Foto: PEO PLOFF

Svensk Travsport har den senaste tiden med tätare frekvens än tidigare bjudit in till dialog via möjlighet att chatta på travsport.se. Med olika ansvariga på förbundet.

Ett synnerligen vettigt och positivt initiativ måste sägas – fortsätt så! – och förhoppningsvis ett steg mot ökad transparens hos ST.

I fredags var det Staffan Falk, domarbasen, som var den som svarade på frågor, och åtminstone så hajade jag till en smula – och lite mer än så till och med – när svaret på ett av spörsmålen dök upp.

I det att domarna på landets travbanor från och med årsskiftet kommer att ha möjlighet att tillämpa omplacering i resultatlistan. Såsom det länge har funnits inom galoppen, och i travsporten i andra länder. Som exempelvis USA och Frankrike, men aldrig tidigare i den svenska sulkysporten.
Det var ingenting jag hade uppfattat som någonting som var på gång. En ganska rejäl ändring i reglementet måste sägas, ett reglemente som det ju annars sällan sker några djupare ingrepp i.

Så istället för att diskvalificera att ekipage som till exempel gör sig skyldig till trängning där man i dagens läge skulle vara tvungen att ta till just tillämpningen att ta bort ekipaget helt från resultatlistan; kommer nu möjligheten att istället att kunna flytta ner detta in.

6-deimos-racing-mal-lj-jpg-564805

Ett exempel som kom upp var från årets upplaga av Kriteriet (bilden ovan); då kusken till den till den knappt slagne tvåan Policy of Truth bestraffades för att ha stört vinnande Deimos Racing på upploppet. Om vi då antar att Deimos Racing förlorat loppet efter denna störning och måldomaren bedömt att störningen var resultatavgörande – då hade ägarna till Policy of Truth, som då diskats, förlorat två miljoner kronor (som andrapriset var värt). Men med denna nya tillämpning kan alltså hästen vara kvar i resultatlistan, och därmed skulle ägarna helt enkelt inte drabbas.
falk_staffan_2
Är det alltså officiellt klart att den här ändringen blir av nu, domarbas Staffan Falk?
– Jag vet inte om det officiellt klubbat och klart, men jo, den kommer – eftersom den är beslutad i reglementskommitén – att införas och vara med i reglementet för 2017.

Du hänvisar i chatten till trängningar och ”dylikt”, vilka situationer ingår i det
– Ja, allting som man k-a-n bli diskvalificerad för. Genom åren har vi ju kallat allting som man diskas för i termen trängning, men kan ju vara sådant som ”ej hållit rakt spår på upplopp vilket stört medtävlare”, kod 209, samt även inom andra regelkoder där man stör någon så den ej hinner fram till sin rättmätiga placering.
– Jag vill för övrigt också tillägga att det vi sagt kring den här regeländringen är att den ska tillämpas restriktivt, avslutar Staffan Falk (bilden).

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75
Foto översta bilden: PEEO PLOFF

 

7 KOMMENTARER

 1. Varför skydda förövaren? Om man verkligen vill få slut på trängningar mm så sätt dit de som gör det ordentligt. Visst kan hästägaren drabbas, är själv hästägare, men vad ska man göra? Och det är ju hästägaren själv som kan välja kusk. Om man vill.

  Toppkuskarna kör med allt mindre marginaler idag tycker jag och personligen tycker jag det är ett problem och förstör sporten. De tar luckor där de inte finns mm. Jag tycker vi måste få ett slut på det. På riktigt. Finns det ingen lucka så kan du inte gå ut. Även om hästen utanför är trött. Du får som kusk vänta tills det finns en ”hel lucka”. Alla försök till att ta någon annans plats, oavsett om denne är trött och slagen, borde leda till omedelbar diskning. Annars får vi de här som tar chansen hela tiden och därmed förstör för andra. Det skulle även ge travet en större trovärdighet utåt…

  Tror någon att det kommer bli bättre om kuskarna kan göra det här och få behålla pengarna. Ibland är människans dumhet oändlig.

 2. Finns det inte en risk för att det blir mer vilda västern på upploppet? Om man inte riskerar något på att vingla ut i luckor som inte finns, bredsida sina motståndare eller försöka korrigera en häst som bryter utåt/inåt, så kommer det ju att utnyttjas.

  • Viroid, du riskerar dels naturligtvis böter(kusken) men också tappa en prisplacering, samt avstängning osv (i varje fall inom galoppen) Således drabbas kusken/jockeyn men också tränaren/hästägarna, men det är ju orimligt att två hästar som strider på upploppet och så störs ena ekipaget så mycket att chansen att vinna försvinner, så blir vinnande häst diskad, trots att det endast påverkat en häst i loppet?
   Att du vända ordningsföljd samt utdöma böter/avstängning för kusk är högst mycket rimligare än diskning.

   Detta blir ju helt enkelt en betydligt mildare och enklare påföljd och kommer förenkla besluten i loppen avsevärt. Nu slipper man bedöma om förseelsen påverkat VINSTCHANSEN, nu bedömer man att störning skett som påverkat enskild hästs möjligheter till prisplacering och således flyttas man ner bakom denna häst .

   BRA och Positivt för spelsäkerheten och hästsporten.

 3. Jag fattar inte vad alla är rädda för!

  Det finns ingen risk att kuskarna tar större risker som jag ser det.

  Det är ju idag man inte riskerar särskilt mycket om man är extra skicklig i de snävaste situationerna. ( Eftersom domarnas instruktioner är att hellre fria än diska om man inte är helt säker. )

  I framtiden kommer det aldrig att löna sig eftersom man ( förhoppningsvis! ) blir nerflyttad till placeringen efter den man begår brottet emot. Om bara domarna vågar använda sig av möjligheten så sätter det ju totalt stopp för många fula knep.

  Det här skulle man ha infört för länge, länge sedan.

  ( Det enda som oroar mig är instruktionen att man ska vara extra restriktiv med att använda sig av möjligheten. Om det ska vara någon mening med det hela, så ska det vara aktuellt att tänka på nedflyttning i icke solklara diskningsfall. )

 4. Det är ju synd att ST inte ändrar så böterna går till det ekipage som blivit störda.. de är ju de hästägarna som oftast är de största förlorarna…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar