Det är nio år sedan nu. Nio satans år. Det är som vanligt inte klokt. Inte överhuvudtaget.

Nio år sedan jag och kompis och kollega Thomas Hedlund satte oss i bilen för en gemensam arbetsresa och V75-dag i ett försommaraktigt Rättvik. Och den hade precis kommit den våren, plattan, ”Fear and Love” som den heter … och den rullade tre timmar dit och tre timmar hem, och en av låtarna på albumet har sedan dess liksom varit ”vår”; ja jag utsåg den redan då, 2007, till ‘årets sång’.
Varken mer eller mindre. Så självklar. Så enastående vacker och fantastisk.

Men för många dröjde det nog till i går, till en kulen oktoberkväll och alltså nio år och när en betydligt folkligare Jill Johnsson tog ton innan de blev varse den. I TV4-programmet Så Mycket Bättre. Och absolut bättre sent än aldrig och allt det där, detta för ett stycke som ingen borde gå miste om.

Ja, kanske är den, ‘The Burden’ av Weeping Willows och i Magnus Carlsons röst fortfarande årets sång. Precis alla år faktiskt.1280x1280

Bara ett år efter The Burden föddes förresten en travhäst som skulle hamna i Rättvik. Han såg förvisso dagens första ljus i skånska Simrishamn, bara några mil från där jag skriver dessa rader faktiskt. Men så småningom hittade han till Rättvik.

Till Hans R Strömberg.

Och kanske är det en stjärna vi pratar för alldeles lite om. Har talat alldeles för lite om. On Track Piraten. Den fullkomligt fenomenale Kool du Caux-sonen.

Han är vacker. Makalöst bra. Tålig, vinner år efter år i stora sammanhang och i högsta klassen och visas säsong efter säsong upp i enastående skick.

Likväl fastnar han inte riktigt, inte sant?

Det är ju så. Vi får alla våra favoriter. De som sätter sig extra djupt.
Oavsett om det handlar om sångare, skådespelare, artister, författare, idrottsstjärnor – eller travhästar.

Och just nu är vi väldigt mycket inne på Nuncio. Och Delicious. Eller antingen eller, ja vem är egentligen bäst av dom och hela det varvet. Jag är liksom inte direkt oskyldig själv.

Det har inte riktigt funnits plats för en On Track Piraten. I synnerhet när han just tränas i Rättvik, lite undanskymt och av en mindre tränare.

Hans R Strömbergs (Jörgen Westholms svärfar för övrigt) pärla debuterade en mörk januariafton 2011. Snart sex år senare har han tjänat nästan 13 miljoner. Vunnit över alla distanser, i flera länder, tagit hem C.L.Müllers Memorial tre gånger, SM, Prix du Luxembourg, Grosser Preis von Deutschland, år efter år som sagt visats upp i strålande författning, i glimrande skick.

7-on-track-piraten-mal-lj-jpg-572248

Och i går, på Jägersro, knatade han alltså världsrekord över 2.640 meter, 1.11,7a/2.640 meter! Snart nio år gammal.

En alldeles storartad individ, kort och gott. Tränad av en redigt, äkta duktig hästmänniska, det är liksom inte första stjärnan Hans Strömberg tagit fram och förvaltat under lång tid under årens lopp.

Ja, tänk att On Track Piraten förresten också slutat tvåa i Sundsvall Open Trot de två senaste säsongerna. Jodå, ena gången bakom Delicious, den andra bakom Nuncio.7-on-track-piraten-johnny-och-hans-lj-jpg-572249

Lite symboliskt när man tänker efter.
Lite typiskt.

Men likväl.
Jag är rädd att vi har pratat alldeles för lite om On Track Piraten genom åren.

Precis som om ”The Burden”.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

10 KOMMENTARER

 1. Tycker nog Piraten får den uppmärksamhet han förtjänar. Fantastisk häst, särskilt som hästägare som vet hur svårt det är att få fram en vettig häst, blir man imponerad. Han klarar att resa överallt mm. Ska man dock vara lite hård och rättvis och jämföra honom med de allra bästa, vilket jag antar är lite av syftet här, så är han ju mer en nyttig riktigt bra häst än en världsstjärna. Det är väl därför många inte tagit till sig honom. Han är bättre på att tjäna pengar än att vinna stora segrar, vilket kanske inte ger samma status som de bästa. Med all rätt.

  Müllers Memorial största loppet han vunnit under 2016. Gert Lindbergs lopp största segern under 2015 (i Sverige, vann ett lopp på Vincennes med mer pengar). SM största segern under 2014. SM största segern under 2013 mm…

  Fina segrar men inte direkt Elitloppet och Prix d’ Amerique. Han har heller inte vunnit Kriteriet eller Derbyt.

  • Exakt,bra och nyttig häst men som sin största seger ( penningmässigt )Grosser Preis von Deutschland för 4år sen och här hemma är sm och mullers,men det är ju inga storlopp direkt,så ännu ingen vinst på snart 100starter i ett storlopp som dom andra världsstjärnorna vinner hela tiden.

  • Ja men att han är valack är ju inte nåns fel..nu ÄR han det och då får man springa där man får lov att springa.

  • Eric: Du har rätt men det handlade egentligen inte om Prix d’ Amerique som sådant utan om det faktum att han aldrig vunnit något riktigt stort. Det trodde jag framgick. Riktigt bra häst som tjänat stora pengar men har man vunnit nästan 13 miljoner utan att vinna något av de allra största loppen så får man nog finna sig i att hamna i skymundan.

   Otroligt fin häst för ägarna ekonomiskt sett men ganska tråkig för åskådarna. I jämförelse med de bästa.

 2. Tråkig för åskådarna? Älskar att se den hästen tävla! Tror inte många hästar kan tjäna de pengarna från de spår han lottats till. har ju haft en jäkla otur i de större loppen. Sen är det väl en tränare o häst som man kan vara helt säker på är ”ren”…det finns ju andra tränare/hästar i eliten som kanske många hade velat se att man testade frysa prover på.

 3. Jo man kan ju undra vad dessa amerikaimporter byggts upp med för medel? Dom hästarna förvaltas ju bara de är ju i stort sett bara att starta med när de kommer hit tillskillnad mot de svenska hästar som föds kommer till tränare som ser till att de blir stjärnor inte köper stjärnor.

 4. Stolpe ut i storloppen ja. Dopade hästar i försöket Elitloppet 2016 gjorde att det ej blev nån final . Världens bästa odopade häst säger jag .

 5. Johnny

  Hur kan man säga att piraten är en tråkig häst för åskådarna? Hans mäktiga svepningar över sista bortre långsida brukar ju framkalla gåshud. I Norrbottens stora pris i år kom han bara trea, men vilken långsida han gjorde och när han masserade Propulsion genom hela sista sväng men fick se sig slagen av både den Propulsion och en starkt spurtande Sauveur. Sådana tappra insatser ska fan inte kallas tråkiga.

  Inte vunnit Elitloppet, nej, men det var mindre än ett år sedan han vann sitt första lopp över kort distans så hinner han inte bli för gammal så ska han nog lyckas bli en sprinter av rang också.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar