Det slog mig när jag läste en av kommentarerna till Henriks blogg igår. Från sin franska horisont hävdar signaturen Jack att Duke Iran är den häst som oftast menas när man nämner epitetet ”Järnhästen”.duke-iran

Må så vara, Jacks argument är hållbara.

Låt mig ändå påminna om en tidigare ”Järnhäst”. Den USA-födde hårdingen Harper Hanover som kom till Malmö 1935 och då importerades av byggmästaren Wilhelm Billberg.

Harper Hanover vann på Solvalla den 26 maj 1938. Då med Peder Paul Nielsen som både kusk och tränare. Två dagar senare var det dags igen, då vann Harper Hanover en ny seger på huvudstadsbanan. Mellan de två segrarna hade hästen dessutom hunnit med att byta tränare. Vid den andra segern kördes Harper Hanover av sin nye tränare Oscar Persson.

Det var också i Oscar Perssons träning som Harper Hanover blev den första svensktränade hästen som startade i Prix d´Amerique (1939). Där blev det startgalopp med Valentino Capovilla i sulkyn. Capovilla hade tidigare vunnit Prix d´Amerique tre år i rad med Uranie.

När Harper Hanover ändå var i Paris fick han verkligen göra skäl för havren. Mellan den 22 januari och 15 februari startade han inte mindre än sex gånger. Omväxlande på Vincennes och Enghien. Han lyckades då ganska bra med två andrapris, och ett tredjepris. Totalt tjänade Harper Hanover 5.000 franc under sin vistelse där nere.harper-hanover

Totalt gjorde Harper Hanover 139 starter mellan 1936 och 1942. Han vann 55 lopp och sprang in nästan 96.000 kronor. Förutom av Oscar Persson och Peder Paul Nielsen tränades Harper Hanover också av Calle Holmström, Erik Larsson och Ernst Johan/Gunnar Nordin.

Harper Hanover tävlade under den tid då det skrevs om travsport i dagstidningarna. Hästen var en kändis och när han gick bort i tarmvred 1942 skrev en känd sportkrönikör en kommentar med den för många inte särskilt tilltalande rubriken:

”Harper Hanover blir prickig korv”.

Harper Hanover har sitt eget minneslopp på Solvalla sedan 1968. Den förste vinnaren av det loppet var Big Lama med sin tränare Ulf Reslow i sulkyn. Precis som Harper Hanover själv ar även Big Lama en USA-import.daniel-olsson

Till sist: Att följa tävlingarna på Vincennes med Daniel Olsson som ciceron i atg-live är en njutning. Daniel är påläst, har ett gott hästöga och lämnar alltid ifrån sig relevant information. Han är dessutom en god referent utan att varken behöva gissa var hästarna finns i fälten eller att prata i mun på sig själv. Daniel Olsson är den franske ettan i sändningarna från Vincennes. Tätt följd av Emil Persson.

LP

Bild Duke Iran: Erik Widén.

12 KOMMENTARER

 1. Lennart, du som kan travets historia.
  Hur bra är Harper Hanover sett till historien?
  Om du jämför med övriga klass hästar.

  Menar inget illa men jag trodde att denne Harper Hanover hade mer o större meriter sett till att han ju har fått ge namn åt ett av Solvallas mest klassiska lopp.

  • Att jämföra hästar från olika tidsepoker är vanskligt. Låt mig citera Gunnar Nordin som efter Harper Hanovers bortgång sa:
   – En sådan häst får vi aldrig mer.
   I sin bok ”Mitt liv i sulkyn” från 1982 skriver Sören Nordin:
   – Jag håller honom som den bästa häst som har kommit till Sverige, för att inte säga Europa.
   Ett exempel på hur bra Harper Hanover var: I ett lopp på Solvalla tog han 20 meter på Sir Walter Scott och 40 på Bulwark.

   • Tack LP för svar.
    För mig som inte är speciellt insatt i trav är det skoj med historier från förr.
    Fortsätt gärna berätta om sånt.

 2. Tänk om dom kunde klona Daniel och byta ut den där andra Olsson på ATG-LIVE. Vilken lycka! Rolig tror han att han är också.

 3. Håller med dig till fullo om det intryck Daniel lämnar i studion Lugn påläst Hittar inte på
  Ja det är en ren njutning att sitta på ett spel ställe i goda vänners lag och följa de sista loppen på Vincennes När Daniel är ensam i rutan
  Olof

 4. Ja, Harper Hanover var en riktig hårding. Men en import. Duke Iran var hembränd med halvljumma föräldrar. Men det viste han inte om.
  På spinnsidan lanserar jag fransyskan Une de Mai. En riktig Järnlady. 74 vinster i stenhård konkurrens. Kronan på verket kom på Roosvelt Raceway 1969. Hon mötte Nevele Pride, snacka om tuffing, bet allt som kom i närheten och hans skötare Hans Nilsson fick alltid bära kraghandskar. NP hade precis satt världsrekord för både travare och även understigit pacer-rekordet. Nevele Pride tog spetsen med Une de Mai i dödens. I varje kurva drog NP iväg, på varje raka kom UDM tillbaks. I sista kurvan tappade hon nästan kontakten och NP, medan en mattpiskade Stanley Dancer, ryckte ordentligt. Bara för att i vitögat får se UDM sega sig ifatt och förbi. Stort. Loppet finns att se nedan.

  https://www.youtube.com/watch?v=LQfh5Q5eSEA

  Jämför gärna JR Gougeon tömkörning med Stanley Dancers på upploppet. Une du Mai fick aldrig vinna Prix d´Amerique. Hon blev tvåa som bäst. Men vilken Drottning.

 5. Jag har sett första loppet på Vincennes Nu förstår jag vad du menar med`gissa ´och ´prata i munnen på sig själv`
  En massa ööhhh och tror Felaktigheter Uppfattade jag
  Diskningar och placeringarna i mål omtalar skärmen förtjänstfullt
  Vi tittare kan ju genom Equidias positionssystem på tre hästar se ganska väl själva vad som fösiggått i loppet
  Skicklige reportern hjälper oss in mot upploppet med att identifiera vilka som kommer fort
  Är det inte viktigare i ett sånt här dussinlopp att referenten koncentrerar sig på att återge totonumret än på ett korrekt sätt uttala namnet på kusen
  Varför kommer inte Enquête signalen fram i rutan?
  Jag övergår nu till Equidias sändning Inte för jag förstår vad de säger Men minspelet på de som intervjuas och vilka som intervjuas är tips nog för mig i tvillingspelet

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar