Sveriges travdomare skall få ett nytt spännande verktyg att jobba med. Det berättade Henrik Ingvarsson på den här sajten under förra veckan.

Istället för att diska hästar kommer domarna att kunna skifta placeringar när en kusk på något sätt stör ett annat ekipage.

Vi fick igår se ett utmärkt exempel på hur en sådan regel kan tillämpas. I Grand Prix du Sud-Ouest i franska Agen tilldömdes Björn Goop segern trots att han bara blev tvåa i mål med Timoko. Målettan Bird Parker flyttades samtidigt ned till andraplatsenbjorn-goop-ax-bc

Ett mycket logisk domslut eftersom de här två hästarna stod i en klass för sig. Att Bird Parker bröt ned och störde Timoko var tydligt. Björn Goop tvingades strax efter mållinjen styra ned innanför bangränsen för att undvika en kollision. Och eftersom det bara skiljde några decimeter mellan hästarna så hade domarna en ganska lätt uppgift. Dom skiftade helt enkelt placeringarna mellan Bird Parker och Timoko.

Det hade inte kunnat ske i Sverige med dagens regler. Här hade Bird Parker blivit diskad och av med hela priskakan. Nu tjänade han 50.000 euro som tvåa. Timoko fick 90.000 euro för segern.

Den här regeln finns anledning att välkomna även i Sverige.

För Timoko var det en stark come back. Nioåringen hade inte startat sen han blev trea i Kymi Grand Prix den 18 juni. Innan den starten hade Timoko vunnit ett försök i Elitloppet, för att bli trea i finalen.

Mitt i gårdagens lopp fick Timoko en rejäl tryckare av Jean Allain Eliphe med chanslöse Brissac. Det hjälpte inte att publiken buade eller att Björn Goop röt åt sin konkurrent. Eliphe var envis och fortsatte att trycka.timoko-och-bjorn-pda-2016

Med tanke på det var Timoko mycket tapper när han lyckades håll emot urstarke Bird Parker ändå fram till mållinjen.

Nu rullar Timoko-tåget vidare mot en ny start i Prix d´Amerique. I januari nästa år får han, som tioåring, sista chansen i världens största travlopp (åtminstone tycker fransmännen så). Timoko har en mycket vacker svit i loppet: Femma 2012, sjua 2013, femma 2014, trea 2015 och tvåa i år – bakom Bold Eagle.

Tränaren Richard Westerink körde sin häst själv i de två första PdA-starterna, Jos Verbeeck i den tredje. Men efter en konflikt mellan tränaren och Verbeeck tog Björn Goop över i början av maj 2014. Det började perfekt för Björn, med seger i Prix Kerjaques på Vincennes.

Frågan år om Timoko tar sista chansen och vinner den eftertraktade segern. Men hur skall det i så fall gå till när det finns motståndare som Bold Eagle, Nuncio och Delicious U.S.?johanna-lindqvist-ater-baquette

Till sist: Lite i skymundan nådde också Johanna Lindqvist en fin framgång i Agen när hennes sjuåring Pioneer Gar vann ett lopp med drygt 10.000 euro i förstapris. Med Dominik Locqueneux blev det en ganska lätt seger.

LP

5 KOMMENTARER

 1. När det gäller det nya regelverket så ställer det större krav på måldomarna än tidigare, bättre fria än fälla har nog tidigare varit ledstjärnan i arbetet. De flesta diskningar har nog känts ganska solklara och inte föranlett så stora protester. Risken är nu uppenbar att man kanske kommer att gå in och peta i diverse situationer som man tidigare släppt igenom. Visst förstår jag hästägaraspekten att inte förlora alla prispengar men samtidigt påverkar ju ändrad ordningsföljd spelet i hög grad.

  Känslan är att det kan bli heta diskussioner om man flyttar ner ”vinnaren” pga av någon mindre incident i sista kurvan. Just detta att gissa vad som annars hänt är ju oftast omöjligt.
  Den som varit med länge minns kanske diskningar för orent trav, vissa hästar blev diskade ena tävlingsdagen och godkända en annan utan att trava annorlunda. Det var inte populärt på publikplatserna, enquete-tutet i Frankrike känns också ofta som lotteri.

 2. Gillar inte heller de nya reglerna. Och inte heller de tidigare. Förstår inte varför det ska vara så svårt att ha rejäla tydliga regler inom trav. Vad är problemet?. Det här med att det drabbar hästägaren tycker jag är ett ganska konstigt argument. Är själv hästägare och förstår inte varför ägaren ibland ses som en helt utomstående och tredje part. Hästägaren väljer själv tränare och kusk (om man vill).

  Diska alltid om någon tränger sig. Oavsett var i loppen och oavsett om hästen utanför är trött eller inte. Finns det ingen lucka så finns det ingen lucka. Man får vänta tills man har en hel lucka. Easy! Ja, vi har med levande djur att göra och inte bilar men om de inte uppträder korrekt enligt reglerna får de väl bli diskade.

  Samma med materialfel som blir allt vanligare. Är du inte på plats då starten går så får du inte vara med. Easy igen! 11 andra ska inte drabbas för att du själv inte har grejerna i ordning. Sedan kan man även ge sig på halvspårskörningen då man ändå är igång.

  • Håller med där när det gäller halvspårskörningar,man kan ju även börja med att fösöka stäja dessa fula upptagningar i andraspår,samt det att det genas i kurvorna,nu verkar det som vissa banor ändå försöker komma tillrätta men att det genas,tyckte de verkar vara lite större pinnar i kurvorna på vissa banor,synvilla eller?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar