössevi, som av förre sportchefen Tore Fyrand (bilden).
– Vi diskuterade med Vincennes i olika omgångar under den här tiden, så var det. I Sverige ses Solvalla inte alls på samma sätt som loket och navet i svensk travsport som man gör i Frankrike. Där är Solvalla i det närmaste allt, säger Tore Fyrand, före detta sportchef på banan, till trottosport.

Det hela ska framförallt ha stupat på Frankrikes motkrav, vilket var att Sverige ska erkänna den franska travarrasen. Något som på sikt anses kunna innebära att Frankrike stänger alla sina lopp för utländska hästar. Detta samtidigt som Sverige tycker att det inte finns någon specifik fransk ras och därför var motkravet inte något Svensk Travsport (ST) ville gå med på (som till exempel Norge gjort).
– Ja, helt riktigt, det föll framförallt på avelsfrågan, fortsätter Tore Fyrand.

Så hur resonerar ST i just de här frågorna; kring öppnandet av den franska stamboken.johanlindberg
– Vi tycker rent generellt inte att det är rätt att koppla ihop spel och avel på det viset. Och Frankrike har det här som en stor fråga när det gäller samarbetsdiskussioner, i syfte att bli än mer dominerande än de redan är. Så det är helt enkelt ett politiskt ställningstagande från vår sida, säger Johan Lindberg (bilden), generalsekreterare på ST.

Och fortsätter:
– Däremot fortsätter vi diskutera med fransmännen och ser stora möjligheter till samarbeten i framtiden. Det skulle vara gynnsamt för både oss och Frankrike.

Henrik Ingvarsson

6 KOMMENTARER

 1. Trots skiftarbete på ASEA och 20,5 mil enkel resa till Solvalla var jag på plats ”varje tävlingsdag” förr i tiden (100kr i spelpengar räckte som grundkassa, det fanns ju alltid folk att låna eller få igen utlånade pengar utav).
  Pirrade skönt i magen hela tävlingsdagen.
  Idag har jag ungefär en mil till Solvalla och är ”aldrig” på plats.
  I mitt fall var det bättre förr. Mycket bättre. Och jävligt roligt.

 2. Igår såg jag om dokumentären Solvalla av Tom Alandh. Fick mig att minnas gamla tider då det var fullt på publikplats. Utsålt på Kongressen. Man såg små gäng klura på hur de skulle lägga upp kupongen på de serveringar som fanns.
  Gratisbussen utanför entrén där en del var helt gula medan andra hade en rulle pengar i fickan. Och allt snack runt omkring. Härliga tider var det.

 3. Det här med mer pengar omsatt på Xpress är ett påstående som tål att synas.

  I onsdags var totalomsättningen på Solvalla 30,6Mkr om vi räknar all omsättning på V86 och DD till Solvalla. Och jag tog ett färskt datum sp att Tillsammanseffekten skall komma med.
  För två år sedan körde man också Xpress. Motsvarande tävlingsfag 17/12-2014. Omsättning då 30,7Mkr utan tillsammanseffekt.
  2013 körde Solvalla själv. 18/12 var totalomsättningen 30,8Mkr.
  Kan nu någon berätta för mig hur en lägre omsättning kan vara bättre, när ATG:s omsättning i stort har ökat? Hur länge kan man stå och ljuga utan att någon kritiskt granskande journalist ifrågasätter vad de säger och tittar efter i siffrorna?

  Xpress har gett mindre spelomsättning, ökade kostnader, totalhavererade publiksiffror och minskat intresse. 2013 hade man 148′ i omsättning på vinnarspelet i första loppet. I onsdags hade man 93’…

 4. Mycket bluffsnack som sipprar ut från atg och st gällande omsättning. Om en spelform ökar i omsättning slår man sig för brösten men 9 ggr av 10 är det bara omfördelning från andra spelformer. Helt rätt som kepsen skriver kolla totalomsättning istället. Satsa på att bli fler i sporten den bästa vägen till fler och nya spelare. Nya spelformer utarmar bara varandra med sänkt totalomsättning som följd.

 5. Kepsen: Gå tillbaka till 1976, snittomsättning på Solvalla över 78 tävlingsdagar var 3,9 miljoner, med V65 postinlämning, inga tre depashkontor i Sverige där du kunde lämna in förtid. Motsvarar 20 miljoner i omsättning. Går du framåt 20 år, till 1996 är Totalomsättningen HÖGRE än i dag . Trots Badmössan och Rulle i TV med RiksV5 osv.
  Såväl jag som travronden har gått igenom det där ganska noggrant, V86express är en dyr produktion,
  som endast fortgår på grund av att det är Skarplöths innovation.

 6. Solvallas uppdrag framgår tydligt av sina stadgar.Likt övriga banor framgår uppdraget i ”ändamålsparagrafen”

  Föreningens ändamål §2
  Föreningens ändamål är särskilt:
  att anordna travtävlingar;
  att verka för att intresset för travsporten inom regionen stärks vad gäller såväl publikt engagemang som avel, uppfödning och aktivt ägande av travhästar,

  att säkerställa och utveckla travsportens breddförankring, ungdomsverksamhet och utbildningsverksamhet,
  att verka för en stabil ekonomisk tillväxt genom att främja en god utveckling av totalisatorspelet inom regionen,
  att långsiktigt och affärsmässigt verka för att kompletterande verksamheter, som stödjer kärnverksamheten, utvecklas, och
  att vara landets ledande travbana, både vad avser sport och spel.

  Frågan borde för alla banor att likt Solvalla ifrågasätta om tävlingsprogrammets utformning hjälper sin bana att
  överleva och utvecklas i enlighet med ovan angivna att satser.

  Banor som har hemmahästar i tillräcklig omfattning måste ges egna fasta tävlingsdagar så att varumärket kan stärkas.
  Hästägarnas ekonomi har halverats under de senaste 15 åren.

  Rekrytering av nya hästägare ,stärker uppfödarnas situation och återskapar intresset för att publiken besöker banorna.
  Saxade tävlingar är kontraproduktiva och strider därmed mot banans uppdrag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar