Igår pratade jag med en hög chef på Sveriges Radio. En journalist som under många år haft personal- och arbetsgivaransvar inom public service. Och som dessutom har erfarenhet som ansvarig utgivare.

Radiochefen hade läst Henrik Ingvarssons dokument om Travronden och var, minst sagt, ytterst förvånad – på gränsen till upprörd.henrik-ingvarsson-erik-adielsson

– Jag är travintresserad och har naturligtvis följt vad som skrivits i Travronden genom åren. En tidning som är angelägen och som är mycket viktig för travsporten. Det jag läste på er sajt gjorde mig både ledsen och bekymrad, säger radiochefen.

På kort tid har ett stort antal personer sagt upp sig från Travronden. På kort tid dräneras tidningen på hög kompetens.

– Det är allvarligt i sig att så många medarbetare försvinner samtidigt. Än värre är att chefredaktören inte har utövat sitt uppdrag som ansvarig utgivare på rätt sätt. Att publicera en krönika trots att en av medarbetarna påtalat att det fanns uppenbara och grova felaktigheter i den är oacceptabelt.

– Om allt som står i dokumentet stämmer är det rent skrämmande, säger radiochefen.

Stefan Johansson är en av travsportens mäktigaste män. Han är inte bara vd i Hästnäringens Nationella Stiftelse, Stefan sitter även i flera styrelser som har koppling till hästsporten. Bland annat är han ordförande i ST-ägda TR Media där Travronden ingår.

Jag har sökt Stefan Johansson sedan dokumentet publicerades för att ställa några frågor kring vad som händer på Travronden. Jag har ringt upprepade gånger utan att Stefan svarat, jag har skickat meddelande utan att få något svar.

Ett inte helt ovanligt beteende. Makthavare gör gärna som de vill och när det är något de inte vill konfronteras med gör de sig oanträffbara.

Jag upplever det som oanständigt att Stefan Johansson, som har det yttersta ansvaret för Travronden, vägrar att svara i telefon. I synnerhet då Johansson har många uppdrag inom travsporten och är avlönad med pengar från travsporten.anders-lind-och-stefan-johansson

Här är frågorna som jag inte fått svar på av Stefan Johansson:

* Hur upplever du turbulensen på Travronden med tanke på hur många medarbetare som på sistone har sagt upp sig?

* Är du bekymrad över att flera duktiga och rutinerade medarbetare med hög kompetens försvinner från tidningen?

* Är det acceptabelt att chefredaktören, som också är ansvarig utgivare, publicerar en krönika med felaktiga anklagelser mot personer trots att en av tidningens medarbetare påtalat felaktigheterna och uppmanat chefredaktören att inte publicera krönikan i det skick som förelåg?

* Är det acceptabelt att chefredaktören skriver en artikel och undertecknar den med två medarbetares namn?

livensjo_daniel_halvfsv* Hur ser du på att ingen med god travkunskap sitter i TR Medias – där Travronden ingår – ledningsgrupp?

* Har du fortfarande förtroende för chefredaktören?

* Har du förtroende för TR Medias vd Daniel Livensjö (bilden), som är den som rekryterat chefredaktören, står bakom denne och som dränerat ledningsgruppen från Travronden-folk? Och som har suttit som vd under massbortfallet av personal det senaste året.

* Och till sist, vad har ägaren Svensk Travsport gett sitt dotterbolag TR Media för ägardirektiv?

Dessa frågor har jag tänkt att ställa till Stefan Johansson. Kanske tillsammans med några kompletterande frågor efter hans svar. Men Stefan gör sig alltså oanträffbar.

LP

Dokument: Travronden sviker medarbetare – och sina läsare

6 KOMMENTARER

 1. Sitta på fina stolar och ha en massa titlar så man kan styra och ställa som man vill, alltmedan arvodena strömmar in, går bra. Men när skiten hamnar i fläkten och man skall ut och förklara saker, ta ansvar för sitt handlande och styra till rätta, då hukar man sig. Det är fegt, det visar på en taskig karaktär och det är mycket oansvarigt mot alla dem som är beroende av att travsporten fungerar.

 2. …vi hade en liknande situation på gamla EAP/pressbild i SIlvergrisen, alla som tog ställning mot tillförordnad VD fick sparken…ca 7 kompetenta fotografer, reklamare etc., de som höll käften erbjöds stanna kvar, några pryor i dåtid, är idag höga chefer inom kanal75 etc., med god kunskap om hierarkin är jag knappast förvånad, även om vissa som slutar på Travronden suttit för länge på stolen. För lite läsvärt och för mycket politiskt tillrättalagt korrekta artiklar…gräv djupare, nyttja pressfrihet bättre och skriv om det som intresserar läsarna, många aktiva, inte spelare enbart…var lite obekväm, tänd elden hos läsarna och censurera inte insändare och skyll på något annat…hovtramp.se

 3. Personer som Stefan Johansson har kommit dit dom är idag genom att stryka medhårs och inte ta i skit, dom håller varandra om ryggen såklart när dom sitter på guldjobb med jättelön.
  Tacksamt att vara vd för NS som lever på gigantiska bidrag från travet utan någonsomhelst kravbild.
  Sjuka pengar NS kostat genom åren med sina kliniker, riksanläggningar, forskning o dyra chefer, detta har gett travsporten minimalt tillbaka till en kostnad av 1 miljard??

  Sen är det galet att Stefan mfl sitter på flera styrelsestolar inom samma travsport.

  • Tvärt emot vad du skriver så har klinikerna i många år varit viktiga och värdefulla för hästarnas välfärd i landet. Det måste få kosta pengar att ge våra fyrbenta bästa tänkbara vård.

 4. Reagerat på allt prat om ”Code of Conduct” och hur det skallanbändas.
  Den här uppförande koden kan man glömma när man i ledning inte bara det vi ser i artikeln utan generellt så håller man sig knappast till någon skrivning i ett uppförande kod dokument. Man kan nog lägga ned ivern att få till Code of Conduct, än så länge bara klyscha.

 5. Trav- (och galopp-) ronden var en gång mediehjärtat i svensk travsport, med de kunnigaste reportrarna och kommentatorerna om spel, avel, tränare och kuskar och en överblick över travsporten från alla övriga områden. Tiderna förändras, och andra medier dyker upp.
  Travronden har under senare år fört en tynande tillvaro och kanske inte har så mycket mer att tillföra. Andra får ta över ansvaret.
  Du gjorde det bra och tog dit ansvar i en tid när du var ensam på barriärerna.
  RIP

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar