Travrondens avslöjande idag (kan läsas här) om så kallade rakebacks, rabatter; och att det fortfarande förekommer sådana hos utländska samarbetspartner, ja det förvånar nog inte särskilt många. Snyggt framtaget av Travronden, kring något många anat och en del varit fullkomligt övertygade fortfarande förekommer. I detta fall hos det tyska Pferdevetten, men att de också finns på ett flertal ytterligare ställen, i flera länder.

skarmavbild-2016-10-27-kl-10-36-32
Där man alltså spelar till reducerat pris. Man har till skillnad mot alla knatande vanliga svenska kunder alltid REA. Det är alltid extrapris.

Trots att ATG med dess vd Hasse Skarplöth i spetsen hävdat motsatsen. Trots att man sagt att man har kontroll på läget, rensat ut, trots att man bedyrat att alla kunder ska och behandlas lika, som via uttalanden i media tidigare bedyrats (se skärmdumpar ovan och nedan).
Var och i vilket land man än väljer att ingå sina vad. Hos vilket spelbolag som helst som tar vadhållning till den svenska travsportens tävlingar.

skarmavbild-2016-10-27-kl-10-35-37
Och likväl förekommer detta fortfarande.
Jag säger fortfarande.

Ja, för det är ju liksom ett tag nu. Ja, så långt tillbaka som i februari 2014 skrev till exempel ST:s Generalsekreterare Johan Lindberg i sitt veckobrev följande, apropå rabatter och hur man inom ledningen såg på detta. För mer än 2,5 år sedan alltså!

Där bland annat följande står att läsa:

skarmavbild-2016-10-27-kl-10-47-03

Hela veckobrevet från bilden ovan finns här.

Vi tar det igen. Ett par meningar och stycken.

”Svensk Travsport då? Vad gör vi? Sitter still och väntar och hoppas att allt löser sig? Självklart inte. Vi är ägare och är ansvariga för de som drabbas av minskade intäkter eftersom vi är sporten”.

Och:

”Alla avtal som ATG har är föremål för omförhandling. Alla avtal kollas upp. Rabatt ska aldrig förekomma och för att tydliggöra detta har ATG tagit in det förbudet i vadhållningsbestämmelserna. Vadhållningsbestämmelserna måste alltid följas och för de bolag som inte gör detta kimageommer det att ske konsekvenser. Och i detta har jag och Svensk Travsport fullt förtroende för att Hasse Skarplöth och ATG löser detta på bästa sätt så snabbt som möjligt”.

Nu – 2,5 år senare! – har vi alltså fortfarande att göra med oegentligheter i ämnet.

Två och ett halvt år efter att detta veckobrev skrevs.
Kan man då som från Svensk Travsports sida, som äger ATG, fortfarande ha förtroende för Hasse Skarplöth och ATG?

Det är en väldigt berättigad fråga en dag som denna, är det inte?

Ja, vilka av de ledande i den svenska travsporten kan vi överhuvudtaget ha förtroende för just nu?

Det är liksom rätt mycket för tillfället.

Henrik Ingvarsson

35 KOMMENTARER

 1. Ej Hasse Skarplöth som har tecknat dessa avtal.
  Hela hans ämbetsperiod har gått ut på att rensa upp.

  Ni ska nog vända kanonerna mot hans företrädare Remy Nilsson och gänget.

  Dessa kommer billigt undan men så klart,,,, ni ger är ej på en av era egna.

  Skarplöth är en outsider och ni journalister gillar drevet.

  Helt fantastiskt inte ett ord om Remy Nilsson och hans medverkan.

  • Du tycker inte att man på 2½ år borde hunnit ”städa upp”???? Du verkar vara är totalt duperad av Skarplöths svada och lek med statistik. Grattis till dig som lever i denna rosa bubbla.

 2. Ett fantastiskt detektivarbete bakom detta. Det krävdes alltså en annons där det svart på vitt framgick att rake erbjöds. Borde inte atg erbjuda bonus till denna fantastiska person som gjorde upptäckten?
  Seriöst. Fan vad trött man blir.

  • Atg nytt omsättningsrekord i veckan. V75 går som tåget.

   Hasse Skarplöth är en hårding och det behövs sannerligen.

   Är du journalist Christer ?

 3. Menar att när det inte längre gick att blunda för, när det står svart på vitt att 5 procent erbjuds – DÅ agerar man för att man MÅSTE. Men det är ju svårt att tro att någon större möda har lagts ned för att hitta bevis för oegentligheter tidigare. Det stinker helt enkelt.
  Det pratas om Sundby, Johaug och Norge. Men den stanken är inget mot detta.

 4. För mig tröt förtroendet för Skarplöth när han inte ville förstå att även nettomodellen har förödande brister.

  Tyska bolaget hade visserligen det gamla bruttoavtalet, men det spelar ingen roll.

  Det kommer att visa sig att nettoavtalen inte är annat än en smula bättre. Dock långt ifrån tillräckliga.

  Sanningen är att det inte går att samarbeta med andra länders spelbolag än de som liknar ATG själva. Dvs Norge, Finland, Danmark och möjligen Frankrike.

  Det GÅR inte. Varför? Jo, för att det är helt omöjligt att kontrollera partnerbolagens interna fördelning av intäkterna. Det enda som fungerar är att partnern drivs av samma incitament som en själv. Och även att det finns ett naturliga kopplingar som t ex sportsligt utbyte i någon väsentlig grad.

 5. Det som skrämmer mig mest är att ATG själva är i total avsaknad av kompetenta medarbetare som kan gräva fram och kontrollera att regler efterlevs, man är helt beroende av utomstående. Signaturer som viroid, hatten m.fl skulle på några veckor kunna analysera allt utlandsspel och hitta eventuella felaktigheter.

  Den nya speltjänsten för trav ( legolas.bet) har annons ute på sin hemsida där man söker
  medarbetare för de flesta av de funktioner som ett seriöst spelbolag behöver ( och som ATG saknar). Att lotteriinspektionen inte agerar är förvånande, men förmodligen är spelkompetensen även där obefintlig.

 6. Hur förklarar atg att man senaste kvartalet går back 6 miljoner jämfört med en vinst på 60 miljoner samma period förra året??
  Hur ska pokalåret finansieras? Börjar bli knappt med tid.

 7. Att ge Skarplöth en skrapa är ofrånkomligt men som flera andra här snuddar vid så är det Remy Nilsson med entourage som har största skulden. Skulle bli mycket förvånad om det inte skedde uppsåtliga oegentligheter när ex avtalet med sydafrikanska Phumelela formades/skrevs. Lite visste vi sport och spelälskare då vilket svek det var mot svensk travsport och dess finansiärer (spelarkåren).

 8. Citat ovan: ”…för att tydliggöra detta har ATG tagit in det förbudet i vadhållningsbestämmelserna. Vadhållningsbestämmelserna måste alltid följas och för de bolag som inte gör detta kommer det att ske konsekvenser.”

  Här någonstans undrar man vad Lotteriinspektionen avser att göra. För de måste väl agera på något sätt- eller?

 9. Macken, man investerar 200 miljoner för att öka nettovinsten 100 miljoner på en marknad som med automatik ökar 4 procent i år.Jag förstår inte hur man kan ha förtroende för en VD som vinklar alla uppgifter och tror att folk går på det.Han stod stolt i TV och sa att TV12 skulle bli en ren travkanal enligt nytt avtal, tog inte lång tid innan det blev flyttade V64-sändningar och något år senare flyttade hela V64-omgången till TV4-sport.o.s.v o.sv. Han var imponerad att TV-tittarna hade ökat på 18:00 tiden efter senarelagd starttid.Men sa inte ett ljud att dom som ville se travet var tvungna att även se 18-tiden,så dom tillkom.Han säger att sena starttiden är en succé trots att omsättningen inte ökat mer än spelmarknaden och man lagt in boost i V-75 omsättningen.Han bryr sig inte om alla missade inkomster på banorna som också betalas av hästägarna.Hade han suttit som börsVD hade han avsatts för länge sedan.Aktieägarna hade aldrig godkänt detta.

  • Enligt chatten med Lindberg, och även svar på Fråga ATG är Boost INTE inräknad i V75-omsättningen. Rätt ska vara rätt. Det där verkar vara en skröna som blivit en sanning. I övrigt håller jag med dig.

 10. Förtroendet för Skarplöth är förbrukat sedan en lång tid tillbaka. Att man inte lyckas få bort den här pajasen är inget annat än en skandal. Jag pratade med honom för två, tre år sedan när Sydafrika och Tasmanien var på tapeten. han lovade då att alla utländska avtal skulle skrivas om, vilket de bevisligen ännu inte gjort. Dessutom har vinsterna bara bytt länder, till Belgien t.ex.
  Jag hoppas verkligen att Legolas.bet blir en succé och att de svenska spelarna går över dit. Först då kommer ATG förstå vad de har gjort och då går de i graven.

 11. Det är förvisso många saker jag inte gillar, t.ex. nya starttiden för V75 och expressonsdagar m.m. Men man måste väl besinna sig lite? Det räcker med att jämföra med utvecklingen av både sport och spel i flera andra länder för att förstå att det svenska travet och spelet inte kan vara fullt så misskött som det framstår här. Någon som hört talas om Tyskland? Danmark?

  • Med den här takten kan Svensk trav snart ansluta sig till Tyskland och Danmark… Är det målet så är Skarplöth helt rätt kille på sin post.

 12. Det vore verkligen inte för mycket begärt om ATG kontrollerade sina partners lite mer. När spelbolag öppet på sin hemsida kan presentera rabatter och ATG inte ens ser det, så torde kontrollen vara helt obefintlig. Det ansvaret kan efter flera år som VD inte tillhöra någon annan än Hans Skarplöth.

  Det finns säkert tusen avtal mellan spelbolag runt om i världen och nationella travspelsbolag, och det enda dessa avtal skapat är en perfekt näring för aktörer som vill gömma sig. Genom att spela via bulvaner i andra länder kan vem som helst spela. Om det är tränare, kuskar, hästägare eller någon annan har spelbolagen inte längre en aning om. Den som vill rigga ett eller flera lopp har alla möjligheter nu när ingen människa vet vem som spelar.

  Ett exempel på hur det kan se ut är Billunds V5 förra veckan, den 21/10. Svår rad, men en spelare som agerat via ATG hade en kupong x10 spelad. En kvarts miljon i vinst. Kommer någon att titta närmare på det? Näe, det är fritt fram…

  • Nej ,, Macken kör eget i byggsvängen.

   Just tagit helg och sätter igång med Jokersystemet sen.
   Ändats 1 lir i veckan V7 på lördagar.

   Ilskan riktas emot fel person ni får ta tag i ” Simmaren” och ” Remy”
   dessa har format utlandsavtalen.

   Atg och travet går bra om en jämfört med våra grannländer som Calle Stolt påpekar.

   Bland det värsta jag vet är gnäll.

 13. Lotteriinspektionen!
  Vad är detta myndighet?

  Tjänsteman myndighet där alla väntar pension,utan veta vad dagens vadhållning innebär.
  Deras kompetens kommer från tiden när man hade penningslotteriet och lottade vinstsiffror en gång per månad.

 14. Hur märkligt det än låter så har Lotteri-inspektionen inte någon annat ansvar för ovan nämnda frågor när det gäller utlandsspelet.

  Det enda de gör är att de sparar backup-tape med tidsstämpel på alla lagda vad. ( Inkl. ”utlandet” men exkl. Norge. Av någon anledning är Norge ”betrodda”. )

  Lotteri-inspektionen är vad jag brukar kalla en ”stämpel”-myndighet. ATG får göra i princip vad de vill inom koncessionen, så länge de gör som de har sagt att de ska göra. Att de regler som sätts, och de besluts som tas, är ”vettiga” gör man knappt en överslags-bedömning på.

 15. Lotteriinspektionens framtida arbete måste långt mer noggrant definieras och preciseras om spelregleringen ska bli funktionell.
  LI bör bli domare i allsköns fall, mellan såväl olika spelbolag, som mellan kunder och spelbolag, och därmed kommer det att krävas en kraftig förstärkning av kompetens inom spelteori, samt kunskap om såväl spelbolagen som dess kunder. Förutom såsom den ”stämpelmyndighet” som Strappa korrekt kallar det .

  Men i dag har de på intet sätt någon sådan uppgift.

 16. Hur kan man skylla rakebackavtalen på Skarplöth? Remy Nilsson satt ju i nån podcast det senaste året och FORTFARANDE blånekade och mer eller mindre idiotförklarade alla som inte förstod hur marknadsmässiga avtal såg ut internationellt. Hasse Svennehed var ute och jagade ”skickliga” travspelare i Tasmanien år 2011 som hade vunnit mångmiljoner för några småkronor.

  Ja, Skarplöth borde ha städat snabbare och stängt av (eller omförhandlat) samtliga utomnordiska avtal omedelbart men han har väl samtidigt haft en filosofi att det är i utlandet som spelet fortfarande kan växa och velat gå försiktigt fram. Möjligen okunnig och förd bakom ljuset av sin egen IT-avdelning. Det är frustrerande men inkompetensen har ju varit monumental på ATG långt innan Skarplöths tid och det här är ju ett arv från tidigare. Remy Nilsson var en katastrof.

  • Är du politiker? För det där är precis den svada politiker alltid ägnar sig åt oavsett hur länge de suttit vid makten. Det är alltid föregående regeringars fel att nuvarande regering fattar dåliga beslut. Skarplöth har suttit som VD i 2½ år nu och har haft gott om tid att göra åtminstone något. Det enda han gör är att skapa nya spel (lotterier) som ingen frågat efter (VR, Boost, Top) och satsat pengar på andra saker ingen heller frågat efter. För han vill inget annat än öka omsättningen, det är hans enda uppgift, hans enda mål. Resten skiter han ett stort stycke i!

  • Ja, Skarplöth har gjort ett tveksamt jobb i att städa upp i den här röran men det är ju fortfarande inte hans röra från första början och hans företrädare försvarar fortfarande det bombnedslag som han lämnade efter sig. Jag vet vem som jag hade kritiserat i alla fall om jag hade valt ut en person men honom är det aldrig någon som har ett ont ord om. Han har väl antagligen de rätta vännerna i journalistkretsar.

  • @CD
   Det är fortfarande inte föregångarens fel att den som är satt att städa upp inte gör ett bra jobb. På 2½ år borde någonting hänt på den fronten.

   Scenario:
   De anställa på kontoret jobbar 8-17 och lämnar kontoret i en jädra röra.
   Sen kommer städaren och försöker städa upp, men gör det bara halvdant för det är ju någon annans fel att det är rörigt och smutsigt.

   Vem får skulden för att det inte är städat? De som skapat röran eller städaren?

   Ja just det, det är den som är satt att ansvara för att städa upp som får skäll för att göra ett dåligt jobb.

 17. ”Jag vet inte om det är ATG:s uppgift att agera detektiver i de här frågorna”, säger Lars Nemeth, chef för ATG International i Travronden 1 november angående den tyska härvan.
  Så att kontrollera att samarbetspartners efterlever ingångna avtal är ”detektivarbete”? Och hur ansträngande kan det egentligen vara att gå in och titta på sina samarbetspartners kundsidor på nätet med jämna mellanrum?

  https://www.travronden.se/nyheter/sport/tyska-svaret-kulturkrock-96547

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar