Det här med om det blir segergest eller inte och att det verkligen har bjudits på en sådan, och vad stort det varit, det har aldrig riktigt … hur ska vi säga … ja, jag har inte brytt mig jättemycket.

Det har ju alltid i travsporten, givetvis på grund av att de flesta kuskar historiskt varit mer eller mindre tråkmånsiga, uppmärksammats som lite unikt. Stort när det inträffar. ”SEGERGEST!”.

Och lite grann med all rätt. Som sagt, torrbollar till kuskar.

Men att Peter Untersteiner inte saluterar en triumf efter att ha vunnit SM?
Med Jetset, i stonas upplaga. Efter en halvmiljonseger. Det chockar en.
Han missar ju aldrig, jag kan inte påminna mig det nånsin, efter ett V75-lopp. Inte sedan slutet av 1980-talet liksom…

Så kan det, slog det mig, helt enkelt vara så att kuskar när de vinner via open stretch fortfarande gör det med viss skammens rodnad om kinderna – och att det därför inte blev någon segergest? Ja till och med jag som publik och spelare kan i alla fall känna så när jag för ovanlighetens skull får in ett spel på Åby på det viset. Är det här verkligen rättmätigt, kan jag ta emot det här? Är det regelrätt?v75-5-jetset-mal-jpg-569229

Men … så var det nu inte, hävdar Peter.
– Det blev bara så. Jag hade dessutom långt till tevekameran när vi hamnade så där längst in. Jag är väldigt glad för segern; det klaffade rätt dag med en häst som har haft form i ett år vid det här laget, hälsar Untersteiner den äldre.

Jetset. En häst som Peter själv plockade ut som ettåring. Som körts med bomull innanför handskarna i stort sett varje gång, ja det har sparats speed, sparats speed, sparats speed.
Så nu vann hon såklart SM – på speed.

Men Jetset försvann ifrån Peter efter utplockandet som ung. Via senare tragiskt bortgångne Joakim Sandkvist, så en tanke även till honom en dag som denna!, till Flemming Jensen kom Juliano Star-stoet åter till Untersteiner för drygt ett år sedan.

Och sedan dess, ett fantastiskt tränarjobb i kombination med att det alltså typ – sparats speed.

Och, apropå stonas SM.
HUR bra var inte fältets minst spelade häst, Speedy Foxy Vicane!

____

img-9405-jpg-569271

VM-loppet. Denna klassiker. Ja, det känns som vi på denna sajt (och i poddformen) på en och samma gång i något slags införsnack behandlat det en smula styvmoderligt – och också som det kanske förtjänar. Det är svårt att riktigt gå igång så det slår gnistor.
När det körs utan de bästa på startlinjen. Utan franska inslag. Till exempel.

Och som Travrondens Claes Freidenvall skrev häromdagen; det känns lite grann som VM-loppets status och lyskraft försvann med banan Roosevelt Raceway.

Den fantastiske Resolve vann nu på Yonkers – i andra upplagan efter nystarten – ett lopp så fritt från dramatik att ett fyraåringslopp med fem Tarzan-hästar på Valla hade känts smårivigt. Tydligen slutade det i alla fall i världsrekord på kortbana över den exakta distansen 2.011 meter. Eller nåt sånt.

Och efter tio enhandare av Åke Svanstedt över det korta upploppet ner.

Förbaskade ”ta seden dit man kommer”. Känns det inte lite så ändå? Varför måste det vara så?

Men vilken häst han är Resolve! En revansch i Elitloppet i maj kan sannerligen inte uteslutas, eller hur?

____

Och förstå. Att Stefan P Petterssons och Martina Lundins Oasis Bi efter sin andraplats på Yonkers nu sprungit in nästan sju miljoner kronor i år (och över 15 totalt).
Sju. Miljoner!

DET är världsrekord om något. I att göra någonting i skymundan. Så att det inte märks.

Sju (7) miljoner!

____

Stora SM då?

Ett lopp där allting utvecklades till fördel för Mosaique Face, likväl vann han inte. Nu heller.
Där bestod ju den mesta dramatiken annars av den från Lutfi Kolgjinis sida klantiga dv75-7-ivar-sanna-mal-jpg-569239emoleringen av Alfas da Vincis högerhjul, med ”hjälp av” Venkatesh framhovar.

Ivar Sånna, den ”gamle” tappre Derbytvåan från 2014, ja snacka om bara vara bäst, i rätt trött
omgivning, måste tyvärr dock sägas.
Och snacka om att han tänt till igen i Frode Hamres regi.

____

Clara Jonasson (bilden överst i artikeln), den så ytterst talangfulla 20-åringen, var givetvis med väldigt mycket rätta överlycklig efter segern i Montéryttar-SM, tagen med Veijo Heiskanens Viking Olympic.

Clara hade dessutom kvalificerat sig för såväl Ungdoms- som Lärlings-SM, och var ytterst nära
segersötman även i sulkyupplagan som gick inom V75-kupongen. Där Tudor Kronos, känsligt körd av Angelica Holm, retfullt open stretch-slog-sig-förbi Claras tappra uppsittning Dens Bea sista metrarna in mot mål.

Ja, i Lärlingsvarianten togs de fyra första platserna av kvinnor (Malin Viklund, Angelica Holm och Clara Jonasson på bilden nedan). Tre av de fyra ungdoms/monté/lärlingsupplagorna vanns av – kvinnor!

Har jag inte sagt att vi kan lägga ner det fåniga Dam-SM – och andra damlopp – för länge sedan, så säg?

F.V. Malin Viklund, Angelica Holm och Clara Jonasson

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

17 KOMMENTARER

 1. Vafalls – ställa in damloppen? Hur skall då aktiva som Susanne H. Osterling och Kajsa Frick försörja sig, som ständigt tvingas stå vid sidan under alla lopp utskrivna för endast manliga deltagare?

  (OBS – inlägget kan innehålla spår av ironi!)

 2. Tja,men ar det verkligen rattvist med open stretch?
  Travlopp skall val dock, vara som ett schack spel dvs man maste se dragen nagra steg vidare med open stretch ar det ju bara att lagga sig i rygg sa loser det sig i flesta fall 90%.
  Har hela tiden varit emot open stretch,det blir ej de s.k.hederliga travloppen dar taktik med att ej slappa ut den som ligger i rygg for da ”torskar” jag nog!!
  Har man hamnat i ”fallan” sa har man da skall ej ”fortur” ges med open stretch.

  ja,ja, bara mina tankar om open stretch.

 3. Solvalla

  Få hem Åke Svanstedt visa lite handlingskraft.
  Med Margarethas hjälp bör chansen vara stor att placera Åke på Menhammar.

  Ungarna ska börja skolan snart och det kan vara läge.
  Nu har Åke testat USA och bör ha fått nog av skiten.

  Är det någon som kan få fart på huvudstadsbanan är det ” Kung Åke”.

  Ni ansvariga på Solvalla ta denna chansen.

  • Rolig tanke! Grönkusk! Menhammar väntar nog på om Stefan blir bättre. Annars så skulle det bli klockrent med Svanstedt.

 4. De tränare som lyckats bra utomlands kommer aldrig tillbaka, exempelvis Åke som igår körde in 4,2 miljoner med Resolve. Livskvaliten i USA är överlägsen gentemot travtränarjobbet i Sverige, de sista åren i Sverige för Åke tillbringade han i transporter mellan travbanor och tävlade om småpengar. I år hamnar han väl kring 35-40 miljoner i inkörda pengar på drygt 600 starter för stallet, som kusk är det ca 300 uppsittningar. Går förmodligen också att kombinera jobbet med ett drägligt privatliv.

  Visst ser drivningen igår illa ut, dock är han inte unik. Björn Goops drivningar i Frankrike ligger långt utanför vad som skulle accepteras i Sverige. Men pengarna styr tyvärr, handen på hjärtat så skulle nog många blunda om man ägde Resolve och förstapriset är 4,2 miljoner.

  • Tror Åke kan bli Solvallas räddning.

   Det finns ingen annan.

   Även om det kostar 10 tals miljoner är det välinvesterade pengar.

   Direktörerna i Solvallas styrelse är miljardärer allihop och om de kan begrava
   stridsyxan kan de fixa detta.

   Vi spelare börjar garanterat att komma tillbaks.

  • Berndt Osten Lindstedt säger jag. Och Joe O’Brien, minns ni honom? Två av de allra största i travsporten, båda stora namn på andra sidan Atlanten. Har de någonsin slagit en enhandare? Knappast. Nej, där pratar vi konstnärer!

 5. En som bör hyllas är Stefan Hultman. Stallet har gått rakt ner i källan sedan han insjuknade. Hästar som Venkatesh är ljusår från den ork de hade hos Stefan. Tycker detta visar att det inte bara var materialet som gjorde Hultman så framgångsrik. En mycket skicklig travtränare helt enkelt. Kämpa Stefan!

 6. ”Och förstå. Att Stefan P Petterssons och Martina Lundins Oasis Bi efter sin andraplats på Yonkers nu sprungit in nästan sju miljoner kronor i år (och över 15 totalt).
  Sju. Miljoner!

  DET är världsrekord om något. I att göra någonting i skymundan. Så att det inte märks.

  Sju (7) miljoner!”

  Skymundan? Say what? Är det för att Stefan P Pettersson inte är en stortränare du uttrycker dig så okunnig och klumpigt?

  Oasis Bi är en kanon – smidig som en katt. Stark och speedig. Så har det alltid varit och han har utvecklats i takt med framgångarna.

  ”I skymundan.” Ja jävlar…

  • Hyser den största respekt för såväl häst som tränarteam. Båda/alla tre tillhör till och med favoriterna i sporten, var på gården och hälsade på dom när de precis fått Oasis i träning. Håller med om alla dina omdömen, ja du kunde lagt till oändligt vacker också.
   Jag tror ändå du förstår precis vad jag är ute efter, även om det möjligen kunde skrivits tydligare.

   Henrik

 7. Hur skulle den sure, buttre mediavägraren Svanstedt kunna lyfta Solvalla? Du måste vara ironisk. Sen börjar det nog kännas lite hemlängtan nu när han märker att han inte hävdar sig som han själv hade trott. Han hade ju problem att plocka fram egentränade unghästar redan här i Sverige, i USA är konkurrensen än tuffare på den kanten.

  • Behövs en Svensk stortränare på Valla.
   En envis djävul som går sina egna vägar och sveper ett fält över bortre långsidan.

   Media har som du vet snart gjort slut på Valla.

   Detta med att ej anpassa sig efter sekten Skoglund är bara en merit.

   Ska vi hålla på med Goop,Adielsson,Kihlström vecka in och ut är det slut med Valla.

   Det tävlas ej och spänningen uteblir.

  • Muscle hull, förra året blev han 10:a i tränarligan (inkörda pengar). I år är han femma med god chans att bli 4:a.
   Det är till att vara påläst!
   Eller är du bara butter för att det inte går sämre?
   Håller med Macken men tyvärr kommer det aldrig att ske!

 8. Här var han överlägsen etta, så nog är det väl ett steg tillbaka. 10:a förra året var väl inte särskilt bra. Sen passar han på hästar som Sebastian K och Resolve. Såna som behöver en nytändning. Sen har han alltid varit kass på att träna unghästar från scratch. Till sist så tycker jag personligen att han är löjligt tjurskallig och riktgt korkad, men som sagt det är min personliga åsikt.

 9. Solvalla behöver varken fler gamla tränare, kuskar eller gringubbar. Solvalla behöver en tävlingsdag, och hästägare under 65 till tjejerna på bilderna. Det förstnämnda en förutsättning för det senare.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar