Ledningen för Örebrotravet går i flyttankar. Den vill byta hemvist från Marieberg till Kvinnersta norr om staden.

Kan man få skicka med en önskan; Bygg en tävlingsbana som mäter 1200 meter, eller ännu hellre 1400 meter.

orebro2

Det har länge diskuterats att vi har för korta banor i Sverige, banor som inte alltid är utslagsgivande. Tråkiga banor, helt enkelt.

Därför är det många som gillar Axevallas långa – och utslagsgivande – upplopp.

Jodå, även jag gillar Axevalla. Men, ännu hellre, skulle jag hellre se en bana som mäter mer än 1000 meter.

I Malmö var en sådan bana på tapeten för några år sedan. Travet och galoppen var på väg att gå skilda vägar. Då skulle möjligheten ges att bygga en längre travbana. Jag vill minnas att Lutfi Kolgjini förordade 1400 meter

Vad som hänt på Jägersro vet jag inte. Det var länge sedan någon pratade om ett nytt banbygge. Istället fortsätter Jägersolunken.

Det var på gårdagens höstmöte som travsällskapet i Örebro informerade sina medlemmar om att planer finns på att flytta från Marieberg till Kvinnersta. Den mark som travsällskapet just nu äger är värd stora pengar, och det finns seriösa intressenter som vill köpa.grosbois

En affär skulle möjliggöra att bygga en helt ny travbana. En ny fräsch arena som motsvarar dagens behov. Med nya läktare, restauranger, stallar, träningsbanor och så vidare. Kanske till och med ett litet Grosbois?

Och framför allt: En längre bana.

En ny travanläggning centralt i vårt avlånga land.

Det känns som om jultomten i år kom exakt en månad för tidigt.

Till sist: Det mest häpnadsväckande är att inget hade läckt ut om Örebrotravets planer innan gårdagens möte.

LP

14 KOMMENTARER

 1. Personligen tycker jag att 1600m bana ær att føredra. På 1400 meters banorna laddas det hårt ifrån start, førsta 400 går på øverspeed føljande 800 hænder inget sista 400 fullrulle igen. På 1600 banorna blir det lite mer taktiska drag på baksidan. Hænder mer i loppet nær startlinjen ligger nærmre kurvan æn 250-300 meter bort ifrån svængen som det blir på 1400. Stor spelarna jag kænner spelar gærna inte Mohawk och Woodbine. Kopiera Meadowlands långa fina skonsamma kurvor. Sverige behøver en bra milebana som det tævlas regelbundet på.

 2. Såklart och äntligen. Örebrotravet är i särklass Sveriges tråkigaste bana sett ur flera perspektiv. Sportsligt, arenamässigt och miljön där omkring är fruktansvärd. Inte undra på att Örebro hamnade längst ned när kuskarna fick rösta vilka banor de helst tävlade på

 3. Nu blir det väl häxjakt på mig, men jag skulle föredra en 800m-bana. Närmare till hästarna och betydligt enklare att skapa en mysigare publikplats, jag vet att det finns nackdelar men det är ruskigt osexigt att vara på en milebana… på tv spelar det ingen roll, men vill vi ha publik tror jag långa banor är ett misstag. Är det verkligen roligare lopp på Tingsryds bana än på Åmåls?

 4. Jag hoppas att flera banor tar efter detta, bl.a. både Solvalla och Jägersro borde ta chansen att sälja av sin mycket värdefulla mark. Detta skulle kunna ge ett starkt uppsving med både nya tidsenliga faciliteter samt i storbanornas fall även kunna ge det sportsliga en rejäl knuff framåt, med höjda prismedel den vägen.

 5. Har sett och annat lopp( drygt 50 år) , både här och där, och delar till fullo Pers åsikt. Om vi vill ha trav till en arenasport tror jag att det är farligt att göra för långa banor. Har nyss varit på Red Mile , Lexington, och tävlande på milebanor är inte publikvänligt!!! Vincennes, sak samma där , man är beroende av en monitor. Risken med långa banor är att det blir TV/Dator/Monitorsport och tomt på läktarna och ingen nyrekrytering av hästägare och en nedåtgående spiral. Den har för övrigt börjat, hästbristen är mycket tydlig dom flesta tävlingsdagarna redan idag.

 6. Solvalla fick en förfrågan från Svensk Galopp om att dela publikanläggning ute i Bro. Man skulle då ha samma läktarbyggnad men banorna skulle ligga på vardera sida om läktaren. De tackade nej. Nu är den lösningen för sent, men de kan säkert hitta något eget.

  På Jägersro är en flytt högst aktuell. Jag vet att galoppen redan letar mark (SG kommer att få in mer pengar från försäljningen av Täby Galopp) och det har talats om Svedala. Hur det är med travet vet jag inte. Malmö Stad säger att de inte kommer att sälja någon mark om inte galoppen och travet bygger en gemensam anläggning. Så det blir väl två separata anläggningar i någon grannkommun.

  Gävletravet kommer inom några år vara omgärdat av bostäder. Förr eller senare kommer de att få ett erbjudande om försäljning av marken och då kan man bygga nytt, kanske vid E4?

 7. Jag kan hålla med till 100% om att det kan bli gemytligare med 800meters banor. Inramningen runt velodromen i Delaware Ohio ær festlig och man kommer næra hæstarna. Det tragiska idag ær att våra hæstar ær før bra før 800 meters banor. Har du spår 6,7,8 så kan du næstan stanna hemma om du inte har en hæst som kan læmna vingen som en raket, du måste vara bland de fyra førsta under loppet før att ha en chans, går inte att plocka in några længder. Tycker många gånger att 1000 meters banor børjar bli før korta før att hæmta igen længder på upploppet. Hæstar som ær avslutare måste få mer chans vilket långa upplopp på 1600meters banor ger. Sedan tycker jag vi behøver ha lite mer variation på banorna, blir lite slenterian med majoritet 1000 meters banor

 8. Redan har domedagsprofeterna på Örebro börjat tala om att det skulle kosta minst en miljard att bygga en ny bana. Jag är övertygad om att det går att bygga en helt OK bana för 100-150 miljoner och sedan sitta med ett bra kapital som kan förränta sig och bidra till högre prispengar och en effektiv ekonomi där man alltid kan erbjuda leverantörer förskottsbetalning mot en skälig rabatt t.ex.

  Sedan undrar jag var all publik är som man säger sig värna så mycket om? Den har ju redan gått hem för gott, och antingen anpassar man sig till det eller så går travsporten under.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar