Kanal 75 Media. Björn Goop blev historiens första TOP 7-vinnare. Bild för fri publ. t.o.m. 2016-11-04. Foto: Lars Jakobsson

I fredags fiskade jag upp en liten snygg broschyr ur brevlådan. Igår möttes jag av en helsidesannons i min morgontidning.

Budskapet i broschyren var ”Allt du behöver veta”. I tidningen kom sju pingviner och lika många klonade vinniesar mot mig med hälsningen om ett ”Nytt enkelt miljonspel, bara sju hästar i rad ger miljonchans”.top7-broschyr

Tja, ni har förstås fattat, det handlar om ATG:s nya spel Top7, eller Top Seven som det heter i jinglar med produktutvecklaren Maria Akraka bakom mikrofonen.

Marknadsföringen har varit intensiv, och kostsam. Vilket möjligen tyder på att ATG:s ledning inte varit helt övertygad om hur Top7 skulle tas emot. I synnerhet inte när de inbitna travspelarna mer eller mindre förkastat det nya spelet.

Men så vänder sig ju inte Top7 till de som gillar att lägga ned lite jobb för att hitta de rätta vinnarna.

”Vi vill attrahera olika typer av spelare och ju fler som spelar på hästar desto större blir vinsterna. Därför är vi stolta att i ett och samma spel kombinera element som både traventusiaster och turspelare uppskattar.”

Så sa ATG:s marknadschef Sten Andersen (bilden) nyligen i en artikel från travsportens eget mediabolag.

Hur stolt Andersen är idag är naturligtvis svårt att gissa. Men vi kan nog utgå från att han inte drabbats av huvudvärk på grund av för många glas champagne igår kväll. Möjligen värker huvudet efter det rejäla fiaskot.sten-andersen

Trots all marknadsföring, och trots stor hjälp i de köpta medierna, stannade omsättningen på blygsamma 6,5 miljoner kronor.

Vi vet inte vad ATG hade förväntat sig eller räknat med. Spelbolaget berättar bara om siffror som det kan skryta med. Att i förväg gå ut med någon form av uppskattad omsättning aktar sig ATG väldigt noga för.

Det har dock viskats om att förhoppningarna låg runt tio miljoner kronor i omsättning. I så fall är fiaskostämpeln befogad.

Jag följde, i varje fall då och då, omsättningen under gårdagen. Min prognos under förmiddagen landade på minst tio miljoner kronor. Top7 låg länge 20 – 30 procent över omsättningen på Dagens Dubbel som ju brukar hamna kring nio, tio miljoner. Så också igår när DD-spelet till slut blev drygt 9,7 miljoner kronor.

När V75-omgången väl var igång avtog spelet på Top7 rejält samtidigt som DD-spelet tuggade på som vanligt. Det tyder på att de vana travspelarna ägnade sig åt andra spelformer än den nya. Därmed kan vi nog konstatera att det var turspelarna som stod för en stor del av omsättningen på Top7. De som inte bryr sig om när loppen körs, eller var de visas.

En gång är ingen gång, sägs det. Därför kanske det är för tidigt att döma ut Top7? Räkna med ATG sätter in ett batteri av åtgärder för att få upp spelet under de närmaste veckorna.

Kanske lossnar det rejält när det är dags för Fars Dag, alla pappor önskar sig väl en Top7-kupong? Eller är det bara en andel i en rikshäst som gäller då?vinnarfesten

Om spelbolaget inte lyckas med det kommer Top7 att bli ett nytt Vinnarfesten. Ni minns väl TV-programmet som försvann ganska snabbt.

Om jag var tveksam till Top7 innan premiären blev jag förvirrad efter. När jag tittade på vinstlistan visade det sig att tre spelare, ofattbart nog, hade hittat alla sju hästarna i rätt ordning men att ingen hade lyckats pricka in sex rätt.

Fråga mig inte hur det gick till.

 • Om premiären för Top 7 inte gav ATG-bossarna anledning att fira så kunde Axevallatränaren Pär Hedberg unna sig något glas champagne när han kom hem till Edsvära sent igår kväll. Pär åkte till Jägersro med två hästar, båda vann. Men inte nog med det, både Aron Palema och Diva Deo imponerade stort.

Det var förstås ingen överraskning för er som lyssnade på vår podd den här veckan. Där lovade vi, mer eller mindre, att båda hästarna skulle vinna.

Hans R Strömberg hade också skäl att fira. Inget verkar bita på On Track Piraten. Trots många och långa resor, och trots många tuffa lopp, gör han alltid sitt jobb på ett förnämligt sätt. Igår såg On Track Piraten inte helt perfekt inför loppet. Det brydde sig åttaåringen inte om det minsta när han vann Müllers Memorial för tredje gången.linus-svensson-diva-deo

Johnny Takter körde både Aron Palema och On Tack Piraten. En dubbel på V75 alltså – därmed är Takter tillbaka på allvar efter sin time out. Och Linus Svensson (bilden) gjorde inget misstag med Diva Deo.

Till sist: Veckans stora journalistiska bedrift var utan tvekan när Kanal 75 lyckades leta fram den som första spelade på Top7. En historisk händelse som därmed bevaras till eftervärlden.

LP

Bilder: Kanal 75.

 

19 KOMMENTARER

 1. Man kan även läsa på baksidan av foldern om top7,att om ingen har sex rätt flyttas sex-rättspoolen till fem-rättspoolen,innebär det då att dom 24 725 kr som nu blev på fem rätt hade varit avsevärt lägre? ,Hatten är du vaken?,du brukar kunna sånt har jag märkt..mvh

 2. Peo, tack för ditt beröm, men top7 har jag inte lagt ner en minut på, när det varit jackpot på v86 och V75.
  Jag kommer heller inte lägga ner en minut förräns det blir jackpot på Top7, kanske även dubbeljackpot, för spelet är så in i helvete korkat upplagt för en seriös spelare som vill spela efter eget huvud.

  Dessutom har ATG fullständigt misslyckats med att presentera vilka systemvarianter och utdelningen beräknas.

  ATG har de facto inte ens själva förstått vad som sökt när dom gör ett sådant här spel, varför förkasta seriösa spelares intresse genom att inte kunna spela systemspel med datarank? Med egna variabler ? Det tappar dom halva omsättningen på.
  Återigen har Skarplöth bevisat: Han är speldecimerande, inte optimerande.

  Nu till Bro Park: Europas modernaste hästsportsbana. BESÖK DEN !

 3. @PÅL JENSEN
  Nej. Potterna fördelas om så att man alltid vinner minst 10% mer på en högre vinstgrupp än en lägre. Så det kan aldrig hända.

  @ERICB

  Det blir ALDRIG någon kombination med 6 rätt på en kupong med 7 rätt. Det beror på att alla systemmallar har exakt 7 hästar. Om man har en kombination med 7 rätt så kan ingen annan kombination på samma system ha fler än 5 rätt. Det beror på att man måste byta plats på minst 2 hästar för att skapa en annan kombination.

  I framtiden ( ATG kommer nästan helt säkert att öppna för fria system-storlekar framöver ), går det att ta med fler än 7 hästar totalt på systemet. Genom att låta minst en ”extra-häst” sitta på 7e-platsen kan man få en sidovinst-kombination med 6 rätt om man har 7 rätt.

 4. Jag är inte övertygad om Top7, men att döma ut det efter en omgång är för tidigt. Fast det passade väl rätt bra att dissa, med tanke på hur misstänksamma travets experttyckare varit på förhand (det gäller verkligen inte bara denna blogg)…

  Sen förstår jag inte dissen av ATG:s omfattande marknadsföring. Skulle de låta bli att göra mycket reklam för en helt ny spelform? Det om något hade väl i så fall visat att de inte trodde på Top7 själva.

  —-

  Istället för gnäll och åter mer gnäll så ser jag fram emot att få läsa mer om förslag om hur travspelet kan utvecklas. Det gäller både denna och andra tyckarplattformar…

  • Varför skall spelet utvecklas?
   För vems vinning då?
   När ATG omsatte 6 miljarder så var det högkonjunktur på banorna, i stallarna, på publikplats.
   8500 fölston och inte en tränare hade häst eller ägarbrist!

   Nu omsätter ATG över 12 miljarder och det föds under 3000 hästar per år (omkring 3500 fölston) och hela branschen (den sportsliga) går på knäna!
   Så för vems skull skall spelet utvecklas??

   Det var bättre förr skulle man kunna säga men då skriker alla högt!

  • Spelprodukterna behöver väl utvecklas och marknadsföras av den enkla anledningen att konkurrenterna utvecklar sina. Bara att slå på tv:n och kolla hur reklampauserna ser ut. Över 1 miljard omsätter de nätbaserade bolagen på tv-reklam, mer än tre gånger så mycket som för tre år sedan.

   Att ägarnas pengar inte räcker till lika många hästar nu som då beror ju mest på bättre arbetsförhållanden, vita löner, dieselpris, veterinärkostnader, avdragsregler, etc. Inget konstigt alltså, och svårt för travet eller atg att påverka, men dyrt för hästägarna. Inklusive amatörerna. Men hästägarna bränner mera pengar än någonsin, till sämre odds än någonsin, så travintresset i landet är det kanske inget större fel på ändå?

   Det blir aldrig som förr, och bra är väl det. Men top7 är helt klart en konstig spelform…

  • Staketkusken,
   Märkligt resonemang från dig!
   Spelarnas del är lika stor som den alltid varit av de omsatta medlen.
   Det som blir över till sporten däremot har alltid en förmåga att minskas.
   Sporten (Styrande i STC) gick t o m på att avstå prispengar för att ATG skulle få leka Monopol med sportens pengar.
   Löftet om vad som skulle komma ur detta började på 500.000.000 (femhundramiljoner)
   Nu viskas det om 300 miljoner samtidigt som bolaget visar röda siffror på ”investeringarna”!?!
   Vad blir det kvar när den saken är uppe till bevis?
   Du pratar om att ägarna inte har råd längre för att priserna i samhället har stigit.
   Men spelet har ju stigit med över 100% sen den tiden jag relaterade till!?!
   Eftersom det INTE syns i det som försörjer hästägardelen så fattar väl alla att lotteriet blir omöjligt! Knappast diesel eller veterinärpriser som är boven i dramat. Inte heller avtalet med staten hur gärna alla än vill lägga skulden på det.
   Forts. följer

  • Fotrsättning:
   Problemet är och förblir vad det kostar ATG att ta in spelkronan!
   Omsättning är helt ointressant, det är BARA vad som står på sista raden som är intressant!
   12 miljarder i omsättning idag och breddlopp med 10.000:- i första eller 6 miljarder för 25 år sedan och 20.000:- i första.
   Vilket väljer du?

 5. Kan gissa att förlusten för en sådan usel spelform ligger runt 100 miljoner i teknik, lönekostnader och reklam. Noll nya spelare och den lilla omsättningen som kommer vara tas enbart från andra spelformer. Inte konstigt ATG går tokback ned sina höga kostnader som inte ger ett skit tillbaka, glöm pokalår och andra fantasier.
  En annan jätteflopp är rixhästen SHL som kostar multum där man trots jättemarknadsföringskostnader mm har sålt pinsamt få andelar.
  Hur mycket dåliga projekt, spelformer etc kan komma fr hästsportens hus innan någon sätter stopp för tokigheterna som kommer kväva svensk travsport på sikt?

  • Ja när man byggt upp rixhästen kring hockeyn ställer man dessutom massor av människor utanför, efter kusten i norrland har du Sundsvall/Timrå, Örnsköldsvik och Umeå med en befolkning på kring 300 000 och numera inget lag i SHL, och jag kan garantera att det är inte många i det området med sitt enormt stora häst och hockeyintresse som kan tänka sig att köpa en andel i en häst som tävlar i t.ex Skellefteå, Luleå eller Brynäs tröjor, i Umeå räcker det nästan med att säga Skellefteå för att få en smäll på käften 😉 helt vansinnigt om tanken var att sälja andelar och locka folk till sporten

  • Nu är det ju så att riksallsvenskan betalas och drivs av ST. Men visst allt är väl atg:s fel. Om nu V75 och DD omsatte mer eller lika med normala omgångar så tycker jag det är utmärkt om man kan locka över lite keno/lottospelare med top7. Man blir ju inte dödsdömd om man avstår…

 6. Helt fantastiskt, 6,5 millar, kan det bli sämre en premiäromgång?! Tror att det kom in en mille sista tre timmarna. Med andra ord; inga vanliga spelare lägger en krona på skiten.

  Vi som tycker om spel på hästar har all anledning att vara glada att allt tyder på en riktig Megaflopp tillika näsbränna åt Skarplöth. Vi vill ha riktiga produkter. Den här skiten ska tillbaka från dyhålet där det föddes.

  • Då får du inte glömma att det vara lönehelg och i de 2 butiker jag var inne i var väggarna tapetserade med Top 7 andelar till de som spelar i normala fall Harry eller andel på V75

 7. Framförallt kan vi notera att de som spelar ToppSju inte är ”live-spelare” i den bemärkelsen. Det är nog t o m så att de som tittar på trav i TV inte är live-spelare.

  • Jag förstår hur du menar men för egen del går det utmärkt att ha igång både TV och dator.
   Men något Top7 blir det inte. Men som någon sa. Går det några vändor med Jackpot kan man ju försöka kanibalissera på de pengarna. Men det lär ju gå åt en del pengar/kuponger om det ska vara någon vits

 8. Et tip til Skrapeloddet for at øge omsætningen – Indfør Boost på Top7…… LOL

  Bengt Adielsson sagde tydeligt sin mening om Top7 i Expressens Podcast:

  Rent Skitt

  Findes der virkelig ingen med forstand på spel hos ATG??

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar