Axevallas travoval blir speedwaybana. Åtminstone för en dag. På Kristi Himmelfärdsdag nästa år kommer det att köras med andra hästkrafter än vad vi är vana vid på travbanan.

– Det skall bli ett spännande experiment som jag ser fram emot, säger Axevallachefen Benny Ternemar.

Den pensionerade travtränaren Conny Holmberg (bilden) kom med idén. Conny är uppväxt med conny-holmberg-mcKyrketorpsloppet i Skövde. En klassiker i sådana här sammanhang som kördes första gången 1945 men lades ned 2005. Det saknades helt enkelt förare som ville köra speedway på tusenmeters sandbana.

– När jag var ung var Kyrketorpsloppet en stor folkfest varje år. Kanske kan vi gör loppet till en ny tradition på Axevalla, säger Conny.

Han tog kontakt med speedwayklubben Örnarna i Mariestad och där tände man direkt på idén. Och nu ser det ut att bli verklighet.

– Det blir ungefär på samma sätt som i Skövde men det kommer inte att heta Kyrketorpsloppet, säger Benny Ternemar.

I Tyskland är sådan här tävlingar mycket populära. Och arrangörerna hoppas kunna locka några av de bästa tyska förarna till Axevalla.

– Vi jobbar nu på att få ihop en hygglig prissumma som kan locka de bästa internationella förarna. Och så hoppas vi förstås att några av Sveriges bästa speedwayförare kommer, säger Benny.

Själv blev han intresserad av speedway i unga år. På samma gård som Benny bodde fanns nämligen Bosse Håkansson som under många år var en av världens bästa speedwayåkare på tusenmeters sandbana. Och som ofta tävlade i Tyskland med stor framgång.benny-ternemar

– Kanske kan vi locka hit några av våra gamla världsmästare för att köra ett veteranlopp. Jag skulle gärna se Ove Fundin och Anders Michanek dra några varv runt vår bana, säger Benny.

Förutom speedway finns även planer på att arrangera lopp med sidovagnar som också är populärt i Tyskland.

– Jag tror det kan bli en riktig folkfest på travbanan. Motorintresset i Skaraborg är mycket stort, säger Conny Holmberg.

* Glöm förresten inte att lyssna vård podd där diskuterar vem som kommer att bli årets häst, Nuncio eller Readly Express?

Henrik Ingvarson har svaret (åtminstone tror han det).ove-fundin

Så blir det en hel del om Charlie Mills Trot, kuskmatchernas kuskmatch som tyvärr har gått i graven. Men Charlie Mills glömmer man inte på Romme. På lördag körs hans lopp i V75. Och vi vet vem som vinner.

Dessutom blir det en tillbakablick på Europaderbyt, SM och VM.

LP

Här kan du lyssna:

Acast

https://aca.st/a51223

Itunes:

ingvarssonoperssonloggan liten

 

3 KOMMENTARER

  1. Minns med värme de speedwaymatcher som kördes på Solvalla under 70-talet. Då var det poppis med 1000m bana. Anders Michanek från Getingarna. Tommy Jansson från Smederna. De var riktiga race det. Eftersom inte längre travhästarna drar folk till banorna som de gjorde förr måste travbanorna hitta nya möjligheter.

  2. Kul med speedway på 1000-metersbana. Min styvfar Börje (5:a i VM-finalen i isracing i Inzell 1976) körde många såna lopp ute i Europa när jag var barn. han har alltid sagt att det skulle ha varit roligt att prova detta på Bergsåker. Kul att det blir av någonstans. Bra initiativ

  3. Riktigt kul! Klart att det här blir bra! Ska ni få dit OF och AM så måste ni såklart få med Tony Rickardsson också. Gissar att den avsevärt hårdare doseringen (jfrt med 1950-70-talet) på travbanorna nu blir en utmaning för speedwaystjärnorna. Fredrik Lindgren given lärde jag mig i Lexington. Hans morfar är travtränaren Bo E Jansson, eller hur?!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar