Trots att båda hans treåringar hade vunnit var sin semifinal i Breeders´ Crown för två veckor sedan var Reijo Liljendahl arg som ett bi.

Ett par kuskar hade då varit fräcka nog att utmana en av hans hästar, Grant Boko.

Igår var ilskan lång borta när Reijos hästar, Grant Boko och Policy of Truth, blev etta respektive tvåa i BC-finalen. Den här gången var det ingen ”utomstående” som ställde till det för Reijo.grant-boko-vann-bcfinal

Istället fick Ulf Ohlsson bestämma tempot i ledningen med Grant Boko och utvändigt satt Örjan Kihlström med stallkamraten Policy of Truth. Därmed kunde inte konkurrenterna göra särskilt mycket. Loppet var ”låst”, som det brukar heta. Ingen hade därmed någon möjlighet att ”reta upp” Reijo Liljendahl.

Även om Uppfödningslöpning återstår så tog de riktigt stora loppen slut igår. Då fick Reijo avsluta med en rejäl fullträff som gav 2,4 miljoner kronor i prispengar. Båda Reijos hästar fick dubbla pengar eftersom de var med i premiechansningen.

Grant Boko tjänade 1,6 miljoner och är uppe i totalt 2,4 miljoner kronor under sin första säsong. Policy of Truth sprang igår in 800.000 kronor och har i år tjänat 4.462.000 kronor. Han har tidigare vunnit den långa E3-finalen och blev tvåa i Kriteriet.

Policy of Truth är därmed årets vinstrikaste treåring. Han har sprungit in 69.500 kronor mer än Kriterievinnaren Deimos Racing som gjorde bort sig med galopp igår.

Än återstår några ”mindre” lopp för treåringarna så det är alltså fullt möjligt att Deimos Racing kan vända på kuttingen innan året är slut.

Eller också blir det kanske så att de bästa treåringarna har gjort sitt för i år. Säsongen har ju varit lång och det svåra för en tränare är att avstå lopp, istället för att anmäla.reijo-och-ulf-ohlsson

Reijo Liljendahl har en fin känsla i det fallet. I gårdagens final var hans båda treåringar de minst rutinerade. Inför loppet hade Grant Boko bara gjort åtta starter. Policy of Truth hade tio starter i bagaget. Nu gjorde han alltså sin elfte start och har dragit in 387.500 kronor i genomsnitt per start. Imponerande, minst sagt.

Reijo Liljendahl tog samtidigt ett skutt upp i tränarligan när det gäller inkörda pengar. Han passerade igår storheter som Timo Nurmos och Roger Walmann. Reijo ligger åtta med sina 16.737.000 kronor.

Därmed är Reijo inne på sitt i särklass bästa år sedan han blev egen tränare i mitten av 2013. Ifjol blev det knappt 11,9 miljoner till stallet och året innan 10,7 miljoner.

Ingen tränare har tidigare etablerat sig på topp-tio-listan så snabbt som Reijo Liljendahl.

Till sist: Igår var Reijo Liljendahl så nöjd att han på kvällskvisten gick ned till stallet och bjöd de två topphästarna på morötter.

LP

Bilder: Kanal 75.

7 KOMMENTARER

 1. Märkligt att ingen trav journalist kunnat avslöja varför Reijo lämnade Stig H.
  Allt som finns kring det är bara en massa spekulationer.

 2. Tur att Reijo startade eget …. bara 25 år för sent tyvärr.

  Grant Boko har stjärnstatus över sig …. med vinterträning oslagbar nästa år.
  Första start 31 maj i år ???

  Förra vintern var strulig för hästen.

 3. Reijo har inga problem med att kunna ”avstå” stora lopp då han har storsatsande hästägare i ryggen som bara fyller på med ”dyrgriparna” till stallet.
  Det är klart att det är lättare att kunna jobba långsiktigt då hästägarna har råd att vänta ut sina hästar.Många tränare skulle kanske vilja göra samma sak och ”vänta ” ut sina hästar men hästägarna kanske inte har råd till det.Visar inte hästen resultat så kanske den flyttas till någon mera framgångsrik tränare.
  Visar sen hästen framfötterna så skrivs stora rubriker om ”förvandlingsnummer”.
  Hur känns inte det för den som står där med ett mindre,kanske ”billigare” material i sitt stall?
  När Reijo startade upp fick han med sig Onkel Invests alla då 18 hästar från Stig H.Han kände ägarinnan sen länge tillbaka.
  Toppstammade och lovande.bl.a Formula One och Nadal Broline.
  (Formula One vann ETT lopp för Reijo).Med alla dyrgripar i sitt stall och med den kunskapen från 35 år med Stig H så förväntar jag mig en första plats.

 4. Ja Kim, stora hästägare bakom ryggen har nog de flesta BÄTTRE tränarna.
  Reijo hade alla emot sig när han lämna Stig H. Hur kunde han svika honom, hoppas han misslyckas var åsikten.
  Reijo bet ihop och knöt näven. Han har nu visat vad han kan, både med den finska storhästägarinnans hästar och med andras.

  Stig H. har tyvärr fallit fritt sen han lämna honom. Kanske han kan söka stalltjänst hos Rijo och lära sig lite nytt?

 5. Det ingår väl i en tränares jobb att rekrytera kunder. Lika viktigt som att träna hästarna. Skulle man bara räkna roi per satsad krona så skulle väl Lutfi Kolgjini, Daniel Reden och Roger Walmann rankas som Sveriges tre sämsta travtränare. Kanske har missat någon. Det skulle bli en konstig lista…

  Ingen satsar ju sina surt förvärvade pengar hos och på någon som inte visat något. Det måste du förtjäna.

 6. Stig Hs resultat med Reijo och utan honom visar bara att Reijo betydde en hel del. Han kanske tröttnade på att inte få den Credit han förtjänade, nu får han det.

 7. Inget snack om att Reijo hade stor betydelse för Stig H:s verksamhet, det har väl inte heller Johansson själv gjort någon hemlighet av. Sedan är det kanske inte helt rättvist att jämföra Stig H:s resultat från toppåren med idag. Stig H. Johansson är förvisso enastående vital, men kanske är man trots allt inte lika hungrig vid fyllda 71 som man varit tidigare? Hade han varit lika sugen som förr hade det kanske räckt med att importera någon toppamerikan med sikte på Elitloppet för att få igång intresset för stallet, men det känns som om den tiden är förbi…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar