Glada vinnare och ledsna förlorare – till och med irriterade eller förbannade – är den gängse bilden i idrottens värld.

Så finns det arga förlorare också. Som Reijo Liljendahl. Trots att Reijos hästar vann två av tre semifinaler för de treåriga hingstarna och valackerna på Solvalla igår kokade Reijo av vrede. Han var förbannad över att konkurrenterna hade varit fräcka nog att utmana en av hans hästar.Reijo Liljendahl (Petri Johansson, kanal 75).

Policiy of Truth var Reijo Liljendahls första vinnare igår. Örjan Kihlström körde tidigt till ledning med treåringen som sedan vann hur enkelt som helst, utan att behöva förta sig. Då var allt frid och fröjd.

När senare även Grant Boko vunnit hade jag förväntat mig en ännu gladare Reijo. Istället möttes vi tv-tittare av en störtförbannad tränare. Reijo gillade inte att hans häst hade blivit utmanad, att Grant Boko hade tvingats att jobba hårt för segern.

Reijo Liljendahl muttrade något över att ”kuskar som kör chanslösa hästar” hade förstört dagen. Jag gissar att han menade Mattias Djuse som med sin häst Dartagnan Sisu avancerade fram utvändigt om Grant Boko mitt i loppet.

Uppenbart är att Reijo Liljendahl har missat att det är kapplöpning. Att hela verksamheten går ut på att tävla. Att alla är sugna på att vinna, eller i varje fall att ta sig vidare till final.grant-boko-bc-semi

Mattias Djuse hade inför loppet, med all rätt, goda förhoppningar på Dartagnan Sisu som verkligen hade imponerat i sina senaste starter. Därför var det inte särskilt märkligt att Djuse avancerade mitt i loppet. Det var till och med så att flera av experterna i diverse forum varnade kraftigt för Mattias Djuses häst.

Nu höll Grant Boko undan till en ganska säker seger samtidig som Dartagnan Sisu tröttnade helt. Ändå var alltså Reijo Liljendahl inte nöjd. Inte ens i närheten av att vara nöjd, Han tyckte att loppet blev onödigt tufft, och att det kommer att påverka hästen negativt i finalen om knappt två veckor.

Som sagt, det är kapplöpning vi håller på med.

För övrigt blev det en ganska bisarr upplevelse för tränare, kuskar, skötare och hästar på Solvalla igår. Banan var urusel och ställde säkert till det för många. Stefan Persson var den som drabbades mest, åtminstone av de tvåbenta. Han fick problem med ögonen och tvingades avstå körningen med storfavoriten Darling Mearas.

Istället fick Kevin Oscarsson hoppa in som ersättare. Kevin skötte sitt jobb, varken mer eller mindre. Det var inte särskilt oväntat. Trots sin ringa ålder är Kevin Oscarsson rutinerad vid det här laget. Han är en av våra mest lovande kuskar.kevin-oscarsson-bc-semi

Att då tala om succé var väl ändå lite överdrivet?

Stefan Persson valde alltså att avstå från att köra. Hur många av hästarna hade gjort samma val om de fått chansen?

En av gårdagens tappraste hästar var Tobin Kronos som trots en blytung resa och stora problem med aktionen höll till andraplatsen bakom El Diablo B.R. Tobin Kronos har verkligen fått göra skäl för havren på sistone. Det är ju bara en dryg vecka sedan han blev tvåa i Europaderbyt på Vincennes på en liknande bana som igår.

Orkar han hämta sig till finalen?solvalla-lerbana

Till sist: De tolv vinnarna i semifinalerna hade elva olika fäder. Den enda avelshingsten som kan stoltsera med två vinnare är franske Ready Cash (Caddie Lisieux och Grant Boko). Av de elva papporna är fyra svenskfödda: Zola Boko, From Above, Revenue och Maharajah.

LP

Bilder: Kanal 75.

19 KOMMENTARER

 1. Undrar om inte Liljendahl genom sitt tal i plural om ”chanslösa kuskar” även riktade bannbullan mot Erik Adielsson, trots att denne satt bakom Kriteriesegraren och andrahandsfavoriten. Han var ju också med och tryckte upp tempot 1100 kvar. Finns det någon liten tagg mot Adielsson från Stig H.-tiden som fortfarande ömmar?

 2. Alla kör sina hästar som dom vill i travlopp , finns ju även kuskar som är Mesar å gnäller för allt ex J Takter, U Eriksson mm . Dom visar bara upp sitt BetaMan beteende. En riktig Man dvs AlfaMan gnäller inte om sånt. Skillnad på Män å Män här

 3. Reijo får vara glad att Erik satt och sov i andra ytter när attackerna kom på baksidan, Deimos Racing vinner lätt annars.
  Sorgligt att banan ska vara så dålig, ingen överraskning att det skulle regna. En kombination av en bana som behöver läggas om (noll avrinning) och personal som inte preparerat för regn.

 4. Alldeles uppenbart så har Reijo en stor tagg i sidan till Erik Adielsson. Men sen verkar det som han är arg på allt och alla för det mesta nuförtiden, vad det nu kan bero på. Hans hästar levererar ju för det mesta på banan.

 5. Frågan är om man överhuvudtaget ska köra när det är sådan bana. Kuskar ser inte. Tänk på hästarna vilket helvete de måste ha som de flesta kör utan skydd för ögonen och om de skulle ha så sätts nätet igen, de kan ju inte torka av och det blir en stor fara för olyckor på banan. Jag vet att det står mycket på spel en sådan här tävlingsdag men var går gränsen för inställda eller framskjutna lopp egentligen. Är det bandomaren eller veterinär som tar ett sådant beslut.

 6. Verkar som Solvalla har problem med att få till banan efter biltävlingarna. Det är aldrig gratis att tjäna pengar och som vanligt är det travsportens hästar och aktiva som får betala priset.

  • Så synd det alltid är om alla inom travet. Melander och Kolgjini gnäller också varje vecka om hur eländigt allting är i varsin kvällstidning – två av Sveriges största hästägare med flera hundra hästar, stor träningsanläggning osv…
   Ja det är så synd om alla…

 7. Reijo har de senaste åren ”fått” köpa dyrgriparna på alla åringsauktioner.Hela hans stall består av fina välstammade hästar där hästägarna inte har några problem med finansieringen.Hur många tränare får chansen till att få ha såna fina hästar,att kanske aldrig få chansen att ens sitt bakom?Att då höra gång på gång ”sura ” kommentarer som ex.ang Granth Bokos tryckare och ex.Policy of Truth andraplats i kriteriefinalen där Reijo kommenterade att han aldrig skulle vara nöjd trots de 2 miljonerna hästen sprang in då det bara var seger som räknades!? Jag vet många tränare som skulle vara överlyckliga att ens få häst med i finalen.Men det är klart,med de ”dyra” och välstammade hästarna så är väl allt utom seger ett misslyckande,kan tänka.Jag skulle gärna se honom kliva ner några hack från sin piedestal-han är inte Stig H Johansson-trots ca.35 år tillsammans.

 8. Hade en av sk. dyrgriparna där och även en ”vanlig” häst tidigare. Fick inte svar på meddelande när jag ville ta hem hästen sist, sådant glömmer inte jag hur trevligt jag än blivit bemött innan. Kortsiktigt tänkt, anar att jag inte är värd så mycket som kund efter detta.

 9. Möjligen kan Reijos reaktion ha att göra med att Grant Boko fick en rejält tuff resa i försöket till kriteriet? Den gången var det Ludde som tyckte att han hade häst att köra 08.9 första 500 och 11.1 första 1000 över 2640 meter med en treåring. Luddes häst höll bättre än Djuses, men det var Grant Boko som kvalade in. Det som möjligen kan irritera tränaren är att hästen genom tuffa kvallopp inte får samma chans i finalen; återhämtning/startspår. Grant Boko var fyra i Kriteriet, med ett bättre startspår hade det kanske gått ännu bättre.
  Att tävla är inte riktigt det samma som att genom att köra ‘fort’ förstöra sin egen och andras häst (hästägares) möjligheter. Att tävla ska ske i relation till ett flertal avsnitt i reglementet; med hänsyn till djurskydd och spelsäkerhet. Spelare däremot, gillar att ‘favoriter synas’; ingen skulle ju hålla på med spel om favoriterna alltid vinner. De stora systemen (de stora spel-plånböckerna) är mer beroende av favoritfall än småspelarna.

  • Helt rätt Kjell.

   Denna fina häst ,,,enorm travare ,,,, får ej vinna Kriteriet eller som nu Breeders finalen.
   Överfallen i båda försöken och säkert rejält öm i kroppen idag.

   Reijo fick inget för sin lojalitet emot arbetsgivaren efter 35 års anställning.

   Alla ni andra som funderar på att starta eget ,,, kör igång,, tiden står ej stilla.

 10. Till Elisabeth: kan nog räkna ut vilken häst du hade hos Reijo (B.R). Kommer ihåg hur Reijo redogjorde i tränarrummet på Bergsåker hur halt hästen var när den kom. De kan inte se att hästen är halt på framknäna.Trots att den avlämnats efter att samma dag varit på genomgång på klinik.

 11. Tyckte väl själv att Djuse borde satt sig lugn utvändigt och försökt kvala in i alla fall. På den banan gällde det nog i första hand att försöka spara krafter till upploppet. Det finns tyvärr några kuskar som ofta övervärderar sina hästar, efter tryck av storfavorit dalar de genom fältet. Det är aldrig snyggt eller bra för hästens psyke. Har ni aldrig hört irriterade personer, tror han liksom många andra tränare var förbannade på banans beskaffenhet vilket gav extra kraft. Någon brukar kalla Valla för nationalarena, varför har de tre största såna problem med regn.

 12. Macken, vaddå fick inget från Stig H ? Allt han har lärt sig inom travet har han väl fått från Stig H, det borde han vara tacksam för istället för att framstå som travets värsta surpuppa och tråkmåns….

  • Det har nog varit så att Johansson har lärt sig något av Reijo också. The Onion var ju ganska skaplig under Reijos vård t.ex.
   Johansson har väl inte varit någon större glädjespridare under sin tränarkarriär. Minns speciellt när Skräcken skämtade om att Johansson blev förkyld, när Skräcken blåste förbi honom på bortre långsidan. En citron hade varit mindre sur.

 13. Vilken humor! Är Reijo grinigare är Jansson och Ludde? Goop är heller ingen solskenskille.

  Jakobsson å Lennartsson föredömen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar