foto : lj : sweden cup foto: lars jakobsson

Det som under några veckor har varit en officiell hemlighet är nu inte alls hemligt längre. Några medarbetare som har lämnat Travronden, eller är på väg att lämna, startar ett medieprojekt som finansieras av tunga travprofiler med stort intresse för travsporten och med rejäla ekonomiska muskler.

Enligt flera uppgifter har det nya bolaget, Sulkysport AB, försökt att köpa Travronden. Det förnekas dock av Stefan Johansson, styrelseordförande I TR Media där Travronden ingår.

– Det är inte sant, ingen av oss i styrelsen eller vår vd Daniel Livensjö har fått en sådan förfrågan. I varje fall inte under de senaste fyra, fem åren, säger Stefan Johansson.

Är det möjligt att spekulanterna har vänt sig direkt till ägaren, det vill säga Svensk Travsport?

– Så kan det naturligtvis vara, men i så fall hade nog jag eller Livensjö blivit informerade, säger Stefan.Lars G Dahlgren Grosbois

Istället för att köpa Travronden startar Sulkysport AB en egen tidning. Både på webben och i papper. Hela redaktionen utgörs av ”avhoppare” från Travronden med etablerade namn som Claes Freidenvall, Ola Lernå och Lars G Dahlgren (bilden) i spetsen. Den senare kommer att bli chefredaktör och ansvarig utgivare.

Dessutom kommer den hyllade redigeraren Mathias Hedlund och fotografen Mia Törnberg ingå i den nya satsningen. Båda har också ett långt förflutet i Travronden. Även säljsidan är före detta medarbetare i Travronden, Thomas ”Gudda” Johansson och Lukas Svedin.

Ägargruppen består av Margareta Wallenius-Kleberg, Rune Andersson, Björn Damm, Per Rodert och Alf Svedulf.rune-andersson-goran-adielsson

Notera att Per Rodert tidigare har varit ordförande i Travronden. Han efterträddes för några år sedan av Stefan Johansson. Även Sulkysports vd Anders Jonsson har tidigare jobbat på Travronden, som vd.

Den ekonomiskt starka ägargruppen har garanterat att projektet skall finansieras under minst tre år. Det första steget blir att lansera en webbsajt i början av nästa år. Lite senare kommer också en veckotidning och specialmagasin.

–      För oss blir det här naturligtvis en konkurrent att ta på allvar. Det innebär att våra medarbetare får bli lite vassare och springa lite snabbare. Konkurrens är ju inte bara av ondo, den kan också stimulera, säger Stefan Johansson.

Många har idag hyllat den nya satsningen. Det handlar om människor i travsporten som tycker att Travronden blivit alltför inriktad på spel, att själva sporten har kommit i andra hand. Dessutom anser ju många att den nye chefredaktören Joakim Svensson har försökt strypa debatten.stefan-johansson-ax

Den som tror att Travronden går en ond och bråd död till mötes är dock snett ute. Utan tvekan finns där unga och hungriga medarbetare som nu kan ta mer plats.

–      Så är det alltid i sådana här organisationer där de lite äldre gärna bevakar sina revir. När nu några av dessa har lämnat oss ges de plats för de yngre, säger Stefan Johansson (bilden).

 Stefan säger också att TR Media idag är mycket stabilt med många fler produkter än själva tidningen.

–      Det är ett välmående företag med god intjäningsförmåga, säger Stefan.

Vad skulle det då kosta att köpa TR Media idag?

”Nu är det ju inte till salu men om jag skall värdera det så hamnar jag nog på runt 50 miljoner kronor.”

LP

21 KOMMENTARER

 1. Oj, TR-media värderas till ca 50 msek. Rörelseresultat (EBIT) på 1 748 ksek år 2015, 1 071 ksek år 2014, korta skulder lika stora som omsättningstillgångarna. Multipel 25 gånger*EBIT. Dessutom med annonsintäkter fr ägaren ST och systerbolaget ATG som knappast kan garanteras på motsvarande nivåer vid försäljning. Nu med lite ny konkurrens.

  Stampen växte sig stora med köp av bolag på lägre multiplar. Gick ju inte så bra.

 2. Tror faktiskt TravRonden får ett lyft nu när man byter ut gamla stötar. Det verkar varit dålig stämning under flera år på Ronden och det har väl också märkts i tidningen. Nu får dom unga journalisterna utrymme att visa sig på styva linan.

 3. Jag kommer att va en av dom första att prenumerera på den tidningen och snart så kan jag spela på trav regelbundet igen.Nu börjar jag se lite framtidstro till travet tack vare Rune och min önskan att dom flesta på (st)asi och deras marionettdockor som är medskyldiga till att döda svensk travsport måste väl äntligen försvinna om det går åt helvete med pokalåret.

 4. Den samlade kunskap som Sulkysport besitter är imponerande och, i en sport lik travsport – är den historiska kunskapen ovärderlig när nutiden ska återges. Tänk alla tillbakablickar med fakta som Sulkysports medarbetare bär med sig och, icke att förglömma deras kontaktnät. Jag önskar initiativet all lycka och ser fram emot att återigen ta del av travets vassaste pennor…

 5. Rune Andersson 72 år
  Alf Svedulf 77 år
  Margareta Wallenius Kleberg 79 år
  Per Rodert 63 år
  Björn Damm
  satsar på en ny tidning – i dessa tider??
  Undrar om de förväntar sig, bryr sig om eller hinner se någon avkastning på sin satsning.

 6. När man läser inlägg med kommentaren ”gamla stötar” och konstaterar att det endast är en ( Freidenvall) över 50 år så blir man fundersam. Medellivslängden är nu över 80 år och anses man vara gammal stöt i övre 40-årsåldern så har vi problem. Visst är det känt att stämningen varit dålig på Travronden, men att tillskriva detta ”de gamla stötarna” behöver inte vara rätt. Spekulationerna om styrning uppifrån vad som får skrivas kan nog ha viss relevans för stämningen.

  Jag tror inte för ett ögonblick att exempelvis Wallenius/Andersson tror sig tjäna några större pengar på tidningen. Har man ett stort antal miljarder så kan man nog kosta på sig att ha hobbies som får kosta en del. Samma sak med Runes spelsatsning, den görs nog i första hand av principiella skäl snarare än vinstsyfte.

 7. Arwid jag tror nog dom inte bryr sej om avkastningar dom vill ha förändringar inom våran kära travsport som så många andra inom det här.Och det tycker jag är positivt det går inge längre med våran maranataledare inom travet som försöker trumma in i våra hjärnor att vi ska vara positiva till allt.

  • Berra, för min del får de gärna vrida klockan tillbaka, bara det blir bättre.
   Sporten trav mådde bättre förr så då kanske man skall titta däråt och försöka hitta det som var bra då!
   Tågordningen borde vara:
   ”vi (sporten) kör trav på söndag och då kan ATG få driva spel på våra tävlingar mot en fastställd avgift”.
   Idag så är det tvärtom:
   ”Lördag kväll klockan 22.00 cirka avslutar vi (ATG) vårt spel för dagen, vänligen men bestämt, se till att ha några lopp färdiga för det”.
   Helkorkat om ni frågar mig!

 8. Ja du Millan, tänk vad bra travsporten skulle vara om bara sådana som du o dina gelikar skulle sitta i styrelsen! Allt skulle nog bli bra ett par år och sedan skulle allt rasa! Sluta gnälla!

 9. Konkurrens kan endast gynna TRANSPARENS , och ju mer alla blir tvungna att transpirera , desto bättre kommer hästsporten att leva och överleva.
  Att såsom sistlidna 10 åren, vara kvävt av sina ägare, och därmed aldrig anal-ysera sina egna avdunstingar leder naturligtvis till exakt den hästsport vi i dag har, med noll insikt i etik, moral och karaktär. Där snuskgubbar får härja obekymrat, och allsköns humbugs aldrig utreds, speciellt om ”dignitärer” är inblandade. Vilket vi kommer få skönja i början på 2017.
  Quis custodiet ipsos custodes? — ”Vem vaktar väktaren?”
  Överstepredikaren är ju oerhört stressad i sista avlatsbrevet

 10. Kommer ni ihåg Sulky och sadel från 60-talet och boken Glada gnägg från samma tid? Det var läsning det för oss som älskar trav det. Namnet Adamansson från Örebro ploppar upp från minnet, Hjälp mig att komma ihåg mer:

  • Det var en riktig högtidsstund att läsa dessa mustiga historier. Ett annat namn som jag minns är ¨Greven¨ och han med lädret.

 11. Vem tror på allvar att en ny tidning och en webbsida med med ett gäng profitörer som finansiärer skulle göra travet bättre och vara lösningen på era problem.

 12. Det är otroligt vad gnälligt det är om allting. Det finns ingenting som är bra. Allt som har varit är skit och alla nya initiativ är av ondo. Det är väl trevligt med en ny tidning som ska fokusera på sporten. Sen har ju alla tidigare försök misslyckats, men det är väl bara att hoppas att det går bättre den här gången. De ekonomiska förutsättningarna verkar ju finnas. Det är bättre att försöka med någonting än att inte göra något. Ni alla som bara gnäller och sablar ner allting, kom med något konstruktivt förslag någon gång hur travet ska bli bättre.

 13. Hur många kommer köpa 2 tidningar, inte jag i varje fall. Risk för att det på en begränsad marknad blir det till slut 1-1=0.

 14. Märkligt, jag måste vara ordblind, för jag läser inte speciellt mycket gnäll någonstans, klagomål och kritik, men ytterst sällan gnäll.
  Men förmodligen har människor som ofta olika värderingar i ord, liksom i handling.
  För mig är gnäll tex alla spelare som säger att dom aldrig vinner på målfoto, eller blir utdragna i pokerpotter där dom leder till sista kortet osv.
  De som aldrig anser att något är deras fel, utan någon annans fel, de människorna gnäller oftare, men sådant läser jag ytterst sällan här eller på andra sociala medier, förutom på twitter, men de stänger man ju så småningom av (jag har dessvärre också gnällt i när uppförsbacken tett sig onödigt brant)
  Dessutom finner jag relativt ofta intressanta och innovativa förslag bland kritikerna inom travet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar