Jamen säg, är man numera inte fullkomligt knockoutless på att diskutera V75:s starttid 16.20?
Outgrundligt och oändligt genomtrött på att diskutera 16.20.

Och i går diskuterade alltså Johan Lindberg, eller ja diskuterade och diskuterade, Lindberg försvarade sig under den chatt han deltog i på Svensk Travsports hemsida om saken, med precis exakt de svar som tidigare ståtts till bud när det gäller deras vinkel och attityd om att diskutera 16.20.

Ingenting nytt under den obefintliga oktobersolen alltså, när det gäller att diskutera 16.20.

Som vanligt får alla tycka exakt som de vill och argumentera precis som det önskas; det är bara en sak som stör mig något alldeles grönjävligt när det gäller att … diskutera 16.20. Det är folk, skribenter, tyckare, som sätter in sig själva och blott sig själva i sammanhanget när det gäller att diskutera 16.20. JAG har badmintontid, JAG har mycket för mig på lördagar, JAG hinner få annat gjort under dagen, så mig passar tiden perfekt, ja i helt seriösa sammanhang nämns detta som hårda argument när man diskuterar 16.20.

img_2412

Då är det lätt att stillsamt känna; kan vi ändå inte bara ge oss av från den nivån åtminstone, när det gäller att diskutera 16.20.
Kan vi i alla fall se till att blicka ut över helheten när vi diskuterar 16.20.

Och vad bror duktigt smart du är då, när det gäller att diskutera 16.20.
Med allra största sannolikhet inte, eftersom jag trögt nog ännu inte förstått det förträffliga (och självklart finns det lördagar när den sena starttiden passar alldeles enastående fint in i schemat även för mig) och på sätt och vis också fortsätter diskutera – 16.20.

Det är bara det. Är det liksom inte banpubliken och åter banpubliken, hästägare och åter hästägare, aktiva, skötare!, och glädje och hjärtat och själen i sporten och saker och ting på s-i-k-t som vi ska ta i beaktande när det gäller att diskutera 16.20?
Och detta i jämförelse med vad vi tror att det kan kosta oss i en framtid i förhållande till vad det istället sägs ge JUST NU, ja det är väl det hela handlar om när vi diskuterar 16.20.

Att lyfta blicken, se bortom oss själva, se helheten, argumentera för och emot, ja inkom med analyser till varför ni INTE tror att hästägandet på sikt riskerar att minska, att helhetsintresset INTE riskerar falna, att det INTE gör något att vi möjligen till slut står där med totalt tomma läktare även på V75-dagarna (bild nedan från Skellefteås V75-dag nyligen) och vad det i så fall gör för sporten, eller varför vi tror att publiken INTE kommer att minska ytterligare, ja kan vi ändå inte bara enas om det allihop, när vi diskuterar 16.20.skarmavbild-2016-10-08-kl-17-17-46

Det kanske ÄR på det viset att det inte har någon betydelse att antalet hästar som föds, ägare, helhetsintresse och publik minskar, det kanske är på den nivån vi kommit, det är där vi hamnar, det kanske oroas alldeles i onödan över detta och i detta sammanhang kan vi lägga in storbanornas (i synnerhet en av dem) Xpress-upplägg också, vi kanske helt enkelt inte har något val och många av oss har inte förstått detta, fast i så fall – då vill jag nog faktiskt förses med de argumenten … och jag lovar, på heder och samvete är jag nyfiket idel öra … när vi diskuterar 16.20.

Bara vi lämnar badmintontidnivån, bara vi lämnar JAG-vinkeln, när det gäller att diskutera 16.20.

Om vi nu ska och orkar göra det mer förstås, diskutera 16.20.

Henrik Ingvarsson

44 KOMMENTARER

 1. Så länge inga nya argument inkommer eller att en förändring känns hoppfull så känns 1620 frågan utagerad.

  Hur ser skötarnas lönesättning ut, får de extra för att jobba sena lördagar? I så fall är det en kostnad extra för hästägarna. Om inte så kan det vara en fråga för facken att ta upp så får vi se vad som händer.

 2. Apropå Johan Lindbergs chatt, måste ge en eloge till Lunkan som idogt med bra välgrundade frågor försökte få något vettigt svar från Lindberg. Men det var som väntat omöjligt, Skarplöth verkar ha hjärntvättat hela bunten inom STs beslutande organ. Och idag basunerar ATG ut en ökande omsättning, som i sig kunde vara bra, men det är till priset av skenande kostnader….. Tveksam till om det går att hämta hem dessa ”investeringar” före pokalåret, i slutänden är det RESULTATET som räknas inte omsättningen!

 3. Påminner lite om gamle Henry Fords ord från T-Fordarnas tid: ”Du kan få vilken färg du vill, bara den är svart.” Nu är budskapet ”Välj vilken starttid du vill, bara det är 16.20.”

 4. Var och en står sig själv närmast. När det gäller 16:20 är det en övervägande majoritet av människor som har samma argument. Kunderna har inte tid att se V75 live längre. Då blir det ju plötsligt inte längre en enskild angelägenhet utan ett kollektivt missnöjde grundat på samma argument. Att spela på just trav är roligt för det är en upplevelse som varar under ett par timmar – live. När man inte längre har möjlighet att se live faller konceptet liksom och man skiter i det till slut. Då kan man lika gärna köpa en trisslott eller skicka in en lottorad.

  Följden blir avfolkade banor och en utdöende sport. Vi ser det redan på besöksstatistiken. Om ingen kommer till banorna och upplever travet live kommer intresset för att vara med och äga en häst också att sakta men säkert dö ut. För det intresset bygger man inte via datorn eller TV:n. Man måste uppleva det live för att förstå tjusningen. Så de enskilda argumenten skapar på sikt en tråkig dominoeffekt.

  • Forts:
   Det är dessutom svårt för kunderna att argumentera för de aktivas situation då vi kunder sällan har insyn i det. De aktiva får föra sin egen talan utifrån deras syn på saken. Även de aktiva har olika åsikter kring detta. Men om vi inte får framföra våra enskilda argument så kan vi ju lika gärna hålla käften hela högen och stå där med mössan i hand.

   Beslutet är fattat och diskussionen bör därmed vara över. Ändå bjuder Lindberg in till chatt för att diskutera bl.a. starttiden. Vad var det för mening med det? Spelarkollektivet vill ju ha den sena tiden – det har Skarplöth sagt, så då är det väl så då. Jag vill inte ha det och har därför slutat spela. Och har faktiskt haft ett par riktigt trevliga lördagar och även fått en massa tid över som tidigare gått åt till att studera startlistor. Dessutom sparar jag mina spelpengar varje vecka, så den stora vinnaren är ju faktiskt jag.

  • 14 30 var en Tips-extra tid.

   1 lopp före WBA-Ipswich.
   Och 2 lopp i halvtid tror jag det var.

   Alltså ingen tid skräddarsydd för svenskt trav eller totospelare.

   Allt handlar om maximering av pengaflöden och här är 16 20 en vinnare.

   Lunkan tycker du är tjurskallig ,, lägga av på grund av 1 tima 50 min ???

   Du är i alla fall ej sönderspelat som en annan haha

  • Macken, min nedläggning är ett resultat av många faktorer under senaste året, med start för nya hemsidan och där 16:20 följt av ATG:s nonchalans att bemöda sig med att fråga kunderna var spiken i kistan. Det är dålig kundvård och företag med dålig kundvård brukar jag hålla mig borta från.

   För min del handlar det inte så mycket om spelet, det handlar om upplevelsen. Det är roligt med trav, det är en underhållande form av spel som varar ett tag, där man kan satsa lite i varje lopp samtidigt med sitt V75-system och en DD. Om jag inte kan vara med och följa detta live kan det kvitta, då kan jag lika gärna spela lotto eller inte alls. Då får jag hitta något annat att roa mig med. Och det är precis vad jag tänker göra. Om det är tjurskalligt enligt dig, så får det väl vara det. Jag kunde inte bry mig mindre om vad du anser om mina val. Däremot vet jag att jag är i väldigt gott sällskap med mina åsikter om starttiden.

 5. Tycker det är lite elakt att hoppa på Johan för allt dock. Det är rätt tydligt att han inte är helt överens med… de andra då han tydligt säger ATG tycker si och så medan han i andra fall använder Vi och Jag. En gissning (helt utan att känna någon på höga poster) är att de haft diskussion om starttider och han nu blir den som får förklara saker han kanske inte ens står bakom själv. Undrar om han önskar att han stannat som sportchef i Gävleborg där han genomförde saker, skapade sammanhållning och fick uppskattning?

  • Fast ”Johan” är ju ingen mellanchef i kläm i organisationen, han är ju Generalsekreterare i Svensk Travsport. Som sådan har han i starttidsfrågan möjligheten, om han anser att det är värt att ta strid för det, att göra det till en kabinettsfråga och utmana dotterföretaget. Alternativt att bedöma det som att han tycker att frågan är så oväsentlig att han har råd att låta sig köras över. Ett tredje alternativ är att gå på 16.20, men få det att framstå som om man är Biskop Brask d.y. och inte kunnat påverka något som man själv hade önskat vara annorlunda. En sådan roll är ganska oklädsam på någon med en välbetald tjänst som bygger på förtroende från ST:s ägare travsällskapen samt aktiva och kunder.

   Skulle det vara så att han längtar tillbaka till tidigare jobb är han inte rätt man på nuvarande position. Så fungerar det i näringslivet – man får gilla läget så länge man är där man är.

 6. Måste kommentera, varför tjatar man hål i huvudet på folk utan att prata med dom som köper häst, som sköter, tränar, mockar, det kanske även drabbar husfriden. Såg mitt första lopp på Solvalla, invid kolgrytorna 1952 men idag har det blivit Svenska Spel av travet och omsättning är ordet. När man läser att Nationalarenan börjar kl. elva en söndag med loppis och 10 tusen i förstapris då blir man uppriktigt både lessen och förbannad !
  PS Bunter du hann före med Forden DS

 7. Är väl egentligen inte start tiden 16:20 som är problemet. Det är ju skittidning som skapar problem. Extra OB osv . Kör gärna igång 16:20 men se till att vara färdiga 17:30.

 8. Macken, du är den enda som kunnat analysera att 16:20 är omsättningsvinnare mot gamla starttiden.Spelmarknaden i Sverige har ökat 4 procent i år så ATG har inte ökat i förhållande trots nya produkterna som lär omsätta en hel del.Ökningen av V75 omsättningen var större sista tiden innan senareläggningen.Men om du menade kostnaderna har dom skenat.I vårt stora andelsspel var vi tidigare 30-35 spelare ,med sena starttiden 10-15.Vi satt tidigare 20-30 man på en klubb och tittade och omsatte mycket på vinnare m.m. Nu med sena starttiden är snittet 3 personer(Dom riktiga nördarna ,men även vi tröttnar snart.

 9. Svensk travsport är utdöende , bara att besöka en travbana en vanlig travdag så inser man att den här verksamheten inte mår särskilt bra.

 10. Håller med till 100 procent. JAG spelar dock ändå. Oavsett starttid. Däremot har besöken på travbanorna blivit betydligt färre. Innan 16.20 var det givet att åka runt till de närliggande banorna när det var V75, men nu åker jag enbart till hemmabanan som har V75 två-tre gånger om året. Anledningen? Ja, jag orkar inte sitta i en bil flera timmar en lördagkväll och sedan komma hem på tok för sent för att göra något av resterande kvällstimmar. Men, vem bryr sig om det? Det är ju uppenbart att de inte vill ha någon publik på banorna – något annat kan jag inte tolka alla idiotiska tilltag.

 11. Har någon här varit på helt vanligt vardagstrav sista året?
  Det verkar inte så.
  Besökte Örebrotravet nyligen.
  Avfolkat. Medelålder 70. Antal besökare under 40 kan du räkna på en hand.

  Den som lyckas inbilla sig att det har med starttid att göra att publiken minskar kan nog inbilla sig precis vad som helst.
  Snälla släpp det o gå vidare med era liv annars vaknar ni upp en dag när ni är 50 o det enda ni ser i spegeln är en gnällig gubbe som spyr galla på sociala medel o mycke lägre än så går väl inte komma.

  • V75 är inkörsporten för de flesta. Om man inte kan locka folk till travbanan ens under en V75-dag så är det självfallet ännu svårare att få dem till vardagstravet. Tappar man intresset i ena änden får det naturligtvis följder. Och anledningen till att folk sviker banorna är som påtalats otaliga gånger inte enbart starttidens fel utan även att banorna är så nedgångna och tråkiga. Kedjan är inte starkare än den svagaste länken och i det här fallet är det definitivt banorna som är den svaga länken. Reliker från 70-talet. Dagens highh-tec-marknadsföring matchar inte det du får när du kommer ut till banan. De har startat i helt fel ände med att försöka locka tillbaka folket till banorna. De har gjort en TV-produkt och nu får sporten leva med det.

   Nu var det ju Ingvarsson och Persson själva som tog upp starttiden – igen. Trots att de uppenbarligen tycker vi ska lägga ner diskussionen. Lika dumt som att Lindberg kör igång en chatt för att bl.a. diskutera starttid – efter fattat beslut.

   • Lunkan,
    Det tycker vi(jag) absolut inte. Däremot känns diskussionen lite hopplös, med det sittande folket i toppen.
    Och så är jag personligen som sagt trött på, och då menar jag i synnerhet publika skribenter, de argument som används när det talas FÖR 16.20. De som gör det får faktiskt slipa på dom, och se lite vidare, om de ska lyckas övertyga.

    Så fortsätt alltid skriv – och läs – Lunkan!

 12. Jag, en 40-plussare som har spelat på travet sedan 80-talet har följt diskussionerna om 16.20-tiden i flera månader nu och tycker det är märkligt att man är så emot starttiden. Jag gillar den, för hinner äta innan det börjar. Fast starttiden är egentligen ganska oväsentlig för min egen del. Jag anpassar min dag efter travet, mao jag prioriterar travet.

  Det spelar ingen roll vilken tid man väljer så är det alltid några det inte passar för.

  Så byt tillbaka tiden om ni vill, jag skiter i vilket. Jag anpassar mig, svårare än så är det inte.

  • Är man en gambler och lever på det så anpassar man sig säkerligen. Men för de allra flesta handlar det om småspelare som haft travet som sitt lilla lördagsnöje innan familj och vänner pockar på uppmärksamhet. Och det är väldigt svårt att lägga om kursen för hela familjer och övriga aktiviteter bara för att man vill se travet live. De flesta av oss har ett liv utanför trav och spel. Jag har också anpassat mig – till ett liv utan trav. Rätt okey det också faktiskt. Även om processen att nå dit var svår.

  • Osäker på om jag svarar mig själv eller Lunkan, fanns ingen svarsknapp under ditt inlägg…

   Ta inte mitt användarnamn på för stort allvar, var mer en kul grej. Jag är också en småspelare, är trots namnet mer fascinerad av travsporten än av spelet. Skulle väl tro att de flesta travnördar resonerar så, spelet blir en kul krydda.

   Allt handlar ju om prioriteringar, var och en sätter sin egen. Det är helt omöjligt för mig att tala om hur andra ska göra. Oavsett starttid för V75 skulle det inte bli några problem för mig, om det blir det för andra så finns det andra saker man prioriterar högre. Självklart inga fel med det. Kunde ju dock förstå reaktionerna bättre om starttiden hade förlagts på kvällstid.

 13. Jag är professionell investerare i allt spel, men jag spelar överhuvudtaget inget längre,förutom jackpots, för det har absolut NOLL värde att spela för nöjets skull, om man inte ser det live(oavsett sport), och det gör jag aldrig längre, om jag inte jobbar vill säga.

  Jag älskar fortfarande att åka till banorna, men då åker jag huvudsakligen när det inte är jackpot,för jag personligen förlorar för mycket tid, för mycket information, för mycket krångel, för dålig service på banorna när jag jobbar.
  För sporten, då sitter jag helst på stallfiket och tar en burgare,bärs och jiddrar.
  Eller goda vänner på restaurangen, men då spelar jag ej.
  Men jag tänker på aktiva,och alla andra involverade, inte mig själv när det gäller starttid.
  För hästsporten är en stor del av mitt liv, jag vill den endast det bästa.

 14. …vore bättre att läsa Tarzans senaste inlägg i Expressen, om hur dessa slipsnissar som av en märklig händelse förökat sig och trängt ut allt tänkande travfolk, lyckats urvattna hela travsporten med att slänga in V75 i parti och minut, så det fantastiska spelet byggt på kunskap och lite tur med dagsform förlorat sitt ursprungliga värde och numera passar in i landet brunsås, där allt bara rinner rakt igenom utan historiskt värde…hovtramp.se

 15. När jag gick på bandy var det 13.15 som gällde på helger, för att inte krocka med högmässan klockan 11.00. Predikan, resa från kyrka till arena, en korv med bröd, en mugg glögg, en slurk punsch.
  Hockey 17.00 på söndagar, 19.30 på vardagar. Ingen som tänkte på personalen då?
  Eller familjen; när en läser travfolkets kommentarer, får en för sig att det inte finns bättre och mer engagerade familjefäder än män som spelar på hästar! Varför skulle barnen vilja ha mer av pappas/mammas tid 16.20-18.30 (vintermörker) än under dagen när solen är uppe? Små barn vaknar tidigt, parken/bio/badet etc fungerar närsom. Tonåringar vill sköta sig själva.
  16.20 är utmärkt tid.

 16. Är inte grundorsaken att ST börjar I fel ände när starttiden diskuteras ?

  V75 på lördagar är det enda stora publikevenemanget som travet har under veckan,resten är ju öken när det gäller publik. Det skall man väl vårda som ett skötebarn och göra allt för att behålla dess status,men ST gör tvärtom.

  Då är det väl så ytterst viktigt för ST att vårda det som man har kvar och nu har man facit, ett påtagligt publiktapp.

  Vilken annan organization skulle med vett besluta att fortsätta efter en testperiod där publiken minskat,, enkät visar att de som arbetar I branschen är starkt negativ till nya tiden ändå besluta om fortsättning?

  Och det konstiga är att Johan Lindberg verkar ju ha skinn på näsan ibland när han beslutade att stänga av Fabrice S. direct.

  Nu påminner det mer om den gamla skämtteckningen där hunden leder matte I Koppel.

 17. Att folk ledsnar beror inte bara på starttiden för V75. Det blir ett ackumulerat missnöje med alla åtgärder, som vidtas av ATG. Åtminstone för min egen del.

  ATGs nonchalans mot sina kunder i samband med den nya hemsidan.
  V86 Express.
  Mantrat om höjd omsättning utan att sätta det i relation till kostnaderna.
  Boost.
  Virtuella hästar.
  Trassel med datasystemen.
  Ingen transparens över huvud taget.
  Maktfullkomlighet.
  M.m.

  Dessa dagar står de betalda drängarna i TV-rutan och mässar om förträffligheten med det nya spelet. Är det Topp7 det heter? Själv har jag svårt att se att jag någonsin kommer att lägga ned en enda krona på detta påfund. Köper hellre en Trisslott.
  Desto fler spel Skarplöt lanserar, deto mer kannibaliserar de på de befintliga spelen såsom vinnare och plats t.ex.

  • Exakt så är det! Många bäckar små… tills droppen kommer som får bägaren att rinna över. Här har den runnit över för länge sen.

 18. Är små spelare o tycker att flytten till 16,20 är kanon för pga det så kollar jag aldrig på TV sändningen o slipper sitta o bli förbannad över hur topp styrt TV folket är. Där saker o ting bara framställs som positivt inom travet.
  Kollar travsport.se o ATG senare på kvällen/natten om jag vunnit samt avstängningar o annan info.

  • Du är nog en av Skarplöths favoriter, för du tycks inte vara ett enda dugg intresserad av sporten, utan endast av spelet och eventuell utdelning till ditt konto. Precis så ATG vill ha det och precis så det kommer att bli i fortsättningen. Intresset för sporten dör ut.

  • Lunkan- du har helt rätt i att intresset för sporten dör ut o att inte ATG verkar vilja ha publik på banan utan istället sittandes framför datorn.

   Dock är jag nog ingen favorit till Skarplöth för jag lirar för max 20kr/vecka.
   Har inget jätteintresse numera utan började följa travet pga att jag gillade o gillar SHJ men i takt med hans mindre medverkande på bla V75 + allt annat dåligt inom travet så har jag ledsnat.

   En annan tanke ang det med små spelare så vore det intressant att få veta hur många % av V75 omsättningen som små spelarna bidrar med.
   O vad räknas små spelarna till? Är det under 100kr, 50kr/ omgång?

 19. Jag förordar Frukost-V75 med uppsnack 0800-1000 med instick i Lördagsmorgon och inlämningsstopp 1000. Rubbet klart 1330. Hela dagen som ett blankt papper och Skarplöth får sitt kära TV4 att dansa med. Dessutom i två parallella livesändningar.

 20. Starttiden 16.20 är det bästa som har hänt travet de senaste åren. Avfolkningen av travbanorna beror på helt andra orsaker som ingen verkar våga titta närmare på och den utvecklingen har pågått under flera decennier. Det finns helt enkelt allt mer konkurrens och inget mervärde på våra travbanor, nästan allt är dyrt, gammalt och undermåligt. Som spelare så vågar jag aldrig åka till travbanan längre och det har ingenting med starttiden på V75 att göra utan jag slutade åkta till travbanan för 15-20 år sedan och sedan dess har i princip ingenting hänt. Ska vi försöka spola tillbaka tiden eller göra något åt saken?

 21. 16,20 är en bedrövlig starttid. Måste vara det sämsta som hänt på många år för så många som gillar V75 eller arbetar inom travet. Kass tid för hästskötare, banarbetare, publiken på travbanor, kuskar, tränare. Kl 15 hade varit en perfekt starttid för efter kl 18 på Lördagskvällar, då vill man göra annat. Laga mat, förbereda för bio, kalas, bara mysa eller annat.

 22. CD, tidigare gick det flera busslaster med travintresserade till Solvalla från Västerås när det var V-75 på Solvalla, nu med sena starttiden är alla nerlagda på grund av att folk tycker man kommer hem för sent.

 23. Tycker Ni är en samling ”gnäll spikar” Startiden 16.20 är perfekt för TV tittande, hinner jobba i trädgård,lämna in raden, ringa kompisen , Tja kan förstå om det blir ökade kostnader för alla som är involverade i tävling- De kommer oxså hem sent om de har resor, och den kvällen är totalt förstörd. De måste ST o ATG kompensera Er för.
  Min skötare av häst från Åby sist var hemma i säng kl 01.30 en lördag kväll- inte ok.
  Åker jag på trav V75 får jag räkna med övernattning

  • Där sammanfattade du just hela Ingvarssons inlägg! De aktiva sliter med nattarbete och totalt förstörda kvällar (varje lördag hela året!) för att DU ska hinna ringa kompisen och jobba lite i din trädgård innan du slänger dig i soffan. Och du tycker folk gnäller? Du borde skämmas!

  • Den här tråden handlar om 16:20 om du nu har missat det. Gillar du inte att det diskuteras kanske du ska välja en annan tråd. Sen kanske det är bäst att du låter bli flaskan, alternativt låter bli att skriva inlägg när flaskan är tömd. Okvädningsord hör inte hemma här tycker jag.

 24. Du har rätt Hans, som branchmänniska kördes det travbussar till Sundbyholm, Gävle och i bland även till Örebro. Vilka toppenresor och vilka roliga människor som träffades inte bara på läktaren. Då var hästen och människan i fokus, nu gäller det bara spel, spel, omsättning !!! PS på kolgrytornas tid, men ändå DS

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar