Ja, det är alltså Müllers på lördag. På Jägers. En höstklassiker av guds nåde för en gammal sydlänning.

‘Christian Lauritz Müllers Memorial’ som jag och allas vår Hans G löjlar oss med, fast det var Hans G som började … och ärtsoppa hade jag givetvis som vanligt förväntat mig att det skulle vara. Som jag – uppenbart felaktigt – också utropade i veckans avsnitt av min och Lennarts podcast (det är för övrigt inte Fars Dag på söndag heller…).hansg

För se, det är det tydligen inte längre (bilden ovan är från ett tidigare år). Traditionen verkar bruten. Ingenting om ärtsoppa står att läsa i programmet eller på hemsida. Istället verkar det vara ”Oktoberfest-tema”, något som mer och mer verkar bli inne att köra på i alla tänkbara sammanhang, på lördag.

Müllers och ingen ärtsoppa.
Det är ingen ordning på nånting längre.

____

Kring Christian Lauritz Müllers Memorial tar vi också i podden upp unghästpärlan Kramer Lyx. Bertil Rogells sista stjärnhäst; vilken vann ett större ramlopp under namnet Nordiskt Fyraåringspris just på Müllersdagen 1987.

Jag hade faktiskt inte i minnet att Kramer Lyx var fallen efter samma pappa som Ina Scot. Den i övrigt inte särdeles avelsframgångsrike USA-hingsten Allen Hanover alltså.

På sina 959.170 kronor intjänade placerar sig Kramer Lyx som Allen Hanovers fjärde bästa avkomma!

Det säger en del.

På bildbyrån ”Bild i Syd” finns för övrigt till och med denna segerdefileringsbild, för oss som är lagda åt det hållet, på Kramer Lyx just denna smådisiga Jägersrolördag i slutet av oktober 1987.

Bild i Syd ja, på deras hemsida och i deras bildbank kan man fastna både resten av dagen och veckan om man inte passar sig.

Jag varnar er. Fast … fastna förresten gärna.
Det är ju faktiskt underskattat.

____

På tal om Jägersro.
Jo, för travsporten är full av dom. Entusiasterna. Som älskar sporten, hästarna, farten och livet.
Åtminstone än så länge, är kanske bäst att trots allt tillägga.

Människor som aldrig ger sig, aldrig viker för sin passion, sin dröm, sin hobby.

För visst måste Malmöbaserade montéryttarinnan Stephanie Werder vara svårslagen när det gäller att resa flest antal mil per start – när hon far land och rike runt (och även utomlands). I travets tjänst, i montésporten. Ja, hon har för övrigt vunnit lopp även på Meadowlands i USA.10168493244_4a477a8c5c_b

Under 2016 har hon ridit (i starter registrerade på travsport.se) 76 lopp. Vid tre tillfällen har det varit mer än ett lopp på samma tävlingsdag; vid samtliga övriga blott alltid en enstaka uppsittning/ritt.

Och det har alltså varit från djupaste söder till i princip längst upp norr. Hon har varit på Vaggeryd ena dagen, Hagmyren nästa.
Åmål ena, Kalmar nästa.
Från Mantorp till Rättvik, Jägersro till Bergsåker, Halmstad till Solänget. För … ett enda lopp.

Lång resa. Alltid endast ett lopp.
Massor av timmar på landets vägar, rida tre minuter, följt av massor av timmars på landets vägar.

Gång efter gång. Efter gång.

skarmavbild-2016-10-26-kl-13-33-37

Och som det inte vore nog. I fredags var hon i Kanada. Och vann.
Enligt vad Peter Kastensson skriver för Jägersro, och som även Expressen uppmärksammat, skedde det på The Raceway at Western Fair District. Med hästen Lexis D.J., en travare som hon varit med om att skola in i monté och därför ville ägaren att Stephanie skulle komma och rida årets sista montélopp på banan. Förstapriset uppgick till 15.000 dollar och blir det en fortsatt tävlingskarriär för hästen kan det bli ytterligare besök.
– I så fall vill man att jag skall komma över igen och det är ju en stor ära för mig. Det talas här om att man kanske också ska försöka med monté för passgångare, säger Werder till Jägersro.

____

Ärtsoppan?
Visserligen ska jag till Skåne i helgen, men troligen blir det inget Jägersro den här gången (sa vi 16.20?).
Och – jag äter inte ens ärtsoppa.

Lite är vi väl inne på fenomenet; det som Gustav Svensson säger om ‘Dopp i Grytan’ på julbordet i Svensson Svenssons julepisod. Den där som ingen i familjen någonsin äter.

Den ska stå där!

Henrik Ingvarsson

7 KOMMENTARER

 1. Fa,, nu har jag kepsen framåt, det är ju en ny generation som är på väg att sätta standarden i samhället,, perfekt med 16:20 då behöver man inte gå upp i ottan säger ungdomarna.

  Mina 2 Döttrar skulle inte ens äta ärtsoppa under hot om slopad veckopeng på den tiden dom bodde hemma.

  Hmmm säger vetenskapen här inne och drar händerna genom flinten,,,, det va bättre förr.

  • Nästa gång märker jag på något vis ut de instick som är av karaktären skrivna med glimten i ögat.
   Tyckte möjligen att de sista raderna skulle göra det tydligt nog :).

 2. Henrik finns ju sämre avelshingstar än allen hanover. Inte alla lägger två kriterievinnare. I ärlighetens namn inte många alls.

 3. Intressant det där med Jägers! Det är något förfinat över skånska hästentusiaster, ofta finns där en trivsam pondus som man skulle irritera sig över på annat håll, men inom travet känns det helt naturligt att man lyssnar när det talas skånska. Bortsett från två personer – märkligt nog dyker båda upp i studiosammanhang på TV.

  • Hur är det på Jägersro nu för tiden ? Sitter fotbollslegenden Bosse Larsson fortfarande en trappa ner med polarna med en öl framför sig?

 4. Den andre kriterievinnaren; Allen Victory vart en högoddsare som borde ha blivit diskvalificerad för trängning i sista sväng.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar