Har det funnits en regel som innebar att man kunde diska hästar för orent trav i Sverige, precis som man gör i Frankrike?

Den frågan ställde Olof Darius i sin blogg på Axevallas hemsida.

Svaret är JA. Vi är nog några personer som var med på den tiden – och som minns det ganska väl.

Olof Darius, som sitter i Axevallas styrelse, är programredaktör, speaker och bloggare, upplyses härmed om att en av de största skandalerna i svensk travsport drabbade hans egen bana när bandomarna gjorde ett ödesdigert misstag.leif-berggren-2

Leif Berggren (på bilden med Runar Sandström) vann en närmast överlägsen seger i Stochampionatet 1972. Trodde han, och alla vi andra som fanns på Axevalla den dagen. När en mycket glad Leif skulle vända upp för att ta emot folkets jubel kom dråpslaget. Bandomarna hade diskat Nathalie för orent trav.

Med förvånade miner mottog vi detta märkliga besked. Ingen kan än idag förklara hur det gick till. Det fanns nämligen inget att anmärka på travet hos Nathalie, tvärtom.

En rimlig, eller i varje fall trolig, förklaring är att de lite till åren komna gentlemännen i mittentornet helt enkelt hade tagit fel på häst; upptäckt att någon travade dålig och såg fel på nummerbrickan.erva-scout

Olle Lindqvist, måltvåa med Erva Scout, hade redan lämnat banan när han, mycket förvånad, fick återvända för att ta emot alla priser.

– Vann jag? Var det Nathalie som var diskad? Här sitter man med en iskall häst och är väldigt nöjd med att bli tvåa och så är vinnaren diskad. Synd om Leif och jag som redan gratulerat och allt, sa Lindqvist.

Det där med diskningar för orent trav blev ofta omdiskuterat. På Axevalla fanns några gästar som ofta hamnade i ”galgen”. En av dom var Alf Sundeviks Chantilly som hade hög kapacitet men problem med travet. En annan var Göte Östlunds (bilden) Jubal. Där hängde det ofta på en skör tråd om hästen skulle undgå att bli ”hängd”.gote-ostlund-2

Jag minns ett tillfälle när Jubal var överlägsen, men diskades för orent trav. Göte Öslund lämnade snabbt sin häst på stallbacken och sprang med mäktiga kliv över innerplanen mot domartornet. Från publikplats kunde vi följa när Östlund drämde sitt körspö i domarnas bord upprepade gånger.

Någon ändring av resultatet blev det dock inte.

En annan händelse i samma ämne berättar Årjängs egen skriftställare Bengt ”Kroken” Nilsson (övre bilden) i STC:s Jubileumsantologi som gavs ut när förbundet fyllde 75 år. Det så kallade ”Bossmann-fallet”. Sommaren 1945 meddelade en ung herr Nilsson för alla som ville lyssna:

”Vinner dretlätt om han inte blir hängd”.

Eftersom Bengt Nilsson var upptagen av en viktig fotbollsmatch som avgjordes samtidigt med travloppen lyckades han få sin bror Olle att gå till travbanan med ett enda uppdrag: att spela en tvåkrona på Paul Albinssons hypersnabbade Bossman. En spänn för varje broder.

Efter en väl genomförd fotbollsmatch, Svanskog hade slagits tillbaka med 4-1, återvände ”Kroken” till Årjäng med rälsbussen från Åmål vid sextiden på kvällen. Där möttes han av en glädjestrålande bror som lämnade över 74 riksdaler.

– Gubbarna i bandomartronet måste ha nickat till under lopp 3 den dagen, konstaterar ”Kroken”.calle-holmgren

Något år efter skandalen på Axevalla försvann regeln. Istället infördes ett rapporteringssystem för orent trav. Jägersros Calle Holmgren (bilden), en av travsportens mest framsynta och eleganta personer, lyckades driva igenom att Jägersro fick genomföra en provperiod redan 1970.

Några år senare försvann diskning för orent trav i hela landet. Numera finns heller inte rapporteringssystemet kvar.

Till sist: Sverige motsvarade inte förväntningarna i damhandbollens EM. Det beror nog på att många hade allt för stora förväntningar. Många av de svenska spelarna räcker helt enkelt inte till på den här nivån. Jag tror nog att förbundskaptenen nu inser sitt misstag när han lät Linnea Torstenson stå utanför truppen.

LP

Övre bilden: Årjängsportalen.se

Undre bilden: Jägersros jubileumsbok

7 KOMMENTARER

 1. Diska för orent trav är inte alltid så subjektivt, men å andra sidan undrar man ibland när krokiga hästar i märkliga gångarter startar och veterinär/domare tittar åt fel håll under provstarterna. Om det inte finns något att vinna på att starta en häst som uppenbarligen störs av något skulle det kanske få fler att avstå från start.

 2. Det var tveklöst ett klokt beslut när man upphörde med diskvalifikationer för orent trav i Sverige. Jag minns speciellt två hästar som stack ut, Ehrwin Bulwark ( Knut Lindblom) och Cantor ( Per Sundberg). Båda var överlägsna sina konkurrenter, men diskades ofta för orent trav ( EB var en oslagbar tungbanehäst) vilket skapade nära nog lynchstämning på Solvalla.
  Men i Frankrike verkar spelarkåren acceptera detta såvitt jag förstår. Jag tycker nog svenska regler med startförbud är att föredra,
  sedan släpps mycket igenom men jag förstår att veterinärer/domare har svårt att fånga upp allt med tanke på tempot som är under tävlingarna.

 3. LENNART WALLIN Stall Bäcktorp hade en häst Harrigan med diskutabelt trav, överlägsen kapacitet, startade ofta på Örebro, antingen diskad 1:a eller vinst. Lennart började smygköra honom, gömma ,då gick det bättre vann bara med en halv längd!

 4. Calle Holmgren var en framsynt man. Han införde startbilen till Jägersro som första bana i landet 1959, han såg till så att startbanden ersattes av fotoceller och förutom diskningen för oren trav var han framgångsrik i aveln. Hans förstfödde son Stefan Holmgren klättrade också högt inom travet sedan han börjat sin karriär som Halmstadtravets första sportchef.1969.

 5. I Frankrike finns diskning för otillåtet trav. Inte orent. Och det är upploppet som gäller. Man får bara ta fyra ”hjälpsteg” sedan blir man diskad. Regeln har funnit i evigheter och var ett sätt att plocka bort skuttburkar och andra feltravande hästar från banan. Den franska rasen är viktig och det här sättet att korrigera den finns kvar. På samma sätt som deras högst doterade lopp, Prix d´Amerique, är en avelslöpning och inte öppen för valacker. Bästa hästenj i bästa loppet ska det kunna avlas på. Det är väldigt få kuskar och ryttare som protesterar mot diskningarna i Frankrike, dels så har funktionärerna massvis med kameror till sitt förfogande och åker själv bredvid hästarna hela loppet och filmar, dels har väl aldrig en motprotest någonsin gått igenom. Således försöker man starta sina hästar när dom travar bra och utan för mycket skavanker, men man slipper också fusktravande hästar. Minns Etain Royal som inte till slut fick tävla i Frankrike för att han halvhoppade fram och tjänade inte många franc. Han kom till Sverige och vann allt trots fusktravet. 14 miljoner. I Frankrike skulle dom pengarna gått till andra hästar. Kul att vara tvåa när någon kommer och skuttar förbi på upploppet. Jag tyckte alltid att Maharajah travade knöligt, men han vara aldrig diskad i Frankrike för han använde sig aldrig av hjälpsteg på upploppet. Men i kurvorna…

 6. Ett tips till alla Er som gillar Årjängs egen skriftställare Bengt ”Kroken” Nilssons alster, som tidigare publicerats i Årjängtravets program. Han återkommer med jämna mellanrum med sina härliga kåserier på http://www.arjang.nu
  Rekommenderas.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar