I torsdags fick Conrad Lugauer det trista beskedet att hans stjärna Spartan Kronos stod illa skadad nere i Frankrike.

Igår kväll vann ”Conni” med en annan av stallets hästar, Art On Line, på Vincennes. Trav är trav, som Olle Goop brukar säga. Det går upp och ned.Conrad Lugauer

Efter den fina segern med Spartan Kronos på Vincennes den 25 september hade Conrad Lugauer stora planer för sin femåring. Planen var att utmana självaste Bold Eagle i  Championnat Eureopeen des 5Ans på Vincennes på fredag.

Nu blir det inget av med den utmaningen. Istället tar Conrad hem sin häst från Frankrike för ett par månaders vila i Skåne. Troligen handlar det om en varning på ett gaffelband. Spartan Kronos, som tjänat nästan 2,4 miljoner kronor på sina 26 starter, har tidigare varit skadad i ett gaffelband. Det handlar dock inte om samma ben den här gången.

För Conrad Lugauer och ägarna till hästen var det här naturligtvis ett tungt bakslag.

– När han är frisk är han en av de bästa i världen. Men hästen har en fruktansvärt känslig kropp, säger Lugauer till Kanal75.

Igår fick Conrad lite tröst när han vann med Art On Line på Vincennes. Den förre Åbyhästen som sköts av ägardottern Iina Aho i Lugauers franska filial. Det här var tolfte starten för Art On Line i Frankrike, och första segern.

Art On Line tränades under en period av Fabrice Souloy men när Iina Aho började jobba hos Conrad Lugauer följde hästen med dit. Igår gjorde Art On Line sin femte start i sin nya regi och sprang in cirka 275.000 kronor.art-on-line

Conrad körde ett perfekt lopp. Han stack direkt till ledning för att släppa så fort som möjligt. Runt slutkurvan såg det lite kärvt ut när ledande Opirtergium hade gjort sitt och det blev då ganska långt fram till den ledande favoriten Orient Horse. ”Conni” lyckades dock få en lucka i tid och strax före mållinjen var favoriten inhämtad.

Till sist: Vad innebär egentligen det så kallade pokalåret? Ni får ha överseende men jag blir minst sagt förvirrad när jag läser intervjuer, krönikor och inlägg på twitter. Är det någon som verkligen vet vart vi är på väg?

LP

 

9 KOMMENTARER

 1. Niclas Andersson myntade ju ett uttryck i sin krönika POKALTÅGET Om det nu blir mindre förvirrande av det? Kan jag inte svara på. Spännande,hur som,se vad det blir av det hela.
  Pokalår eller Pokaltåg.

 2. 2018 kommer 300 nya miljoner till hästsporten är dealen, Det finns ingen överenskommelse om 2019 och framåt. Alla verkar dock vara överens om att 300 miljoner skall komma från att ATG ökar sin intjäningsförmåga, och den bör rimligen sedan bestå även efter 2018. Det som stökar till det lite är spelutredning och vad som händer då. Enligt vad ST/SG meddelat spelutredningen skall ju ATG och sporten gå inte sitta samman så tight som idag, och därmed kanske en liknande överenskommelse är omöjlig att göra framöver. Man får plocka fram pengar med andra upplägg.

 3. Lägg ner ATG-live. Lägg ut banljud/bild från alla banor fritt på ATG.se istället. Endast tv sändningar från v86/v75 med enkel studio från banan med få medverkande. Detta ger garanterat inget omsättningstapp utan ett kostnadssparande på minst 300 miljoner per år som istället går till aktiva som prispengar.

 4. Jag hänvisar ytterst sällan till min sajt, men Johan Lindberg skickade en exakt beskrivning av hur pokalåret ser ut, samt vilka som var med och bestämde , namn och organisation.
  http://www.gamblersvardag.se/pokalaret-forutsattningar-enligt-lindberg

  OBS följande citat:

  Gamla pengar (balanserade vinstmedel) i det som i dag kallas för hästsportens fond ska inte användas för att uppnå pokalåret.

  Den, fonden, ska vara lika stor som den var 1 jan 2015 (undantaget om det av andra extraordinära anledningar tas medel därifrån än uttag till sportens medel) för att vi ska kunna säga att vi nått Pokalåret.

  Pokalåret ska nås av tillväxt av spelomsättning.

 5. 3 – ATG:s styrelse har det legala ansvaret för hästsportens ekonomi och kan, om styrelsen finner det nödvändigt för hästsportens och ATG:s bästa, riva upp överenskommelsen.

  Ovanstående citat är också ytterligt intressant, ATG äger alltså mandat att när som helst riva upp pokalåret !!!

  Pokalåret KAN aldrig nås utan att man tar pengarna från Öresfonden / fonderade vinstmedel från Boost för att finansiera, detta är spelarnas pengar, men enligt paragraf 30 äger ATG förfoganderätt och således konfiskera dom, och med Boost kommer pengarna uppgå till 65+100 milj =165 miljoner , ändamålet helgar medlen !

 6. Som jag uppfattar det har alltså alla de som satsat dyrt på auktionerna i år lagt alla ägg i pokalårskorgen 2018, utan att veta hur det ser ut därefter.

  För ATG är det inte noga med förpliktelserna efter pokalåret – snart kommer licensutdelandet, och därmed upphör alla selektiva plikter mot den nuvarande ägaren.

  Hasse Skarplöth sitter verkligen i guldsits – går det bra 2018 så blir det fetstil i hans CV för kommande uppgifter, misslyckas man att uppnå målet väntar sannolikt en trygg fallskärm.

 7. När det gäller Lugauer så är det mycket kritik mot honom som körsven, ibland anges även kuskminus bredvid hans namn. Jag tycker han är underskattad även som kusk, hans styrningar på Vincennes är närmast perfekta. Det är sällan han missar bra prispengar på Vincennes när han är på besök. Han har gått från närmast noll hästar när han kom till Sverige till ett stort stall som varje år ökar siffrorna. Detta utan att ha stöd från kapitalstarka ägare.

 8. Björn tror nog att du missat lite av kritiken mot Conny han körstil passar ypperligt i Frankrike och sedan har han några Tyskar som förser honom med hästar/pengar så det är lite sanning med modifikation det du påstår men han gör det bra inget snack om det

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar