Foto: Hanold/ALN Solvalla 20110529 Solvallatravbana vy, publik, Hästsportens Hus

Att makt kan göra saker med oss människor är ingen nyhet. Heller ingenting konstigt.
Att makt påverkar oss som individer är både självklart och naturligt.

Och blir inte sällan en fara.
Om … man inte under vägens gång är medveten om den faran – och sin makt. Konstant funderar kring den.
Är medveten över … hur ska vi uttrycka det … riskerna med den. Kring hur man handskas med den. Hur man hanterar den.

Hanterar den mänskligt. Värdigt. Att man värderar människor lika. Inte blir korrupt, vilket alltid är en risk.
Att – man faktiskt står med de förbaskade fötterna fast på landbacken.
Och jo, människor med makt innebär fortfarande, 2016, väldigt mycket – MÄN med makt.

Och män med makt. Som blir tajta. Som sitter på flera olika stolar. Som är beroende av varandra.
Det kan bli väldigt, väldigt konstigt.

Och till och med obehagligt.

Jag tycker vi ser en del av det just nu i den svenska travsporten. Vi ser det till exempel just nu kring vår bevakning kring vad som hänt och händer på Travronden.
.
Vi ser det kring – skulle jag vilja påstå – den politik som just nu förs i den svenska travsporten, där ingen på allvar står emot och upp mot – som jag upplever det – dominerande ATG-toppar.
Toppar som dessutom handplockats av sin vd, flera före detta kollegor, och alltså dessutom riskerar att bli en (tajt, manlig) grupp vars dynamik månne inte utvecklas till att alltid vara till godo för att vidga vyer. Att tänka bortom makten och se saker i olika perspektiv. Ifrågasätta varandra…lindbergskarploth

Jag känner till flera bortom denna sfär som faktiskt inte alls är med kring den riktning allting just nu går, men som likväl håller tyst.
Väldigt få vågar ta strid. Vågar stå upp. Vågar … riskera något.

För i sin ställning en bit ner i hierarkin har ju man trots allt och när allting kommer omkring det man har. Man sitter där man sitter, på sin position. Och är skapligt nöjd med det. Mänskligt det också alltså, ska tilläggas.

Och till sist; vi ser kanske det här med eventuell maktfullkomlighet väldigt tydligt och extra anmärkningsvärt i det så kallade ”lärlingsfallet”. En komplex historia, det ska sägas, men där det till exempel förekommit en utredning från ST:s sida angående misstänkt misshandel av hästar som det kring väldigt mycket råder tveksamheter. I det som denna sajt hade en uppföljningsartikel för en tid sedan. Den kan läsas här.

Där till exempel – varken före eller under utredningens gång – den misstänkta lärlingen enligt uppgift ens ska ha kontaktats av ST. Lärlingen har alltså inte hörts om omständigheterna kring misstankarna. Det har inte gjorts några förhör, inte funnits några samtal. Man har inte ställt frågan: ”vad har du att säga om dessa anklagelser?”.
Enligt välunderättade källor till oss ska faktiskt båda sidor haft starka synpunkter på hanteringen. Dels den kvinnliga före detta anställda i det aktuella stallet, för att kunna bevisa att hon har rätt, dels även den misstänkte lärlingen själv då hen anser att en kontakt skulle gjort att hen i än större dager kunnat innebära att hen kunde rentvås från misstankarna.

Den ansvarige juristen på ST, Göran Wahlman (bilden) sa i detta skede till oss angående de förhör som inte ska ha gjorts:wahlman
– Nämen, det har det väl, vad jag vet, något annat känner jag alla fall inte till.

Enligt våra – starka – uppgifter alltså inte…
– Det har inte legat på mitt bord riktigt och jag känner inte till det.

Så långt vår uppföljning i ämnet.
Häromdagen uttalade sig så samma chefsjurist – sedan det blivit klart att även Länsstyrelsen lagt ner fallet kring den misstänkta misshandeln av hästar – för Travronden så här:

skarmavbild-2016-11-02-kl-13-47-59

Ett i mina ögon smått häpnadsväckande uttalande. Pösigt nonchalant tillbakalutat; ett uttalande som – måste kunna misstänkas – näppeligen hade uttryckts i ett mer jämlikt fall.

Men här i ett fall där en ensam ung tjej på något vis ställs mot en hel räcka män med makt.
Ensam ung tjej mot stortränare och storhästägare med makt.
Ensam ung tjej mot ett förbund med väldigt mycket män med makt.

Det är klart att det i ett sådant läge finns en väg att gå som – för att uttrycka det milt – är betydligt bekvämare än den andra. Och väldigt nära till hands att därför ta.

Och det. Det ger åtminstone mig rejäla obehagskänslor.

Henrik Ingvarsson

11 KOMMENTARER

 1. Hillary Clinton, Mona Sahlin, Anna Johansson. Alla kvinnorna i senaste avsnittet av Uppdrag Granskning… Listan kan såklart göras oändlig. Vad har män vs kvinnor med det här att göra?

 2. Otroligt bra skrivet Henrik, håller med i allt.
  Travsporten har blivit en klubb för inbördes beundran.
  Sen att inga travtränare reagerar, en del kanske reagerar men inget som hörs.
  Stortränarna har tyvärr tappat fotfästet och tappat all kontakt med fotfolket, dom kör på så länge dom har råd att gå på finrestaurang och samla på dyra viner.
  Dom flesta av dom är väl så gamla att dom inte bryr sig, men med ett fåtal stora tränare, och ett hästägande som allmer består av äldre välbesuttna män, eler avdankade hockeyproffs kommer framtida generationer av travtränare att få stora problem.
  Lika med våra största catchdrivers, aldrig en åsikt aldrig en gnutta kritik till att t ex valla kör sina onsdagar med en bråkdel av publik mot vad tex Ovalla Oviken har.
  Men så blir det när dom bästa dominerar för mycket och är proppmätta.
  Är hopplöst när inte ens dom aktiva inser att det behövs en bredd för att travet ska överleva.

 3. STRÅLANDE !

  Transparensen inom såväl ATG som ST är skrämmande usel, ibland sker det något som gör att man får upp hoppet på ST; men det grusas raskt när ett etik/juridiskt problem dyker upp, för då är det återigen locket på, i ett slentrianmässigt kalkonuttalande som påvisar total avsaknad av Code of Conduct samt i allt väsentligt total nonchalans för etik och moral.

  Svenska Spel släpper gång efter annan ut uppgifter där dom STOLT beskriver sina sponsringsåtaganden, eller samarbeten som de beskriver det.

  Där redovisas alltid kostnaderna för avtalet och hur lång tid som avses.
  Vad skiljer Svenska Spel mot ATG? Båda är monopolbolag?

  Varför svarar ATG ALLTID med ”affärshemligheter” när Svenska Spel är transparenta?
  Vad DÖLJER ATG och ST för hästsporten, den frågan måste ovillkorligen ställas.

 4. Vänskapskorruptionen på alla nivåer inom travsporten har alltid funnits, men i det fördolda. Det har inte varit tillåtet att framföra kritik, inte heller internt. Den som ändå har vågat ifrågasätta har bestraffats på ett eller annat sätt – inofficiellt förstås – men ändå kännbart. Det är klart att inte många vågar säga sin ärliga mening i ett sånt klimat. Det finns hela tiden en rädsla. Talar man travpolitik blir samtalet omedelbart stelt och konstigt och halvkvädet. Hur ska såna sterila diskussioner kunna leda till något fruktbart?

  Precis som i vilken dysfunktionell familj som helst har det varit underförstått att man håller allt inom ”familjen”. Man tvättar inte sin smutsiga byk offentligt. Det är först nu som det börjat röras om i bottenslammet i ankdammen och allt bubblar upp till ytan.

 5. Ang ”Lärlingsfallet”kan nog tycka där att den stortränare som hade båda anställda i fallet har klarat sig väl från massmedial kritik,varför har ingen ställt han mot väggen?är det rädsla för och inte kunna få info från storstallet,och detta med att det ar tjejen som fick sluta tycker jag säger ganska mycket om tränarens syn på saken,o till sist vad har ”Estlandsfallet”egentligen mynnat ut i?????

 6. Medan jag läste tänkte jag just på det som Johnny skrev. Män(-niskor) är svaga för maktens berusning och gör oss svaga, elaka, ogina, korrumperade osv. Inte alla men vissa. Alla får ju aldrig veta hur just dom hade hanterat makten.
  Men skulle maktmissbruk ha med kön att göra? Inte det minsta. Däremot får ju fler män möjlighet att missbruka makt. I alla fall på högre nivå. Där den syns.

 7. Nu saknar jag min VÄN chef kund i mer än 30 år Tommy Hannè Jag är säker på att han satt ner foten Rivit upp himmel o jord o att något hänt Fan va du är saknad Tommpa

 8. peppe det var länge sen den klubben bildades.
  om tio år kan du räkna amatörerna på fingrarna.
  Många många arbetstillfällen kommer att gå förlorade efter som inte ATG flyttat till malta 3% skatt i Frankrike 11% i Sverige.
  Jag är amatörtränare i 17 å men jag har gett upp ska bli så skönt att bli av med detta intresse
  för kallades det för mat nu måste du vinna ett lopp på kalmar,vaggeryd osv för en matlapp
  nä fy fan

 9. Tycker att samtliga ”fall” kokar ner till den kultur som råder i HH, framför allt ST, som verkar allt annat än sund. I en seriöst bedriven verksamhet bygger man rutiner och riktlinjer för att göra det omöjligt att utnyttja sin ställning på ett otillåtet sätt, men det förutsätter förstås att det finns en verklig risk att bli av med sitt jobb om man gör det ändå.

  Utöver sådana riktlinjer krävs en attitydförändring när det gäller vem som betalar vems lön, inte bara för att bemöta de aktiva med större professionalism oavsett vilka de är och vem de känner utan även för att skapa högre produktivitet på rätt saker och mer genomtänkta investeringar. Uttalade mål, uppföljning av resultat (ordbajseri räknas ej) och transparens. Kombinerat med krav på ATG som samspelar med uppsatta mål för svensk travsport.

  Men då måste större delen av nuvarande ledning inkl underchefer samt styrelser bytas ut. Det är där det måste börja, men kommer tyvärr inte att ske.

 10. Ja, vad skall man säga? Är så befriande att ni två finns. Enda journalisterna som är just journalister. I travets värld alltså. Vilket ansvar ni har!
  Har hört ett rykte. Att chefsjurist Wahlman körde amatörlop åt Hellsedt i samma veva som han friade Hellstest i Estlandsfallet. Kan detta verkligen vara sant eller är det just ett rykte?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar