Ifjol införde Svenskt Travsport (ST) ett barfotaförbud för samtliga hästar i Sverige under vintermånaderna december, januari och februari.
I samma veva också ett generellt förbud för hästar som är två år.

Det som vållat en del debatt och där det finns skilda åsikter vad som är det bästa för hästarnas välbefinnande, är om det borde införas även ett generellt förbud för treåringar. I och med att unghästar matchas allt tuffare i fler och fler penningstinna lopp ökar, enligt en del, risken för tidigt slitage och ”utbränning” om hästarna tidigt tävlar barfota. Att de skulle hålla längre upp i åren om det tävlades med skor, och i Frankrike är det till exempel förbud mot att tävla barfota med treåringar sedan några år tillbaka.

I en statistik vi på denna sajt för att par månader sedan tog fram visade också att hästar som just nu återfinns i den absoluta eliten till väldigt stor del tävlade MED skor under sin treåringssäsong (statistiken finns här.). Allt medan många andra hävdar att det bästa för hästar är att tävla utan skor.

I detta sammanhang sade förresten ST:s Generalsekreterare Johan Lindberg:
– Visst är det intressant att vi ofta ser ett samband mellan skor under unghäståren och hästarna i yppersta eliten. Precis som er undersökning visar. Fransmännen införde sitt tvång på två- och treåringar för några år sedan. En viss Bold Eagle finns i den första kullen, vilket självklart kan vara en ren slump, men det som är intressant med de rapporter jag fått från officiellt håll är att en väldigt stor majoritet i dag tycker att beslutet var bra. Inklusive många som var djupt kritiska till en början.

Just nu pågår en studie på travförbundet; kring barfotakörning på treåringar. I syfte att få ett bredare och större underlag för framtida beslut.
Linda Höijer, avdelningschef för Hästvälförd på ST, är den som är projektansvarig för studien och enligt det uppdrag från ST:s styrelse som man fått, där man ska titta på vilken påverkan barfotatävlande har.
– Det jag vill poängtera är att den här studien inte genomförs i syfte att få fram ett förbud. Det är ingenting som vi alls vill ha, och jag kan säga att; så här långt ser det positivt ut. Underlaget har inte varit så väldigt stort, många treåringar tävlar ju trots allt med skor, men som det ser ut så här långt är studien till fördel för fortsatt barfotatävlande för treåringar, säger Höijer (bilden).image

Linda menar att man till exempel hittills inte ser någon skillnad på en hov hos en treåring jämfört med en åttaåring. Och det är veterinär Jenny Ennerdal som är ansvarig för kontrollen/undersökningen i studien som pågår. Och som sker över hela landet.
– Jag skulle tro att vi en bit in på nästa år, mars-april, har färdigt underlag så att det kan presenteras ett beslut, avslutar Linda.


ingvarsson & persson har i ämnet också genomfört en rejäl enkät
bland tränarna i landet. Kring hur de ställer sig till kommande eventuellt barfotaförbud även för treåringar – och varför.


Lutfi Kolgjini, Jägersro

Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Det tycker jag absolut ska införas! Och har tyckt länge. Från 2018 har dessutom ST ett mer ypperligt tillfälle än vanligt att göra det; att samtidigt som det kommer mer pengar till treåringarna, som med ännu större sannolikhet innebär att tränarna kanske ännu tidigare rycker skorna på dem; att då införa ett förbud.

Varför?Lutfi Kolgjini Takter Trib7t
– Det går helt enkelt inte att ”maxa” hästarna hela tiden, ständigt och jämt. De håller inte då. Och med utvecklingen vi går och har gått mot länge; med mindre antal födda hästar än tidigare i vårt land, så behöver vi tävla länge med dem. Då krävs att de håller. För att helt enkelt kunna fylla loppen i framtiden.

Är det inte upp till varje tränare att avgöra det här?
– Så fort det är mycket pengar inblandade, så blir det väldigt knepigt, så enkelt är det. Och jag tror helt ärligt att det är på det viset att vissa aktiva behöver styrning.


Veijo Heiskanen, Åby

Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Jag är helt emot ett sådant förslag.

Varför?
– Jag avskyr förbud i största allmänhet och tycker att det finns alldeles för många av dem i samhället överhuvudtaget. Jag tycker inte att det här ska bestämmas av några som kanske inte ens har den kunskap som behövs för att göra den bedömningen.

Påverkar barfotakörningen inte hållbarheten på hästarna?
– Det som inte vill starta som treåringar slipper ju det, om man vill börja som femåringar så finns den möjligheten, om man som ägare och tränare har råd med det så är det frivilligt att göra det valet.


Ulf Stenströmer, Axevalla
Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Det tycker jag inte ska införas.

Varför?
– Klimatet för hästägarna är tufft och vi tränare har en stor press på oss. Det gäller ibland att hitta den där rätta växeln tidigt. Annars är risken stor att hästar flyttas till andra tränare.

Påverkar barfotakörningen inte hållbarheten på hästarna?
– Om det går att vetenskapligt bevisa det så kan jag absolut ändra mig. Min egen erfarenhet är att många treåringar mår bättre av att tävla utan skor än med skor.


Daniel Redén, Solvalla

Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?Daniel Redén tittat
– Det är en svår fråga, och generellt har jag ingenting emot att hästar springer utan skor. En del hästar, som min Traveling Man till exempel, måste till och med springa utan skor för att fungera, han springer och slår sig annars. Dessutom finns ju risk för olika varianter för att gå runt systemet, som i Frankrike där det plastas hovar och förekommer olika varianter. Med detta sagt – så skulle jag absolut inte protestera om det infördes ett förbud.

Varför?
– Kan ett barfotaförbud för treåringar få hästarna att kunna tävla längre om inte växlarna dras som treåringar, man kan ju lika gärna göra det som äldre, så är jag för. Till och med vetskapen om att mina hästar tävlar bäst utan skor, så … ja, gynnar det här travsporten så stödjer jag.

Är det inte upp till varje tränare att avgöra?
– Det kan man ju tycka; att tränarna ska kunna bedöma det här och att man ska kunna lita på oss. Samtidigt … det blir uppenbarligen fel emellanåt och som sagt, med de pengar som nu finns för treåringarna i och med premiechansningen inte minst, så skulle det kanske vara mer sunt med skor för alla.


Helena Burman, Jägersro

Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Jag kan tycka att det skulle kännas överdrivet med ett förbud, samtidigt för mig rent personligen, så skulle jag inte bry mig något speciellt.helena-burman-mantorp-stallbacke

Varför?
– För egen del vill jag att hästarna ska utvecklas i sin egen takt, det är min filosofi. Lite långsammare än det som är det vanligaste kanske. Jag vill gärna vänta med att dra växlarna. Men generellt; är hästarna bara mentalt förberedda tror jag inte att det är några problem med barfotakörning på treåringar.

Påverkar barfotakörningen inte hållbarheten på hästarna?
– Återigen, jag tror det hänger mycket på hur mogen varje häst är. Om man till exempel tidigt kör med rycktussar på en individ som inte förberedd för det, kan det innebära en stressad häst framöver. Samma sak med skofrågan; hur färdig är hästen för det?


Per Lennartsson, Solvalla
Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Jag är emot det. Att tvååringarna inte få tävla utan skor tycker jag är rätt. Men de flesta treåringar är så färdigväxta att de kan tävla barfota.

Varför?
– Det finns ju stora pengar att tävla om för treåringarna. Då gäller det att kunna utnyttja deras fulla kapacitet. Möjligen skulle jag kunna tänka mig att förbjuda treåringarna att tävla barfota under deras första fem starter.

Påverkar barfotakörningen inte hållbarheten på hästarna?
– Jag tycker att det blir färre skador på hästarna som tävlar utan skor än med skor.


Torbjörn Jansson, Solvalla

Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Jag skulle i varje fall inte protestera mot ett sådant beslut.Torbjörn Jansson Solvalla

Varför?
– Många hästar är inte tillräckligt utvecklade och det är ett bra skäl för förbud. Samtidigt förstår jag också samtidigt om varje tränare själva vill avgöra.


Thomas Uhrberg, Jägersro
Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Det tycker jag inte man ska införa.

Varför?
– Det är upp till varje ägare att tala om hur dom vill ha det.

Påverkar barfotakörningen inte hållbarheten på hästarna?
– Jag har inte sett några bevis för att hästar kan tävla längre på grund av att de tävlar med skor som treåringar.


Ola Samuelsson, JägersroOla Samuelsson

Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Att tvååringar inte får tävla utan skor tycker jag är rätt. Däremot tycker jag inte att det skall införas förbud för treåringarna.

Varför?
– Det räcker med att tvååringarna inte får tävla barfota.

Påverkar barfotakörningen inte hållbarheten på hästarna?
– Nej, jag tror inte på det.


Fredrik Persson, Kalmar
Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Det är jag mycket tveksam till.

Varför?
– Jag tycker treåringarna år så pass färdigväxta att dom flesta klarar att tävla barfota.

Påverkar barfotakörningen inte hållbarheten på hästarna?
– Jag tycker inte det finns några riktiga bevis som stödjer det.


Svante Båth, Solvalla

– Jag har många tankar kring frågan, men egentligen – för mig – är det inte hela världen. Generellt är jag väl emot förbud, och tycker mer att det lite grann skulle bli förmynderi av det hela. Samtidigt som jag inte skulle ha några problem om det skulle bli ett.

Varför?
– För mig handlar det lite grann om samma sak som med banunderlag. Givetvis ska det vara skonsamt för hästarna, det är inte det, men banunderlaget är lika för alla. Och det är detsamma med det här; om alla måste köra med skor så det är ju kort och gott – lika för alla.

Påverkar barfotakörningen inte hållbarheten på hästarna?
– Det är en liten pusselbit bland många andra. För hoven i sig tror jag till och med kan vara åt andra hållet, ett plus med barfotakörning, men när det gäller det här med ”att springa över sin förmåga”; som sagt – bara en pusselbit av flera. Att hästar i eliten just nu många av dem sprang med skor som treåring? Det tror jag det finns ett enkelt svar på: tränarna till de hästarna var säkert så trygga med sin individ, de kände kunnandet, trodde att den skulle duga långt och länge – och sparade helt enkelt av den anledningen på saker som skoryck. Så fungerar nio av tio tränare, i alla fall i min värld.


Hanna Olofsson, Boden

Vad skulle du tycka om ett barfotaförbud för treåringar?
– Jag tycker inte att ett sådant ska finnas.Hanna Olofsson

Varför?
Som jag ser det är det upp till varje tränare att bedöma, och för mig känns det som fel väg att gå helt enkelt. Jag tycker det är svårt att veta rent konkret och att införa förbud för att man ”tror något” känns för spekulativt.

Påverkar det inte hållbarheten på hästarna?
– Visst, det sägs att ”snabba farter dödar”, men jag tycker ändå inte att det finns tillräckliga belägg för det och så länge det inte finns några studier som verkligen visar att det är så, så är jag emot förbud.

Henrik Ingvarsson/Lennart Persson

12 KOMMENTARER

 1. Det känns som en tankevurpa att kontrollera om hästar med bra kapacitet (som inte behöver lägga in högre växlar i unga år) också oftare når den yppersta eliten sedan. Frågan är om det skadar hästar eller inte att gå barfota som treåringar och det finns det som nämnts ovan inga bevis för.

 2. Bra info Ingvarsson/Persson!
  Personligen tycker jag att alla åtgärder som ger dämpning av farterna i loppen är till godo, skor och vanlig vagn t.ex. Hästarna håller bättre och mindre betydelse av positioner i loppen.
  Hade varit intressant att få en studie hur många gånger en travhäst i snitt ledbehandlas under en karriär? 20-30ggr gissar jag. Rent vansinne.

 3. Som alltid handlar det om ekonomi och olika förutsättningar. Tränare som Båth, Kolgjini, Reden har ju möjlighet att se långsiktigt på ett helt annat sätt än mindre tränare, de har ju ofta hästägare av ett helt annat snitt än de mindre tränararna. En liten tränare har knappast auktoritet än säga till hästägarna att vi väntar något år med att dra av skorna, risken är stor att han blir av med hästarna.

  Ur ett spelarperspektiv så är det bara att hålla med Nybrink som längtar till skoperioden och slippa allt tjafs om ”barfota eller ej”. För övrigt är det ju lika för alla när det gäller penningstinna årgångslopp, i dagsläget så pressas ju de tränarna att maxa för att konkurrenterna gör så.

 4. Bra o intressant läsning.

  Personligen vill jag se införande av ”vad en sko är”.
  Fattar inte att dom som är storspelare tyst accepterar det.
  En sko inom travet är inte bara en sko.

  Om en människa sticker ut o springer med tunga kängor kontra lätta löparskor så blir det skillnad tidsmässigt o detsamma för hästarna.
  En järnsko benämns lika som en super lätt sko variant o det är obegripligt.
  O ST bryr sig såklart inte…
  Det måste självklart införas en mer exakt bedömning över vilken typ av sko det är.

 5. Bra journalistiskt arbete!

  Argumentet att varje tränare/ägare själv kan bestämma som en del svarar I enkäten håller inte.
  Såsom flera påpekat så kommer många tränare maxa hästarna när det blir mycket pengar för tre-åringarna. Att då inte göra det för att spara hästarna är naturligtvis mycket svårt.

  Koljgini har en bra synpunkt, det är ju viktigt att inte köra slut på hästarna I tidig alder efertsom det föds för få hästar.

 6. STs alla beslut skall ha en innebörd om att vi skall bli fler i travsporten. Att nu ett realtivt litet elitgäng kör ”livet” ur treåringarna gagnar inte sporten, möjligtvis deras eget ego.

 7. Det finns säkert 100 sätt att knäcka en unghäst. Om Kogljini kör 1.08 första 500 med eller utan skor vad gör det för skillnad för en treårings psyke? Det är tränarens och kuskens ansvar att ta till vara hästens kapacitet och utveckling. Ska travsporten bara innehålla förbud tar man bort tränarnas inverkan på hästen. Nästa steg blir inga rycktussar, inget helstängt, ingen murphybländare osv. Ge ordentliga böter för dem som inte kan hålla på djurskyddet och om inte det hjälper dra in licensen för ansvarig tränare.

 8. Ett argument som är rent nys är att det finns så mycket pengar att tävla om i unghästloppen så vi måste få maxa prestationerna.
  Det är exakt samma prissummor i loppen om hästarna springer med skor, det blir exakt lika mycket utbetalat till ägarkollektivet. Och vilken ägare/tränare kan bedöma om han/hon i längden blir vinnare eller förlorare på ett barfotaförbud? Min bästa häst går bäst barfota – men det gör ju grannens bästa häst också! Den kanske t o m är mer missgynnad än min?

 9. Djurskydd är en sak. Spelsäkerhet en annan.

  Det förstnämnda kan jag för lite om även om det känns som att pengar ofta får tränare att tänka kortsiktigt. Helt naturligt. Pengar har ju ofta den inverkan på oss människor. Någon skrev också att Luddes tömningar tar nog död på fler hästar än barfota. Hästar kan knäckas på olika sätt.

  När det gäller spelsäkerhet så är förstås ett barfotaförbud att föredra. Som det varit liknar det ju mest ett stort skämt där spelarna drar svartepetter gång efter annan. Fokus hamnar fel i detta eviga skor på skor av kanske vet inte vi får se… Och framför allt är ju straffen löjeväckande.

 10. Lite kluven i fragan men tror andock att ett barfota forbud for trearingar skulle gynna det framtida tavlandet.
  Tycker samtidigt att en trearing ar ej fullt fardigvaxt,sa ,Tja,tranarna har ju mycket press pa sig med alla dessa kostnader for hastagarna sa de vill ju naturligtvis maximera trearingens formaga med att kora utan skor da jag som sagt tycker att entrearing ej ar fullt utvecklad.
  Forbudet med att tvaaringar ej far tavla utan skor ar dock helt ratt men skall Vi verkligen tavla med outvecklade tvaaringar? Dar gar nog mina tankar till hasten som vid tvaars alder EJ ar utvecklad for att springa dessa tider som det ar idag bland tvaaringar.
  Darmed ar Vi ju inne pa kostnadsfragan igen.Det ar kostsamt att aga samt ha en hast i traning idag men for att tanka pa djurets basta ar da min asikt att tvaarings tavlandet skall ej fa forekomma.Aven om nu avel pavisar att de kan springa dessa tider sa aro dessa EJ FARDIG UTVECKLADE,darvid haller jag helt med ”LUDDE” som ar emot tvaringsstar

 11. Skor i olika tappning är ju en hel vetenskap också, men mer balansvetenskap än vad det gäller barfota då det tydligen ger ett annat grepp och hovisättning( därom kan jag föga) likväl är det en så enorm skillnad på vissa hästar med barfota att ur spelsäkerhetssynpunkt är skotvång överlägset så länge inte ST skapar enkla appar för tränarna och ett stegrat tränaransvar för korrekt balansinformation (läs ökade böter samt kontroll av prisplacerade hästar) samt som i Frankrike, diskning vid om fel information lämnats vid totoplats( kan ha fel i france)

  Hästhälsa kan jag överhuvudtaget inte uttala mig om.

 12. Varför arrangerar ST tävlingar för 2-åringar?
  Det sliter på de unga djuren. Tunna och jättetråkiga lopp att se och spela på.
  Måste finnas bättre saker att lägga pengarna på än prismedel till 2-åringar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar