Travförbundet tog vägen via fotfolket för att höra deras åsikt. Svaren blev inte riktigt som det var tänkt. Trots att enkäten var undermålig med ledande och märkliga frågor.

Hur gör man då? Jo självklart: Vad fotfolket tycker är bara trams, det är ändå vi som begriper bäst.

Så blev det som det blev, tidtabellen för V75 ändras inte. Trots att en stor majoritet av kunder, aktiva och tjänstemän på banorna hellre vill ha 14.30 som starttid, trots att så många är emot 16.20 så blev det förstås det senare.johan-lindberg-presskonferens

Folket skall näpsas och hålla sig på mattan. Inte gå omkring och tro att makthavarna i ATG och ST skall lyssna på dom, inte tro att gisslantagna byråkrater vågar lyssna på folkets röst.

Nu vet vi, i den verksamhet som tidigare ansågs vara en folkrörelse har fotfolkets röst ingen betydelse, ingen påverkan.

Nu vet vi också att ATG kör vidare med sin senare starttid trots alla protester. Vi får förhålla oss till det. Vi får ”gilla läget” som det heter nu för tiden.

Jag har inte särskilt svårt med det. Ibland kan jag följa V75 direkt, ibland inte. Någon gång kanske jag kan titta på mobilen i en handbollshall eller så. För andra kanske lördagen dock inte blir som man hade hoppats på.

Det som stör mig mest är ändå att ST gjorde sig omaket att kasta bort pengar på en undermålig enkät, som man ändå inte brydde sig om. Eftersom svaren inte stödde deras tes.  Beslutet var ju i praktiken redan fattat när fotfolket välvilligt tog sig tid att svara på de ledande frågorna.v75loggs

Det pratas om hårda och mjuka världen, om en massa parametrar hit och dit. Ett spel för galleriet, ett skådespel som Johan Lindberg uppenbarligen tror att vi skall gå på, att vi skall sitta där och gilla detta spektakel.

Det är sannerligen att underskatta travsportens fotfolk. Att tro att vi är dumma är sannerligen ingen bra utgångspunkt. Det är rent ut sagt omsakligt.

– Jag är tacksam över att vi fortsatt har sportens förtroende och kan fortsätta satsa med full kraft mot 2018. Med alla de parametrar vi känner till idag är jag trygg med att leverera pokalåret, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

Vilkas förtroende?

Att de gisslantagna tjänstemännen och ST-ledamöter i ATG:s styrelse är med på tåget innebär knappast att Hasse Skarplöth har ett överdrivet stort förtroende. Varken från många av de aktiva eller ATG:s egna kunder.

En sak är dock bra med det här beslutet. Om det går åt helvete med pokalåret kan Skarplöth inte skylla på att han tvingats backa tillbaka till 14.30.

Hasse Skarplöth brukar prata om att han har ett enda uppdrag, att dra in så mycket pengar som möjligt till sina ägare (ATG).hasse-skarploth-pa-solvalla

Det må vara så, men i så fall bör uppdraget skrivas om. ATG:s vd borde väl också ha ett ansvar för travsportens framtid? Inte bara ekonomiskt. Skall nya hästägare rekryteras måste det komma folk till banorna. Och skall de som redan finns ha lust att fortsätta så måste de ges rimliga möjligheter att åka för att se sina hästar tävla. Åtminstone när de är med på V75.

De möjligheterna minskas rejält med 16.20-starten.

I gårdagens kommuniké från ST predikar Johan Lindberg att det skall satsas på åtgärder för att få den borttappade publiken åter.

Hur många gånger har vi hört det tidigare?

Till sist: Ikväll tävlas det på Vincennes och vi kan spela via ATG. Tävlingarna inleds med två mycket anders-lindqvist-blaklocka-3intressanta lopp, öppna för Europeiska hästar, där många hästar med anknytning till Sverige är med. Bland annat har Lutfi Kolgjini, Robert Bergh, Björn Goop, Conrad Lugauer och Anders Lindqvist hästar i de två loppen. Det märkliga är att dessa lopp har lämnats utanför V4-spelet.

LP

18 KOMMENTARER

 1. Få publiken åter? Ja då kan ju herr Lindberg börja med att ta huvudstadsbanan i örat, för det är ju där den största potentiella publiken finns men där banan gör den bästa för att hålla publiken därifrån. Dels genom stängd målläktare som gör att när man kommer till banan känner att ”är det någon verksamhet här alls????” och dels genom att dra in dom gratisbussar som tidigare gick från Cityterminalen. Åkte med dessa bussar flera gånger – praktiskt taget varje gång (onsdag som helg) var dessa bussar fullsatta. För att nu ta sig till banan måste man åka tunnelbana till Sumpan, därefter byta till buss som går en gång i halvtimmen och därefter en promenad på 800 meter, något som jag vet att dom som har svårt att gå hellre stannar hemma än att göra sig omaket. Bara där har Solvalla mycket att vinna – öppna målläktaren och ta tillbaka gratisbussarna från Cityterminalen. Bara det skulle locka folk att återvända till banan.

 2. Jo, alla involverade som är aktiva, som är medlemmar i olika organisationer, som anser att det sköts fel, kan gå ur sina organisationer eller gå ur från RST osv.
  Solvallas Hästägarförening har tagit ståndpunkt, fler kommer måste våga följa OM missnöjet är så stort som sägs.

  Annars finner jag svårligen problemet så stort om man inte står för sin åsikt?

 3. Håller med om att Solvalla måste rycka upp sig. Anläggningens faciliteter påminner om 50talets folkparker och lite halvsunkigt. Ungdomar kräver mer idag. Johan Lindberg kan börja med att byta toalettsitsarna i Bistron. Borde han klara av själv.

 4. Då kanske det är dags för dom viktigaste aktörerna på lördagarna att börjar agera,om dom nu finner nuvarande start tid vara felaktig,vilket jag själv gör,tycker kl tre verkar vara en bra starttid,nämligen travtränarna,om dom nu kan samordna en gemensam aktion,utse en v75 omgång och alla låter bli att anmäla dit,man kan ju inte genomföra en v75 omgång om inga hästar anmäls,efter som det verkar som 85 procent är i mot den senare starttiden borde det inte vara så svårt och motivera alla,från hästägare till dom skötare som tvingas offra sina lördagskvällar i en hästtransport.Mvh

 5. V75 som drar in på kvällskvisten, lunchtrav, delade v86 tävlingar i knas-fart samt lotterier med ytterst tveksam spelsäkerhet, den röda tråden är att dessa ting gynnar centralstyret.

  Gör det lättare att försnilla miljoner på hockeyskott och att sminka ponnyer

 6. Problemet med anmälningsstrejker och andra ageranden som en del föreslår är att det helt finansieras av hästägarna. På samma sätt som att den senarelagda starttiden ökar kostnaderna i form av traktamenten, transporter m.m som direkt transfereras på fakturorna till hästägarna. Det finns inte som i övriga samhället stora strejkkassor som kan användas för att mildra kostnaderna.

  Det enda som hästägare kan göra är att kliva av. På samma sätt gäller för spelare, tycker man att återbäringen är för dålig pga skattesats eller ackumulerade jackpottar så får man sluta spela. Det skulle vara intressant att se statistik över spelarnas åldersfördelning, jag anar att 90-95% av omsättningen kommer från 40+ och uppåt. Min känsla är att omsättningen riskerar att tappa stort när äldre faller över kanten. Hur många i 20-30 års åldern spelar på trav, de är nog försvinnande få.

 7. Hästsportens stora problematik är de facto statens 35% uttag från all bruttoomsättning, hade skattuttaget skett på nettovinst innan utdelning av prismedel till hästägarna, men efter spelets kostnader och med generellt statlig bolagsskatt hade hästsporten mått mycket väl i dag.

  Det är också det huvudsakliga problemet som kommande spelreglering har att förhålla sig till, att staten fram tills nu tagit ut oskälig skatt från monopolspelet i Sverige, och det kan aldrig bli en fungerande framtida kommersiell väg , således krävs det att staten ser med nya ögon på svensk spelpolitik, det kan inte fortsätta vara en kassako, för då sinar kon eller rymmer . Dock är det högst tveksamt om så kommer att ske, enär tex socialdemokraterna har sina lotterier som en otroligt starkt incitament, och inte minst tex olika ”religiösa” rörelser, såsom nykterhet osv som endast arbetar med känsloargument.

 8. Skarplöth lär komma ner med fötterna först och kila vidare till nya välbetalda uppdrag. Men Johan verkar inte begripa att han kommer att vara lika rökt som en kolbit när Skarpen ska vidare. Han blir paria, en Goebbels som ingen kommer vilja ta i med tång. Tänkte du inte på det Johan när du sålde din själ till djä…Skarplöth?

 9. För min del är det bättre med 16.20, jobbar varannan lördag till 16 och hinner numera följa V75 varje lördag istället för varannan. Däremot så överlevde jag innan och är det så att majoriteten vill ha 14.30 så skulle jag köpa det.

  Det här med hästskötarna funderar jag över. Har man så långt till banan att man är hemma mitt i natten (säg 01.00) med 16.20 så undrar jag vad skillnaden hade varit att komma hem 23.00? Dessutom borde ju fler slippa åka redan på fredagen med 16.20? Har ingen koll alls så slänger bara ut några frågor.

  Och återigen, denna sida är fantastisk! Tack!

  • Helt rätt Daniel. Tänk så många som slipper åka fredag kväll och övernatta och istället kan vara hemma på fredagkvällen och sedan åka över dagen på lördagen. Men det är inte intressant i drevet…

 10. Lindbergs veckobrev borde döpas om till veckans försvarstal. Johan får hela tiden försöka skönmåla diverse idiotiska beslut.
  Har någon som var med i enkätundersökningen sett utfallet??

 11. Skattesats!!
  Finns ingen i regeringsställning som har ekonomisk utbildning som kan kallas relevant, man tittar på ett företag som omsätter 14-15 miljarder som har råd.

 12. Frågan är vilken som var den sämsta rekryteringen….Skarplöth eller Lindberg ?
  Från att initialt varit övertygad om att det var Skarplöth så har det nu visat sig att anställningen av YNKRYGGEN (eller finns det ett bättre ord?) Johan Lindberg var en långt större katastrof än någon kunnat ana.

  Det finns många personer som är ”hatade” i Sverige på olika sätt. Politiskt ligger Åkesson och Fridolin (sedan Romson klev av) långt framme och jag tror att Johan Lindbergs förtroende är så lågt det går att komma efter detta och hans spel som Nicke-docka måste få ett slut….Frågan är bara hur? Avgår han själv innan pokalåret..av familjeskäl?

 13. Håller me Hatten Helander i mycket…. MEN DET ÄR TROTS ALLT Spelarna som förser travet med Prispengar…. 😉 Utan oss Spelare så finns Knappt några pengar kvar… !!
  Om nu ST ägare via Atg tycker att omsättningen Ökar så OK me 16.20 MEEN det finns mer art Spara i AHojertg Budgeten…. ex X- Antal Expert kommentatorer + Dvs externa inhyrda konsulter… 😉 😉 😛 😛

  Mvh

  Jokern

  • Jokern,
   Vem betalar kalaset för att du skall få tillfredsställelse på lördagen eller annan dag?
   För att du skall ha några spelobjekt så är det någon som konstant gör förlust, stora förluster dessutom.
   Spelarkollektivet är garanterad 65% i återbetalning. Var och en gör sin riskanalys efter de förutsättningarna.
   Hästägarkollektivet är ”mission impossibel” i dagsläget!

   Men visst, det finns ju virtuellt trav!

 14. Jokern – nja, det är väl så att hästägarna i allt högre grad betalar prispengarna själva, medan större delen av spelarnas pengar går åt till att underhålla maskineriet i Hästsportens hus? Det är väl det tydligaste symptomet på att ATGs och sportens medel används på ett osunt sätt, som dels innebär att sporten krymper hur stor spelomsättningen än är och dels ger trista effekter rent sportsligt med unghästar som får gå tuffa lopp och därmed får korta karriärer, ”hästbrist” i lopp för att ägarna måste betala för att starta, många flyttar sin häst till Frankrike etc.

  Felet med Skarplöths uttalande att hans uppgift är att ”dra in så mycket pengar som möjligt till sporten” är att han inte tar något ansvar för vilka effekter hans satsningar innebär. Om omsättningen är upp 5%, tittarsiffrorna 70% men de ökade kostnaderna tillsammans med förlust av banpublik, aktiva och sponsorer ger ett negativt netto för sporten så har han INTE ”dragit in mer pengar till sporten”.

 15. Är det nån som vet om Skarplöt går eller spelar på travet.Har ej sett till honom på publikplats på Valla.Kanske han bara räknar pengar?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar