Tvååriga Catch My Love har gjort två starter hittills i karriären. Tobias J Gustafsson, med amatörlicens, har kört stoet båda gångerna.

Ändå räknas Tobias inte som ”ordinarie kusk” enligt ST:s reglemente.

Catch My Love, som tränas av Mantorps Susanne Jansson, debuterade med att bli trea på Färjestad den 10 oktober. Den 30 oktober vann Catch My Love på hemmabanan Mantorp. En imponerade seger på 1.16,0/1640 meter.creatine-varmer-i-mons

Båda gånger har alltså Tobias J Gustafsson (bilden) kört hästen. När Susanne anmälde hästen till årets viktigaste lopp, kvalet till Uppfödningslöpning på onsdag, ville hon ha Tobias som kusk igen. Men det satte ST stopp för.

Tobias J Gustafsson har en så kallad D-licens och för att få köra i ett sådant här lopp krävs att han är ”ordinarie” kusk till hästen.

Men trots att Tobias kört Catch My Love i båda starterna räcker inte det. För att betraktas som ordinarie kusk måste man nämligen ha kört hästen i tre av de senaste fem starterna.

I det här fallet är det helt omöjligt. Att Tobias har kört Catch My Love i 100 procent av hennes starter hjälper alltså inte. Däremot hade det räckt om han kört hästen i 60 procent av starterna – under förutsättning att hon hade gjort fem starter.

Tobias J Gustafsson, som tidigare jobbad hos Jimmy Takter i USA, har i år kört 197 lopp och vunnit tolv av dom.

När Catch My Love startar på Solvalla på onsdag blir det Kenneth Haugstad som kör stoet.

Än en gång visar det sig att ST:s regler är fyrkantiga.ulf-stenstromer-och-johan-sjostrand-pa-vincennes

Till sist: En riktig hjälte lägger tävlingsskorna på hyllan. Johan Sjöstrand meddelar att Oliver Kronos skall bli pensioner. En gaffelbandsskada stoppar åttaåringen från fortsatt tävlande. Oliver Kronos fick sitt genombrott hos Ulf Stenströmer med flera V75-segrar. Hästen har också fina meriter från Frankrike där han vunnit både på Vincennes och på Enghien. Totalt vann Oliver Kronos 17 lopp och tjänade nästan 2,2 miljoner kronor.

LP

Foto övre bilden från Catch My Loves segerlopp på Mantorp: Magnus Strömsten.

9 KOMMENTARER

 1. När det skulle till dispenser inför Ahlsell Klassiker med gamla avdankade stjärnor så var STC hur vidlyftiga som helst med att frångå reglementet! synd att övriga kuskar i Sverige som nu tillhör eliten inte kommer ihåg sin början som kusk för då hade de väl hur enkelt som helst kunnat stötta Tobias i detta fallet och genomfört en bojkott eller protestaktion för att lyfta frågan om byråkratin inom STC!
  Men icke, de flesta stora har väl en ansenlig del av sin inkomst från de som styr sporten och då ”bråkar” man inte…..

 2. Här önskar jag att ST hade svarat:
  ”Vi har gått tillbaka och tittat på arbetsmaterialet när regeln kom till. Där ser vi att intentionerna inte var att hindra erfarna kuskar att köra. Därför kommer vi att bevilja dispens för Tobias.”

 3. Ni jagar ST hela tiden. Det är klart att det blivit fel i detta falll men man kommer säkert justera reglerna efter att sett vad som kan hända. Hur många hade synpunkter på reglerna innan denna situation. Regeln finns för oss spelare och inte för att jävlas med amatörer.

  • Om ingen uppmärksammar felaktigheter sker heller inga förändringar! Det är ju inte förrän det dyker upp situationer som den här som vi blir uppmärksammade på att reglerna inte är optimala. Eller hur? Och eftersom det är ST som sätter reglerna är det naturligtvis dem vi har åsikter om. Det finns ingen annan att ”jaga” i det här fallet.

   Vi ska vara glada att Ingvarsson och Persson gör ett bra jobb! Någon måste granska makten, och det gör de alldeles utmärkt.

 4. Denna fråga har diskuterats ett antal gånger men på just Solvalla är man stelbent och fyrkantig . Har råkat ut för detta sen 2011 så inte är de nytt. Blir så jävla ledsen när jag läser att Tobias blir illa behandlad. Allt för att enbart skydda alla chatsdriver så jävla tråkigt ärligt talat. Hur ska man utveckla och lyckas få nya kuskar när man bemöter alla så JÄVLA illa….. Beklagligt

  Mikael Ericson amatör och hästägare

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar