Två av åtta tvååringar klarade premietiden på Axevalla igår. En av dessa var Zolosoray O.O. som kom tvåa i premieloppet på 1.32,3.

Därmed klarade hästen premietiden med god marginal eftersom gränsen går vid 1.35,0.

Ägarna kunde då räkna in 20.000 kronor i premiepengar. Åtminstone trodde dom det. En stund senare kom nämligen ett dystert besked. Kusken Benny Christenson hade bestraffats för ”felaktigt bruk av körspö”.

Det innebär att premiepengarna fryser inne.

Zolosoray O.O., som är en son till succéhingsten Zola Boko och den svenska mästarinnan Soraya Laday, tränas av kompisarna Claes Opander och Per Ottosson. De har kämpat länge för att kunna hinna med ett premielopp innan tiden går ut den 31 oktober. per-ottosson-festival-1

Igår fick de chansen och allt såg bra ut även om hästen uppträdde lite trögt. Zolosoray O.O. var, tillsammans med en annan häst, långt före de övriga och låg hela tiden på tider som skvallrade om att premiegränsen inte skulle bli något problem.

Tiden klarade Zolosoray O.O. ganska lätt, men domarna  och benveterinären var inte nöjda med hur kusken skötte sig. Han bestraffades med 1500 kronor i böter och två veckors avstängning.

– Jag blev chockad när jag fick höra att premien fryser inne, säger Per Ottosson.

Att kusken döms är en sak, men att ägarna drabbas på det här sättet känns tveksamt. De blir nu utan premiepengarna på 20.000 kronor utan egen förskyllan. Dessutom får deras häst inte en ny chans att vara med i premielopp.

Kan det verkligen vara rätt?

I vanliga lopp blir ju ägarna inte lidande när deras kuskar döms för drivningsförseelser.

Att många tar sista chansen att kamma hem premiepengarna märks tydligt nu i slutet av oktober. Många hästar är inte mogna för det. Igår klarade bara två av de åtta hästarna den stipulerade tiden, 1.35,0.per-ottosson-ater-korv

Till sist: Apropå Per Ottosson, som är mest känd som tipsexpert och ombudsansvarig på Axevalla, så är han på väg att lämna sitt jobb efter 20 år. ”Otto” har sagt upp sig för att satsa på annan verksamhet. Axevallachefen Benny Ternemar hoppas dock att få behålla Ottosson i någon form, bland annat som DD-tippare i radion och V75-tippare på Axevallas hemsida.

LP

Här kan du se loppet:

http://www.axevalla.se/media/5513

 

8 KOMMENTARER

 1. Svårt att se hur körspöt brukas på dessa bilder men jag tycker nog ändå att det är rätt att vara hårda på drivningar i premieloppen.Pengar är väl det enda sättet som fungerar som påtryckning och man vill ju säkert statuera ett exempel som får lite extra mediabevakning.Hade en lite okänd amatör blivit drabbad märks det väl inte alls.Nu när en mediapersonlighets häst drabbas så skrivs det ju mera såklart.

 2. Ser detta som ”alla lika inför lagen”,hjälper inte att ingå i Axevallastaben
  Synd för Otto som är en bra snubbe men också jävligt för hästen.

  • ”Alla lika inför lagen” en utopi,det räcker o titta på v86 sista avd i onsdags för att förstå att detta om likhet inför lagen har en högst varierande bedömning.

 3. Jag håller inte med! Med närmare eftertanke skulle det vara praxis att diska vid drivningsförseelser, särskilt vid grova förseelser. En sådan som Tony Wallin skulle då överösas med styrningar istället för att få en klapp på axeln någon gång per år via ”schyssta listan”.

 4. Ofattbart att man kör nåt som kallas för premielopp 2016. Lägg ner vansinnet och tävla om pengarna istället. Sorgligt och noll djurskydd när mängder av ofärdiga unghästar jagas med tjoande och drivande med tömmar och spön. Usch vilken usel idé premielopp är.

 5. Stenhårt dömt, va ju ingen hård drivning, mest duttande, Jo premieloppen är bra för dom me egna fölston, betalar ju en bra summa till fölavgifter mm . Mer hästar behövs ju lr

 6. Premieloppen är jättebra för bredden i sporten, och att proffsen och miljonärerna numera kan välja att tävla om enorma pengar i unghästloppen istället är jättebra för satsningarna på toppen. Så det är ingen usel idé med valfria premielopp, det är klockrent.

  Och lika klockrent är det att ägarna inte får sina premiepengar om kusken sitter och jagar en ofärdig tvååring. Har hästen tränats så att en premiepeng är berättigad så behöver den inte jagas alls för 1.35!

  Men systemet med anmälan till ”premiechansningen” borde kanske göras om, så att alla hästar som inte anmäls till något premielopp per automatik får delta där. Dels skulle det tävlas om mera pengar då, och så slapp man kanske se en massa ofärdiga hästar i premieloppen, som ligger efter i träningen för att det strulat av olika anledningar. Hellre vänta och leva på hoppet om pengarna inte fryser inne, typ. Man skulle väl få plocka bort chansen från några tvååringslopp i så fall, men det är ju inget större ingrepp…

 7. För bövelen, hästen straffas när kusken gör fel!? Det hade jag ingen kunskap om, då får man välja med omsorg, inga kuskar med taggtråd i händerna. Kan detta vara ok? Regeländring? Hästen har ju inte gjort något ”fel.”

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar