Jag hade det på känn att den tuffaste av alla damer, Anna Mix alltså, skulle ge järnkaminen On Track Piraten en rejäl fight.

Så blev det också, en duell mellan två stenhårda travhästar på ett jobbigt och svårbemästrat underlag. Anna Mix, som redan är klar för Prix d´Amerique, krigade till sista blodsdroppen. Men det hjälpte inte. ”Piraten” är hal som en orm i sådana lägen och lyckades slinka undan.on-trackj-piraten-fd

Den där uppgörelsen var förstås höjdpunkten på ett grådassigt Färjestad där överraskningarna duggade lika tätt som regndroppar brukar göra i september, eller i mars.

Nu är vi snart mitt i december, julen står för dörren, och det vi möts av är höstrusk. Och inte blir det bättre av att spelbolaget står fast vid sin sena V75-omgång. Hästar och folk skall mötas av mörker innan de lämnar travbanorna.

Och det där med sola i Karlstad tycks vara något som inte längre gäller.

För Torbjörn Jansson spelar vädret ingen roll. Han kör på i ur och skur – mest skur nu för tiden. Han bryr sig heller inte om hur hästarna han kör är rankade, eller spelade. ”Tobbe” gör sitt jobb, numera lite i skymundan. Så slår han ned som ett atmosfäriskt fenomen då och då.

Som igår när han lyckades lirka in norske Finnskog Fokus till en knapp seger. Att Torbjörn ofta slår till ur underläge med kallblod är något som inte bör glömmas. Igår var han så gott som helt bortglömd, bara streckad på en procent.rickard-svanstedt-baron-gift

Lika överraskande var Rickard Svanstedts seger med Baron Gift i E3-revanschen. För många treåringar har säsongen varit lång och tuff. Det bäddar för sådana här skrällar. Segern, värd 200.000 kronor, är också ett tecken på att den yngre av bröderna Svanstedt börjar ta för sig allt mer.

De där två skrällarna bäddade för den femte största V75-utdelningen genom tiderna, drygt 43 miljoner för sju rätt.

Även på Vincennes lyste decemberstolen med sin frånvaro. Där vann Lutfi Kolgjinis Venkatesh en övertygande seger – även om det var mot småljummet motstånd. Det såg ut som om Pierre Vercruysse tvingades brottas lite grand med Venkatesh under loppet. När sen Pierre vred på alla kranar rundade Venkatesh sina motståndare i ett enda stort nafs. De övriga hästarna såg ut som statister.venkatesh-i-normandie

Troligen passar de franska loppen, och den långa banan på Vincennes, Venkatesh perfekt. Nu vann han andra raka segern på kolstybben och vi kan nog räkna med fler triumfer.

För Venkatesh inleddes morgonen med en morgonpromenad i strandkanten i Normandie. En sådan uppladdning är säkert något som den lynnige hästen mår bra av.

Lutfi Kolgjini kommer förresten att förstärka sin trupp i Frankrike med Bravo Navarone som nyligen anlände till Kolgjinis stall i Vomb efter flytten från Marcus Lindgren.

– Ägaren Anders Ström vill gärna prova Bravo Navorene i Frankrike och jag tror det är en häst som kommer att passa fint där, säger Lutfi om den femårige hingsten.

Till sist: Det är flera fina lopp på Vincennes idag. Självklart ser vi svenskar fram mot Prix de Bourbonnais. Där skall Bold Eagle visa att förlusten senast var en tillfällighet. Intressant är också om Call Me Keeper kan fixa ytterligare en biljett i Prix d´Amerique åt Daniel Redén. Dessutom är åtminstone jag lite nyfiken på var norske Lionel står formmässigt.

LP

Bilder från Färjestad: Kanal 75.

4 KOMMENTARER

    • Precis! Kul att fler observerar och begriper mer än att bara skrika ut vinnaren som i just detta fallet var klart slagen,5m till så..

  1. Anna mix var ju moralisk vinnare,Erik körde tyvär för sent,piraten fick dämpa farten till ca1.15 första 1500m och då är det försent med 1000m kvar att gå fram som Anna mix gjorde,piraten var klart slagen ju längre mållinjen kom,han räddades av linjen på det korta upploppet,det ser ju alla som begriper nåt,kolla 3m efter mål,då är Anna mix förbi. Men i guld på hösten är det ju inte några direkta kanoner med då alla tränar,vilar eller springer stora lopp i Frankrike. Då är det lättare att vinna mot b guldhästar. Vänta till vår/sommaren 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar