I morgon är det äntligen dags att öppna den första luckan i adventskalendern.

Men det också dagen då travets vinter-sko-förbud inträder. Och inte minst, dagen då Rikstravet drar igång.

Först ut i denna världsberömda tävling är Sphinx d’Inverne. En av två hästar som representerar SHL-laget Karlskrona.thomas-madsen

Thomas Madsen är Karlskronas lirare på travbanorna. Han har fått använda 400.000 kronor för att köpa de två hästarna till sitt SHL-lag.

Sphinx d’Inverne är alltså en av dom.

Totalt har Madsen 750.000 kronor till sitt förfogande. Problemet är dock att det just nu bara finns drygt 200.000 kronor i Madsens kassa. Och de pengarna räcker alltså bara till hälften av köpeskillingen för de två hästarna som nu finns i stallet. Sen skall kusarna erbjudas ett drägligt leverne också. Och det kostar ju en slant.

Det påminner mig om den gamle hästhandlaren Holger Larsson i Skara. När säljaren kom med sitt bud var alltid Holgers blixtsnabba kommentar:

”Vad prutar du på hälfta?”

Egentligen skulle det vara köpstopp av andelar idag. Men eftersom försäljningen gått trögt, minst sagt, har köpstoppet flyttats fram till årsskiftet. Inte ens förhoppningarna om att alla barn skulle ära sin fäder med en andel i en travhäst på Fars Dag fick någon större effekt.

Nu hoppas arrangörerna att jultomtarna runt om i riket skall komma med klappar, i form av en 1500-del i en häst, i sina säckar.

Just nu finns cirka 8.000 andelar kvar i tomtens verkstad. Från början var det 21.000.rikstravet

Är det någon som verkligen tror att alla andelar är slut när vi glider in i 2017? Jag gör det i varje fall inte. Trots att man får mycket för pengarna genom att köpa en andel. Det verkar inte varan någon hejd på alla sidovinster som delas ut.

Vad innebär det om det finns andelar kvar när snöret dras på nyårsnatten?

Jo, att ATG tvingas gå in med pengar för att subventionera hästägandet i Rikstravet.

Att blanda ihop Rikstravet – som tidigare varit en succé – med hockeyn var uppenbart inget bra drag. Vad som har gått snett den här gången ät inte lätt att förstå, men än en gång visar det sig att ATG:s sponsring av SHL är ett präktigt fiasko.

Till sist: Här är den senaste noteringen (från i måndags) när det gäller antalet sålda andelar: Stall Frölunda 1500, Stall Brynäs 1383, Stall Malmö 1359, Stall Rögle 1206, Stall Leksand 1169, Stall Färjestad 1054, Stall Djurgården 1043, Stall HV71 667, Stall Örebro 646, Stall Luleå 618, Stall Skellefteå 569, Stall Linköping 554, Stall Karlskrona 540, Stall Växjö 408. Osålda: 8284.

LP

Övre bilden: Sanity, med sin tränare Malin Löfgren, är den mest framgångsrika hästen i Rikstravet hittills. Foto: Kanal 75.

12 KOMMENTARER

 1. I ST/ATG:s insikt att det alltid är lätt att spendera andras pengar, kommer överblivna andelar att delas ut som pris i tipstävlingar på banorna. Frågorna av typen ”vem vann Elitloppet 2016?” Och utslagningsfrågan ”Vad heter huvudstaden i Norge?” Första 100 inlämnade rätta svaren vinner en andel.

 2. Lennart skriver angående Rikstravet: Vad som har gått snett den här gången ät inte lätt att förstå.
  Jag tycker att det är jättelätt att förstå. Dels är det 1500 andelar à 500:- per stall den här gången och att stallen heter som hockeylagen. Själv är jag djurgårdare och har köpt en andel i Stall Djurgården, men hade det hetat stall AIK så hade jag definitivt inte köpt någon. Flera av mina vänner som håller på andra lag än de som är med i SHL, typ AIK och Södertälje har heller inte köpt någon del i något lag.
  Tidigare år har man köpt andel i något stall som man tyckt haft tränare som man gillat, typ senast köpte jag i ett norrlandsstall där Rikard N Skoglund och Susanne Osterling var tränare. Ett annat år köpte jag i stall Östergötland. Nu när det är hockeylag som man inte gillar blir det ju inga sådana köp.

  • Det var 1500 andelar à 500 spänn förra året också, med två hästar i varje stall, då var det inga större problem att sälja andelarna. Skillnaden är dels SHL, men även att detta är under vinterhalvåret. Det är en milsvid skillnad att åka ut på banorna och följa sin häst på ljusa vår-/sommarkvällar än att åka en kall, mörk vinterkväll. Jag sa det redan när jag fick veta att de skulle ha det på vinterhalvåret att det är dömt att misslyckas.

   Många är vi som köpt andelar i Rikstravet för att det är kul att ha en alldeles ”egen” häst att följa och det hade jag nog gjort även om den var kopplad till ett fotbolls-/hockeylag om det bara var rätt årstid. Oavsett lag. Man får mycket för 500 spänn genom Rikstravet, även utan alla extrasaker de lagt till. Men i vintermörkret? Nä tack!

 3. Snälla Johan Linberg med flera lägg ner allting med SHL ! Med all kritik som var med avtalet
  borde man ju förstått att detta projekt är döfött . Lägg gärna ner Olympia travet också som kostar mer än det smakar . Den enkla lösningen är att dela ut pengarna som prispengar i vardagstravet så alla stollar som far land o rike runt för skit o ingenting kan få in lite mer att satsa vidare och det genererar mer spel pengar om kretsen runt varje aktiv känner bara så lite medvind,

 4. Det finns inte ett SHL lag mellan Gävle och Skellefteå , jag har svårt att tro att man är så sugen på att köpa nån andel ,där man inte har nån form av anknytning ,
  Att locka västerbottningar , ångermanlänningar , medelpadsbor är nog svårt , några finns det givetvis

  Detta projekt är dömt att misslyckas

 5. Det hela skulle kunna lösas rätt så enkelt. De sju stall som sålt under 750 andelar får enbart köpa in en häst. Och ägarna får dubbelt så stor andel i den hästen. Är rätt så övertygad om att andelar tar slut om dessa sju stall begränsas till 750 andelar. Kommer detta ske? Nä, troligen inte. Och att t.ex. Växjö skulle sälja 1100 andelar sista månaden är orimligt (trots att ambra godiva ser riktigt fartfylld ut). Själv har jag köpt i stall rögle, mest på grund av att jag tror quiz töll kan vara en riktig kanon…

 6. Det är bättre och billigare att ta väl hand om och vårda befintliga kunder än att försöka ”ragga” nya. Nöjda kunder genererar nya kunder! Det är sedan gammalt. Försäljningen av andelar i Rikstravet SHL ”kryddas” med mervärden, som också borde vara förbehållna oss som redan är hästägare i vilken form det än månde vara, såsom exempelvis på egen hand eller genom Easy KB, Stall Kenny, Travkompaniet etc.!!!

 7. Problematiken är som alltid inom ATG/ST – Vi har kunskaperna i huset !
  Vi har nu sett ganska länge hur det är med dessa kunskaper, trots att man ökat personalstyrkan med 50personer(20% på tre år) så visar det sig att någon kompetens har man inte direkt köpt.

  Att inte basorganisationerna kräver transparens på SHL-avtalet, Olympiaavtalet och de som varit ansvariga för dessa beslut samt vidarutveckling av projekten inte behöver stå tills svars, är ju symptomatiskt med samhället i övrigt, mörda hästar, slå arbetskamrater, våldta kvinnors hjärnor och empati och står sig ju slätt mot övriga samhället, där man inget längre utreds eller ansvaras för.
  Vi har det samhälle folket tillåter, vill ni ha en ändring inom travet får ni börja kräva förändring, inte knyta händerna i byxfickan och mumla i mungipan, skriva anonymt.

 8. Rikstravet gav möjlighet för hela landets befolkning att köpa andel. SHL kopplingen utesluter väldigt många. Som någon tidigare sagt, man kan inte besöka sin häst om man bor längs norrlandskusten.

  En Djurgårdshäst utesluter alla AIK, Hammarby supportrar (misstänker att det är främst bland dessa båda lag som travintresset är som störst)

 9. Jag är Modoit.
  Finns inte på värdskartan att köpa en andel i Skellefteå eller nått annan annat konstigt hockeylag ;))

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar