Idag hävde travförbundets licenskommitté avstängningen mot Jörgen Sjunnesson.

Det är inte bara en skymf mot de kvinnor som Sjunnesson har sextrakasserat, det är också en skam för svensk travsport.

Beslutet innebär att det i fortsättningen är fritt fram för alla män med tränar- eller kusklicens att ofreda kvinnor som jobbar inom travsporten.Jörgen Sjunnesson

För att slippa undan ett för hårt straff gäller det bara att erkänna sitt missbruk och hävda att man har tagit professionell hjälp.

Det har nämligen Jörgen Sjunnesson gjort. Därför har licenskommittén vid ett extra sammanträde idag beslutat att häva den avstängning som beslutades av generalsekretaren Johan Lindberg efter att trakasserierna hade avslöjats här för drygt två veckor sedan.

Efter vårt avslöjande har det visat sig att Jörgen Sjunnesson skickat kränkande sex-sms till ett antal kvinnor. Vilket också Sjunnesson medgett vid flera tillfällen. Dagen efter avslöjandet bad kusken alla drabbade kvinnor om ursäkt i Travronden.

Många reagerade förstås starkt efter avslöjandet. Travtränarna riksförbund tillhörde dom. I ett pressmeddelande fastslog riksförbundet: ”Det är för oss en självklarhet att alla ska kunna känna sig trygga inom travsporten, varför det beteende som avslöjats är fullständigt oacceptabelt.”

Idag satt tränarnas ordförande Jan Halberg (bilden) med i den licenskommitté som frikände Jörgen Sjunnesson.

I kommittén fanns fem män och en kvinna. Förutom Halberg även Björn Samuelsson, Mattias Stenby, Staffan Falk, Cay Mäkinen och Maria Karlsson.jan-halberg

Här är beslutet som fattats av ett gäng juridiska lekmän:

”Svensk Travsport Licenskommitté anser att Jörgen Sjunnesson har agerat felaktigt på ett sätt som utgör skäl för viss tids avstängning enligt Svensk Travsports Tävlingsreglemente och Licensbestämmelser. Av utredningen framgår att han inte begått brottslig gärning. Han har visat insikt i problematiken kring uppförandet och med särskilt beaktande av att han tagit professionell hjälp mot det missbruk som förekommit finner Licenskommittén att den avstängning som varit är tillräcklig påföljd. Licenskommittén beslutar att omgående häva avstängningen, vilket innebär att Jörgen Sjunnesson är fri att tävla igen.”

Än en gång visar företrädare för svensk travsport att de inte går i takt med tiden. Jag trodde att den tid var förbi när travkuskar i vita sidenbyxor hade fritt fram att göra vad de ville med kvinnliga hästskötare.

LP

24 KOMMENTARER

 1. Ännu värre med lärlingen som misshandlade. Såg honom på Solvalla iklädd tävlingsdress för några dagar sen. Varför sån tystnad runt det? ST vinner kampen igen..

  • Precis! Lärlingen har dessutom begått och erkänt brottsliga handlingar och förlagts med besöksförbud. Han blev inte ens avstängd en liten stund för att markera. Sjukt är vad det är!

   För övrigt är väl sextrakasserier brottsligt? Är det verkligen inte det? Eller gäller det bara för minderåriga?

 2. Fullkomlig skandal och totalt ofattbart beslut.
  Snacka om att det går utför med travsporten….Alla (nåja nästan i alla fall) kommer att känna stark avsmak när smilfinken Sjunnesson visar sig i rutan igen. Usch!

 3. Varför blir man inte förvånad…

  Vad hade hänt om inte denna blogg avslöjat vad JS sysslat med?
  Hade han då också tagit professionell hjälp.

  När en farsa ringde o skällde ut JS så brydde han sig ju inte men när denna blogg avslöjade vad han under lång tid gjort DÅ var han ångerfull o insåg sina misstag…

  Jag antar att det bara är trav folk i licens kommitén? Känner inte igen alla namn men hur kan vi vara säkra på att inte dessa personer har en hund begraven någonstans?
  Borde givetvis tillsatts oberoende folk utifrån som granskat detta.

 4. även om han har fått tillbaka sin licens så ska det bli roligt att se hur många som sätter upp honom kan ju bli en bojkott av honom ändå och att han inte får några styrningar så det ska bli roligt att se hur många som bojkottar honom

 5. Utan att på något sätt ursäkta J.S., – vad skulle dom gjort och på vilka grunder?
  Han är väl inte polisanmäld? Han har pudlat. Sökt hjälp. Vem får inte en ny chans i Sverige under såna omständigheter? I Sverige får ju alla en ny chans.
  Tror nog att han kommer att få det tufft. Det blir knappast business as usual.?

  Fallet walmann känns mycket värre!

 6. Blir väl mest intressant att se vilka tränare som kommer att anlita JS. Det dröjer nog innan vi får se honom i sulky.
  I övrigt tror jag licenskommittén varit rädd för att utsättas för rättslig prövning i domstol.

 7. Förhoppningsvis kommer hästägare och tränare att göra frikännandet verkningslöst under lång tid framöver i praktisk handling, det vill säga att låta bli att anlita kvinnofridstöraren. Sedan är det klart att det måste finnas en bortre gräns, när kusken haft händerna på täcket under tillräckligt lång tid, d.v.s. att inga nya anmälningar då droppat in.

 8. Ingen överraskning, blundande förbundet när Claes Svensson blev dömd för våldtäkt ( sex med minderårig) så kan tränare göra i princip vad som helst.

  • Tyvärr kan vi nog inte vara helt säkra på det…
   Vi minns ju Nisse Enqvist som hade ngn ”bulvan” (Rolf H Pettersson?) som stod som tränare åt honom och bl.a. Jennifer Tillman gladeligen körde med motiveringen ”Kör inte jag gör någon annan det”.

   Det är mycket som är ruttet i svenskt trav….extremt ruttet.

 9. I nästa veckobrev kommer kanske JL att svära sig fri med att det är licenskommitténs beslut som han inte kan påverka.
  Tycker också att det är intressant att JS agerande gjort skäl för en viss tids avstängning och att just denna ”viss tid” råkar vara exakt mellan ST’s beslut om avstängning fram till upphävandet. Eller kan JS överklaga att han varit avstängd för länge? Om JS inte sagt att han ska ta professionell hjälp hade han fått två tärningar extra dagar i avstängning?
  AnnaMaria Öberg fick 9 månaders besöksförbud. Men i gengäld skrek och puttade hon på två gubbar så det är väl rimligt.

  Förlåt för den icke konstruktiva kommentaren.

 10. Lite parodiskt att ST’s nyhetssida för tillfället imnehåller såväl rubriken att Sjunnessons avstängning är hävd samt att Svensk Travsports uppförandekod börjar gälla 1/1-2017.

 11. Jamen det var väl ett stort steg mot ”travsportens önskvärda läge”, Johan Lindberg. Vi kan alla samlas kring hästen och samtidigt låta unga tjejer omfamnas av den medeltida kulturen genom grova sexuella påhopp med tillhörande dickpics. Jävla pajasorganisation.

  Och den där Licenskommitten – kan man hitta personer med sämre omdöme och kompetens? Knappast. Är det inte djurplågare så är det sexförbrytare. Vilka stolpskott.

  Jo, det är en brottslig gärning att ofreda andra människor på det sätt JS gjorde. Nej, med största sannolikhet ”går det inte över” på fjorton dagar – hans agerande handlade inte alls om att han var kåt utan att han föraktar tjejer. Han är sjuk. Självklart skulle han varit avstängd tills han kunde visa att han genomgått behandling.

 12. Sofia- Du beskriver mina tankar.
  Pudlandets konst innebär inte avlatsbrev, där man köper sig fri från gärningen.
  Endast att du inte bli kölhalad och fjädrad, likväl är man till handlingen skyldig
  och bör därefter dömas. Att du efter fullgjort straff och behandling kan erhålla en
  möjlighet att beträda allmän plats är en helt annan sak.

 13. Jag kommer osökt att tänka på Magnus Ugglas låt ”jag mår illa”. Hoppas att tränarna har bättre omdöme än licenskommittén !

 14. ” Denna gången är det allvar” var Sjunnessons kommentar när han erkände och gick ut med att han sökt hjälp.
  Då kan man ju bara undra hur många gånger det inte varit allvar? Hur länge har skithögen hållit på?
  Troligen i många år.

  Nu hoppas jag bara att tränare och ägare gemensamt bojkottar Sjunnesson.

  Det verkar ju så redan. Untersteiner t.e.x sätter ju upp andra kuskar nu. Tidigare satte han upp JS.

  Hoppas bara han fortsätter bojkotta JS, så det inte bara är nu till det lugnar sig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar