SM-finalerna i ishockey spelas samtidigt som VM-finalen i samma sport. SM på skidor avgörs under samma vecka som skidornas VM. Eller kanske att SM-finalen i bandy spelas samma dag som VM-finalen avgörs. På samma arena.

Kan ni tänka er det?

Jaså inte.

Inte jag heller. Därför blir jag minst sagt förvånad när ST och Solvalla kungör att Europeiska treåringschampionatet 2017 skall avgöras på Solvalla. Samma dag som finalerna Kriteriet och Oaks körs.

De flesta av Sveriges bästa treåringar stängs alltså ute från Europamästerskapet. Samma dag skall även Europaderbyt och Europeiska femåringschampionatet avgöras på Solvalla.Petter Johansson

– Det enda som är lite dumt är att treåringschampionatet går samma dag som Kriteriet och Oaks, säger ST:s sportchef Petter Johansson till Travronden.

Att de bästa svenska treåringarna inte kan vara med i EM är alltså ”lite dumt”.

Den enda lilla trösten är att om någon av de bästa svenska treåringarna kommer bort i kvalen till Kriteriet får de chansen att tävla om hyfsade pengar i EM.

EM för treåringarna blir alltså som ett Kriterium Consolation. I så fall världens bäst betalda tröstlopp.

För även om Sveriges bästa hästar inte kan vara med så lär de franska tränarna inte vara så sugna på att åka med sin bästa treåringar. När EM för treåringar senast avgjordes i Sverige, Jägersro för två år sedan, var en franskfödd häst med. På Bjerke, året innan, kom ingen häst från Frankrike. Inte heller när Jägersro arrangerade loppet 2012.

I år kördes loppet på Vincennes för två veckor sedan. Hemmahästen Django Riff vann som väntat. Då fanns endast en svensktränad häst med, Björn Goops norskfödde Shocking Superman. Däremot fanns ingen svenskfödd häst med i loppet.

Senast en svenskfödd häst vann EM för treåringar var 2012 på Jägersro när Roger Walmanns Noble Night vann med Johan Untersteiner i sulkyn.Veijo Heiskanen i intervju

Till sist: En av landets främsta tipsexperter, Sören Englund, skriver i Expressen att Tellmeastory har ”en skräddarsydd uppgift” idag. Tränaren Veijo Heiskanen är av annan åsikt. I Aftonbladet säger Veijo: ”Hade jag vetat att det skulle bli så här så hade jag inte ens anmält honom hit.”

Återstår att se vem som får rätt.

LP

 

5 KOMMENTARER

  1. Ingenting förvånar längre när det gäller svensk travsport. Absolut ingenting. Ledningen är diskvalificerad för länge sen, men vägrar gå av banan.

  2. Petter J räcker inte till på sin position o det är sen gammalt men ändå är han kvar.
    Måste vara bra polare med ST Generalen.

  3. Läste intervjun med Åke Isberg, 90, i tisdagens Travronden. Kanske kan man uppleva honom som lite gammaldags formell, men att det fortfarande råder ordning i skåpet där såg man när han nyligen gjorde slarvsylta av hockeydressjippot. Man behövde inte läsa mellan raderna för att förstå hans uppfattning om den nuvarande ST-ledningen.

    Vad hände med de rakryggade tjänstemännen, och var kommer alla velepellar ifrån?

  4. ”SM-finalerna i ishockey spelas samtidigt som VM-finalen i samma sport”

    Men NHL-slutspelet går ju samtidigt som VM-finalen, så jag skulle argumentera att hockeyn (dock inte svensk hockey) gör i princip samma misstag som travet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar