Redan inför gårdagens lopp var hon trettioprocentare i år. I antal vunna per start alltså.
Hon var dessutom precis detsamma ifjol, låt vara på inte speciellt många uppsittningar.

Att kunskapen finns där; känslan, samspelet med djuret, ordet ”talang” är ju något som det slösas och handskas med för alltför mycket och alltför slarvigt, men vi drar för enkelhetens skull till med det också, det har vi sett tidigare.

Men att sedan göra det i en V75-debut … jo, det kan man såklart göra. Det är klart att man kan.
Det är bara det. Det ska ju utföras också. I stunden. I just DEN stunden.
Man ska ladda för det, ja det lär det ha gjorts ett bra tag, lär ha siktats mot just den här dagen; och startlistan kommer och dagarna börjar räknas ner, som blir till timmarna, som blir till minuterna, som blir till defilering, som blir till sekunderna och så plötsligt är det siffror på en startbil och ett helt land som tittar och som ska bedöma och ingen som helst återvändo längre finns och det är klart att det i ett sådant läge kan gå snett på ungefär tusen miljoner olika sätt. Om man bara vill se det så. Om det vill sig så.

Kring någonting man gör för allra, allra första gången.
Men det gjorde det inte. Det gjorde det verkligen inte.

2-mellby-caddy-mal-lj-jpg-573400

Kim Moberg körde istället sitt debutlopp på ett sätt som om hon aldrig gjort annat. Hade man inte känt till det faktumet och möjligen inte skymtat det långa håret fladdra under hjälmen, hade det sett ut som en rutinkörning av en supergarvad catchdriver.

Det var distinkt. Det var jobb på små ytor, ganska mycket väldigt små ytor dessutom, såväl i första sväng och ut på första bortre långsidan som … ut på den sista.
Det var oräddhet. Aldrig en tendens att förivra sig. Aldrig ett uns av tecken på att vara på väg att göra ett misstag. Inte ett enda.

Att hon får ett och annat gratis eftersom hon är den hon är? Visst, så kan det vara. Och det har vi i så fall varit med om förr.

Att hon körde bästa hästen i Mellby Caddy, som verkade rejält ”iordningsställd” dessutom?
Jovisst, det går att argumentera för det.

Att hon hade marginalerna med sig? Njae, inte mycket i loppet kan klassas som turfaktorer. Jag kan knappt se en enda.

Nej, det var faktiskt länge sedan jag blev så här imponerad av en debutant, ja faktum är att det här – om jag räknat rätt – var denna 20-årings blott 54:e sulkylopp totalt.

Som av Kim Moberg.
För – det ska som sagt göras också.5-propulsion-efter-segern-lj-jpg-573403

I övrigt var det i Eskilstuna i går – bortom all jackpot- och Top7-stinnhet – en ljuvlig Propulsion
som var det som skänkte mest tillförsikt inför vintern.
Intetsägande och billigt lopp och allt det där, såklart, men som han såg ut! Kanske rent av det smidigaste och finaste vi fått oss till livs hittills av honom, och som gav tränare Daniel Redén och alla oss andra gott hopp om en lyckad Frankrike-vända under de närmaste månaderna.

3-petter-segerdefilerar-lj-jpg-573408Och 25-årige Petter Karlsson fick också vinna sitt första V75-lopp, med Kåre Axelssons Charming Soldier, ja det var ungt och fräscht och sprakande och lycka och klackar i taket och alla de där ingredienserna som gör att man blir glad och får framtidstro, trots allt.
Blir novemberbubblig.

Och mest bubblig som sagt av … Kim Moberg.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

11 KOMMENTARER

 1. Kul att se unga tjejer som tar för sig! Hoppas vi får se mer av det. Synd bara inom travet att det oftast ska vara någon etablerad tränares avkomma då sådant här händer. Det är naturligtvis inte den här personens fel men det tar ju bort lite av känslan av att det är en debutant och nykomling. Det är det ju i sak men det är ju också någon som preppats för det här sedan födseln och haft alla tänkbara förutsättningar. Hästen hade säkert preppats lite extra med av pappa jämförts med annars.

  Men kanske gapar jag bara efter för mycket? Vi får vara glada när det händer oavsett kanske.

  • Tror inte att det är den minsta fördel att vara pappas pojke eller mammas flicka i det här sammanhanget. Förmodligen kan det istället vara så att det mest känns som en börda i det läget. Syndromet finns ju inom andra verksamheter – tror t.ex. inte att Jordan Larsson alla gånger upplever att det är en fördel av att vara son till Henke.

   Några av våra mest framstående tränare och kuskar har visserligen ”travstam”, men man behöver inte bedriva någon omfattande släktforskning för att se att det finns rätt många äpplen som ramlat en bit bort från trädet…

 2. Där har vi helt olika uppfattningar Rutherford. Jag tror det är en extrem fördel att ha en travtränare som pappa inom travet idag, eller annan anknytning. Och det bevisar väl även statistiken då nästan alla yngre framgångsrika inom travet idag har en pappa som själv varit aktiv. Björn Goop, Erik Adielsson, Adrian Kolgjini mm. Om det här inte skulle vara en fördel så är det i så fall en extrem slump att det blivit så här. Hoppas jag har samma tur då jag spelar på lotto…

  Har den största förståelse för att många i den sitsen upplever det som jobbigt att vara pappas eller mammas pojke/flicka. Men hur man själv upplever det och vilka fördelar man egentligen får kan ju vara två helt skilda saker. Hade Kim varit i en situation då hon fått köra V75 redan nu om hon inte varit pappas flicka? Jag tvivlar.

  Samma med Jordan Larsson som du tog upp. Många HIF-fans tycker ju att han inte borde spela då han inte är bra nog. Hade han spelat om inte hans pappa varit tränare. Jag tvivlar.

 3. Håller med Johnny på det mesta. Det är klart att det är en fördel. För det första får du ganska säkert fler chanser att misslyckas och du får också ganska säkert chansen bakom bättre hästar redan från början, eftersom alla föräldrar vill att barnen ska lyckas, inget fel i det. lyckas du bra får du självförtroende och efter många segrar med fina chanser så kanske du kallas ”talang” och framtidslöfte. Det krävs ändå hårt arbete därifrån och förvalta ”arvet” och ”fördelen” man fått. Det är då det kan bli problem. Den som börjar från noll har naturligtvis betydligt svårare att lyckas oavsett talang.
  Även där krävs det en hel del tur förutom talang för att lyckas. Inleder man karriären som ung kusk och de 20 första loppen man kör är med matlappsjägare och det går därefter tror jag inte man lyckas som kusk sen heller, oavsett vilken talang man är.
  Någon måste tro på en och ge en chans på chans. Annars är man snart klassificerad som en sopa. Och därifrån är det svårt att ta sig uppåt…

 4. Så typiskt Jante-Sverige. Kan vi inte bara gratulera tjejen till en fantastiskt bra insats oavsett vem hon avlats av? Kan vi inte bara glädjas med henne rakt upp och ner?

 5. Gäller väl överallt att ”avkommor” kan få en enklare väg in – men just när det gäller att köra häst krävs det egen talang, de kan inte precis fuska/maska sig till kuskframgångar. Uppvuxna med hästar, föräldrar med kontakter ja – men köra måste de göra själva.

  Kim har kört och vunnit med hästen flera gånger tidigare så det är väl naturligt att hon också fick köra den nu när det var lärlingslopp i V75. Det var hennes eget jobb och bra gjort!

 6. Lunkan: Inget med jante alls att göra och inget personligt. Bara ett konstaterande av fakta. Ungefär som att det kanske inte är en lika stor prestation/nyhet om en treåring efter Ready Cash och en toppstammad mamma vinner debuten på en 15-tid som när en treåring efter helt okända föräldrar gör det.

  • Det är i allra högsta grad Jante-svenskt att försöka förminska någons insats, istället för att bara gratulera till ett bra jobb – utan att lägga några andra värderingar i det. I den här tråden finns hittills bara åsikter om huruvida hon haft förmåner eller ej och om hon lyckats lika bra om hon inte haft rätt pappa. Och nu jämför du henne med en häst??????? Det är direkt pinsamt! Ibland skäms jag över att vara svensk. I det här fallet extra mycket.

   Grattis, Kim Moberg, till en bra prestation! Hoppas få se många sådana framöver.

 7. Grattis Kim och Petter! Det finns hopp för travsporten. Man blir ju nästan sugen på att åka till en travbana.

 8. Riktigt skoj o stort grattis!

  Tänk om det kunde få vara åtminstone 1! omgång på V75 utan vare sig Kontio, Goop, Kihlström, Ohlsson, Adielsson o Untersteiners som kuskar.
  Dvs att dom i nivåerna under dessa får chansen att synas.
  Tony Wallin, Kaj Widell, J Lövgren, O-A Lindkvist mfl.
  Det är så trist att jämt o ständigt se samma gamla kuskar traska runt i lopp efter lopp på V75.

 9. ni är kungar tack för att ni skriver, det var en jävla tur att du inte la ner lennart och hälsa adam att han satsar på fotbolls dömningen

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar