”Godt å se at han duger utan kobolt”.

Detta konstaterade min norske vän Per-Erik Hagen efter Prix du Bourbonnias på Vincennes igår.

Hagen pratade förstås om Lionel. Hästen som i vintras slog självaste Bold Eagle i Prix de Paris förra vintern. Men som sedan dess mest har blivit känd som en av de hästar som testades positivt efter Oslo Grand Prix.

För ägarna Kjell Arne Ness och Göran Antonsen blev dopningskandalen inte särskilt kostsamt ekonomiskt. Ägarparet behövde bara betala tillbaka sjättepriset i Oslo GP. Däremot blev uppmärksamheten kring dopningsaffären naturligtvis ytterst påfrestande.bold-eagle-i-prix-du-bourbonnais

De norska ägarna höll huvudena kalla och visade snabbt prov på effektiv krishantering. Göran Antonsen gick nästan direkt ut och berättade att Lionel skulle flyttas från Fabrice Souloy.

Göran hittade ett nytt härbärge hos Daniel Redén i den borg på Grosbois där Pierre Vercruysse är värd. Sedan hästen flyttades har Göran Antonsen själv stått som tränare. I dagarna skiftas det dock från norsk till svensk flagg eftersom Daniel Redén nu har egen A-licens och kan träna vilken häst han så önskarDaniel Redén tittat

Självklart har det funnits många funderingar kring Lionel. Inte bara hos ägarna, kanske ännu mer hos alla travfans, speciellt de norska.

Byggde alla framgångar förra vintern på fusk, fanns otillåtna medel ständigt där i skuggan av hästen?

Nu vet vi, Lionel kan tävla i världseliten fri från kemisk support. Han är en stjärna – även utan kobolt.

Jag har inte sett Lionel finare än igår. Harmonin, utstrålningen, det eleganta och kloka uppträdande var iögonfallande. Utan tvekan är den norske hästen i bättre psykiskt skick än tidigare. Uppenbart är att Lionel trivs hos Daniel Redén och hans medarbetare.

Andraplatsen igår innebär att Lionel är klar för Prix d´Amerique. Det ger Daniel Redén och Göran Antonsen lugn och ro inför det stora slaget. De kan träna och matcha hästen precis hur de vill.

Just nu handlar Prix d´Amerique mest om Bold Eagle och Nuncio. När Nuncio pulsar fram i snön hemma i Enköping avgjorde Bold Eagle igår till en lätt seger. En mellanlandning på vägen mot Prix d´Amerique. Men också en seger som gav tränaren Sébastien Guarato lite andrum. Den där förlusten senast, mot Traders, har säkert gnagt både här och där.

Igår gjorde Boled Eagle sin plikt. Samtidigt fick han god hjälp på vägen – av Lionel. Därför var det två kuskar som båda var mycket nöjda efter loppet när Franck Nivard och Matthieu Abrivard gratulerade varandra.lionel-huvud-per-erik-hagen

En lättad Nivard och en upprymd Abrivard som just i det ögonblicket insåg att det var rätt att tacka ja när han blev erbjuden att bli förstekusk till Lionel.

Nuncio är Sveriges hopp i Prix d´Ameique, Bold Eagle är det stora franska hoppet. Nu har Norge sitt egna hopp i Lionel.

Och ni ser själva på Per-Erik Hagens bild hur vacker Lionel är.

Till sist: Voltigeur de Myrt spurtade vasst till tredjeplatsen i det här loppet B-loppet och är därmed också klar för Prix d´Amerique. Den mest imponerande vinnaren under dagen på Vincennes var annars Carat Williams som ganska enkelt plockade ned kullkungen Charly du Noyer i fyraåringsloppet Prix Octave Douesnel. Carat Williams är en son till Prodigious. David Thomain körde vinnaren som tränas av Sébastien Guarato.

LP

Översta bilderna: Kanbal 75 och Le Trot.

 

2 KOMMENTARER

  1. Så mycket snö att pulsa fram i finns det väl inte i Enköping 🙂

    Roligt och överraskande att hästen fortsätter att springa efter misshandeln hos Souloy.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar