Många försökte, i olika sammanhang, sig på att bedöma och kommentera Readly Express efter segern i Europaderbyt på Vincennes igår.

En svår uppgift, det är mycket svårt att hitta inte ord som kan förklara vad hästen uträttade. För att göra ett försök:

Readly Express var överdjävligt bra.

Jag tror många, väldigt många, insåg (eller trodde i varje fall) att Readly Express var rökt vid ingången till slutkurvan. Jorma Kontio hade då fullt upp att hålla rätt spår med sin häst som nästan sprang på tvären.

Till och med den alltid försiktige Örjan Kihlström sa efteråt att han då fick segervittring med sin Tobin Kronos. En vittring som avtog ju längre upploppet blev, och som till slut dog ut helt när Readly Express med sina allra sista krafter lyckades avgöra.readly-express-vnner-uet

Det spelade ingen roll hur bra Tobin Kronos var, Readly Express var bättre. Han vann nu ett lopp som han borde förlorat, han vann Europaderbyt på ett sätt som jag inte kan hitta någon jämförelse med.

Timo Nurmos-tränade Readly Express var helt enkelt överdjävligt bra.

För svenskarna blev den här mörka och regniga oktoberkvällen en föreställning av klang och jubel. Bakom kolstybbsmaskerna doldes bara glada blågula miner.

De sex första hästarna i mål är tränade i Sverige. Fem av de sex är uppfödda i Sverige. Tobin Kronos har ju Italien som födelseland. Dominansen är enastående men var inte direkt oväntad. Den franska fyraåringskullen är svag. Åtminstone när Charly du Noir saknas.

Det går inte att hitta en liknande blågul dominans under Europaderbyts historia. Vi kommer kanske i närheten om vi går tillbaka till 1991 när Leif Witasp vann med Market Leader före Lars G Edvinssons Lord Gazeau och Örjan Kihlströms Pripps Royal med Per Anderssons Fiducial Value som femma för Hans-Owe Sundberg.

Den gången var alltså de tre topphästarna inte bara tränade i Sverige, de var också uppfödda i Sverige. Dessutom kördes alla tre av sina egna tränare.jorma-kontio-och-readly-express-uet

Att förlora storlopp ganska knappt är naturligtvis inte roligt Ändå hade Daniel Redén anledning att fira igår kväll. Det var inte bara Tobin Kronos som bidrog till det, Vain Sund spurtade ju vasst till tredjeplatsen.

Till sist: Lite senare på kvällen fick vi se Bold Eagle vinna en ny seger. Lika lätt och elegant som vanligt. För fransmännen är Bold Eagle ”oslagbar” i Prix d´Amerique. Många svenskar är inte lika säkra på det.

LP

Bilder: Kanal 75.

 

5 KOMMENTARER

 1. Känns som svenskarna (med finska och norska importers hjälp) håller på att segra ihjäl travsporten, och det intrycket förstärktes väl efter VM-loppet. Men vad händer när Jimmy Takter drar sig tillbaka, vilket inte är så många år avlägset om jag förstått honom rätt? Räcker Svanstedt och Czernyson för att hålla de svenska intressena däröver vid liv?

 2. Drivningarna av Åke i går kväll …helt i klass med Mike LaChanse.
  Det var inga dåliga huggare vinnaren fick och Clemenca AM fick som låg sist.

  Lite desperat av Åke …dags att vända hemåt emot Sundsvall och sopa rent i
  Norrland. ?

  Sveriges största hästkarl ska ej hålla på och kämpa emot medicinmän. Den fighten kan du ej vinna.

  Kom hem Åke .. travet behöver dig.

 3. Macken?? Det var det dummaste jag sett på länge. Först konstatera att Åke drev som Lachance, den störste hästbankaren genom tiderna. Och i nästa mening kalla Svanstedt för ”Sveriges största hästkarl”. Nä, han kan stanna därborta och fortsätta att bevisa sin oduglighet som unghästtränare.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar