Regler är till för att följas, eller hur? Även i travsporten.

Sen är det ju inte helt ovanligt att det går att hitta kryphål.

I Rikstravet finns en tydlig regel att utvalda tränare inte får sälja en egen häst till det stall han företräder.

Den regeln rundade Joakim Lövgren ganska enkelt. Men Svensk Travsports goda minne. Lövgren ville uppenbart ha en häst som han ägde själv till sitt SHL-stall. Problemet var att reglerna alltså hindrade det, Lövgren fick inte sälja hästen till sitt eget stall.lovgren-vinnarcirkel

Det fixades dock utan några större bekymmer. Den 21 september ”sålde” Joakim Lövgren treårige Uptothe Chapel till en god vän. För att en kort tid senare ”köpa” in den till det SHL-stall som Lövgren managerar.

– Joakim Lövgren har rent formellt inte köpt hästen av sig själv, även om förfarandet kan bedömas som ett kringgående av just den regeln, skriver Tomas Klasson, som är ST:s projektledare, i ett mejl.

ST har alltså godkänt affären trots att Tomas Klasson bedömde det som att Joakim Lövgren har kringgått regeln och att förfarandet, enligt Klasson, var tveksamt.

– Tävlingsledningen har därför noggrant förklarat för Joakim Lövgren att förfarandet var tveksamt, men då priset för hästen i allra högsta grad inte överstiger marknadsvärdet och Joakim Lövgren intygat att hästen är mycket lämplig för tävlingen har tävlingsledningen beslutat att godkänna hästen, skriver Klasson.

Joakim Lövgren ropade in Uptothe Chapdel som ettåring på Kriterieauktionen 2014. Hästen klubbades då bort för 45.000 kronor.

Uptothe Chapel vann i debuten den 20 september på ett imponerande sätt. Då ägdes hästen av Joakim Lövgren. Två dagar senare registrerade en annan ägare för hästen. Och i dennes ägo har hästen en seger och en andraplats.rikstravet

Men nu är det alltså stall Malmö som, via Joakim Lövgren, har köpt in hästen.

Till sist: Vem kan bedöma marknadsvärdet på en häst om den inte säljs på offentlig auktion?

LP

6 KOMMENTARER

 1. Hela årets rikstrav shl är ett stort skämt. Tveksamma uttagningar av tränare, mycket luddiga regler, usel försäljning trots jätteexponering och förmåner från banorna och ST, hur många tränare har 2 hästar som de hunnit ställa i ordning till starten 1 dec?
  En stor flopp som flera av ATG och STs satsningar senaste åren.

 2. Inte för högt marknadsvärde… om hästen säljs till underpris så är det lika illa. Han har då en fördel gentemot de andra stallen och hur många av de andra 13 tränarna skulle kunna göra samma sak. Kanske någon till men långt ifrån alla. Uselt hanterat ST, men inte förvånande.

 3. Hur många AIK och Hammarbysupporters har köpt in sig i Djurgårdsstallet? Det är väl självklart att försäljningen går dåligt när man utesluter stora delar av befolkningen från tävlingen genom kopplingen till SHL. Insåg man inte det i projektledningen så finns det säkert en framtid inom telefonförsäljning där deras ”kompetens” kommer till användning.

 4. En av anledningarna till floppen är nog även att man helt enkelt inte litar på att hästarna är värda sitt pris. Minns att det i början då det hette RIX-travet förekom rykten (som nog var väldigt sanna med facit i hand) att vissa RIX-tränare köpte mer eller mindre ”skit-hästar” av bekanta som då fick bra betalt som man aldrig fått annars vid försäljning.

 5. Flopp- Skulle aldrig köpa en andel- Varför dessa B – Tränare? Vore roligare se Timo mot Rejo- Eller Goop mot Bergh- Understainer mot Ludde. då hade det varit krig!!

  • Faktum är att det oftast är de små tränarna som lyckas i Rikstravet. De har nämligen en större anledning att lyckas här, för om de tar fram en stjärna får de kanske fler hästar i träning. De har tiden med delägarna. De har möjligheten att lägga lite extra krut på just Rikshästen. Ludde och Goop har varit med förut och det gick inte särskilt bra för deras hästar.

   Floppen beror på årstid och troligtvis även kopplingen till SHL.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar