Efter våra artiklar i veckan om och kring en del av de ST-ärenden i allmänhet och Jörgen Sjunnesson-fallet i synnerhet, och i detta redovisat förhållanden och förehavanden kring Svensk Travsports chefsjurist Göran Wahlman, så har vi ställt några frågor till generalsekreteraren Johan Lindberg.

Här är hans svar:

Hur ser du på hanteringen, gången och utfallet i ärendet Jörgen Sjunnesson?
– Jag tycker att den tidiga avstängningen av honom var korrekt. Licenskommittén var den naturliga gången och utifrån de uppgifter de hade så hävde de avstängningen. Det får jag acceptera då det inte är överklagningsbart.

Din ståndpunkt var till att börja mycket tydlig i frågan; med tanke på det, hur ser du på situationen? Många upplever det som att du blivit överkörd i ärendet, vilken är din kommentar till det?
– Min ståndpunkt är lika tydlig nu, ett sånt här beteende ska inte accepteras av travsporten. Jobbet är långsiktigt, såna här saker ska upp till ytan och regler ska moderniseras. Svensk Travsport har, tyvärr, inte jobbat på det här viset förut eller belyst de här frågorna tillräckligt mycket. Till årsskiftet kommer Code of Conduct in i reglementet vilket är ett nytt och bra verktyg, men det innebär inte att vi kommer döma en massa människor utan bevis eller bara på hörsägen. I det specifika fallet hade den anklagade erkänt ett missbruk, men det fanns inte och finns ingen formell anmälan mot honom. Vare sig hos oss eller polisen.

Efter vad vi bland annat har presenterat i veckan; hur ser ditt förtroende ut för Göran Wahlman?
– Jag kommer aldrig kommentera eller betygsätta min personal utåt.

På en följdfråga angående det Lindberg själv kallar ‘långsiktighet’ och som löd: ”skulle det inte vara just långsiktigt att stå upp mer mot just sådana här saker, tydligt visa och ta ställning att vi inte accepterar dessa företeelser i vår sport? Så att det inte bara, som det kan uppfattas, blir tomma ord”, har Johan Lindberg valt att inte kommentera.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

26 KOMMENTARER

 1. Nu är vi här igen, ,,Anna Mix

  TOGS DET COBOLT PROV EFTER FÖRRA STARTEN ?
  Helt enorm på Vincennes,,, hästen har stått hos söta sofie i 1 vecka
  Hästens franske tränare har en historia med dopade hästa
  r..

  Är det rätt stc att hästen får starta på v 75 ??

 2. Tidigare talades det om CoC infördes 2014,2015,2016, nu 2017.
  Behövs ingen CoC för att ge utrymme till avstängning av såväl Sjunneson som ”lärlingen” de faller under existerande paragrafer där ST har rätt att utdöma licensindragning på valfri tid.

  Sålunda slingrar sig Johan Lindberg som alltid , ”ansvaret inte mitt” Ansvaret inte styrelsens” Ansvar kan inte utdömas utan brottslig gärning” Då tycker man att handhavandet av 9månaders avstängning från travbanan pga av ringa misshandel som förövrigt inte heller blev fälld juridiskt borde innebära ett saftigt skadestånd från ST ?

  Men det råder ingen som helst konsensus i hanterandet av etik, moral inom ST. Det är flagrant hur likt det är fackföreningar och politiska partier , där ansvar aldrig krävs, där styrelser aldrig ställs till svars. Avsaknaden av hederlighet är total.
  Gemensam för dom alla är hög medelålder, män och samt väl avlönade av organisationerna som de ska ansvara inför.
  SKANDAL

 3. Mitt förtroende och förväntningar för Johan Lindberg när han blev höjdare på ST var lågt, en snackpelle i mina ögon. Under sin tid på ST har han gång på gång besannat mina farhågor. Säker ett schysst snubbe men på fel plats. Sen är det väl andra person som tillsatt tjänsten och andra märkliga rutiner på ST. Dags för ny styrelse och ordförande?

 4. Hej!
  Efter att följt ”Sjunneson fallet” så gör det ont i hela min kropp och hjärta.
  Under 90-talet arbetade jag en hel del inom travet. Bl.a var jag marknadschef på Gävletravet för att sedan under några år arbeta i ett konsultföretag som arbeta med event och sponsring inom travsporten. Jag avslutade med att vara programledare på Solvalla de dagar Lasse Kinch hade andra uppdrag. När jag tröttnade tipsade jag Rylan om Per Skoglund som hade varit min stallbacksreporter på Gävletravet. Bra tips va? 🙂

  Jag kom inte från stallbacken, jag kom från spelsidan. Det tog över ett år innan jag var accepterad på Gävletravet som marknadschef. Först när vi sålde näst mest sponsring i Sverige av mellanbanorna och vi ökade publiksiffran så blev jag accepterad. Tidigt märkte jag en unken kvinnosyn och en outvecklad verksamhet som var häpnadsväckande. Jag var förundrad över hur låg nivå det var på hur det pratades ”strategier”, ”utveckling” etc. Jag märkte snabbt hur särintressen styrde vår vackra sport. På banorna var det en förvaltning och de stora särintressen styrde vindarna. Det var en kultur av ryggdunkningar, grupperingar och dolda agendor. Det var för få personer som drevs av enbart kärlek för sporten och kunde se alla intresse grupperingars behov.

  Nu 15 år senare, vad har hänt? Inte mycket. Samma ankdamm. Nu, om möjligt, är den nya ledningen ännu mindre transparent. 2016! Ex. lägger ST ut sina styrelseprotokoll. Men bara när de passar dem. Nordkorea någon?

  När jag läste om Sjunnesson, blev ju första reaktionen -Men va fan! Sedan när jag reflekterar så tänker jag på hela strukturen inom travet. Det är väldigt lätt att sitta på sina höga hästar och tycka och förfasa sig över andra. När det gäller Jörgen så blev han dömd och kastades till vargarna direkt. Nu ett par veckor efteråt när det står klart att han är oskyldig. Vem bär nu ansvaret för att Jörgen och hans familjs liv troligtvis är ett helvete? Ingvarsson/Persson, har ni pratat med Jörgen? Jägersro? Jag har sällan sett ett sådant drev som ni satte igång. Vem bär ansvaret? ST? Sorgligt, men detta är ju bara en del av ett sjunkande skepp. Johan, tar du ansvar? Nej, du kastar honom allt längre ner genom ditt handlande.

  Jag tar inte Jörgens handlingar i försvar. Eftersom han inte är dömd har han inte gjort något brottsligt. Han är en del av en sunkig kultur som travsporten står för. Han gick för långt i sina konversationer. Ni skulle fylla många bloggar och många travrondar om ni ville kasta fler som gjort liknande saker till vargarna. En kultur är en gemensam handling av människor i grupp. Vi har alltid den kultur vi förtjänar.

  Dvs ni bär alla en del av kulturen. Vad gör ni på ST och alla ansvariga för att driva denna kulturella förändring? Var har de åtgärderna? Och var har den granskningen varit de senaste åren? Osmakligt, att ansvariga sätter fokus på individer istället för att ta det övergripande ansvaret för en förändring och den kultur travsporten förtjänar.

  Tänk om du Ingvarsson som är sådan klok person, välskrivande och som vill travsporten så väl hade skrivit om denna sunkighet istället för att kasta någon enskild person till vargarna Jag tror du i din själ fått betala ditt pris.
  Men att ST som travets högsta organ har ansvariga som är så oerhört okunniga och inte tar sitt ansvar är helt oacceptabelt. Jag förstår inte hur detta kan fortgå.

  Då jag sedan 10 år bor i Malmö och är stamkund på Jägersro kan jag bara konstatera att travet behöver fler som Jörgen Sjunneson som älskar sporten och är helt osjälvisk i sin mission för att förbättra den. Vi behöver inte hans sms, men vi behöver hans totala kärlek till sporten.

  Micke Darmell, travnörd

  • Micke,

   Tack för ditt välformulerade inlägg. Många kloka poänger!

   Däremot måste jag säga att du är synnerligen dålig påläst. Hade du varit det hade du vetat att jag – och det står jag för – i journalistskrået med överlägsen marginal under lång tid är den som beskrivit just den där strukturen och satt unkenheten du pratar om i ett bredare perspektiv. Inte minst under de här senaste veckorna, men också under flera års tid.

   Vill du ha konkreta exempel på det, så mejla mig gärna (henrik.ingvarsson@telia.com). Och jag kan bara säga att jag har full ro i själen och är utan minsta dåligt samvete.

   Vänligen
   Henrik

  • Jag vet inte vad du menar med ”det står klart att han är oskyldig” – det är ju en sanning med modifikation. Han är förvisso inte dömd, men det betyder inte att han är oskyldig. Att han inte är dömd betyder inte heller att han inte gjort något brottsligt. Det tar tid innan en brottslig handling kommer upp i rätten och dom har fallit. Om det ens kommer så långt eftersom den här typen av brottslighet har låg prioritet i det svenska rättssystemet. Dessutom hade igen polisanmält honom. Men sextrakasserier på den här nivån ÄR brottsligt! Det finns ju uppenbarligen massvis med bevis och han har själv erkänt. Så ”oskyldig” är han baskemej inte! Han har sextrakasserat massvis med unga tjejer och jag tycker det är bra att sådant kommer fram i dagsljuset.

   • Han har erkänt att han gjort fel och hans beteende varit fel. Det är inget brott. Håll isär brott och olämpligt beteende. Det jag vill peka på är att om man verkligen vill ha en förändring travsportens kultur så hjälper det inte att prata om enskilda personers beteende eller som i detta fall kasta en person till vargarna. Det här handlar inte om om Jörgen det handlar om oss män och i det lilla om travsportens kultur.

    Men om vi bryr oss om travsporten är det då viktigt att prata om enskilda individers beteenden (det finns Flashback för sånt skit) eller att sätta fokus på vad som krävs för en kulturell förändring? Det jag tycker är trist är att journalister vänder fokus på en individ istället för att vända det mot ansvariga som kan göra strukturella och kulturella förändringar. Jag förfasas över att ansvariga på ST och på travbanor, läs framförallt Jägersro, står på sina piedestaler och leker domare.

    Jörgen har erkänt att han gjort fel. Jag försvarar inte på något vis detta. Det enda jag vet att alla vi människor gör fel och att ingen förtjänar detta.

    mvh
    Micke Darmell

    • Straffet för sexuellt ofredande är böter eller fängelse upp till två år. Om det inte vore ett brott fanns det heller ingen straffskala.

     ”…alla vi människor gör fel…” Om det bara vore ETT fall han gjorde fel… men det lär vara många. Och att JS inte fattat under årens lopp att han gjort fel är mer än ett olämpligt beteende – det är ett SJUKT beteende. Jag hoppas han får hjälp. Och om han tack vare Ingvarssons artiklar sökt hjälp och lyckas bota sitt sjuka beteende så är det väl bra att Ingvarsson och Persson uppmärksammade det hela. Tänk så många oskyldiga tjejer som nu (förhoppningsvis) slipper hans äckliga sms och bilder i sina telefoner.

     Sen tycker nog jag att den största diskussionen här inne inte handlar om JS som person utan just om hur ST hanterat frågan. Det vill säga de ansvariga som du efterfrågar. Vad gör de för de utsatta tjejerna? Jo de häver avstängningen och låter personen återgå till sitt arbete…

     Men du pratar om travsportens kultur som om det här med sexuella ofredanden är den mest naturliga sak i världen – i alla fall om man vill jobba inom travsporten. Om det är så det förhåller sig är det verkligen något som är trist.

  • Den som bär ansvaret för att Jörgens o hans familjs liv troligen är ett helvete är bara en person- nämligen Jörgen J själv.
   Hade han slutat när bla en pappa till en av dom drabbade bett honom så hade aldrig detta behövts blivit offentligt men Jörgen slutade ju inte trots att han har haft tid o tänka efter o på dess ev konsekvenser för honom själv o andra närstående.

   Jag tycker att det är kanon att såna här saker o annan skit kommit upp till ytan.

   O Micke D, hur tror du att dom drabbade tjejerna mår o deras närstående?
   Vem tänker på dom? O får dom någon hjälp av travet?
   Bara för att ingen är dömd så innebär det inte att det inte finns några brottsoffer som mår väldigt dåligt av det dom drabbats av.

  • Jag vill med detta inlägg avsluta mitt inspel här. Jag gjorde fel, lite naivt. Det går inte att skapa en dialog på nätet. Det är få som håller isär sak och person.

   Först, jag läser mycket om trav och läst dig med nöje genom åren Henrik. Ingen kan undgå hur du brinner får sporten och det behövs verkligen fler som du. (jag har skickat ett privat mejl till dig)

   Min avsikt med mitt inlägg var:
   1. Belysa det verkliga problemet som handlar om en sunkig kultur som funnits i många herrans år. Här kastar sig alla över en individ. Vad förändrar det? Jag försökte skriva om sakfrågan. Det gick inte.

   Min avsikt var INTE:
   1. Att försvara Sjunnessons handling.
   2. Föra en dialog om brottsoffer (det är en helt annan fråga)

   Vill man verkligen travsporten väl och även dessa tjejers väl så krävs en dialog en dialog kring den unkna kulturen.
   Det som är riktigt oroväckande är att när de som ansvariga för kulturen, förfasas över en enskild persons handling och samtidigt inte gör någonting för att åstadkomma en bestående förändring.

   Här önskar jag att ni som journalister granskade deras arbete.

   Jag gillar att läsa er och det behövs fler som gör ert jobb. Jag tycker att i detta fall riktningen blev fel med konsekvenser som gör ont i mig.

   Och för er som undrar, ja jag har två döttrar och jag ägnat flera år att arbeta med jämställdhetsfrågor och hjälpt stora organisationer att göra kulturella förändringar.
   Over and out
   Micke

 5. Micke: Jag har svårt att förstå din poäng. Du talar om unkenheten i sporten för att sedan försvara JS och säga att vi behöver fler som honom. Sms eller ej så är det ju hans kvinnosyn som är unken.

  Har också svårt att förstå att Ingvarsson är skyldig till att JS familj har ett helvete. Det är väl ändå JS som bär ansvaret för sina handlingar och konsekvenserna av dessa. Känns som om du missar poängen med journalistikens roll.

  Eftersom du tidigt upptäckte denna unkna kvinnosyn så kan du gärna dela med dig av hur du, i din maktposition som marknadschef, gjorde förbättringar i frågan.

  • Mattias, du har en poäng där. Jag slutade i travet. Kanske inte för att jag förstod allt då. Men kände inte att det var rätt bara. Det vi gjorde var att starta fokus på kvällar för kvinnor. (inte sk tjejkvällar där man skriver att det är kul att hitta ett roligt namn på hädat etc……) utan att få mer kvinnor som publik och spelare. Och sedan på sikt bli hästägare. Jag önskar att jag hade gjort mer. Jag var för ung helt enkelt. Jag älskar travsporten och många som ingår i den. Det är en del av kulturen jag är emot. Jag skriver inte, och verkligen inte tänker, att Ingvarsson bär ansvaret. Vi bär alla ansvar för de fel vi gör, även Sjunnesson. Det jag skriver att ingen behöver gå det gatlopp som Sjunnesson fått göra.

   Det enda jag vill göra med mitt inlägg är att försöka fler lyfta blicken. Jag vet samtidigt att det är svårt att kommunicera via nätet. Det största missförståndet, vi människor gör, är att vi tror att vi förstår varandra.
   mvh
   Micke Darmell

   • Jag tycker du har många kloka poänger Micke!
    Den här sajten har ”utvecklats” till någon form av det bibliska fenomenet,
    Fariséerna och prästerna, i detta fall utklädda till Ingvarsson/Persson som skriker ”korsfäst, korsfäst” och pöbeln skriker med och ”mår bra”!
    Solouy, ”lärlingen”, Sjunnesson, Walmann, Hellstedt m.fl. m.fl
    Man skulle kunna använda det klassiska uttrycket:
    ”Don’t shoot the Messenger” men risken för missuppfattning är för stor!

    • Journalistens uppdrag är att granska. Då kommer det fram obehagliga saker emellanåt. Och med tanke på att de flesta andra ”journalister” inom travet bara skriver gulliga artiklar och tips om vem som kan vinna lopp så läsaren kan bli rik, så är det bra att den här sidan finns. Alla sidor av verksamheten måste granskas, inte bara potentiella vinnare på banan. Och vad gäller doping är det väl inte konstigare att skriva om Soloy och det som händer kring det, än att andra journalister skriver om den norska skidåkaren som åkt fast och blivit avstängd. Misshandel och sexuella trakasserier skrivs det också om i ”vanlig” press, varför ska detta sopas under mattan bara för att det förekommer inom travet?

     Den här sidan har allt, både granskande artiklar och annat som är intressant för oss som gillar trav.

     • Journalistens uppdrag är väl att OPARTISKT granska? Det innebär att det alltid finns två sidor av myntet.
      Att den ena sidan tycker är fel innebär inte, per automatik, att så är sanningen! Om jag som Bandomare, har givit en häst anmälningsförbud pga dåligt trav efter ett lopp, då går inte det beslutet att överklaga. Innebär det då att jag alltid har rätt? Orsaken kan vara så enkel att hästen tappat en sko, vilket inte vi kan se. Fast mina ord blir ”sanningen” just där och då! Hästen är egentligen inte dålig men får anmälningsförbud ändå.
      Att hästsporten har ett stort problem med utnyttjande av unga tjejer, är väl ingen nyhet. Tränare låter de unga hästskötarna få ta hand om sin favorithäst mot ett litet utbyte av en ”trevlig tjänst”. Där krävs det verkligen ST att visar musklerna i Code of Conduct. I stort sett samtliga som finns i dess styrelse är väl medvetna om att detta är ett problem. Största frågan kommer bli att se om de vågar ta i den heta potatisen. För utnyttjande av minderåriga ÄR ett problem och även viljan till att våga anmäla dessa ”brott”. För tydligen verkar några här anse att man inte har gjort ett brott förrän man har blivit dömd i domstol för det.
      Med andra ord, om ett träd faller i skogen och ingen är där, innebär det då att det inte låter något?

 6. Micke: När jag läser ditt inlägg blir jag väldigt fundersam är det beteendet rent allmänt eller bara Jörgen vi ska förlåta? Har du barn själv, någon dotter? Om du har det och hon fick sådana sms skulle du tycka det var ok? Jag har nästan 60 år inom travet och du rätt i att det är en ankdamm med sexistisk kvinnosyn bl.a. Men Jörgens situation kan ingen annan än han själv vara skyldig till, att han ska behandlas annorlunda för att han älskar sporten förstår jag inte. Ska en biltjuv vara straffri för att han älskar bilar?

 7. Anna Mix är eller har varit inom närtid varit dopad ..( det är jag helt övertygande om ) . Hoppla så flyger hästen upp till Sofia … en person som sitter i TV 4 och skall vara representant för travsporten .
  Man kräks över hur man kan ta i sin träningslista en dopad häst .. hallå hallå .

  Leif

  • Det känns ju tryggt att veta att du är ”övertygande” om att Anna Mix är dopad. Ingen annan vet det. Hon vann senast och alla ettorna testas i Frankrike. Sen borde du sluta kräkas och be SA om ursäkt för dina påhopp.

 8. Leif du gissar att anna mix är dopad och för att du tror det så ska sofia inte få träna henne. hoppas du förstår hur korkat ditt inlägg är mvh jimmy wahlqvist

 9. STC
  Om ni måste ha med dessa franska hästar på lördagar flytta guld loppet ut ur V7an.
  Smutsa ej ned detta fantastiska spel V75.
  Cobolt testas det ej för i fransk travsport.

  Söta Sofie du balanserar på minerat mark med ditt samarbete med denna tränare.

 10. Macken:
  Att ha med utseendet är för att flytta fokus och det är nedvärderande och för att skapa misstro. När kuskars samarbete med ¨dopingtränare¨ har diskuterats har aldrig deras utseende kommenterats.
  Lasse Fursten och Macken:
  Tyvärr är det inte bara trams, det är också början till det som diskuteras i denna blogg, nämligen sexuella trakasserier.
  Vad gäller samarbetet med F Leblanc så är det inte självklart, vet inte om han mer på kontot efter Copenhagen Cup 2014.
  Tar för givet att SA tar alla prov som behövs för att undanröja misstankarna om doping i Prix de Bretagne.

  • Moderator:
   Det här inlägget skulle vara ett svar på Mackens inlägg.
   Rättelse: Lasse Wursten heter så och inget annat, autokorrektion eller slarvig genomläsning ställer till det.

 11. Så här säger Veijo om att Jörgen ska köra hans hästar: – Det är inga konstigheter från min sida. Han kör mina hästar så bra, bättre än vad jag själv gör, och vi är i samma kategori. Det är inte så mycket att välja på. Vi är alla människor, fel kan man göra. Till mig, eller till människorna i min närhet, har han inte skickat något. Det här var det bästa möjliga när jag inte mår bra, säger Veijo Heiskanen till Trav365.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar