En kort paus i pausen. Så kan vi se det här.

Jag har fått många frågor de senaste dagarna om hur det står till. Och det är såklart värmande. Det är så snällt och fint att det börjar bubbla i hjärtat så att hälften vore nog.

Och det frågas om den där väggen, och egentligen har jag ingen aning, men jag tror inte det. Kring det man har hört om den, väggen alltså, så borde jag väl inte orka skriva de här raderna ens då. Så nä, skulle inte anta det. Och jag är verkligen inte ute efter några billiga poänger/klappanden och skulle helst ha denna text okommenterbar, jag vet bara inte hur man tekniskt bär sig åt för att få den så…

Men en ork som tog slut var det i alla fall. Eller en ork som förhoppningsvis mest tog paus, tog tillfälligt slut. Jag kommer att ta ett par veckors semester för att försöka komma fram till något.

Ett bastant mentalt stopp skulle man kanske kunna kalla det. I en bransch som så mycket, upplever jag, verkar vilja sopa under mattan. Men där vi – och det är jag stolt över, även om vi näppeligen gör allting rätt hela tiden – försökt grabba tag i den dammige rackarn istället. Försökt lyfta.
Under ett par timmar förra fredagen var jag till och med väldigt stolt; i mitt ruskande i mig själv kände jag att vårt berättande och skildrande och analyserande runt förra veckans ”sextrakasseri-affär” i en framtid kan vara till gagn för travsporten bra mycket mer än jänkarvagnsinfo, veckans häst och Rikstravande tillsammans. Om man tänker ett varv extra. Jag måste vara ärlig att säga det. Och då inte minsta ont om det andra.

Samtidigt som jag i samma andetag fortsatt likväl upplevde en ström inom sporten av att; det här SKA man inte prata om. Det ska fortsätta sopas, ja det har funnits högt uppsatta chefer som i sista stund satt stopp för bidrag till denna sajt på grund av att ”vi skriver för negativt om travsporten”.

Jag är inte med på det. Inte alls. Inte en sekund.

För mig är att uppmärksamma det vi gjorde förra veckan att föra travsporten framåt. I positiv riktning. Precis som flera andra saker vi tagit upp.skarmavbild-2016-11-18-kl-14-21-49

I en slags analystext efter avslöjandet av sextrakasserierna förra veckan menade jag att allting rätt mycket hör ihop, drog det från ena ytterligheten till den andra, där travsportens tjejkvällar placerades längst ut på ena kanten.
Och där stod jag lite som en räv bland alla vargar, som en katt bland hermelinerna … fast vänta … om man läser raderna till höger, kring en av alla dessa nyliga just tjejkvällar, kan det inte trots allt då finnas något i det som gör att någonting ärs på spåren: att allting kanske trots allt KAN höra ihop.

Och – det här är bara ett exempel. I en stor fråga förvisso. Jättestor, i min värld.
Ja, om det i största allmänhet inte i en bransch, och i en travmediavärld där i stort sett alla har hållhake på den andre, anses vara så att den här sorten för saker i framåtskridande riktning … ja då vet jag inte.

Om det verkligen är sopa vi ska fortsätta göra. Ja då vet jag inte.

Jag måste fundera över det.

Henrik Ingvarsson

14 KOMMENTARER

 1. Det tär på krafterna att bevaka svensk travsport för dagen ( eller egentligen de sista åren). ATG/ST verkar numera inte bry sig ett dugg vad andra tycker. Knepigt förfarande kan tyckas.

  Alla röster behövs. Dock kan det nog vara en klok politik att backa tillbaka en bit när orken kanske tar slut.

  Kämpa!

 2. Ta en paus och kom igen med nya krafter,ni behövs när travronden snart tystnar med objektiva åsikter.Vi är många som älskar denna sida för att syna vad som sker i travsporten.

 3. Vad är att fundera över? Du bör snarare fundera över att detta skulle vara något att fundera över. Kan ju inte blir mer givet än att travsporten skall granskas.

 4. Känner igen mig så himla mycket i det du beskriver. Jag har själv kommit och gått inom travet under åren efter att ha tappat tron och känt maktlösheten. Varje gång jag kommit tillbaka har det berott på någon hängiven amatör som har ingivit hopp.
  Att ha öppenhet, jämställdhet och jämlikhet som patos kostar på om man ska befinna sig i (trav)sportens värld.
  Skickar med ett lyssnartips inför ledigheten:
  Jämställdhetspodden på Norran.se.
  Hoppas kraften kommer tillbaka!

 5. Tänkte egentligen inte skriva eftersom du önskade att du kunde stängt av kommentarerna till detta inlägg. Men eftersom andra ändå skriver så gör jag det också. Och det är inte för att ”klappa dig på axeln”.

  För det första, dina texter är en fröjd att läsa. Ditt sätt att skriva tilltalar mig. För det andra, era granskningar är oerhört viktiga i en sport där alla så kallade travjournalister är köpta av ST/ATG och bara gullar med alla. Expressen är ok, men Aftonbladet har jag slutat läsa för länge sen. Det finns inte ett kritiskt ord någonstans. Alla stryker ST/ATG medhårs. Det behövs en motvikt! Och det är där ni gör ett strålande jobb, både du och Persson. Sen finns det förstås alltid någon som anser att ni gör fel, men man kan aldrig göra alla nöjda.

  Så, ta en paus, vila upp dig, njut av en härlig jul och kom tillbaka med nya friska krafter nästa år! Keep up the good work!

 6. Vi som både ger ris och ros, som kritiskt granskar något där intern analys tydligt saknas , riskerar att inte endast förlora vår kanske största hobby , utan också vänner , och vårt välbefinnande. Det är själsligt tungt när alls stenar man vänder på bebos av kryp som skyr ljuset .

  • Varför ställer du en sådan fråga August?
   Det Hatten gör är ovärderligt för de flesta inom sporten. Speciellt i ett längre perspektiv.
   Det du och många andra inte verkar förstå är följande:
   Jobbar du på en myndighet, i det här fallet STC, så förväntas du göra ditt jobb.
   Varken mer eller mindre.
   Men om de inte gör sitt jobb så skall de självklart ha kritik.
   Speciellt när det blir lite av ”sila mygg o svälja kameler”.
   Antar att du August ger kassörskan som tar betalt för dina varor en ros om denne slår in rätt belopp men att du samtidigt tiger still om det inte stämmer med växeln tillbaka!

 7. Otroligt bra att du och Persson finns hoppas verkligen att ni kommer att finnas kvar och granska travsporten .Läste Lindbergs veckobrev för någon vecka sen där han uttalade sej om ett spårbart SMS som en av hans marionett dockor hade fått och det skulle absolut inte hans tjänstemän behöva utstå.Men tydligen så ska dom kunna bete sej hur som helst.Undrar om inte kontantkortsförsäljningen kommer att öka bland SK vanligt travfolk nu i januari?

 8. Henrik!!
  Du och Lennart gör en enormt jobb och det är uppskattat långt över fler än de som skriver kommentarer.
  Please keep up good work (även om det finns X antal ”makthavare” inom svensk travsport som har sin högsta önskan om motsatsen.

  Jag skrev i en tidigare tråd om hur enkelt det är att lösa publikkrisen och att jag skulle delge dessa men min EXTREMA avsmak för hur ATG med reklam (läs: våld) etc försöker sälja in den troligen sämsta spelformean av alla TOP7 gör att jag av ett flertal blivit avrådd från detta. Lite osäker på varför men jag avvaktar pga detta innan jag delger dessa som det är helt ofattbart att ingen insett tidigare.

 9. Jag har varit likadan, men efter perioder av utbrändhet tvingats omprioritera och välja min hälsa.
  När man engagerar sig för mkt, tar på sig för mkt ansvar, gräver i skit och yppar det högt etc. – ja, då står man väldigt ofta ensam på barrikaden. Även när man vet att man har mkt medhåll från människor som sällan vågar yppa det offentligt. Man får fråga sig själv om det är värt det. Orkar man? Mår man bättre el. sämre av det? Energitjuvar skall man mota bort.

  Utbrändhet behöver inte vara att man inte orkar ngnting. Är det så har det gått väldigt långt. Man är mentalt slut skulle jag vilja kalla det – hjärntrötthet. Sedan kommer den totala orkeslösheten som ett brev på posten om man inte stannar upp i tid. Det sitter mer i psyket än i kroppen även om den också blir lidande.

 10. Kanske lättare sagt än gjort men försök att tänka att du i alla fall KAN granska, rota, uttrycka dina tankar och åsikter. Du är en fri fågel som inte kan få sparken.

  Tänk på Nybrink som inte vågar säga ett kritiskt ord om atg med risk för att förlora hela sin försörjning. Bortplockad från 365 och TV4 sååå snabbt. Dessutom måste han låtsas gilla Top 7…. Jag tror att hans sits är värre än din, Henrik. Utan att för den skull förringa vad du känner. Tänk på alla som tvingas knipa käft. Det är värre. Lovar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar