Det är såklart verkligen att blanda ihop korten. Och det ordentligt.

Men likväl var det en smula ironiskt att efter gårdagens fullkomliga gyttjetillställning på EN specifik plats i Stockholm där det regnat ihärdigt hela dagen och där man kämpat med precis alla näbbar, klor och för allt man varit värda för att bli av med det satans förbannade vattnet … bege sig till en annan punkt i exakt samma stad för en annan sport och där det regnat precis lika mycket under just denna söndag … och man ändå där tycker sig vilja fylla på med lite ytterligare. Det var inte tillräckligt liksom.

img_2640

Som sagt. Två världar. Så skilda från varandra. Men likväl en bild av, ska vi säga, retstickekaraktär.

För så här såg det alltså ut på Solvalla i går. Utan att man själva hade fyllt på…

solvalla-lerbana

 

20161023 BC-Semi Solvalla

20161023 BC-Semi Solvalla

I augusti var det Åbybanan i Mölndal som under sin Stora Pris-dag fallerade.

I går alltså Solvalla.

Och nej, vi behöver inte sparka på de som eventuellt ligger, verkligen inte, men det är helt uppenbart att två av våra tre största banor just nu inte håller måttet vid de tillfällen det kommer nederbörd. Visst hade det regnat en hel del, men samtidigt har man sett banor under årens lopp som klarat betydligt mer. Väldigt många gånger. Efter mer nederbörd än som i går var fallet.

Jag är inget proffs på banor, så långt ifrån man typ nästan kan komma och väder kan man inte påverka, men helt uppenbart rinner vattnet på såväl Åby som Solvalla just nu milt uttryckt mycket dåligt igenom materialet. Det stannar kvar. Blir till en enda sörja, en enda smet; kladdigt, blaskigt, smutsigt, vedervärdigt, och därmed och i synnerhet också – väldigt farligt.

Inte bara för hästarna. Att kuskarna tar sig igenom sådana här dagar utan att det inträffar något, flera uttryckte i går att man ”knappt såg någonting”, en kusk strök sig på eget bevåg till och med från ett lopp; på grund av egen bedömd risk för incidenter. Ja att inga olyckor ännu hänt under de här dagarna … det får anses som om inte turligt så att marginalerna i alla fall varit på rätt sidor. Hittills.

På Åby pratade man när det var aktuellt i augusti om en slags snålhet när det gällde banmaterialet. Kostnadsfråga.
På Solvalla talar man idag om att en banomläggning måste till; och att det lutar åt att den blir av kommande sommar. En kostsam, måste antas.

Det behövs pengar att hålla banorna i bra skick helt enkelt. Och krävs såklart kunskap av de som sköter dom. Men jag antar att det ändå till viss del hänger på de förutsättningar man har till förfogande. Tvingas det till att snålas så märks det…

Så; borde det helt enkelt inte skjutas till pengar från centralt håll – inte minst till våra storbanor där ju belastningen är som störst – kring detta de kanske viktigaste vi har. Öronmärkta för just bankroppen. För den plats där hästarna ska springa, må så väl det går och där det ska vara så skonsamt det bara är möjligt. Där säkerheten måste vara så hög det bara går.

Och vart ska de pengarna tas?
Det blir väl från prismedlen då, antar säkert de flesta.

Ja, det är ju risken. Helt uppenbart. Då är frågan om det inte trots allt måste vara värt det?

Eller finns det möjligen andra pengar att ta?
Har det till exempel blivit till en slags lag att försörja redan (väl?)försörjda aktiva kan man snart stillsamt börja undra.

FINNS det eventuellt några slantar att plocka på andra håll?

För att se till att hålla det viktigaste vi har att hålla i ordning.
I ordning.

______

Likväl fick vi uppleva många fina prestationer under söndagen på Valla, av det man nu kunde utläsa … och mest iögonfallande av allting kanske var Derbyandrahandsfavoriten (sjuk i Derbyt för övrigt) Isor Håleryd. Som lade bort 50-60 meter genom att för dagen vara för (Ready Cash)nervig och ivrig bakom startbilen, sedan aldrig syntes ”i bild”, men likväl slutade tvåa i mål…
– Jag tänkte inte ens köra för fullt efter galoppen. Och gjorde det inte heller. Jag lät honom bara lunka på lite lagom, men när vi väl kom ikapp fältet 500 meter från mål kändes han så stark och de andra såg så trötta ut att jag tänkte … jamen jag måste väl prova då i alla fall, berättade Peter Untersteiner för mig sent i går kväll.

Ja, kommer Isor Håleryd (bilden nedan från loppet i går) ur det här äventyret på rätt sätt, och med Readly Express borta ur leken, måste vi ha att göra med en ytterst svårslagen fyraåring nästa söndag.

2-in-vain-sund-mal-lj-jpg-570723

Henrik Ingvarsson

Foto: Eget (fotboll), Solvalla; PEO PLOFF
Foto översta och nedersta bilden: KANAL75

9 KOMMENTARER

 1. Det begriper väl alla? Pengarna till banomläggningar, upprustning av åskådarplatser, totohallar, belysning etc kommer givetvis att tas från de 300 miljonerna under det s.k. ”Pokalåret”.
  De småslantar, som sedan blir över, kommer att fördelas av Lindberg på något väldigt positivt sätt.

 2. Tja, om man inte satsat hundrtatals miljoner kronor på VR, Boost och Top7, för att inte tala om värdelös hemsida, fancy TV-sudio, Vinnie och Pingviner, så hade det nog funnits resurser till banornas skötsel.

  För övrigt förstår jag inte att inte tränarna stryker sina hästar från tävlingarna när banunderlaget är så uppenbart farligt för både hästar och människor. De har väl ändå yttersta ansvaret för sina hästars och anställdas väl och ve? Måste det hända en allvarlig olycka först?

 3. Nej det är veterinärens uppgift att avgöra farligt eller ej. Men just det ja ”obekväma” vets vill inte de aktiva ha. Medhårs skall det vara och inte som på Åby…

  Djurens väl och ve kommer på 27:e plats när Nurmos & Co får välja.

  • Är det också veterinärens uppgift att polisanmäla de aktiva? Tror inte det står i arbetsbeskrivningen och när en veterinär gör det, för förseelser som redan bestraffas enligt reglementets alla konstens regler, då har veterinären gått för långt.

 4. Det är ju helt fel att lägga hela ansvaret kring om det är farligt att tävla, hästhälsa o.s.v på enskilda tränare. Tränare som Kolgjini, Reden o.s.v har ju lätt att ta beslut att stryka alla hästarna, exempelvis Bengt Ågerup ( stall Zet) lär knappast flytta hästarna och Ludde har väl ungefär samma situation.

  Men de mindre tränarna som lyckats kvala in en häst till BC-semifinaler har ett annat läge, risken är uppenbar att hästen flyttas om man som ensam tränare tar ett sådant beslut. Därför ska denna fråga ligga på bandomare samt veterinär, då är det lika för alla och semifinalerna får avgöras vid annat tillfälle.

  • Inte hela ansvaret, men det yttersta ansvaret borde ligga hos tränarna som ansvarar för hästar och personal. Om inte tävlingsledningen har vett att avbryta på grund av otjänlig bana måste de aktiva ta initiativet och säga att de vägrar tävla under rådande förutsättningar. Om alla går samman och gör det, så blir det ju lika för alla.

   Om en häst kasar omkull och bryter benen och kusken bryter nacken tack vare en olycka orsakad av att man valt att tävla trots vetskap om de undermåliga förutsättningarna tror jag inte att någon hästägare står och klappar tränaren på axeln och säger ”Bra där, att du ändå valde att starta min häst. Det kunde ju gått…”

   Men visst borde tävlingsledningen blåst av och brutit! Det snackades mycket om djurskyddet när man försvarade att de inte kunde skjuta på V75-starten när atg.se låg nere för ett tag sen, men när djurskyddet verkligen borde åberopas är det knäpptyst. Katastrof! Det här är något som omgående borde ses över för framtiden.

 5. Mycket ska behövas innan dom ställer in? skulle nog tro att det måste til en olycka först… Som det var igår är fel i mot alla… Hästar, kuskar och spelare…
  Varför ska loppen köras till varje pris?

 6. Det är helt rätt att det krävs pengar/kunskap för att hålla en travanläggning med optimalt underlag att träna/tävla på.
  Har man en inkompetent ledning som saknar förmåga att se orsak/verkan av beslut så blir det som på Solvalla i söndags.

  Att först förlägga en entreprenadmässa på en travbana, med hundratals ton med maskiner, och sedan några månader senare anlägga en bilracingbana, så har man definitivt lagt grunden till problemen.
  Ytlagret är väl alltid relativt lätt att fixa till, men de underliggande strukturerna i bankroppen som ger skonsam dämpning är inget man rättar till med en fix, det är förstört.
  Vattnets naturliga väg genom lagren har också allvarligt skadats, och när vi haft en lång period utan regn så har kapilläreffekten tappats.

  Om nu ledningen på Solvallas väljer att ha mässor/biltävlingar på den känsligaste platsen på hela anläggningen, så måste man väl ta med hela återställningskostnaden i uthyrningspriset, för det är ju en kostnad som de evenemangen måste bära.

 7. När ska ni förstå att barnorna inte släpper igenom vatten hur tror ni det skulle se ut då?
  Jo en änvärre sörja som är bottenbetyg lös ner i lagret under som är 8-16 där rinner vattnet igenom!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar