Hasse Skarplöth driver sin tes. Om han gör det av övertygelse eller i ren självbevarelsedrift är inte lätt att veta.

Däremot är det ganska klart att omgivningen, de tjänstemän i ATG och ST samt styrelsefolket i ATG, tassar runt på tå och litar på vad Skarplöth säger. Eller gör det verkligen det? Kanske är det enbart av rädsla för den store härskaren som ingen vågar ifrågasätta tesen?Hasse Skarplöth i fåtöljen

Ja ni vet förstås att det skall delas ut guld till travsportens aktiva 2018. 300 nya miljoner för att vara korrekt. Hur alla nya pengar skall fördelas verkar just nu vara oklart. Tränare och hästägare räknar uppenbart med att de mesta på olika sätt skall hamna i deras fickor.

Denna tro har gjort att många hästägare vågat nysatsa. Det har inte minst blivit tydligt på de unghästauktioner vi bevittnat i sommar och höst. Priserna har rakat i höjden ganska rejält.

Det innebär i varje fall att en kategori är vinnare i denna penninggalopp. Uppfödarna har fått bättre betalt trots att någon inte riktigt vet hur pokalpengarna skall fördelas. Nu har nämligen nya uppgifter gett vid handen att en hel del av de 300 miljonerna skall användas för att rusta upp de anläggningar som mer eller mindre luktar 50-tal, eller i bästa fall 60-tal.

Men inte nog med det. Många har, i sin aningslöshet, också uppfattat att de 300 miljonerna 2018 skall följas av samma extrabelopp 2019, 2020 – och så vidare.

De förhoppningarna har Hasse Skarplöth slått sönder. I en intervju med trav 365 ger Skarplöth ett tydligt besked att överenskommelsen om pokalåret gäller endast 2018.dscf0354

Vad som kommer att hända efter 2018 vet vi alltså inte, i varje fall finns inga löften om mer pengar under åren därefter.

Jag har en känsla av att de sportens företrädare som ingått avtalet med ATG om begränsade medel under åren 2014 – 2017 kan ha gått på en riktig blåsning. Dessa personer som nu slår sig för bröstet och hävdar att de är med att skriva travhistoria. De har gått i en fälla som en väl insatt person säger:

– Alla går i den. Jag har bett de som kan ifrågasätta och fråga om 2019. Alla måste väl förstå att omsättningen är likvärdig mot för 5 år sen men att fler av logiska skäl tvingas spela i Sverige. Därför är nettot plus.

Denne person anser att boven här är Skartplöhts uppdragsgivare, ATG:s styrelse alltså:

– Skarplöths uppdrag bygger på att driva omsättning. Han har fått fel uppgift. Hans uppdragsgivare är de som ska gå. Efter 2018 så ”hoppas ATG på att hålla samma siffror” något som ingen tror på.

Även Lutfi Kolgjini är kritisk till hur informationen om pokalåret skötts. I lördagskrönika i Aftonbladet skriver Lutfi bland annat:Lutfi Kolgjini på på Åby

”Tycker det är dags att firma Skarplöth och Lindberg talar till oss aktiva på ett rakt och ärligt sätt om vad som kommer att gälla för oss i fortsättningen.”

Till sist: Dagens besked om att domarna i fortsättningen skall kunna ändra om i prislistan istället för att diska ekipage kom lite överraskande. Det här kommer att ge domarna större befogenheter men också kommer det att sälla större krav på deras kunskap.

LP

Historisk ändring i reglementet

 

8 KOMMENTARER

 1. Hörde att ATG skall vara med i tv-programmet lyxfällan senare i höst. ATG har uppträtt naivt, inte tagit sitt ansvar och slösat enorma pengar på nöjen, dyra leksaker och andra onödiga kostnader. ATGs mamma och pappa ST har inte lyckats påverka ATG att göra någonting åt det enorma kostnadsläget. Alla inom travsporten förlitar sig nu på att Magnus och Patrik kan övertyga ATG att minska alla överflödiga och onödiga kostnader så sporten kan leva vidare och inte gå i konkurs.

 2. Atg köper och har köpt aktiva kändisars tystnad genom tv framträdande och tidningskrönikor. Även Ludde har sålt sig, kanske han börjar inse fakta nu.

 3. Det hörs väl på namnet att pokalåret bara är ett år. Allt annat är önsketänkande från ägare och tränare. Men det kan ju bli nivåhöjande som Skarpen säger. Det är inte heller 300 miljoner, utan 270 miljoner till sporten. För en permanent höjning skulle ATG:s omsättning behöva öka med 4 miljarder per år, alltså 11 miljoner om dagen. Men nivåhöjningen kan vara till fördel i beskattningsdiskussionen när en spellicens ska delas ut. Framåt 2018 kan ATG eller annat bolag få ny spellicens på hästspel och det går just nu inte säga något om hur stor andel sporten ska få. Men tror både ATG och sporten sätter sitt hopp till ett bättre avtal, därav travets utspel om att sälja ATG. En försäljning av ATG, givet rätt spellicens, kan också inbringa ett antal miljarder till sporten. Räntan på det kan räcka till många pokalår. Svårt dock räkna på vad ATG är värt, beror till stor del på hur licensen ser ut och hur lite prispengar och banor ska ha Unibet som har 1,1 miljoner kunder är värt 17 miljarder.

 4. Värdet på ATG består i kundregister samt avtal med butiker och i bästa fall godwill.
  Streckspelens pooler har också ett gediget värde naturligtvis.
  Tekniskt måste ATG investera många 100miljoner , det är största orsaken till alla problem ATG har med såväl utlandsspel som inrikes, tekniken är av 80-90tals karaktär där det kodas i Cobol osv. Om ATG varit ett seriöst skött bolag, så hade allt moderniserats under de gyllene 2000talet, och hållit jämna steg med spelutvecklingen i stort, och energi hade lagts på föryngring av kundunderlaget. Men mätta hundar jagar dåligt,monopolbolag har sällan spetskompetens, nu står hästsporten vid vägskälet.
  Men priset inte så svårt att beräkna, bara börsnotera, fast då krävs ju transparens 🙂

  • Hatten, uppskattar det mesta du skriver, men här hamnar du lite snett vad gäller kodning.
   ATG har inte Cobol i sina system, tyvärr kan jag tycka….. Cobol är riktigt gammalt, sedan 60-talet men är fortfarande grunden i en massa stora system. T ex så har över 90% av bankerna runt om i världen Cobol som grundplatta för sina it-system. Detta beroende på att det är vansinnigt stabilt, väldigt lätt att underhålla och är grymt bra på att snabbt bearbeta stora datamängder. Så om ATG haft ett skal byggt i Java och ett bakomliggande system i Cobol så hade det garanterat fungerat bättre, jämför alla svenska storbanker som har sina internetbanker uppbyggda så. Annars håller jag med i det mesta av vad du skriver och tycker 🙂

  • Tidigare hade de Fortran I sina grundsystem och om de inte bytt är det nog likadant nu. DFortran firade 60 år för inte så länge sedan så det är rätt gammalt och ett system utvecklat på 80-talet med Fortran som fans då är väldigt omodernt.

   Det finns ju nyare versioner av Fortran som är moderna men det är inte lätt att modernisera gammal kod.

   Naturligtvis är alla hemsidor och dylikt skrivet i andra språk.

 5. Börsnotera ATG ? Ja, då får man byta ut ledningen. För ett börsnoterat företag så finns det regler som skall förebygga mygel och trixande med siffror. Dessutom skulle ett börsnoterat företag ha betydligt hårdare krav på rationaliseringar.

 6. Linn Andersson
  5 tim ·

  ST/ATG har aldrig utlovat något Pokalår. Det är endast något som många velat läsa in och sedan spridit sin tolkning som citat/sanning. Jag har påtalat detta precis hela tiden men blivit grundligt nedskjuten av de allra flesta- såväl journalister som övriga. ST/ATG har använt klassiska, politiskt retoriska grepp och folk har gjort sina egna tolkningar. ”Gått på det” helt enkelt. ST/ATG har pratat om ”ambitioner” sedan dag 1. Och OM det blir ett Pokalår ska si och så göras. Aldrig någonsin att det är bestämt. Bra att fler äntligen verkar upptäcker detta nu. Årets auktioner har visat att det finns en stor tilltro till svensk travsport- men det är ju väldigt olyckligt om satsningar görs pga missförstånd kring vad man har att förvänta sig för utfall av dem.

  Sen att det sannolikt blir en unghästsatsning på kanske 50-60 miljoner år 2018 är ändock troligt. ATG har ju både strypt sin ägarutdelning under några år plus fått ägarna (ST) att ta fler kostnader för ATG än

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar