Therese Johaug är det mest aktuella dopingfallet inom idrotten just nu. Motsvarigheten i travsporten är naturligtvis den franske stortränaren Fabrice Souloy.

Skillnaden mellan de två är dock stor. Medan den norska skidstjärnan är avstängd från tävling tills vidare – i avvaktan på en dom, kan travtränaren fortsätta sin verksamheter som om ingenting har hänt.fabrice-souloy-bekymrad-min

Visst är det märkligt?

Nu sägs det att det inte blir någon dom mot Fabrice Souloy förrän en bit in på nästa år. Kanske dröjer den ända tills det stora vintermeetinget på Vincennes är slut i början av mars? Vi kan alltså räkna med att den dopingavslöjade tränaren är med och tävlar om de stora pengarna när vinterns stora travlopp avgörs i Paris.

Härom dagen blev Souloys hästar etta, tvåa och trea i ett lopp på Vincennes. Svenskägde Arazi Boko vann loppet.

Förvisso finns det inskränkningar även för Fabrice Soyuloy. Han får till exempel inte tävla med sina hästar i Norden. Men det har i praktiken ingen som helst betydelse eftersom det inte finns några storlopp här under vintern.

Inte heller i Italien får Fabrice Souloy tävla. Men inte heller det har någon betydelse. När Souloys hästar blev etta och tvåa i Nationernas Pris i Milano i söndags använde sig Souloy av en ”målvakt”. Den för de flesta av oss okände italienaren Andres Boldura stod då som tränare för hästarna.

I vinnarcirkeln var det dock Souloy som tog emot pokalerna.

Det visar än en gång att den europeiska travunionen inte är någon union att skryta om. Inte ens i ett av de största dopinghärvorna genom tiderna kan de olika travländerna sjunga i korus.

Det här problemet ägnar vi några minuter åt i veckans podd. En podcast som förresten växer vecka för vecka. Lyssnarsiffran på förra veckans podd var all time high.

Här är några av övriga ämnen vi pratar om, Henrik Ingvarsson och jag:lp-och-henrik-ingvarsson

* Vad hände i skogen efter att Ryttars häst vunnit?

* Vem är V75-klaringen på lördag?

* Varför går det så trögt med SHL-stallen?

* Vilket ord avskyr Henrik?

* Vilken är den nya Raja Mirchi-sköningen?

* Och finns det någon möjlighet att Frankrike överger sin ”orent trav-regel”? Lennart sitter inne på ett – milt uttryckt – tydligt svar…

Lyssna här:
http://aca.st/4078fd

Itunes
ingvarssonoperssonloggan liten

LP

8 KOMMENTARER

  1. Svenskar och Norrmän är inte så duktiga heller. Sorglig läsning om den grova medicineringen ( ledbehandling, butta, magsårsmedicin) av flera hästar 2 dagar innan vm-loppet. Här borde ST visa lite pondus och på något sätt markera att vi inte accepterar sådana här rejäla övertramp (djurskyddsfall) av sina licensinnehavare oavsett var i världen det sker.

  2. Varför kan inte svensk travsport skriva in i reglementet/avtal med tränarna att svenska regler gäller för svenska tränare oavsett land? Om det nu är djurskydd det handlar om?

  3. ”om det nu är djurskydd det handlar om” korrekt formulerat.
    För byråkraterna är det inte djurskydd, lika lite som spelsäkerhet eller lika villkor.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar