Så infann sig då till sist denna dag.

Fars Dag, alltså.

Ni som lyssnar på vår podd har hört hur jag yrat om just denna dag. Hur totalt snett ute jag har varit. Från början var jag nog tre veckor fel.

Men nu är den här, med all den spänning som det innebär. Både för fäder och barn.

Säkert blir många överraskade över barnens kreativitet. Kanske blir några farsor besvikna när presenterna presenteras. Även om de självklart inte vill visa det.dag-hammarskjold

Nu, några timmar in på dagen, kan jag i varje fall konstatera att jag inte blivit delägare i någon rikshäst. Adam har uppenbart missat reklamen om att just en sådan del är den perfekta fars-dag-presenten.

Kanske tycker han att jag har ägt tillräckligt många dåliga kusar genom åren?

Runt om i landet sitter nu en massa pappor och kramar sina ägarbevis i sin nya häst. Det är ju idag som den stora köpfesten av SHL-hästar inträffar. Hittills har försäljningen gått ganska trögt. Men nu djäklar händer det…

I den senaste mätningen (som jag har sett) framgår att ganska många stall inte ens sålt en tredjedel av sina andelar. I botten fanns då Linköping, Karlskrona och Växjö.

Frölundas stall har sen en tid tillbaka varit slutsålt. Alla 1500 andelarna är sålda. Ändå valsade uppgifter igår runt om att det fortfarande fanns andelar kvar.fars-dag

Det har sin förklaring är att Hamstadstravet köpt in 70-80 egna andelar i stallet som ju manageras av Johan Untersteiner.

– Vi trodde andelarna skulle ta slut blixtsnabbt därför köpte vi på oss ett antal för att kunna erbjuda trogna besökare och kunder som hade missat att köpa, säger Halmstads sportchef René Jensen.

Inte heller en prenumeration på det nya spelet Top7 har tillägnats mig. Kanske har Adam, som är ganska sparsam, missat att ATG erbjuder rabatt om man prenumererar på ett system under fyra veckor?

Kanal 75 Media. Björn Goop blev historiens första TOP 7-vinnare. Bild för fri publ. t.o.m. 2016-11-04. Foto: Lars Jakobsson

Många spelare dömde ut det nya spelet redan när det presenterades. Dessa tycks få rätt. Trots en massiv, och kostsam, marknadsföring lyckas ATG inte få spelet att lyfta. Det hjälper inte heller att man i travets tv-program försöker pracka på oss förträffligheten med detta spel.

Sällan har ägnats så mycket tv-tid åt något som intresserar så få. Samtidigt som de intressanta spelformerna får mindre tid. Här kan man tala om ett redaktionellt haveri.

Även om ATG inte är särskilt transparent när det gäller siffror har det varit ganska tydligt att prognosen låg på minst tio miljoner i omsättning per omgång. Efter premiäromgångens 6,5 miljoner kronor, för två veckor sedan, var omsättningen igår nere i 5,7 miljoner.

Jag gissar att ATG-folket nu sitter och skruvar på hur man skall få fler att spela Top7. För mig är det ofattbart att man inte bara kopierade Frankrikes Quinté där spelarna skall hitta fem hästar i rätt ordning för att vinna storkovan. Där kan spelarna också själva välja hur systemen skall komponeras och hur mycket man vill spela för.

Varför skall ATG krångla till det så förbannat?adam-futsallligan

Till sist: Den bästa presenten fick jag redan i fredags. Adam skulle då i webb-tv kommentera en match i Svenska Futsalligan mellan Skövde United och IFK Uddevalla. En timma före matchstart hoppade bisittaren av och jag tvingades då ställa upp i hans ställe. Lite tveksam var jag men insåg snart att det här var bland det roligaste jag varit med om under ett långt journalistliv. Jag erkänner gärna att jag då var en stolt far. Att jag för en stund sedan också fick Henrik Berggrens bok om Dag Hammarskjöld ”Att bära världen” gör förstås inte denna dag sämre.

LP

 

 

 

 

14 KOMMENTARER

 1. Vi ska inte oroa oss, ATG har kompetensen i huset.
  Har varit tidens melodi, men positivet har spräckta högtalare,
  och ljuder allt falskare.
  Boost betalar inte ut några toppvinster, Topp7 kommer i nuvarande form naturligtvis
  bli en nitlott.
  Att virtuella hästar och Boost inte betalar den kostnadsutveckling som
  skett bevisas gång efter annan av ATGs kvartalsrapporter.
  Sålunda har ATG tagit på sig enormt högra kostnader för utveckling av ett antal lotterier, spel som marknaden inte eftertraktar. Då hoppas man på en insiktsfull hantering
  av de beslutsfattare som bevisligen inte är kompetenta inom ATG?

  Men hur kommer det sig att basorganisationerna inte efterfrågar rannsakning och insikt? Att ST såsom ägare inte efterfrågar intäkters ökande till hästsporten i paritet med spelets kostnader?

 2. Förstår fortfarande inte tanken bakom att sätta en Halmstadstränare som representant för Frölunda, även om stallet råkar vara tidigt (?) utsålt. Trodde tanken var att knyta hockeylaget till lämplig närliggande bana för besök av lag och spelare på tävlingsdagarna – hur ofta kommer hockeykrigarna att åka till Halmstad, eller skall man passa på när Johan startar på Åby?

  • Naturligtvis ett tankefel. Däremot är det ett känt faktum att rikshästarna sällan startar på sin hemmabana ändå eftersom det allt som oftast inte arrangeras rätt typ av lopp för dessa hästar. Har varit med i stall Skåne flera gånger och antalet starter på Jägersro är lätt räknade på ena handens fem fingrar.

   Ytterligare ett tankefel är förstås att ha denna tävling mitt i vintern. Aldrig har det tagit så lång tid för andelarna att säljas, tvärtom, det brukar vara en rykande åtgång utom i ett fåtal stall. Nu är det precis tvärtom. Även om Thomas Uhrberg påstår annat i sin fredagsblogg där han skriver ”I övrigt; en del negativa synpunkter på Rikstravet och att det går trögt med försäljningen av andelar. Jag som står för Team Rögle har inte märkt av det.” En ren lögn! Tycker annars att han brukar vara ganska rakryggad och frispråkig, men här blev jag besviken.

   Nu har de dessutom laddat andelarna med extra förmåner för att försöka få dem sålda… Har aldrig hänt förut!

 3. Köp i Malmö. Där har tränaren lyckats köpa sig en egenägd häst trots art det inte är tillåtet enligt reglerna. Skrev bara om hästen någon månad… Bra gjort eller?

 4. Undrar hur mycket ATG tappar på att köra galopp som V64 idag? Mitt ombud ha avstått bolagsspelet, och han berättade att personer som kommit in för att spela eller köpa ett system till pappa på Fars dag hade avstått från att spela när de hörde att det stod galopp på menyn. De enda som är glada är väl galoppspelarna, som alltid jublar när de kan klå travspelare på sin egen hemmaplan…

  Hade travet separerats från galoppen hade det varit pokalår varje år sedan länge, och det paradoxala är att även galoppen förlorar när de själva står för V-omgångarna.

 5. Topp-7 måste ju självklart vara upplagt så att du fritt kan konstruera ditt eget system helt och hållet. Varför finns inte den möjligheten? För övrigt tror jag att det är ett spel som borde gå att få intressant, mycket roligare än till exempel DD, när det gäller att kunna vinna stora pengar i alla fall.

 6. Ja , hockey stallen, de får inte sålda sina andelar pg av att alla tränare är helt okända kort, hade det varit Stig H, Goop, Bergh , Heiskanen, Ludde, ja då hade alla andelar varit sålda före lunch, så enkelt är det, men ingen av dessa orkar med att göra andel stall, tyvärr

 7. TOP7 skulle faktiskt vara ett skitkul spel om man fick komponera systemen fritt i pro-varianten. Kan inte se någon större anledning till att inte jobba fram en sådan ändring så fort det bara går, särskilt med tanke på det fiasko som nuvarande upplägg verkar bli bland ”riktiga” travspelare. Det är säkert värt att flytta en stor sudd pengar från reklamkontot till utvecklingskontot, om spelformen ska ha någon framtid. Allt går nog inte att sälja med mördande reklam, trots allt…

  Lotto-varianterna, med eller utan spik, behöver inte ändras för det. Låt dem vara som de är, så håller det uppe utdelningarna på 7 rätt, plus att den nödvändiga ändringen kanske slipper stupa på prestige, om konceptet behålls till hälften. Men för pro-varianten är nog fri komposition skillnaden mellan fiasko och succé. Så gör om gör rätt ATG!

  • Varför ska man behålla Lottovarianterna som dom är? Låter inte speciellt schysst, eller rättvist mot mindre insatta spelare.
   Kortsiktigt kanske det är en bra ide att låta den som är inte är insatt ”skapa potter” . Men långsiktigt gräver travet sin egen grav. Å andra sidan är ju ATGs strategi kortsiktig så du kanske får som du vill.

   Ja varför valde man inte Quinte istället för detta skit?!

  • Lottovarianterna kan behållas för att det är vettigt att lägga tyngdpunkten på att få 1-5 rätt om man spelar små insatser. Om jag satsar en femtilapp eller hundring, och bränner raderna på att gardera 6:an och 7:an, så kommer jag i stort sett aldrig att vara med när de första 5 räknats in. Mina rader skulle se ut så även med pro-varianten. Det spelar ju stor roll var man spricker, så upplägget med ett par ”chansspikar” på slutet är nog ganska vettigt trots allt, med små insatser, och inte alls oschysst eller orättvist på något sätt.

 8. Läste en intervju med Hans Skarplöth i våras då han pratade om de nya spelet som skulle komma till hösten och på intervjuarens fråga så sa han att Quinte var för avancerad spelform för svenska spelare!! Tror det var på trav365 jag läste det.

 9. Du verkar inte ha förstått att Lottovarianterna är stöpta i mall. Precis som Pro. Så om Pro förändras och ska kunna komponeras fritt bör rimligen även flexibiliteten följa med övriga varianter. DU väljer hur mycket datorn ska komponera åt dig.

  • Inbillar mig att jag förstått. Algoritmen för hur datorn väljer hästar i lottovarianten finns redan, precis som för HarryBoy där systemen också är ”stöpta i mall” enligt en algoritm. Inget konstigt med det. Har egentligen inga synpunkter på hur datorn placerar hästar i lottovarianterna, men det verkar som sagt vettigt att de placeras ungefär som nu, med tyngdpunkten på 1-5. Sparar säkert en del utvecklingspengar om man bara kör vidare med de testade algoritmer, och de testade gränssnitt, som redan finns.

   Men ATG har garanterat bättre koll på det än oss, och det spelar som sagt mindre roll. Huvudsaken är att beslut tas om att låsa upp pro-varianten, om spelformen ska ha någon chans att tilltala travspelare, och därmed överleva.

   TOP7 är numera så inhamrat att man är alldeles trött, så det ska såklart behållas. Att i nuläget skrota och satsa lika många miljoner på att utveckla och hamra in QuintéHarry vore idiotiskt.

 10. Jag tycker Top 7 är kanon. Du kan vinna miljoner utan att satsa en krona. Du svarar på en fråga som även vi travnördar kan svara på. Du får komma till en mycket påkostad studio, snurra på ett hjul. I fredags hamnade beloppet på 9.000. Sedan kommer det geniala. Du får möjligheter att utöka den vinst genom att välja en liten eller stor låda. Fellåda minskar beloppet. Rätt låda får du även ett V 75 system. Lite större chans för det är ett Harry Boy system. När det gäller Top 7 systemet tar en expert ut en spik. Vinner inte den, får du ingenting. Det här är vad jag och experterna kallar för spelvärde

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar