Tidningsbranschen svajar. Då går fyra rutinerade affärsmän, och en minst lika rutinerad kvinna, in och stöttar ett nytt tidningsprojekt.

Trots att de säkerligen är införstådda med att projektet är ekonomiskt dödfött. Ändå är alltså kvintetten redo att offra tio, tjugo, kanske trettio miljoner kronor.

Detta är en klar markering mot ST:s egen tidning, Travronden. En misstroendeförklaring, helt enkelt.daniel-livensjo

Många av travsportens utövare är besvikna över hur Travronden har utvecklats under vd:n Daniel Livensjös (bilden) ledning. Sporten har förskjutits till förmån för spelet. Det är spelinformation som numera dominerar den tidning som förr om åren hade fokus på själva sporten, travsporten.

Istället för att utveckla tidningen har ägarbolaget, TR Media, satsat på att samla andra verksamheter under sitt paraply. Främst då bolag som sysslar med spelinformation, via nätet eller i telefonen.

En ekonomisk lönsam satsning som innebär att ST inte längre behöver stoppa in några pengar i Travronden.

Ett annat missnöje är att Travrondens ledning har försökt att strypa debatten, försökt att stoppa kritiken mot tidningens ägare Svensk Travsport, och mot ATG.

När vi i denna vecka firar Tryckfrihetens Dag påminns om vi att Lars G Dahlgren (bilden) hindrades från att skriva kritiska bloggar om ST och ATG. Trycket från läsarna, och annonsörer, blev till slut för hårt och Travrondens vd tvingades släppa fram Dahlgren igen.Lars G Dahlgren porträtt

Vi minns också när den populära krönikören Linn Andersson offrades av en slarvig (avsiktligt eller ej?) chefredaktör. Trots påpekanden av Claes Freidenvall lät chefredaktören Joakim Svensson trycka en krönika av Linn Andersson som innehöll några allvarliga fel.

Joakim Svensson borde naturligtvis ha stoppat krönikan. Eller åtminstone använt rödpennan och strukit bort felaktigheterna. Det gjorde han inte och därmed var Linn Anderssons öde beseglat eftersom felaktigheterna rörde mäktiga personer inom travsporten, bland annat ST:s ordförande och en tidigare ordförande.

De här händelserna har naturligtvis även påverkat den inre harmonin på Travronden. Med en toppstyrd tidning började avhoppen och nu visar det sig alltså att de flesta avhopparna är på väg att starta en ny tidning.

Självklart blir den nya tidningen, Sulkysport, en allvarlig utmanare till Travronden. Med den erkänt duktige tidningsmakaren Ola Lernå och de båda åsiktsmaskinerna Lars G Dahlgren och Claes Freidenvall (bilden) i spetsen ser många fram mot en spännande födsel. Utan tvekan finns här stor journalistisk kompetens – och rutin.freidenvall_claes_halvfsv

När dessutom två av säljarna på Travronden ansluter till Sulkysport är det ytterligare ett slag mot Travronden. De här två grabbarna sitter ju på en stor stock av kunder.

Att de fem finansiärerna drivs av olika skäl för att bidra med pengar i det nya projektet kan vi nog vara ganska säkra på. Några av dom gör det för travsportens bästa, det är jag övertygad om. Det som förvånar mig en aning är att Margareta Wallenius-Kleberg finns med. Hon som alltid varit så oerhört lojal mot den svenska travsporten vill nu vara med och fälla ST:s egen tidning.

När det gäller Björn Damm (övre bilden) ser han nu en större möjlighet att fortsätta driva den kritik mot ST som han länge har gjort, speciellt när det gäller ST:s hantering av Solvalla. Damms egen hemmabana.

Per Rodert har också ofta varit kritisk till hur svensk travsport sköts. Hans medverkan kan möjligen ses som ett sätt att ta revansch för att han inte kom in i ST:s styrelse? Rodert, som tidigare, varit ordförande för Travronden, kandiderade ju vid det senast årsmötet men blev då bortröstad.

 • Enligt flera uppgiftslämnare har det nystartade bolaget uppvaktat ST för att köpa Travronden vid två tillfällen. Dessutom skall ett annat bolag ha framfört en förfrågan om tidningen var till salu.

I en intervju, som jag gjorde i fredags, med TR Medias ordförande Stefan Johansson (bilden), säger han sig stefan-johansson-axinte känna till dessa uppgifter. Även ST:s generalsekreterare Johan Lindberg förnekar att det har förekommit några förfrågningar om eventuella köp.

– Vi har under åren fått förfrågningar om Travronden varit till salu, men det var ett tag sedan och har aldrig varit något konkret, skrivs Johan i ett sms.

Till sist: Även om Travronden tappat en hel del redaktionell kompetens är läget, ur det perspektivet, inte särskilt kritiskt. Nu får de yngre medarbetarna möjlighet att blomstra. Tidningen, som tidigare varit ganska hierarkisk, kanske kan gå en ny vår till mötes?

LP

 

17 KOMMENTARER

 1. På en spelmarknad med licenser får man nog räkna med något dussin aktörer inom travspelet. Vilka av dem skulle vilja samarbeta med Ronden som ju bevisligen sitter i knät på ATG, den store aktören som nu skall konkurrensutsättas på lika villkor? I hela spelvärlden jobbas det frenetiskt för att jobba runt den stora feta grisen och alla deras produkter med speltips, reduceringsprogram, hästkalendrar, tidningar, TV-bolag, nyhetsredaktioner etc. De har verkligen skaffat sig ett mäktigt monopol som måste brytas sönder om spelmarknaden skall fungera.

  Möjligheterna för Sulkysport är stora, alla vet att en krona till TR Media är en krona för att behålla den förlamande strukturen.

 2. Konkurrens är bra i alla sammanhang.
  Minns när nystartade TV3 köpte rättigheterna till hockey VM som SVT haft i alla tider fram till dess. Detta gjorde att SVT tvingades höja sig o bli bättre = vi tittare fick bättre produkter att titta på.

  Detta borde ST o ATG tänka på när man ger TV4 gruppen ensamrätt på Svenskt trav i TV.
  En konkurrens situation även inom TV skulle vara det bästa. Med varje TV kanals egna medarbetare.

 3. Den nya tidningen är väl bara första steget mot ett uppbrutet monopol inom spelmarknaden. Nästa steg är naturligtvis det nya spelbolaget Legolas. Att Rune Andersson figurerar i båda sammanhangen är inte konstigt. Inte heller att övriga finansiärer heller gör det. Med stor respekt för deras kunnande och förmåga att tjäna pengar så kan det här på sikt, med en avreglerad spelmarknad, bli en mycket bra affär. Om jag vore anställd i ST, Travronden eller ATG skulle jag vara mycket orolig för min framtid med en sådan attack som nu förbereds mot spelmonopolet. För att inte tala om Anders Ström och Unibet som redan är uppe på banan.

  Det förvånar mig att inte styrelsen i ST redan har skapat allianser med de nya konstellationer som är på väg in eller som redan finns där. Ju tidigare bra relationer och samarbeten skapas desto smidigare kommer den oundvikliga övergången bli.

 4. En av de nya medarbetarna på Ronden har lanserats (lanserat sig?) med ”Han vågar tycka och sticka ut” när han bloggade i kvällspressen, så han kommer att ha en mission att fylla på det nya jobbet. ”Lycka till!”, som Uno Hedin brukade uttrycka det.

 5. Några dussin som vill sälja spel på travodds? Det är jag skeptisk till, som det är i dag är det efter Nordicbets frånfälle endast Unibet, Bet365 samt Racebets som lämnar odds, kanske tar Betsafe över NB roll/ Betsson det återstår att se. Likväl Kommer intresset inte ÖKA att betala ännu dyrare kostnader för att nå ut till travetspelarna i sig, såvida inte det inte blir möjligt för konkurrenter att köpa in sig i v75/V86 spelets pooler och bli återförsäljare.
  Men just travspelare är det nog inte fler än 5/6 bolag som är intresserade.

  • När man väl har en svensk licens för allt spel är det ju dumt att avstå från travet. Om de övriga licensierade bolagen istället för att liera sig med ATG skapar en gemensam pool för spel kan det rent av bli intressant för spelarna också. ATG med sin enorma organisation, sitt omoderna datasystem, sina utlandsavtal som hugger dem i hälsenorna hela tiden och så en samling människor som är mer intresserade av att producera TV än spel. Hur skall de kunna freda sig?

 6. Jag hoppas att den nya tidningen framöver har bättre koll över sina research när artiklar skrivs än vad som sker i Ronden. Den tidningen verkar enbart köpa och skriva det som personer informerar om utan någon källgranskning.
  Själv har jag bestämt mig för att säga upp pren efter nyår, en tidning som jag läst sedan 60 talet, men nu är det slut.

 7. Tror inte det är så många som 5 eller 6 av de så kallade utländska spelbolagen som är intresserade av svenska travspelare. Max två st och inte ens det är givet. Hos många av dessa bolag är travet ett nödvändigt ont. Det är så lite spel på svenskt trav hos dessa bolag idag, max 450 miljoner kr totalt sett per år för alla bolag tillsammans, kanske ännu mindre, så travet är något som flera av dem med glädje skulle förhandla bort. Vid en diskussion om vilka olika produkter som ska licensieras osv.

  Den som tror att övriga spelbolag ska komma in och lyfta svenskt trav vid en ny spelreglering är ruskigt snett ute. Se exempelvis på Danmark då travet var något som man väldigt gärna ”valde bort” eller i alla fall inte alls tog strid för.

 8. Frågan är varför ATG’s snack om aktörer som profiterar på travet får stå oemotsagt, det är bara Unibet som är seriösa och deras omsättning är minimal. Resten är ett skämt, man får vinna ett par tusen max och det handlar inte om att man fått limitflagga på kontot eller liknande.

  Den dag det delas ut spellicenser får ATG stänga butiken, konkurrenterna är så slimmade så ATG har inte en chans. Legolas problem blir väl att man initialt endast får eliten av travspelare, Harry Boy och ”Hulda” blir väl kvar på ATG.

  Vad som kommer att behövas är någon spelövervakare med kompetens ( dvs inte lotteriinspektionen). Risken för fusk ökar ju med större omsättningar och spridning på spelet. Då går det inte att säga ”dom får skylla sig själva” vilket man gjorde när Unibet anmälde H2H-spelare med koppling till känd stortränare.

 9. Jag förstår inte detta vurmande för Rune Anderssons olika påhitt när det gäller svensk travsport. Först skulle han flytta alla sina hästar till USA Han var missnöjd över något. När ingen verkade speciellt upprörd över det la han ned det projektet. Sen är det hans eget spelbolag som ska rädda travsporten. När man precis trodde att det var fullsatt på skattesmitar-perrongen på Malta, kliver han in där andra gått bet. Nu en ny blaska. Med andra konspiratörer som fått kalla handen när det gäller poster hos ST. Enligt Runes megafon, DI, idag, så handlar det om skatterna. Suck. När man har en förmögenhet på 9 miljarder, intjänade i Sverige, så är det alltid där skon klämmer ändå. Rune A må vara en lysande företagsledare, men de här korståget mot ATG och ST måste man nog ställa sig lite frågande till. Undrar om någon vågar blogga kritiskt om Runes olika infall i Sulkysport?

 10. Något korståg tror jag definitivt inte att det är frågan om.

  Hur många travare har Andersson ägt genom åren? Tusen? Han älskar travsporten och försöker hjälpa till. Hur långt det räcker är dock synnerligen ovisst. När ATG omsätter 300 MKR under Elitloppshelgen omsätter Unibet 1 MKR. Så det vill till att Legolas har något verkligt vass produkt i rockärmen. Gemene man kommer inte att spela hos Legolas. Rune får väl dopa poolpotterna om det skall bli något drag på spelet. Kan tänka mig att han även kommer att vända sig direkt till svenska hästägare. Spel hos oss kommer dig som hästägare till gagn då han säger att hela överskottet skall gå till svensk travsport. Man kan dock fråga sig hur det skall gå till. Är väl för mycket prestige och annat bjäfs för att ST skall säga ja tack.

  Tidningen är lovvärd och jag säger stort lycka till, men tyvärr tror jag Sulkysport bara överlever så länge som dess ägare i livet, max. Om fem år tror jag varken Sulkysport eller Ronden finns som papperstidning

 11. Andersson är en fantastisk affärsman men alla som är insatta i spelbranschen vet att Legolas inte kommer funka.

  Hade det varit så enkelt att konkurrera med travspel och det funnits pengar i det så hade de stora spelbolagen gjort det för längesen. I stället droppar de av en efter en. Trenden är att spel på hästar minskar över hela världen. I England är V/P det stora, i Sverige är det de stora poolspelen, främst V75, som driver omsättningen. Därför är det mycket svårt att konkurrera för att inte säga omöjligt i praktiken i Sverige. Som onlineaktör får du bara de bästa spelarna först och inte lottospelarna. De bästa vill inte spela mot varandra utan mot ”fiskarna” så där spricker tyvärr allt. Dessutom måste du täcka potter för upp mot 200 miljoner kr varje vecka för att konkurrera med ATG, utan att knappt ha några kunder… De bästa spelarna vill inte spela mot varandra i poolspel och fasta odds mot den här målgruppen blir en förlustaffär. Lose Lose. Moment 22.

 12. Kan väl knappast anses helt lyckat att ägaren av ett konkurrerande spelbolag också är ägare av en dito tidning. Risken finns nog att det kan bli lågt i tak även där. Vem vågar/vill skriva ner Legolas nya spelform?

 13. ser att min tankegång kommer i dagen angående sport o spel, det finns snart inget sport-tänkande utan spel spel o åter spel. Ta TV-sändningarna bara spel varför inte reportage ute på camperna, visst händer det, men fåtal procent av sändningen utan det skall spekuleras i var o hur dom olika ekipagen placeras i löpet

 14. Travrondens beslut att ta bort resultatlistorna i anslutning till banreferaten för alla banor utom de tre stora måste vara ett praktfullt självmål, inte minst nu när en konkurrent är på väg att etablera sig. Vi är nog rätt många som inte har lust att bläddra i någon jädrans app för att få tillgång till resultatlistorna. Jag har gått från prenumeration till lösnummerköpande av Travronden, och nu är det alltså dags att ta det tredje steget.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar