2012 blev han tvåa i Peter Haughton Memorial. Året efter blev Corky trea i Hambletonian Stakes. I maj 2014 vann han Fyråringseliten på Solvalla.

På den tiden tränades hästen av Jimmy Takter.

I slutet av januari nästa år kommer denne häst att spela huvudrollen i helt annan arena, i ett spännande skådespel som kommer att spelas upp i Stockholms Tingsrätt.corky-i-usa

Under två dagar kommer fallet med Corky att avhandlas i rätten. Många vittnen är kallade och man kan utan att överdriva säga att det blir kändistätt i vittnesbåset.

Bland dessa vittnen finns Stig H Johansson, Erik Adielsson, Jimmy Takter, Johnny Takter, Daniel Redén, stall Zets ägare Bengt Ågerup samt de båda veterinärerna Anders Ekfalk och Daniel Söderberg.

I potten ligger många miljoner. Corky köptes till Sverige i juni 2015. Bland köparna fanns några av de som tidigare var med och ägde storstjärnan Victory Tilly. Precis som Victory Tilly skulle Corky tränas av Stig H Johansson.Stig H och Olle Goop

Nu ville de ha en ny stjärna och valet föll på Corky som alltså hade fina meriter från USA, och som hade vunnit två lopp i Sverige när affären gjordes upp.

Runt fem miljoner fick de nya ägarna betala. En stor affär som innebar förhoppningar. Inte bara på tävlingsbanan. De nya ägarna räknade också med att de hade köpt en häst som skulle inbringa stora pengar i aveln.

Nu blev det inte som de nya ägarna hade tänkt sig. Framgångarna uteblev. I Stig H:s regi vann Corky bara ett enda lopp på nio starter. Dessutom visade det sig att Corky hade en roterande testikel. Därför kastrerades hingsten och helt plötsligt var hela avelsvärdet som bortblåst.

I september ifjol flyttades Corky till amatörtränaren Mikael Melfors i Umeå. I Mikaels regi har Corky gjort sex starter och vunnit två segrar. Så mycket pengar har det dock inte blivit. I år har Corky sprungit in 35.000 och ifjol blev det 40.000 kronor.

Ägarna till Corky känner sig lurade. Därför har de stämt de tidigare ägarna på många miljoner. Dels vill köparna att affären skall gå tillbaka, dels vill de ha ersättning för sina utgifter. Totalt handlar det om cirka sex miljoner kronor.Jimmy Takter och Stefan Melander Elitloppet 2016

Men inte nog med det. Köparna vill också ha ersättning för uteblivna intäkter i aveln. En expert anser att det handlar om tio miljoner kronor. En annan har dragit till med 18 miljoner.

När jag tidigare idag pratade med en avelsexpert var hans besked:

Högst 1,5 miljoner kronor.

Skövdeadvokaten Staffan Uvabäck företräder Jimmy Takters fru Christina Takter som var en av ägarna till Corky när den såldes till de svenska köparna.

– Jag kan inte påminna mig någon rättegång där så många toppnamn har kallats, säger Uvabäck.

De svenska köparna hävdar, via sin advokat Lars Deckeman, att Corky var behäftad med allvarliga fel när den såldes. Inte bara den roterande testikeln utan också en knäskada. Och att de tidigare ägarna uvabackvarit medvetna om det.

Veterinären Daniel Söderberg undersökte Corky på uppdrag av en hästägare. Söderberg avrådde dock hästägaren att köpa hästen.

Istället gick budet vidare. Då undersöktes hästen av en annan veterinär, Anders Ekfalk, som inte hade något att invända. Han gav klartecken och därför blev affären av.

– Det här blir en oviss rättegång. Det jag kan säga nu är att om tingsrätten anser att affären skall gå tillbaka så faller ju delen för avelsvärdet,  säger Uvabäck.

Staffan Uvabäck är också förvånad över hur mycket det skiljer i värderingarna av Corky som avelshingst.hagen-1

– Det visar att det här är en mycket svår bransch, säger Uvabäck.

Till sist: En fin metod att rensa ett tröttkört huvud är att ta en tur till gården utanför Lundsbrunn där vår häst Edge Boko tillbringar sina dagar. Det är verkligen som en lisa för skälen att hälsa på denne ytterst godmodige kuse. Och även om han inte kommer tillbaka som tävlingshäst blir det ingen stämning av den förre ägaren.

LP

 

6 KOMMENTARER

 1. De enda som tjänar pengar på stämningar är advokaterna, det är sedan gammalt, hitta en rimlig uppgörelse och gör upp i godo är enda lösningen.

 2. Vill dom att köpet ska gå tillbaka, och dessutom ha tio eller arton miljoner i uteblivna intäkter i aveln? Hur går det ihop? Och vilka snillen har man konsulterat för att komma fram till 18 miljoner? Det låter ju som fullständigt vansinne. Den experten skulle jag vilja träffa.

  • Det är gott om de experterna. En hingst i de högre divisionerna som kan betalas med typ 40-50-60.000 kr vid levande föl, kanske 50 föl per år (ganska lågt räknat), det blir fort miljoner av det. Inget konstigt med det

 3. Stäm veterinären som lyckades missa testikeln. Hälta från ett framknä har väl 90% av alla starthästar, ingen konstigt med det.
  Ett dåligt köp helt enkelt.

 4. Yes, de skulle ha lyssnat på första vetrinären!!!!! Varför gjorde det inte det?? Sen är det ju känt
  att det är mycket skojeri o lurande i hästbranschen. Tror aldrig att Takter skulle ha sålt
  Corky om han varit hel ok okey!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ingen säljer en topphäst, utan anledning!!!!!!!!

  Vi köpte själv en häst för 2 år sedan, som hade varit hos topptränare. Det var en sk:Lungblödare, och naturligtvis visste ingen någonting!!!!!!!!! Han var ändå 7 år då…..
  Blev tyvärr avlivning och lite försäkringspengar, tack o lov, men ända?????????

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar