En hästägare i Lindesberg har under flera år framfört hot mot travbanans vaktmästare och banarbetare Benny Nilsson.

I slutet av förra veckan kulminerade det när hästägaren ringde upp Claes Broberg (bilden), som är sportchef både i Örebro och Lindesberg, och framförde nya hot.claes-broberg-226x300

– Hästägaren sa något i stil med att han varit snäll mot Benny i tre år, men nu var det dags att sätta dit honom rejält. Och att det var mitt ansvar som högsta tjänsteman, säger Claes.

Broberg tog då kontakt med travförbundets jurist Göran Wahlman som ansåg att han inte kunde göra något eftersom hotet inte var riktat mot Claes Broberg, utan mot en tredje person.

– Enligt Wahlman så hade det varit annorlunda om hotet varit riktat mot någon nära anhörig till mig, säger Claes.

Sent i fredags kväll fick Claes ett sms från hästägaren som på nytt framförde ett hot mot Benny Nilsson:

”Det stod något i stil med att nu kommer jag att göra slut på det här, jag åker till Benny och tar hunden med mig.”

Benny Nilsson har sedan 2007 haft jobbet som vaktmästare och banskötare på Fornaboda travbana i Lindesberg. Sen dess har konflikten med hästägaren pågått.

– Han satt i styrelsen för Fornaboda då och röstade emot att jag anställdes, säger Benny Nilsson.

Efter beslutet om att Benny Nilsson skulle få jobbet avgick hästägaren ur styrelsen.fornaboda-publik-manga

Benny har sen dess fått upprepade hot från hästägaren. Nyligen fick Benny ett sms:

” Nu kommer jag och skogshuggarn, något kommer att hända”.

– Jag har också fått veta att jag är en ”äcklig djävul”, säger Benny.

Enligt Benny Nilsson har även hans son blivit trakasserad av hästägaren.

– Vid ett tillfälle försökte han köra över sonen när han var parkeringsvakt på travbanan, säger Benny.

Hoten har fått Benny Nilsson att må dåligt under flera år. Han känner hela tiden oro för att något skall komma att hända.

– Eftersom vi inte har någon tränare som har stall på banan är jag ofta ensam där. Klart att det obehagligt när man blir hotad. Jag är rädd, säger Benny Nilsson.

Benny har tidigare polisanmält hoten utan att något har hänt. Han har också vänt sig till ST för att få hjälp, utan resultat.lindesberg

– Jag gjorde en polisanmälan 2012 när han hade framfört hot på Facebook, säger Benny.

I morgon kväll har Lindes Travklubb styrelsemöte och kommer då att ta upp hoten mot deras antällde. Claes Broberg har därför bett ST om besked i hur travsällskapet kan agera.

– Vi vill veta vad vi kan vidta för åtgärder. Kan vi ge honom en varning, beträdandeförbud eller något annat. Det är inte acceptabelt att en av våra anställda hotas på det här sättet, säger Claes Broberg.

Claes har informerat styrelserna både på Örebrotravet och Lindesberg om vad som har hänt.

– Kåre Axelsson, som är vice ordförande i Lindesberg, bor nära travbanan och har sagt att han kan åka ned till travbanan direkt om något händer. Men då kan det ju vara för sent, säger Claes.

Idag har också Benny Nilsson polisanmält hästägaren på nytt,

– Efter att ha pratat med min ordförande Roland Berg har jag polisanmält hoten, säger Benny.

LP

Bilder från Fornaboda hemsida.

8 KOMMENTARER

 1. Är det ett krav att man ska vara menlös, eftergiven och sakna handlingskraft när man har ett jobb eller ett förtroendeuppdrag inom travet?

 2. Från ST kanske de svarar såhär:
  ”Redan första gången vi fick kännedom om hoten agerade vi genom att kontakta de berörda för att få bådas version. Utifrån de bevis som lades fram valde vi att ge hästägaren tillträdesförbud på alla travbanor i landet. Tyvärr har hoten fortsatt och saken är polisanmäld. Förutom att ge den utsatta personen stöd så kan vi i nuläget inte göra mer i väntan på polisutredning.”

 3. Läser man dagens chat med Göran Wahlman förstår vi hur illa det är med ST, i sann Johan Lindberg anda viftas mängder med dåliga och icke beslut av ST bort med sedvanliga klyschor. Ryggradslösare förbund får man leta efter.

 4. Men vad är det frågan om – hur är det ens möjligt att en person inom travet kan hota en annan inom travet till livet utan att någon GÖR något??? Helt vansinnigt!!!!

  För övrigt svarade inte ST på alla frågor i dagens chatt med juristen (som man sa att man hade gjort). Själv ställde jag en fråga en bra stund innan chatten stängde, den löd ungefär såhär: ”Du skriver att skillnaden mellan JS och ”lärlingen” är att JS erkänt att en del av händelserna utspelade sig på en travbana – enligt uppgift har ingen från ST pratat med ”lärlingen”, stämmer det?
  Inget svar. Med tanke på att det finns skärmdumpar på SMS samt uppgifter att ”lärlingen” hotat skötaren på travbana var min fråga med andra ord om skillnaden egentligen var att man pratat med JS, men inte med ”lärlingen”.

  Juristen undvek även att svara på någons fråga om utredningen kring den påstådda hästmisshandeln. Inte godkänt.

 5. Kåre Axelsson och Roland Berg är varken menlösa, eftergivna eller saknar handlingskraft! Det vet alla som känner till dem. Svepande, nedsättande omdömen för olika grupper tycker jag är dumt och skapa bara mer problem. /Stefan Lasson, Skäcklinge (fd. Dalskogen).

 6. Faktum är att man hört mycketom Benny hur han sitter och kör traktorn mot gästar inte håller undan när han möter hästar sam är vårdslös mot amatörernas vagnar när han får flytta dom.det kan ju vara så att det är Benny själv som skaffar sig ovänner genom sitt agerande mot folk

 7. …men för helvete, vad ska vi ha ST:s jurist till, omforma anmälan, kläm åt hästägaren, det är väl knappast troligt att kraven i den menlösa luntan code of conduct uppfylls här!? Agera, reagera och leverera! Alternativt ta bort en bit av alla ST krav som ”ingår” i samtliga aktivas licenstillhörigheter och fakturor.hovtramp.se

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar