Den svenska travsporten framstår numera som ett böljande, välmående landskamp i kontakterna med media.

Jag kom att tänka på det igår när jag hade sett kvalmatchen mellan Halmstads BK och Helsingborgs IF. Den tidigare gudabenådade fotbollsspelaren Henrik Larsson har som tränare blivit en sur och tvär gubbe.henrik-larsson

Matchen slutade 1-1 sedan HBK kvitterat via ett självmål av HIF i slutminuterna. Trots poängmissen på hemmaplan (vilket brukar stå sig dyrt i den här typen av matcher) möttes vi av en korrekt och respektfull Janne Jönsson, HBK:s tränare, i TV12:s intervju efter matchen.

Några sekunder senare fick vi se raka motsatsen. En sur, grinig och arrogant Henrik Larsson som med möda svarade på reporterns ytterst vänliga frågor. Hela Larssons kroppsspråk visade att han ville rymma ifrån mikrofonen så fort som möjligt.

Henrik Larssons uppträdande var sorgligt att se och en skymf mot tjejen som gjorde intervjun. Och inte minst mot tittarna.

Visst har vi sett liknande situationer även i travsporten genom åren. I synnerhet när kusken eller tränaren utsatts för lite utmanande frågor. Men i stort sett har travsportens aktiva en  schysst inställning till media. De flesta vet hur betydelsefullt det är att synas i tv eller att exponeras i tidningar.

Det har utan tvekan skett en stor förändring på senare tid. För nog var det så att det fanns en och annan ”Henrik Larsson” även i travet förr i tiden. Tränare som gjorde sig oanträffbara, tränare som ytterst besvärat ställde upp för att svara på några frågor.

Stig H Johansson är förmodligen den som har fått mest ”press” i travsportens historia. Han har på gamla dagar blivit en medial gosebjörn. Så har det dock inte alltid varit. Stig H kunde förr om åren var ganska besvärlig och inte särskilt villig att alltid ställa upp. stig-h-intervjuas-av-richard-bild-1124

Vilket Stig H också rakryggat medger i sin bok ”Mitt Spår”:

”Jag brukar trots allt, apropå förhållandet mellan Stig H Johansson och svenska travjournalister, hävda att pressfolket nog haft större anledning att irritera sig på mig än vad jag haft på dem”.

Teknikens framsteg är naturligtvis också till medias fördel. Innan mobiltelefonernas tid var det sannerligen inte lätt att få tag i en tränare. Det gällde att passa på när de hade kafferast eller när de var hemma efter dagens jobb.

Nu för tiden svarar de nästan jämnt, oavsett om de sitter i traktorn och sladdar banor, eller i en sulky och kör en häst. Telefonen finns alltid till hands.

Att få en tränare eller kusk att ställa upp i tv är nog en ganska enkel uppgift. Det finns alltid ,som i alla sammanhang, de som gärna närmar sig en intervjumikrofon snabbare än en häst kan springa.veijo-och-matteus

Sen varierar naturligtvis värdet och kvalitén på intervjuerna. Oftast har det dock varit duktiga människor som gör intervjuerna. Den just nu mest lysande stjärnan är Matteus Lillieborg som på sitt lite udda sätt kan locka folk att säga nästan precis vad som helst.

Att Matteus sen då och då försöker locka oss att spela totalt chanslösa hästar få vi stå ut med.

Till sist: Nioårige Art On Line tjänade igår drygt 140.000 kronor i ett litet större montélopp på Vincennes. Iina Aho red, som vanligt, ett fint lopp. Lite tur fanns dock med i spelet, Art On Line passerade nämligen mållinjen som femte häst när en av konkurrenterna galopperade i mål och den som inkom som tvåa diskades senare för orent trav.

LP

 

17 KOMMENTARER

 1. Många av oss minns en annan Henke Larsson, på den tiden han stod och skrev autografer långt efter att de andra landslagsspelarna embarkerat spelarbussen. När en intervjuare frågade varför han höll på att skriva så länge berättade han om när han var minst i autografjägargänget och stod längst bak och aldrig fick några autografer, så det ville han inte orsaka själv. Tror att den Henke finns kvar någonstans bakom den där pressade masken…

  Och när det gäller griniga travtränare så minns jag en annan Larsson (förnamn som börjar på ”F”) som var dagens stjärna i Vinnare, med glassigt förhandsreportage och inställsam införintervju. Men i loppet gick det åt h-e, och en snopen intervjuare blev totalt avspisad efteråt av en besviken tränare. Det är nog inte lätt att samla sig för att kunna ge en analys direkt efter en match eller ett lopp, även om det är synd att det går ut över intervjuaren.

  • Sen att han inte är vassaste kniven i lådan har väl egentligen inte med saken att göra.
   Men det är alltför ofta så fruktansvärt påtagligt .

 2. Jag minns de första intervjuerna direkt efter lopp, bör ha varit i mitten av 1970-talet i samband med V-65. Då var tränaren (=kusken) mycket ovillig att säga något. Har flera minnen av att kusken som svar på frågan om hur han upplevt en situation i loppet, svarade reporten: såg du inte loppet? Den som på den tiden började svara lite utförligare på reportrarnas frågor var Stig H och sedan blev andra mer utförliga, för att senare vara mer verbala än honom. Tycker SHJ framställer sig själv i sämre dager än jag minns det. Hur han var mot journalister i övrigt vet jag inte, jag har enbart erfarenhet av kuskintervjuer på banan och från TV.

  Loppreferat på banan infördes med V-65 och i början enbart på dessa dagar, på den tiden behövde man inte lyssna på tjatet om hästarnas placering gång på gång, även om inga förändringar skett.

 3. Kan bara instämma med Willy: Henke har väl alltid varit en riktigt surgubbe. Men det var som att folk blev blinda för det eftersom han var så briljant på planen.

  Matteus känns lite som en blandning mellan Mark Levengood och Sven Melanders ”Rulle” . Han kliver fram som ett oförställt barn och skapar en fantastisk ingång. Sen är han ju duktig också.

 4. När Matteus intervjuade Veijo under en tävling som var i samma veva som Denco ”härvan” o Veijos personliga motgång o Matteus ville till vilket pris som helst få fram tårar från Heiskanen så höll jag på att kasta ut TV´n.
  Det måste vara ett av dom största lågvattenmärkena av en reporter någonsin.
  Allt för att skapa bra TV.
  Tyckte så jäkla synd om Veijo o att han utnyttjades på det sättet.

  Så, nej tack till Matteus.

 5. Kanal 75 är väl snart Sveriges största arbetsgivare. Joakim Johansson är den klarast lysande stjärnan i min bok. Tony Ryttars reportage är också 5 stjärniga. Matteus är väl också helt OK.

 6. Tänk när Per Skoglund började med segerintervjuver på valla, man skämdes för att han var så jävla inställningsam. Folk bara skakade på sina huvuden när han öppnade sin mun. Matteus är hästlängder bättre i allt.

 7. Utan tvekan tog Johan Edlund priset när han undrade om Örjan Kihlström var bäst bakifrån och vi skulle fråga hans fru för att få svaret.
  Daniel Olsson var tyst…..

 8. Matteus största talang är att han går hem hos alla utan att göra sig till eller försöka. Det kan man inte träna på eller lära sig, det är något som finns i hans DNA. Att killen ser ut som de flesta när de kliver ur sängen har blivit hans image. En kostym som få klarar av att bära.

 9. Matteus slår de flesta med hästlängder. Hoppas att han fortsätter på samma vis och inte faller i samma fälla, som en del andra, som har startat bra men sedan fallit ner i tramsträsket.
  Killen har ett suveränt anslag och kör sitt eget race.
  Fortsätt att spola barberaren!

 10. Jag träffade Matteus på Tylösand-hotell i Halmstad i samband med Sprintermästaren förra året. När Tv-eliten satt och åt frukost ihop satt Matteus själv vid ett bord och läste gårdagens program. Jag och min kompis satte oss vid bordet bredvid och började prata med honom. Efter ett tag frågade vi varför han inte läser dagens program och till svar fick vi att han kollade vilken stam gårdagens vinnare hade. När vi började prata mer om V75-omgången som vi var intresserade av blev Matteus fåordig och svarade svävande att han inte hade några givna vinnare. Han var helt ointresserad av att prata trav men min kompis visste att han gillade rockgruppen Europe och när vi kom inte på det samtalsämnet fick vi knappt stopp på honom. Efter 15 minuters snack om Joey Tempest reste han på sig och gick iväg. Fem minuter senare kom han tillbaka och sa. Grabbar: Ni kan spela på Heavens Door och Art On Line. Vi tackade för tipset och satsade en hundralapp på båda hästarna. Resultatet. Båda vann överlägset.

 11. Det enda som intervjuerna före loppen ger är osäkerhet. Bäst går det om jag skickar raden en dag innan. Väntar jag till minuten innan start blir det bara fel.

 12. Du har illustrerat artikeln med en bild av veijo

  När grabben intervjuade veijo på Ax Försenade prisutdelningen och försökte pressa fram tårar genom att påminna om något inom familjen Fick jag nog av honom för gott
  Så jag kan inte bedöma om han blivit så duktig numera
  Min syn på god journalisik är dock färgad av sextiotalet Och jag är glad att journalister i en mängd växande hästsportsländer delar min syn
  Olof

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar