”Vi hoppas att de som drabbas av oegentligheter vänder sig till ST istället för att vända sig till media”

Så uttryckte sig ST:s chefsjurist Göran Wahlman i en chatt igår.

Göran bör nog ställa sig frågan: Varför vänder sig drabbade hellre till media än till ST?

Svaret är ganska enkelt: Många har dåligt förtroende för ST som mer och mer blir likt en statlig myndighet. Andra tycker att dom inte möts med respekt av ST:s tjänstemän. Ibland med juridiska spetsfyndigheter.

goran-wahlman

Ta Estlandsfallet där flera unga hästar mötte en plågsam död på en färja mellan Estland och Sverige. Hästägarna har sen dess drivit en envis kamp för att få upprättelse. ST agerade tafatt och hade inget intresse av att sätta dit syndarna. Därför kommer aldrig någon punkt att sättas för denna trista historia.

Ta fallet med hästskötaren som blev misshandlad av en kusk. Har hästskötaren fått någon hjälp av ST? Svaret är NEJ! Istället har hon mötts med skepsis och ifrågasättande.

Ta det mest aktuella och brännande fallet. I förra veckan avslöjade vi att Jörgen Sjunnesson under lång tid har sextrakasserat kvinnor med anknytning till travsporten. Ingen kan få mig tro att ST inte haft någon som helst kunskap om detta.

Johan Lindberg skrev i sitt veckobrev att han ”hört ryktet om Sjunnessons förehavanden”. Just det, han har hört rykten. Precis som vi, vi som avslöjade hela denna sorgliga historia.

Varför har Johan Lindberg, med sin bakgrund som journalist, inte grävt vidare, försökt få fram fakta och vittnesuppgifter? Varför har inte Göran Wahlman, med sina juridiska kunskaper, satt sig ned och funderat över om dessa rykten faktiskt möjligen kunde vara sanna?Johan Lindberg. ST

Vi, två ideellt arbetande journalister på en hobbysajt, grävde vidare efter att ha hört ryktena. Det var faktiskt inte särskilt svårt att hitta källor som ledde till att vi kunde avslöja skandalen, och förhoppningsvis få slut på trakasserierna. Är det då inte märkligt att inte ST, med hela sin stab, kunnat göra det samma? Och då kanske fått stopp på trakasserierna tidigare. Och, framför allt, förhindrat den enorma exponering som följe i spåren av vårt avslöjande. Dessutom hade några kollegor till Sjunnesson sluppit att löpa gatlopp som misstänkta på sociala medier.

Som sagt, ingen kan få mig tro att ST:s ledning varit okunnig om vad som höll på att hända. I synnerhet när jag vet att en av de drabbade i somras visade några sex-sms för en hög tjänsteman i travsporten. Hon fick då till svar:

”Vi kan inte lägga oss i vad kuskar gör på sin fritid”.

Till sist: Johan Lindberg skriver också i sitt veckobrev att han har hört rykten om journalister. Vad det nu har med saken att göra?

LP

 

46 KOMMENTARER

 1. Ja, exemplen börjar bli många.

  Såg att Skånska travsällskapet har
  uteslutet Sjunnesson. Bra så. Men
  orsaken är underlig. Det ”…är
  de anklagelser om sexuella trakasserier
  mot kvinnor inom travsporten som
  riktats mot Sjunnesson.” Minst sagt
  krystad anledning.

  Varför inte ta fasta på att Sjunnesson
  själv har erkänt. Det behövs väl ingen
  annan motivering än sanningen.

 2. Det är sorgligt att både ATG och ST blivit stelbenta myndigheter utan eget driv och civilkurage, hur ska travet klara sig framöver när snabbfotade konkurrenter börjar dyka upp. ATG agerar på samma sätt när utlandspartners ifrågasätts, det är alltid andra som ska bevisa felaktigheter.

  Förmodligen är ATG/ST bara glada när travsiter försvinner, exempelvis har Travsiffror lagts ned ( nu anställd av det nya spelbolaget). Där fanns relevant material kring hur partners agerar, nu slipper man den kritiken. Jag gissar att också denna site är en nagel i ögat på ATG/ST och champagne korkas upp om ni lägger ner denna hobbysite.

 3. Nej Göran W. Jag tror ingen kontaktar ST i sådana här frågor. Man vill ju sannolikt att det ska bli något resultat av en ”anmälan”. Efter ST:s agerande i Estlandsaffären har i alla fall mitt förtroendet för ST (och ATG) knappast varit sämre någon gång, och det verkar som det fortsätter att minska för varje dag.

 4. Man blir riktigt mörkrädd när GW har varit med o tagit fram CoC, med tanke på hur han agerat vid fortkörnings historien

 5. Undrar vad den höge ST-tjänstemännen definierar som ”fritid” för en kusk? Även om vederbörande själv jobbar kontorstid så är tillvaron annorlunda för de aktiva (inte minst på V75-dagarna, genom de bestämmandes beslut).

  Är ”fritiden” den man tillbringar på resa mellan banorna, den tid man talar med hästägare och tränare om uppsittningar, den tid man läser in sig på kommande starter eller går igenom sina räkenskaper? Om någon får för sig att skicka sex-SMS mellan samtalen med hästägare, kan de stämpla ut den tiden så att det blir fritid, eller hur ser tjänstemannen på det?

 6. Är det inte ett samhällsproblem att myndigheter, företag, arbetsgivare, ja och inte minst journalister, i möjligaste mån försöker lägga locket på. Man vill själva bestämma och styra vilken information som ska släppas. Och hur den ska paketeras. Det är absolut inget försvar för ST men kanske en delförklaring. Det allmänna klimatet föder och göder.

 7. Verkar väldigt konstigt att man får göra vad som helst utanför banan. Var går gränsen? Starka misshandelsmisstankar alltså ok. Bankrån? Narkotika?
  Medan sms skickade från banområdet är avstängning.

 8. Måste finnas värre saker att oroa sig över än sex sms inom travet! När jag började som stalltjej på 80-talet var det mycket värre…..! Tror allt blåses upp i media…! Förstår om en pappa är orolig för sin dotter men tror dottern är van dessa kretsar. Så länge man inte blir antastad i selkammaren av tex, arbetsgivare så är väl det inge att bry sig i…..! Tråkig historia kan jag tycka……!!!

 9. Rätt att stänga av Sjunnesson fy för sådana fasoner Hoppas att det blir en läxa för honom och andra som kan tänkas bära sig lika illa åt,bara för att man är kvinna är det
  fan tame inte fritt fram och bära sig åt hur man vill som man så ta och skärp er ni som inte tycker det är så farligt.

 10. Tycker nog att kidnappnings-historien av Thomas Malmqvist är absolut värst an allt.! Vad hade bestraffningen blivit om en dansk hästägare hade kidnappat/undanhållit Tunika under samma tidpunkt …?? Lr om Nuncio ”försvunnit” spårlöst ? Så jävla TRÖTT på ST !

 11. Det finns så mycket problem att ta tag i, uppenbart att nuvarande tjänstemän på ST inte klarar av det. Sopa under mattan verkar vara det som gäller. Mitt förslag med en etisk nämnd, som tydligen Persson också är inne på kan vara en lösning i nutid. Iallafall till alla korrumperade, jäviga och konflikträdda tjänstemän är utrensade från sina bekväma anställningar på ST. Estlandsfallet är bara för mycket, tyvärr finns ju uppföljare som också lämnats utan påföljd.

 12. Här kan det då informeras att styrelseledamot inom Svensk Travsport kände till misshandel och besöksförbud gällande ”Lärlingen” månader innan nyheten kom ut i media. Som vanligt gjordes ingenting, förmodligen i hopp om att det hela skulle rinna ut i sanden…

  Gällande Lindbergs veckobrev om att ”han hört rykten om journalister”, så undras varför ST´s generalsekreterare ska bekymra sig för journalistkåren, är det inte travsporten som Lindberg är ansvarig för och dessa rykten som bevisligen bör tas på allvar?

  Men vi känner ju alla till Lindbergs retorik om ”månen”, vilket vi lär få höra mer om när hela Överenskommelsen krackelerar senast år två, dvs 2019….

 13. Är det inte förunderligt hur alla odugliga människor jobbar på ST alt ATG och hur alla klarsynta begåvningar skriver i denna spalten? Inga andra nyanser finnes. Allt är fel, alla är odugliga….utom vi!

  • Visst är det märkligt Vera. Men du kanske skulle kunna skriva ett informativt inlägg om allt det positiva som alla vi andra tycks ha missat. Upplys oss okunniga.

  • ¨Allt det positiva¨ har inte jag skrivit något om. Det är dina ord. Men någon gång finns det väl något positivt? Är verkligen ALLA på ST + ATG odugliga? Det är intrycket man får på denna sidan.
   ¨ Iallafall till alla korrumperade, jäviga och konflikträdda tjänstemän är utrensade från sina bekväma anställningar på ST¨
   Det är ju patetiskt att läsa såna inlägg.
   Menar ni att där finns ingen som är intresserad av att göra sitt jobb på ett bra sätt? Alla går in för att förstöra?

   Går inte spelet bra? Var det inte rätt att stänga av Sjunnesson, Souloy? Görs det aldrig något rätt?
   Om man gnäller oupphörligt så blir det som med t ex Melanders och Kolgjinis spalter, till slut orkar ingen bry sig om allt gnäll

  • Tja Vera, vad ska man säga? Det finns väl ingen som ifrågasätter avstängningen av Sjunnesson. Det man däremot gör är att jämföra fallet med lärlingen som dels erkänt tre misshandelsfall och dessutom fått ett besöksförbud. Lärlingen är inte avstängd.

   Spelet går bra… på V75… men travbanorna avfolkas. Folk tappar intresset av olika anledningar. Travet kom bort till förmån för diverse lotterier. Ska vi jubla över det?

  • Men jag har inte heller sagt att vi ska jubla, lika lite som jag sagt att allt är positivt.
   Om du läser en gång till vad jag skrev så förundrar jag mig över att det anses lovligt att skjuta med hagel på sittande fågel och träffa alla, ALLA är odugliga, ALLT är fel. Jag tycker inte det.
   Kanonspel på V86 i onsdags?

  • Bra kämpat Vera Plumtree

   Snart plockar Wallenbergarna ,,,Skarplöfh ,,finns många bolag som passar Atlas Copco, Investor, SEB ,SKF etc
   Sen sitter vi här och diskuterar hur värdelös en ny Simmare eller må gud förbjuda Journalist är.

  • Oavsett Skarplöth eller inte så säger jag bara att det finns medarbetare på både ST, SG och ATG som är kunniga, lojala, entusiastiska osv. Att dra till med svepande generaliseringar och förklara alla för odugliga, lata och överbetalda är oförskämt och arrogant. Man kan tycka att folk gör fel, man kan tycka att organisationer gör fel, men man kan argumentera sakligt utan osmakliga personangrepp.
   Man kan också tycka att en kusk kört bort ett lopp utan att smutskasta hans/hennes avsikter eller goda vilja. Eller?

 14. Och mer kommer, anden är ur flaskan, och allt fler händelser kommer att komma upp till ytan, där inblandade tidigare stått ovanför alla misstankar, likväl visar sig blinda för att $tecken skymmer sikten, eller något mera likt en midsommarstång eller möjligen ostron.
  Det vi ser är vad som hänt tidigare inom olika organisationer, som varit oändligt mycket större, såsom fuckföreningar , Polisen(kaptenklänning) rättsinstanser, armen osv i en aldrig sinande ström, liksom förövrigt Hillbilly med anhang .
  TRANSPARENS är problemet och lösningen.
  Samt oberoende media som gör sitt arbete enigt god journalistisk sed.

 15. Det är såklart lätt att sitta och dissa ST-tjänstemän i ett kommentatorsfält som Vera Plumtree påpekar. Men att det dissas så mycket beror ju också på ett bristande förtroende och att tjänstemännen inte kan förmedla vad de gör.

  Men vad är lösningen då?
  Jag tror inte att lösningen är att avsätta ”alla” utan det handlar om att ändra strukturer, normer och attityder. Det kan ju förstås låta flummigt. Men jag kan ge några exempel från mina erfarenheter från en regional myndighet. Vi har t.ex. valt att arbeta mer ute i ”fält” och träffat människor där de bor och verkar och inte sitta kvar på kontoret och skicka ut brev. Det här gör att vi förstår varandras världar mycket bättre och det fångas upp kreativa idéer för framtiden. Ett annat exempel är att vi aktivt arbetar med jämställdhet. I början tyckte många av oss att det där inte berörde oss men sakta har det växt fram att det visst gör det.

 16. Ytterligare exempel är att det genomförs en medarbetarundersökning vartannat år. Där får alla svara på frågor som rör förtroende, sexuella trakasserier o.s.v. Självklart görs utvärderingen av oberoende forskare. Det här kan ju vara skrämmande för en ledning eftersom eventuella problem kommer på pränt och kan lyftas upp i media. Men det är enda sättet om de inte vill famla i mörker och höra rykten.

 17. Ibland går tankarna till Remys tid. Nilsson är förvisso medskyldig till utlandsavtalen och en hel del skönmålningar som snabbt flagnade betydligt, men han hade trots allt goda sidor som idag framstår i visst förklarat ljus. Redan när han var marknadschef så infann han sig på V75-banan och omgavs snabbt av ett litet hov, och det fortsatte han med som VD. Tror att den där närvaron betydde en hel del, inte minst för arrangörsbanan. När nuvarande VD var på Jägersro nyligen för ett informationsmöte en V75-dag så åkte han hem innan tävlingarna för att ”han hade ett plan att passa”. Ointresset kunde inte vara mer tydligt…

 18. Det är oändligt mycket gnäll på ST, vad de än gör.

  Det är inte konstruktivt.

  När kännedom och bekräftelse om vad JS gjort så stängdes JS direkt av av ST/Lindberg.

  Var inte det ett korrekt beslut? Jag kan bara föreställa mig vad som skulle skrivits om svaret varit ”vi får se vad utredningen säger”.

  I den här frågan så har väl ST handlat snabbt och korrekt när det dök upp?

  Har aldrig stött på så mycket rykten om allt och alla som inom travet, och ändå så har min kontakt varit liten. Men det är ju inte konstigt, det är ju en extremt tävlingsinriktad form.

  Att inte ST kan gå på alla rykten när det inte kommer en anmälan tycker jag inte är konstigt.

  • JS gick ju själv ut i media och erkände, dessutom stängde han av sig själv. Svårt för ST att inte agera då, eller hur? De fick det helt gratis och slog in öppna dörrar. De stängde däremot inte av lärlingen trots att han i förhör erkänt misshandel vid tre tillfällen och fått försöksförbud. Dock har lärlingen inte självmant gått ut i pressen och erkänt så då kan ST inte agera?!

 19. Apropå kvinnosyn inom travet: ”Tjejerna brukar många gånger hitta storvinnare med att hitta fina namn och snygga hästar… Så lycka till alla, hoppas ni har tur både i spel och kärlek”, skriver Åbys sportchef inför kvällens tjejkväll. Kanske är det så, men liiite fördomsfullt verkar det ändå – eller…?

 20. Chris: ST har ett ansvar, enär deras reglemente stipulerar aktivas ansvar gentemot sporten, som innebär avstängning, indragning av licens om sportens renomme skadas.
  Då samtliga skandaler som hänt sista åren varit väl kända internt, men ST aktivt VALT att negligera händelserna och bortse från sitt ansvar, är kritiken oerhört befogad.
  Bevis har de facto förelegat i samtliga fall, således har det aldrig varit frågan om rykten utan grund, utan endast att ST valt att inte utföra utredning av skandalerna.

  Det är djupt ansvarslöst!

 21. Håller med dig Chris att det blir mycket gnäll och lite konstruktivt. Det gäller ju också om vi gnäller på andra inlägg utan att vara konstruktiva. Har du något konstruktivt som du vill dela med dig? Eller tycker du att ST fungerar/agerar bra?

  • Det jag menar är att det verkar vara en ryggmärgsreflex att gnälla på ST I alla lägen. I fallet JS tycker jag att ST agerat bra och korrekt.
   Han blev avstängd direkt och det beslutet tycker jag är svårt att kritisera. Men om man läser väldigt många av kommentarer verkar det som om ST har gjort totalt fel I JS ärendet.

   Det tycker jag är konstigt.

   I fallet med Fabrice S. dopingen så var ST/Lindberg mycket tydligt och stängde av FS direkt I Sverige/Norden.ETT mycket bra agerande.

   Vad hände I Frankrike och I Italien ?

   Sedan finns det andra saker där ST agerat tveksamt.

   Vad jag menar med konstruktiv är att man måste vara öppen även för positiva saker.

 22. Citat Johan Lindberg i senaste veckobrevet ”Jag hör rykten om travtränare, kuskar, journalister, skötare, förtroendevalda och mig själv ganska ofta.Vad har nu Johan med journalister att göra ?
  Jo,,de hade ”stake nog” (ursäkta Jörgen om jag inkräktade på ditt område),att fullfölja och söka upp sanningen.Ska de få ovett för det ?Ynkligt Johan,lär dig att livet inte är en gungbräda,,dvs..du flyger inte högre upp pga att du sänker någon annan.
  Ska det vara så svårt att begripa ?

 23. @Bibbi:

  Nu läser du väl veckobrevet som den onde läser bibeln?

  Vad han menar är att det går väldigt mycket rykten om olika personer och man kan inte följa upp alla rykten.

  Man måste ha något konkret att ta på.

  • Tack!

   Nej, verkligen inte närstående, har faktiskt aldrig träffat Johan Lindberg men sett honom på Solvalla.
   Men jag tycker annorlunda ändå.

   Vänliga hälsningar
   Chris

 24. CHRIS: För att personer i ST-styrelse har fått se bilder gällande ”snuskkusk” och polisutredning med erkännanden!
  I Estlandsgate fanns det 1500kg döda hästar , bilder osv.
  Har du överhuvudtaget följt debatten?
  Är alls påläst?

 25. Alla rykten är självklart inte sanna men det enda sättet att ta reda på det är genom att prata med berörda. Annars blir det stoppa huvudet i sanden-taktik.
  Om det florerar många rykten kan det vara ett värde att avslöja de som är falska också.
  Och återigen anser jag att det är en brist i en organisation när aktiva inte vågar eller vet hur man anmäler missförhållanden.

 26. @Mattias:

  Men det är väl lite känsligt att prata med personer som utsatts för rykten av denna karaktär.
  Man måste ha någon form av bevis, annars blir det väldigt konstigt.

  Men din ide att ST har en enkel möjlighet att rapportera missförhållanden tycker jag är jättebra.

  @Hatten:

  Jag tycker att Johan Lindberg agerade korrekt I JS fallet och stängde av honom.

  Vad har Estlandsaffären och andra saker med JS fallet att göra?

 27. Johan agerade korrekt..men lite väl sent,,eller ?
  Följde diskussionen på Flashback samma dag som bloggen publicerades.
  På kvällskvisten skrev en tjej att hon hade varit utsatt för JS.
  Folket krävde bevis,,och hon skickade in meddelanden från JS som hon sparat.
  Sedan kom en bild på JS I kalsonger…Det sista tjejen lade ut var en liten hemmagjord film av JS (utan kalsonger)….Därefter tog det nog inte ens 15 min innan rubriken fanns i Travronden =Jörgen Sjunnesson ”Jag ångrar allt jag ”skrivit” ,,,,,säger väl allt..ångrade han inte bilderna ?
  Bibbi!

 28. Kritiken handlar om att ST inte agerar förrän någon utifrån tar upp fall som JS eller ”lärlingsfallet”, hur många fler fall finns det som vi inte känner till?

  Givetvis är inte ”alla som jobbar på ST och ATG” odugliga, kassa människor. Problemet är egentligen inte människorna i sig utan att hela strukturen tillåter nära relationer mellan alla nivåer, vilket gör att de som ska styra och kontrollera befinner sig ”mitt i smeten” och det ska de inte göra – om man vill undvika särbehandlingar, sop under mattan, lågt förtroende hos de aktiva, svårigheter att skilja på illvilliga rykten och faktiska oegentligheter etc

  Alla människor har svårt att förhålla sig neutrala till personer som är deras släkt, vänner, partners etc. Det är inget man kan kontrollera i någon större utsträckning, även om man tror att man gör det.

  Skarplöth odlar samma kultur som skapar en mer personlig relation till aktiva som är särskilt kritiska. Det är dåligt ledarskap, men accepterat i ”travkoncernen”.

 29. Det är märkligt att om man har en amatörlicens får man vid utbildningen vid upprepade tillfällen veta att man inte får skada sportens rykte. En amatör släpper en fis på tvären blir han av med licensen.
  Jag vill inte ta dom orden i min mun vad jag tycker om sjunnessons beteende men skadar inte han sporten då vet i fan vad det är frågan om

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar